Αμισθί υπάλληλος ή άμισθο “υποζύγιο” του Υπουργείου Οικονομικών (Σημείωμα foroline)

0

ergasiak-katapese

Τη Παρασκευή 21 Μαρτίου , με περισσή χάρη και χαρά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρης θεοχάρης ανήγγειλε το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων , αναφωνώντας “Ανοίξαμε και σας περιμένουμε”  !!! Ενώ παράλληλα δήλωνε “Ότι κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη(την υποβολή των δηλώσεων)…”
Το γεγονός του ανοίγματος της εφαρμογής απόλυτα αληθές και ήδη προαναγγελμένο από τον ίδιο , όπως προαναγγελμένο  ήταν και το γεγονός ότι φέτος η μεγάλη καινοτομία των δηλώσεων (σσ. πέραν των εκπλήξεων της περαιτέρω υπερφορολόγησης των εισοδημάτων) θα είναι τα προσυμπληρωμένα ποσά  των εισοδημάτων μισθωτών , συνταξιούχων  & ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και των φόρων που παρακρατήθηκαν σε αυτά.

Προφανώς το άνοιγμα της εφαρμογής έγκαιρα , αλλά και η συμπλήρωση εισοδημάτων και φόρων θα έπρεπε όλους να μας γεμίζει χαρά και περηφάνια για τη ευνομούμενη Πολιτεία , που κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και να αποδίδουμε στον κ.Χάρη θεοχάρη τα εύσημα , για την επιτυχία αυτή.
Να δούμε όμως κάποιες “μικρές” λεπτομέρειες του σπουδαίου αυτού επιτεύγματος , για το οποίο ο κ.Θεοχάρης το απέδωσε μόνο στη σκληρή δουλειά του ιδίου και των ανθρώπων των υπηρεσιών του , τους οποίους και ευχαρίστησε  ?

Να πούμε ότι όλα τα στοιχεία με τα οποία τροφοδοτήθηκε το taxisnet και αφορούν στον ιδιωτικό τομέα , μπήκαν στο “σύστημα” από τους λογιστές (μισθωτούς ή επαγγελματίες) , οι οποίοι και υποχρεώθηκαν  εργαζόμενοι(sic) πυρετωδώς σε ελάχιστο διάστημα και με τον φόβο ή την απειλή καλύτερα προστίμων  να διεκπεραιώσουν τη συγκεκριμένη εργασία ως ένα νέο “καθήκον” τους . Αναφερόμαστε δε σε σε νέο “καθήκον” , διότι μέχρι και πέρυσι η αντίστοιχη αποστολή στοιχείων αφορούσε σε  1 δήλωση (την οριστική του Φόρου Μισθωτών) , ενώ από φέτος τα νέα μας “καθήκοντα” αφορούν σε  6 αντίστοιχες δηλώσεις , δηλαδή 2 δηλώσεις για κάθε κατηγορία εισοδήματος για την οποία έπρεπε να κατατεθούν στοιχεία  !!!

Όλα καλά θα μπορούσε να πει κάποιος !!! Περισσότερα καθήκοντα , περισσότερη δουλειά , περισσότερες απολαβές… Γιατί μουρμουρίζετε μίζεροι λογιστές ?
Θα έπρεπε να χαίρεστε και να τρίβετε τα χέρια σας….

ergasiak-katapese (2)Πιθανόν να ήταν έτσι τα πράγματα , αν όλη αυτή η δουλειά δεν αφορούσε την άμισθη “προσφορά” των Λογιστών προς το Υπουργείο Οικονομικών , με το δεδομένο ότι κανένας από τους επαγγελματίες λογιστές δεν έλαβε ούτε 1 Ευρώ παραπάνω από τους Πελάτες του , μιας και η προσπάθεια του είναι να λάβει τουλάχιστον τις συμφωνημένες και φθίνουσες αμοιβές του για τις υπηρεσίες που έχει συμφωνήσει και όχι να απαιτήσει περαιτέρω οποιαδήποτε αμοιβή για τον εξαπλασιασμό του συγκεκριμένου “καθήκοντος” .

