Χωρίς δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις χιλιάδες μη μισθωτοί με οφειλές

0

Ο κίνδυνος απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι πλέον ορατός για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από την 1η Μαρτίου.

Συνολικά, οι πολίτες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων μελών και των έμμεσα ασφαλισμένων, ανέρχονται στους 700.000.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι έρχεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από μη μισθωτούς -μετά από δύο ετήσιες παρατάσεις- προκειμένου να εξισορροπηθούν τα ασφαλιστικά βάρη.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά των οφειλετών και των δικαιούχων με αναπηρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οι οφειλέτες που δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.Παράλληλα, η πρόταση για μια «περίοδο χάριτος» εξακολουθεί να συζητείται, με στόχο να προσφερθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικό χρέος των 47,16 δισ. ευρώ, τα 6,79 δισ. ευρώ αφορούν οφειλέτες έως 15.000 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για χρέη προερχόμενα από μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

Η πάγια ρύθμιση υπόκειται σε δύο εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις του οφειλέτη:

β) Εάν πρόκειται για οφειλές που επιβεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο, τότε η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 50 ευρώ.

Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.