4 Φοροτεχνικές διατάξεις και 1 διάταξη για τα “κόκκινα” δάνεια…

0

Αν και ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στα “μπάνια του λαού” και παράλληλα  «Δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο» , βρήκαμε “4 Φοροτεχνικές διατάξεις και 1 διάταξη για τα “κόκκινα” δάνεια…” , που σίγουρα μας ενδιαφέρουν.

Πάμε να τις δούμε συνοπτικά, παραθέτοντας συνάμα και τις σχετικές διατάξεις για μελέτη…

  1. Μη έκδοση αποδείξεων 

Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Διαβάστε λεπτομέρειες και όλη τη σχετική διάταξη του Ν. 4410/2016 – Άρθρο 51

2. 48ωρο Λουκέτο

Δημοσιεύτηκε  η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες για τη μη έκδοση αποδείξεων.Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή, με τη διενέργεια ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.και όπως προβλέπεται στην απόφαση, με την επιβολή διήμερων λουκέτων στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Διαβάστε λεπτομέρειες και τη σχετική ΠΟΛ 1117

 

3. Παράταση για τις διορθώσεις στο  Ε9

Παράταση για τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα έως τις 30 Νοεμβρίου του 2016, δίνεται στη προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών από το 2010 και μετά, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στο σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης, που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε 27/7/2016.
Διαβάστε τη τροπολογία που κατατέθηκε 

 

4. Σε 30 ημέρες οι μεταβολές στο Μητρώο

Επιτέλους το κατάλαβαν… Και επανέφεραν τις 30 ημέρες για τις  μεταβολές στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ που αφορούν στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, από τις 10 ημέρες που ίσχυαν. Επίσης -κατάλαβαν- ότι: Η υποχρέωση ενημέρωσης για μεταβολές στα ατομικά στοιχεία φορολογούμενου φυσικού προσώπου, που δεν αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητά του δεν υπόκειται σε προθεσμία.
Διαβάστε τη σχετική διάταξη στον Ν.4410/2016 – Άρθρο 40 παρ2α

 

…και η Απόφαση 195/1/29.07.2016 με την οποία επέρχεται η Αναθεώρηση του κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών του Ν. 4224/2013.

Στο αναθεωρημένο αυτόν Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνεται  ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές και για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.
Καθιερώνει γενικές αρχές συμπεριφοράς και υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές, τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων ρύθμισης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.
Επίσης εξειδικεύεται περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του και αποσαφηνίζεται σειρά διαδικασιών επικοινωνίας με τους δανειολήπτες.

Διαβάζοντας τον νέο Κώδικα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για τη “νέα σχέση” Τραπεζών δανειοληπτών, αφού θεσπίζει γενικές αρχές συμπεριφοράς και «βέλτιστες πρακτικές» που όμως -κατά την εκτίμηση μας- είναι τέτοιες ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιούν ακόμη και σπίτια οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων δανειοληπτών.

Διαβάστε όλη τη Απόφαση 195/1/29-07-2016

Για το θέμα των “κόκκινων” δανείων θα επανέλθουμε, με περισσότερες πληροφορίες το επόμενο διάστημα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.