Φυσικά ο κ.Χάρης Θεοχάρης και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του δεν μπορούν να στέκονται σε τέτοιες λεπτομέρειες , από τη στιγμή που ήδη έχουν μεταβιβάσει σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις  εφοριών και διαδικασιών στα “άμισθα υποζύγια” του Υπουργείου Οικονομικών…. Στους “μίζερους” λογιστές !!!

Εδώ θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι η υποχρέωση των “αμίσθων” είχε καταληκτική ημερομηνία την 28η Μαρτίου , ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφουμε το σημείωμα πχ. τα ποσά των συνταξιούχων του ΙΚΑ , δεν έχουν συμπληρωθεί στις δηλώσεις , ίσως γιατί “άλλες” υπηρεσίες της Πολιτείας , δεν είναι άμισθες.

Μήπως η μουρμούρα αυτή των Λογιστών οφείλεται μόνο στο ότι δεν εισπράττουν τελικά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος ?

ΝΑΙ !!! Θα μπορούσε να το πει κάποιος , ΑΝ….

  • Αν… Οι Λογιστές δεν είχαν επωμισθεί το κόστος των μυριάδων νέων “καθηκόντων” τους (Ταυτότητες πληρωμής , Μισθωτήρια , Ηλεκτρονικές Ρυθμίσεις , Συγκεντρωτικές καταστάσεις προσωρινά τρίμηνες και μετά μηνιαίες , Έκδοση εκκαθαριστικών , νέες περαιτέρω δηλώσεις  κά)
  • Αν… Οι Λογιστές δεν είχαν επωμισθεί τους 67 Νόμους της αρμοδιότητας τους & τις 2.000 εγκυκλίους μέσα στο 2013 και τις ενδείξεις συνέχισης του φαινομένου και για το τρέχον έτος.
  • Αν… Οι Λογιστές δεν είχαν επωμισθεί τον χαρακτηρισμό του “Αλάνθαστου” που απαιτεί το Υπουργείο Οικονομικών φορτώνοντας τους  με εξαντλητικά πρόστιμα.
  • Αν… Οι Λογιστές δεν είχαν επωμισθεί το βάρος να κατανοήσουν και να επεξηγούν τις ακατανόητες(σσ. κακομεταφρασμένες)  εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών  και περιμένοντας εκ νέου διευκρινήσεις για τρέχοντα θέματα.
  • Αν… Οι Λογιστές ,μαζί με όλους τους επαγγελματίες,  δεν είχαν επωμισθεί μια επαχθέστατη φορολογία , που εξομοιώνει φορολογικά  μια μικρή ατομική επιχείρηση με μια πολυεθνική.
  • Αν… Οι Λογιστές δεν είχαν ξεπεράσει τα ανθρώπινα-βιολογικά τους  όρια , εργαζόμενοι απίστευτες ώρες , με άπειρο άγχος , με ασφυκτικές ημερομηνίες σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και απαξίας.

Επίλογος…

Το Σημείωμα αυτό “φιλοδοξεί” αρχικά να ενημερώσει για το “επίτευγμα” του κ.Χ. Θεοχάρη με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις και παράλληλα να αντικρούσει τον χλευασμό του(τελικά) προς τους θεωρητικά “συνεργάτες” του , Λογιστές , με δηλώσεις τους στυλ “Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…” !!!
Δεν διεκδικούμε το τίτλο του πλέον “αδικημένου” στη σημερινή εποχή , αλλά  … Διεκδικούμε Δικαιοσύνη και Απαιτούμε Σεβασμό !!!
Διεκδικούμε τη ζωή μας , μαζί με όλους τους Πολίτες αυτής της Χώρας…

Τάσος Σακελλαρόπουλος

 

Διεκδικούμε Δικαιοσύνη – Απαιτούμε Σεβασμό !!!
(Σύνθημα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας)

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.