Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βγάλετε ΑΦΜ (φυσικά πρόσωπα)

0

Πληροφορίες  κυρίως για όσους κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση -Πώς γίνεται η εγγραφή στο φορολογικό μητρώο

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου
1. Σε κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό ή νομική οντότητα, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 3 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.) ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170/Α), ημεδαπό ή αλλοδαπό, που πρόκειται να καταστεί υπόχρεο σε καταβολή ή παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία ή σε υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα αυτού, αποδίδεται υποχρεωτικά από τη φορολογική διοίκηση ενιαίος και μοναδικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ανεξάρτητα του αριθμού των εγκαταστάσεων (υποκαταστημάτων, γραφείων, αποθηκών) που διαθέτει εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, προκειμένου να εγγραφεί στο φορολογικό Μητρώο.

2. Η απόδοση Α.Φ.Μ. στα φυσικά πρόσωπα, διενεργείται, με την υποβολή στη Φορολογική Διοίκηση του εντύπου Μ1 «Δήλωση Απόδοσης Α.Φ.Μ. / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» ενώ στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες, διενεργείται, με την υποβολή του εντύπου Μ3 «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου».

3. Ο ΑΦΜ περιλαμβάνει εννέα (9) αριθμητικά ψηφία.

4. Στα φυσικά πρόσωπα, αποδίδεται Α.Φ.Μ., του οποίου το πρώτο αριθμητικό ψηφίο αρχίζει από 1 ή 2 ή 3 ή 4. Στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες αποδίδεται Α.Φ.Μ. του οποίου το πρώτο αριθμητικό ψηφίο αρχίζει από 7 ή 8 ή 9. Οι Α.Φ.Μ. που έχουν αποδοθεί και το πρώτο από τα εννέα ψηφία τους αρχίζει από μηδέν (0), αφορούν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

5. Ο Α.Φ.Μ. που αποδίδεται στα φυσικά πρόσωπα, διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και δεν μεταβάλλεται σε περίπτωση αλλαγής οποιουδήποτε στοιχείου όπως, ονοματεπώνυμο, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση κατοικίας, είδος και αριθμός ταυτότητας.
Ο Α.Φ.Μ. που αποδίδεται στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, παραμένει ο ίδιος και δεν επηρεάζεται από μεταβολές ως προς τα στοιχεία των προσώπων αυτών.

6. Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου ή υποβολής δήλωσης διακοπής από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο Α.Φ.Μ. απενεργοποιείται και δε χρησιμοποιείται πλέον σε καμία συναλλαγή, παρά μόνο, για την υποβολή δηλώσεων που αφορούν σε χρήση πριν το θάνατο ή τη διακοπή αντίστοιχα.
Η Φορολογική Διοίκηση, χρησιμοποιεί τον εν λόγω Α.Φ.Μ., για την επιβολή και βεβαίωση οποιουδήποτε φόρου, τέλους, εισφοράς ή κυρώσεων και για την είσπραξη αυτών.

7. Τα πρόσωπα, στα οποία έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ. μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, θεωρείται ότι, έχουν εγγραφεί στο φορολογικό Μητρώο.

8. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) αποδίδεται επίσης και στα παρακάτω πρόσωπα:
α. Στις έγγαμες γυναίκες που υποβάλλουν από κοινού με το σύζυγό τους δήλωση φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, που δηλώνονται κάθε φορά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
β. Σε όσους αποκτούν επιβατικό ή φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, μοτοσικλέτα άνω των 50 κ.ε., μηχάνημα έργων γενικά, σκάφος αναψυχής, αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ανεμόπτερο ή κάθε άλλο μέσο, καθώς και στα πρόσωπα στα οποία χορηγείται άδεια ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας.
γ. Στους εταίρους και διαχειριστές των Ομορρύθμων, Ετερορρύθμων Εταιρειών, των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, στα μέλη των Κοινοπραξιών, των Κοινωνιών Αστικού Δικαίου, στον πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ανωνύμων εταιρειών καθώς και στους νομίμους εκπροσώπους των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αντίστοιχα.
δ. Στα πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας κεφαλαίου λόγω απόκτησης κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και εμπράγματων δικαιωμάτων επ’ αυτών.
ε. Σε όσους συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης εκπροσωπώντας νόμιμα φορολογούμενους, είτε με εντολή αρμόδιου οργάνου, είτε των ιδίων των υπόχρεων, όπως εκκαθαριστής, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, φορολογικός αντιπρόσωπος, φορολογικός εκπρόσωπος (άρθρ. 8 Κ.Φ.Δ.).
στ. Στα Υπουργεία, στις αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες, στις αποκεντρωμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους Δήμους, στις Κοινότητες, στις Περιφέρειες, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας, στις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα του αριθμού των οργανικών μονάδων ή γραφείων που διαθέτουν, πέραν της έδρας τους.
ζ. Στα αλλοδαπά Φυσικά, Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες που κατοικούν ή έχουν την έδρα τους σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και ζητούν την επιστροφή φόρου από οποιαδήποτε αιτία ή αγοράζουν ακίνητο ή μεταβιβάζουν μετοχές ή είναι υπόχρεα σε καταβολή φόρου ή συμμετέχουν ως εταίροι/μέλη, μέλη Δ.Σ., δια­χειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι, σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.
η. Στις υπό ίδρυση επιχειρήσεις καθώς και στο πρόσωπο που ορίζεται ιδρυτής.
Ο Α.Φ.Μ. που αποδόθηκε σε υπό ίδρυση νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, παραμένει ο ίδιος και μετά την ίδρυσή του. Ο Α.Φ.Μ. της υπό ίδρυση επιχείρησης, δεν αλλάζει, αν υποβληθούν δηλώσεις μεταβολής ως προς τη νομική μορφή ή την επωνυμία του υπό ίδρυση νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ή του ιδρυτή.
θ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον τούτο απαιτείται από άλλες διατάξεις νόμου.

Άρθρο 2
Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ
Ο ΑΦΜ αναγράφεται υποχρεωτικά:
1. Σε όλες τις δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και στα ισοζύγια όπως αυτά ορίζονται από τις κατ’ ιδίαν διατάξεις των φορολογιών, που εμπίπτουν στον ΚΦΔ καθώς και στις δηλώσεις απόδοσης φόρων, τελών και εισφορών.

2. Σε όλα τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που χορηγούνται από τη Φορολογική Διοίκηση και αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση ή στη δήλωση εισοδημάτων των υπόχρεων, καθώς και στα αποδεικτικά ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο.

3. Σε όλα τα συμβόλαια που καταρτίζονται και αφορούν μεταβίβαση ακινήτου ή εμπράγματου επί ακινήτου δικαιώματος, από οποιαδήποτε αιτία καθώς και στην έκθεση πλειστηριασμού σε περίπτωση εκούσιου ή αναγκαστικού πλειστηριασμού για όλους τους συμβαλλόμενους. Στις περιπτώσεις που, η μεταγραφή των ανωτέρω, γίνεται χωρίς τη σύνταξη συμβολαίου, ο Α.Φ.Μ. αναγράφεται στον τίτλο μεταγραφής.

4. Στα συστατικά έγγραφα των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, για μέλη/εταίρους και τους νόμιμους εκπροσώπους αυτών.

5. Στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, υπέρ των επιχορηγούμενων, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής που εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, για όλους τους δικαιούχους είσπραξης χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου.

6. Στις άδειες ικανότητας οδήγησης και στις άδειες κυκλοφορίας, παντός τύπου, οχημάτων και σκαφών που χορηγούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, αρχές.

7. Στις καταστάσεις που υποβάλλονται στο ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής Ασφάλισης, για τους υπόχρεους απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών καθώς και στα βιβλιάρια ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων.

8. Στις τελωνειακές διασαφήσεις για την εισαγωγή ή εξαγωγή αγαθών, από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που έχουν κατοικία, έδρα, υποκατάστημα ή γραφείο στην Ελλάδα. Εξαιρούνται οι αλλοδαποί και ομογενείς που εγκαθίστανται μόνιμα στην Ελλάδα, για την εισαγωγή της οικοσκευής τους.

9. Σε όλους τους υπόχρεους, που αναγράφονται στους τίτλους είσπραξης, για βεβαίωση οφειλών τους στη Φορολογική Διοίκηση, υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ Νομικών Προσώπων ή τρίτων.

