Ραβασάκια από την εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους μετά τις διασταυρώσεις

0

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες 20.000 φορολογούμενοι θα λάβουν από την εφορία τους το σχετικό «ραβασάκι», με το οποίο θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις καθώς είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα που είχαν δηλώσει και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν.



Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι τα ποσά που είχαν δαπανήσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν προέρχονταν από ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών και επομένως θα πρέπει να αιτιολογήσουν πώς για παράδειγμα είχαν δαπανήσει 100.000 ευρώ ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα 10.000 ευρώ.

«Κόκκινος συναγερμός» για 440.000

Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά, από τις εν λόγω διασταυρώσεις, χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» για 440.000 φορολογούμενους, εκ των οποίων όμως οι 420.000 έχουν μικρές αποκλίσεις και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερο χρόνο από τις αρχές.




Σε κάθε περίπτωση, οι «ύποπτοι» θα πρέπει να αποδείξουν με πειστικά στοιχεία γιατί καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις σε δηλωθέντα εισοδήματα και δαπάνες, καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και εν συνεχεία να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο έλεγχος θα πάει και πέντε χρόνια πίσω για να διαπιστωθεί εάν και τα προηγούμενα χρόνια η φορολογική τους εικόνα ήταν ίδια.

Αντιπαραβολή εισοδημάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους φωνάξουμε για να δούμε εάν αυτά που βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι έλεγχοι «είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης».

Δίδακτρα, δαπάνες υγείας, τηλεφωνία

Οσον αφορά δε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τα κατωτέρω δεδομένα:

  • Πληρωμές με κάρτες
  • Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
  • Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
  • Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ
  • Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.)
  • Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

πηγή: naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.