Οι αλλαγές στις ημερομηνίες (Σημείωμα foroline)

0

allages-1024x680

Η χρονιά που “τρέχει” μας επιφύλασσε πολλές αλλαγές και στις ημερομηνίες των βασικών υποχρεώσεων Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών…
Η Ομάδα Συνεργατών foroline σας παρουσιάζει τις νέες (μαζί με κάποιες παλιές) ημερομηνίες  Υποβολής και Καταβολής των βασικών υποχρεώσεων , όπως ΦΠΑ , Φ.Μ.Υ , παρακρατηθείς φόρος 20% κλπ

  • Ως προς τους παρακρατούμενους (ΦΜΥ – 20%) ισχύει από  01-01-2014 το εξής :

“Βάσει του άρθρου 64 παράγραφος 7 του Ν.4172/2013 ο φόρος που παρακρατείται, αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.”

  • Ως προς τον ΦΠΑ ισχύουν , από 01-04-2014 βάση του Ν 4254/2014 τα εξής  

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ  αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις,αν είναι θετική και άνω των τριάντα (30)ευρώ καταβάλλεται στο Δηµόσιο, αν είναι θετική μέχρι τριάντα (30) ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, και αν είναι αρνητική µεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 34. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόµενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα της εµπρόθεσµης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εµπρόθεσµη περιοδική δήλωση και µε την προϋπόθεση ότι το οφειλόµενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους εκατό (100) ευρώ, ο υποκείµενος στοφόρο µπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόµενου ποσού σε δύο (2) ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται µέχρι τηντελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα, από την υποβολή της εµπρόθεσµης δήλωσης.»

Θα προσπαθήσουμε με παράδειγμα να δούμε τον νέο τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ

Η δήλωση ΦΠΑ μηνός Μαΐου 2014  (διπλογραφικά βιβλία – Γ’ κατ) υποβάλλεται μέχρι την 20η Ιουνίου 2014

  1. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 25 € , τότε το ποσό δεν καταβάλλεται και μεταφέρεται για την επόμενη περίοδο (Ιουνίου).
  2. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 80 € , τότε το ποσό καταβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου (τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα)
  3. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 500 € . τότε το ποσό καταβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου (τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα) σε μία δόση ή σε 2 δόσεις ως εξής , την 30/06/2014 ποσό  250,00 € & την 31/07/2014 ποσό 250,00 €
  4. Αν το ποσό είναι αρνητικό (πιστωτικό) , τότε το ποσό αυτό μεταφέρεται για έκπτωση την επόμενη περίοδο (Ιουνίου) ή επιστρέφεται.

Σημειώνουμε εδώ ότι για τις 2 δόσεις που αναφέρουμε παραπάνω ΔΕΝ ισχύει η προηγούμενη προσαύξηση του 2%

4312414

Επίσης για τη πρόσφατη αλλαγή σε σχέση με την ημερομηνία Υποβολής των Περιοδικών Δηλώσεων  ΦΠΑ , μπορείτε να διαβάστε το άρθρο μας εδώ

Τέλος σας παρουσιάζουμε τον νέο  Πίνακα με τις Ημερομηνίες Υποβολής & Καταβολής Βασικών Υποχρεώσεων Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών 2014 , που συνέταξε η Ομάδα Συνεργατών Foroline ,και μπορείτε να τον κατεβάσετε απ’ εδώ , αλλά και από την αρχική σελίδα του site μας που θα είναι μόνιμα αναρτημένος… μέχρι την τροποποίηση του.

Ημερομηνίες Υποβολής & Καταβολής Βασικών Υποχρεώσεων Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών 2014

Ομάδα Συνεργατών Foro­line
Τάσος Σακελλαρόπουλος

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.