Φοροέλεγχοι:χάνονται έσοδα λόγω…συνταξιοδότησης!

0

Σε παλαιές υποθέσεις για τις οποίες ο κίνδυνος παραγραφής ήταν αυξημένος και όχι σε νέες, όπως συνιστούν οι θεσμοί, επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι που διενήργησε για το 2016 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τόσο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων (ΚΕΦΟΜΕΠ) δεν πέτυχαν τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί για το περσινό έτος.

Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι ότι αρκετά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία σε θέματα που αφορούν τον έλεγχο έχουν οδηγηθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση εξαιτίας του νέου μνημονιακού πλαισίου, με αποτέλεσμα τα κενά στον μηχανισμό να είναι πολλά.

Η έλλειψη δυναμικού είχε αποτέλεσμα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων να κλείσει το 2016 με 185 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούσαν νέες υποθέσεις. Οχι ότι ήταν καλύτερα και τα αποτελέσματα από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Οι έλεγχοι που ήρθαν εις πέρας έφτασαν τους 252, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούσαν και πάλι νέες υποθέσεις. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στις εφορίες, οι οποίες ολοκλήρωσαν 3.063 ελέγχους, ωστόσο νέοι έλεγχοι δεν ξεπέρασαν τους 275.

Εισπράξεις

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τους ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ μπορεί να βεβαιώθηκαν 475 εκατ. ευρώ, ωστόσο κάτι λιγότερο από 119 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24,98%, εισέρρευσε στα ταμεία.

Μόλις 59,81 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τα 473 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, δηλαδή το 12,66% των βεβαιωθέντων, όταν ο μνημονιακός στόχος ήταν 22,5%.

Στο μεταξύ με άδεια χέρια φεύγουν οκτώ στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2016 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 8.919 υποθέσεις από τις οποίες 7.249 είναι ενδικοφανείς προσφυγές, 1.432 αιτήσεις αναστολής καταβολής πληρωμής 50% και 238 αιτήσεις αναστολής που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ.Από τις ενδικοφανείς προσφυγές έκλεισαν 6.260. Από αυτές έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 1.086 ή μόλις το 17,34%.Οι υπόλοιπες 5.174 είτε απορρίφθηκαν είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ και απορρίφθηκαν σιωπηρώς είτε μπήκαν στο αρχείο.

Προσφυγές

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, η ΔΕΔ:

• Εξέτασε έγκαιρα το 77% των ενδικοφανών προσφυγών, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 10%.

• Εξέδωσε 6.720 αποφάσεις επί ενδικοφανών προσφυγών, δηλαδή 15% περισσότερες από εκείνες του 2015 (5.830 αποφάσεις).

• Εξέτασε υποθέσεις με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αν τεθεί ως κριτήριο το πλήθος των πράξεων ανά υπόθεση.

Επί παραδείγματι, το 2016 στην Περιφέρεια της Αθήνας αντιστοιχούν 2,9 πράξεις ανά υπόθεση που εξετάστηκε, ενώ το 2015 στην ίδια περιφέρεια, αντιστοιχεί 1,5 πράξη ανά υπόθεση (οι σύνθετες υποθέσεις αποτελούνται από περισσότερες της μίας πράξης που αφορούν διαφορετικά φορολογικά αντικείμενα).

Επίσης μειώθηκε το ποσοστό των υποθέσεων που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή σε 49,4%, δηλαδή 1,8% κάτω από το 51,2% που ήταν ο στόχος για το 2016.

του Μάριου Χριστοδούλου από το http://www.efsyn.gr/

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.