Νέοι επιστήμονες: Πώς τους παγιδεύουν οι μειωμένες εισφορές

0

Η «παγίδα» στις εκπτώσεις των εισφορών για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς με ασφάλιση πάνω από 5 έτη.

Όπως υπενθυμίζει η εφαρμοστική εγκύκλιος του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Θανάση Μπακαλέξη, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι τα οφέλη τα οποία θα αποκομίζουν οι νέοι επιστήμονες  από τις εκπτώσεις στις  εισφορές κύριας σύνταξης  (σ.σ. θα καταβάλλουν 14% -17% αντί 20%) για τα 5 πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού βίου τους θα μετατραπούν σε οφειλή για τους ίδιους μεταξύ του 6ου και του 15ου έτους του ασφαλιστικού βίου τους.

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες θα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ τα οφέλη που αποκόμισαν από τις εκπτώσεις στα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης τους. Η οφειλή αυτή που θα προκύψει από τις εκπτώσεις θα ανέλθει στα  3.143 ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί εντός 5 ετών (μεταξύ 6ου και 10ου έτους ασφάλισης) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ή εντός 15 ετών (μεταξύ 6ου και 20ου έτους ασφάλισης) για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 18.000 ευρώ. 

Εκπτώσεις με …χρέωση 

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος Κατρούγκαλου και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος Μπακαλέξη προβλέπουν ότι οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), καθώς και αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. (ΟΑΕΕ, Οικονομολόγοι), θα καταβάλλουν τις εξής ασφαλιστικές εισφορές:

* Για τα δύο (2) πρώτα έτη ασφάλισης ποσοστό 14%
* Για τα επόμενα (3) τρία έτη ασφάλισης ποσοστό 17%
*Μετά το 5ο έτος (δηλαδή από το 6ο και έπειτα) της υπαγωγής τους στην ασφάλιση ποσοστό 20%.

Στις περιπτώσεις αυτές ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών λαμβάνεται η μειωμένη (ποσοστό 70% επί της κατώτατης).

Με άλλα λόγια για τα 2 πρώτα έτη ασφάλισης, ο νέος επιστήμονας θα πρέπει να καταβάλει για τον κλάδο κύριας σύνταξης κατ΄ ελάχιστον  εισφορά 14% επί του 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει κατ΄ ελάχιστον εισφορά κύριας σύνταξης ύψους 57 ευρώ/μήνα ή 689 ευρώ /έτος.

Για τα επόμενα 3 χρόνια ασφάλισής του, ο νέος επιστήμονας θα πρέπει να καταβάλλει για τον κλάδο κύριας σύνταξής του κατ΄ ελάχιστον εισφορά 17% επί του 70% του βασικού μισθού. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει εισφορά κύριας σύνταξης 69 ευρώ//μήνα και 836 ευρώ/έτος.

Ωστόσο το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει πως οι διαφορές που προκύπτουν α) από την μειωμένη καταβολή ασφαλίστρου (δηλαδή τις εκπτώσεις) και  β) από την μειωμένη κατώτατη βάση (δηλ. το 70% του βασικού μισθού αποτελούν ασφαλιστική οφειλή. Η οφειλή αυτή, μάλιστα,  προσαυξάνεται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή θα καθοριστεί από την ελληνική Στατιστική Αρχή.

Παραπέρα, η οφειλή αυτή εξοφλείται  από τον ασφαλισμένο κατά 1/5 κατ΄ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα  από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει το ποσό των 18.000,00 € και σε κάθε περίπτωση μέχρι την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.

Χρέος 3143 ευρώ στις πλάτες των νέων επιστημόνων από τις “εκπτώσεις”

Αυτό σημαίνει πως:

* Για τα πρώτα 2 χρόνια, ο νέος επιστήμονας κατέβαλλε συνολικά 1.378 ευρώ για εισφορές κύριας σύνταξης (εισφορά 14% Χ70% βασικού μισθού ύψους 586 ευρώ/μήνα Χ 24 μήνες). Χωρίς εκπτώσεις  έπρεπε να καταβάλλει 2.812 ευρώ στα 2 αυτά χρόνια (εισφορά 20% Χ 70% βασικού μισθού 586 ευρώ Χ 24 μήνες). Συνεπώς το όφελος και έτσι η οφειλή του νέου επιστήμονα ανέρχεται κατ΄ ελάχιστον σε 1.434 ευρώ (1.378 ευρώ που κατέβαλλε μείον 2.812 ευρώ που θα κατέβαλλε χωρίς έκπτωση).

* Για τα επόμενα 3 χρόνια, ο νέος επιστήμονας θα καταβάλλει κατ΄ελάχιστον 2.510 ευρώ για εισφορές κύριας σύνταξης (εισφορά 17% Χ 70% βασικού μισθού 586 ευρώ/μήνα Χ 36 μήνες). Χωρίς εκπτώσεις, έπρεπε να καταβάλλει 4.219 ευρώ στα 3 αυτά χρόνια. Άρα το όφελος και άρα και η οφειλή του ανέρχονται κατ΄ελάχιστον σε 1.709 ευρώ (2.509  ευρώ που κατέβαλλε μείον 4.219 ευρώ που θα κατέβαλλε χωρίς εκπτώσεις).

Αθροιστικά, το… όφελος και έτσι και η οφειλή του θα ανέλθει σε 3.143 ευρώ (1.434 ευρώ για τα πρώτα 2 χρόνια και 1.709 ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια ασφάλισης).

Αν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του επιστήμονα ξεπερνά ετησίως τα 18.000 ευρώ από το 6ο έτος της ασφάλισης του και έπειτα, τότε θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος αυτό τα επόμενα 5 έτη (δηλαδή μεταξύ 6ου και 10ου έτους ασφάλισης). Συγκεκριμένα,  θα πρέπει να καταβάλλει κάθε έτος το 1/5 των 3.143 ευρώ ή αλλιώς 628 ευρώ/έτος.

Αν το εισόδημά του βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 18.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος αυτό σε 15 χρόνια (δηλαδή μεταξύ του 6ου και του 20ου έτους ασφάλισης). Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να καταβάλλει κατά μέσο όρο 209 ευρώ/έτος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, διαμορφώνονται 9 πηγές εισοδήματος που εισφοροδοτούνται: Επιχειρηματική δραστηριότητα, παροχή υπηρεσιών, μέλη εταιρειών, Διαχειριστής ΙΚΕ, Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Μερίσματα ΑΕ και ΚΤΕΛ, Αγροτική δραστηριότητα, Μισθωτές υπηρεσίες, Αμοιβές μελών ΔΣ.

Οι 9 πηγές ομαδοποιούνται σε 3 κατηγορίες : Επιχειρηματική δραστηριότητα, Αγροτική δραστηριότητα, Μισθωτές υπηρεσίες.

πηγές :http://www.capital.gr/- www.euro2day.gr

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.