10. Στους τίτλους πληρωμής που εκδίδονται από τη Φορολογική Διοίκηση.

11. Σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις, που από ειδικές διατάξεις, προβλέπεται η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

12. Σε κάθε μορφή επικοινωνίας (έντυπη ή ηλεκτρονική) της Φορολογικής Διοίκησης με το φορολογούμενο σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις του.

Άρθρο 3
Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων Φυσικού Προσώπου Δικαιολογητικά
1. Για την απόδοση Α.Φ.Μ. στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση, το έντυπο Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων»
Με το έντυπο αυτό, δηλώνονται:
α) Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου ήτοι, Επώνυμο, Όνομα, Επώνυμο και Όνομα Πατέρα, Επώνυμο και Όνομα Μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης στην Ελλάδα ή χώρα γέννησης στο εξωτερικό.
β) Τα στοιχεία ταυτότητας του υπόχρεου ήτοι, είδος-αριθμός-ημερομηνία έκδοσης-εκδούσα αρχή.
γ) Η υπηκοότητα, το επάγγελμα και η οικογενειακή του κατάσταση.
δ) Η πλήρης διεύθυνση κατοικίας του.

Ως στοιχείο ταυτότητας, οι Έλληνες υπήκοοι αναγράφουν την αστυνομική ή την υπηρεσιακή τους ταυτότητα στις περιπτώσεις που η αστυνομική έχει αντικατασταθεί (Αστυνομία – Ελληνικός Στρατός – Ναυτικό – Αεροπορία κ.λπ.), ενώ οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν εκδώσει αστυνομική ταυτότητα, το Ελληνικό τους διαβατήριο, σε ισχύ.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ως στοιχείο ταυτότητας αναγράφουν το διαβατήριό τους ή την ταυτότητα της χώρας τους, οι Ομογενείς, το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς και οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, το διαβατήριό τους.

Σε περίπτωση, που τα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα στερούνται ταυτότητας (ανήλικοι) υποβάλλεται πιστοποιητικό γέννησης. Πιστοποιητικό γέννησης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο.

Τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας, επιδεικνύονται υποχρεωτικά με την υποβολή του εντύπου Μ1 και κατατίθεται φωτοαντίγραφο αυτών.

Επιπλέον, οι υπήκοοι τρίτων χωρών κάτοικοι Ελλάδος, υποβάλλουν υποχρεωτικά και άδεια διαμονής σε ισχύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Τα στοιχεία του υπόχρεου, δηλώνονται στο έντυπο Μ1 με Ελληνικούς ή Λατινικούς χαρακτήρες ή Λατινικούς και Ελληνικούς χαρακτήρες, εφόσον αποτυπώνονται με αυτό τον τρόπο στο προσκομιζόμενο στοιχείο ταυτότητας και καταχωρούνται αντίστοιχα, στο μηχανογραφικό σύστημα.

2. Σε περίπτωση μεταβολής ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της παραπάνω δήλωσης, υποβάλλεται η ίδια δήλωση, ως μεταβολή, με την αναγραφή, μόνο των στοιχείων που έχουν μεταβληθεί και προσκομίζονται κατά περίπτωση, τα σχετικά με τη μεταβολή δικαιολογητικά.

3. Με την παραπάνω δήλωση, συνυποβάλλεται από το υπόχρεο φυσικό πρόσωπο και το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογουμένου». Με το έντυπο αυτό, ο υπόχρεος δηλώνει τη σχέση του με άλλα πρόσωπα, που αφορούν στην οικογενειακή του κατάσταση ή στην εκπροσώπησή του. Η ίδια δήλωση, συνυποβάλλεται και σε περίπτωση που δημιουργηθεί ή μεταβληθεί μια τέτοια σχέση.

4. Ειδικά σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, η δήλωση αυτή, υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας ληξιαρχική πράξη θανάτου και Δήλωση Σχέσεων Φορολογουμένου (έντυπο Μ7), το αργότερο μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

5. Στις περιπτώσεις που το έντυπο Μ1 υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο άτομο, κατατίθεται και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του στοιχείου ταυτότητας του υπόχρεου.

πηγή:http://www.odigostoupoliti.eu/

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.