Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» κοντά στα μεσάνυχτα…

0

Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε δυόμισι λεπτά από τώρα ο κόσμος θα καταστραφεί. Πρόκειται για έναν συμβολισμό που ωστόσο, αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλήθεια, ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα απειλούνται άμεσα. Η προεοδοποίηση έρχεται από τα. μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists,

Το αποκαλούμενο «Ρολόι της Αποκάλυψης» ήταν καρπός της συνεργασίας μιας ομάδας πυρηνικών επιστημόνων που είχαν εμπλακεί στο Manhattan Project, το σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. ‘Ήταν 1947 όταν οι εμπνευστές του ρολογιού . τοποθέτησαν τους δείκτες στα επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και φέτος, είναι η πρώτη φορά από το 1953, τη χρονιά που ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση πραγματοποίησαν δοκιμές για τη βόμβα υδρογόνου, που οι δείκτες βρίσκονται τόσο κοντά στον αριθμό 12.

Η ομάδα, κάθε φορά που νιώθει ότι μια εξέλιξη μας φέρνει κοντύτερα στον όλεθρο, εκδίδει ένα ανακοινωθέν όπου περιγράφει τους λόγους μετακίνησης των δεικτών, προειδοποιώντας για τις ζοφερές παγκόσμιες ζυμώσεις.

Οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις όμως, όπως η παγκόσμια απειλή που πλανάται πάνω από τους λαούς, τα σχόλια του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί πυρηνικών όπλων και κλιματικής αλλαγής, αλλά και η συνεχής άνοδος του φασισμού παγκοσμίως, έκαναν τους δείκτες να μετακινηθούν κατά 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αποφασίσει να μετακινήσουμε αρκετά λεπτά μπροστά τους δείκτες μόνο και μόνο εξαιτίας των δηλώσεων ενός ανθρώπου. Οταν όμως αυτό το πρόσωπο είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε τα λόγια του έχουν αξία», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη που συναντώνται ανά εξάμηνο για να κρίνουν πόσο πιο κοντά στην «καταστροφή» βρισκόμαστε.

Βέβαια η φύση των απειλών που δέχεται ο πλανήτης έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα και η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί από ζητήματα, όπως ένας πιθανός αφανισμός από πυρηνικά, σε θέματα πιο επίκαιρα όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπήρξαν και φορές που οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν προς τα πίσω, όταν ο κίνδυνος απομακρυνόταν. Χαρακτηριστική ήταν η περίοδος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ουσιαστικά έδωσε μια ανάσα σε αυτούς που ζούσαν επί δεκαετίες με τον φόβο του αφανισμού από πυρηνικά.

Το 1990 το ρολόι έδειχνει δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και το 1991 δεκαεπτά λεπτά πριν τη «συντέλεια». Ωστόσο, το 2007 οι εντεινόμενοι φόβοι για τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν και της Βόρειας Κορέας «έσπρωξαν» και πάλι τους δείκτες στο 11:55

Το 2015 οι δείκτες μετακινήθηκαν κατά δύο λεπτά στις 11:57. «Η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων απειλούν αναμφισβήτητα τη συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας. Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να ενεργήσουν με την ταχύτητα ή στην κλίμακα που απαιτείται για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη καταστροφή. Αυτές οι αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας θέτουν σε κίνδυνο κάθε άτομο πάνω στη Γη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Οι επικριτές

Το Ρολόι της Αποκάλυψης δεν έχει μείνει βέβαια απρόσβλητο στην κριτική που έχει διατυπωθεί εναντίον του και πολλοί έχουν καταφερθεί ενάντια στα πισωγυρίσματα των δεικτών του. Αλλά και στην ίδια την πιθανότητα της καταστροφής και των τρόπων υπολογισμού της.

Το 1,4% της ετήσιας πιθανότητας για πυρηνικό επεισόδιο, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται αρκούντως ακριβές ως νούμερο, η εκτίμηση ωστόσο βασίζεται σε μια λίστα πιθανών παραγόντων και ελεύθερων συσχετίσεων, ισχυρίζονται οι φανατικοί πολέμιοι του Ρολογιού.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.