Η έκδοση Τιμολογίου από 01-01-2015 (Σημείωμα Foroline)

0

271212185502_2701

Η δημοσίευση του Ν.4308/2014 (ΦΕΚ Α’ 251 24-11-2014) φέρνει στη ζωή μας τα “Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα” , τα οποία ισχύουν από 01-01-2015 και θα μας απασχολήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σε αναμονή  της εγκυκλίου (εντός του 2014) που θα αφορά ειδικά τα κεφάλαια 2 και 3 του Νόμου , επισημαίνουμε μια αλλαγή που αφορά στη Τιμολόγηση των Αγαθών .

Στο Κεφάλαιο 3 Άρθρο 11 “Χρόνος έκδοσης Τιμολογίου” αναφέρονται τα εξής :

1. Η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου γεννάται κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών. 

2. Ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου καθορίζεται ως εξής:  
α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας, κατά περίπτωση.  
β) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής αγαθών, υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, το τιμολόγιο εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί ή το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί.  
γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού.  
δ) Στην περίπτωση έκδοσης συγκεντρωτικού τιμολογίου της παρ. 3 του άρθρου 10, το συγκεντρωτικό τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα από το μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο γεγονός πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεντρωτικό τιμολόγιο.  
ε) Ειδικά, όταν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση. “

Με βάση λοιπόν την παραπάνω διάταξη του Νόμου , υπάρχει αλλαγή από 01-01-2015 , στον χρόνο έκδοσης του Τιμολογίου Πώλησης αγαθών στη περίπτωση που αποστείλουμε ή παραδώσουμε αγαθά και δεν εκδώσουμε άμεσα Τιμολόγιο , αλλά “Δικαιολογητικό Έγγραφο Μη Τιμολογηθέντων Αποθεμάτων” (Δελτίο Αποστολής) . Το Τιμολόγιο θα εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών και όχι σε 30 ημέρες που ισχύει μέχρι 31-12-2014.

Παράδειγμα

Αποστέλλουμε αγαθά σε Πελάτη μας με “Δικαιολογητικό Έγγραφο Μη Τιμολογηθέντων Αποθεμάτων” (Δελτίο Αποστολής) στις 05 Μαρτίου 2015.

  • Αν ίσχυε το προηγούμενο καθεστώς , θα έπρεπε να εκδοθεί το Τιμολόγιο μέχρι τις 04 Απριλίου 2015
  • Με το νέο καθεστώς από 01-01-2015 , θα πρέπει να εκδοθεί το Τιμολόγιο μέχρι τις 15 Απριλίου 2015

Η ερμηνεία βέβαια την οποία δίνουμε εμείς , προκύπτει από την ανάγνωση του νόμου και φυσικά θα αναμένουμε την έκδοση της εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκαθαριστεί απόλυτα το θέμα αυτό και όλα τα άλλα άμεσα ζητήματα που προκύπτουν από τα δύο κεφάλαια του Νόμου και ισχύουν από την 01-01-2015.

Όλο  το Νόμο 4308/2013 μπορείτε να τον κατεβάσετε και να τον διαβάσετε (ιδιαίτερα τα κεφάλαια 2 & 3) από τους  “ΝΟΜΟΥΣ” στο  site μας στη στήλη “Κατεβάστε Αρχεία”

 

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και μια πρώτη προσέγγιση για τα “Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα” στο άρθρο “Τα λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα”από τον δικτυακό τόπο http://epixeirisi.gr/.

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.