Ποιες αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας

0

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων του τελευταίου τριμήνου του έτους, με στόχο να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν οι πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο ή εν μέρει με μετρητά. Και αυτό καθώς από το νέο έτος απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά.

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν αγοραστές ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να επωφεληθούν και να αγοράσουν ακίνητο με μετρητά πριν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν είναι δηλωμένα θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ ανάλογα με το ύψος των μετρητών που άλλαξαν χέρι, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.



Ο έλεγχος της εφορίας όμως δεν θα σταματήσει εδώ. Θα αναζητηθούν αρχεία αγοραπωλησιών της τελευταίας πενταετίας που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά. Σημειώνεται ότι σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ, οι 84.354 πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο τους ή εν μέρει με μετρητά. Συγκεκριμένα:

– σε 42.613 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά συνολικού ύψους 462,495 εκατ. ευρώ, ενώ

– σε 41.741 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά συνολικού ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στα τέλη του μήνα στη Βουλή θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόστιμα που φτάνουν από 10.000 έως και 500.000 ευρώ για όσους από την 1η Ιανουαρίου 2024 αγοράσουν ακίνητο με μετρητά. Όπως είναι φυσικό, το συμβόλαιο σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακυρώνεται. Η νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.

2. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά.

3. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά (και ελάχιστο πρόστιμο). Ακόμα και εάν το τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται στα 50.000 ευρώ το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ.

Τι θα αλλάξει στα ακίνητα

– Επιβάλλεται από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλη διαμονής που ισχύουν για ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb.

– Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.