Διευκολύνσεις σε συνεπείς οφειλέτες από την ΑΑΔΕ

0

Την καθιέρωση νέων κριτηρίων και πιο απλών διαδικασιών χορήγησης αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας και βεβαιώσεων οφειλών σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γ. Πιτσιλής, παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για το 2024.




Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, οι οφειλέτες θα αντιμετωπίζονται με βάση το προφίλ τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους θα έχουν περισσότερα προνόμια, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης κατά την πώληση ακινήτου που σήμερα ανέρχεται στο 70% της αξίας του τιμήματος. Για να μειωθεί το ποσοστό θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, να μην «μπαινοβγαίνει» σε ρυθμίσεις κ.λπ. Δεν αποκλείεται σε κάποιον οφειλέτη ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό το ποσοστό παρακράτησης να μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη που είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύονται άμεσα με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα είναι άμεση και η χορήγηση των βεβαιώσεων θα γίνεται ψηφιακά.

Σήμερα για να μπορέσει η εφορία να εκδώσει τη φορολογική ενημερότητα πρέπει προηγουμένως ο οφειλέτης να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Δήλωση µε ένα κλικ για ένα εκατοµµύριο φορολογουµένους

Η φορολογική διοίκηση μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη (σε πρόγραμμα ρύθμισης) ορίζει υποχρεωτικά όριο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου.



Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Ειδικά για μεταβίβαση ακινήτου το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Καθιερώνονται νέα κριτήρια — Οι οφειλέτες θα αντιμετωπίζονται με βάση το προφίλ τους.

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης (υπολογιζόμενο επί του τιμήματος) είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Στις περιπτώσεις που το τίμημα από τη μεταβίβαση ακινήτου είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής και υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στον e-ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν αθροιστικά το ύψος του τιμήματος πώλησης, κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής οι απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης και οι απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ ικανοποιούνται αναλογικά.

Εκτός από την αντιμετώπιση των οφειλετών με βάση το προφίλ τους, η φορολογική διοίκηση προχωράει στην απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τις βεβαιώσεις οφειλών και τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν δράσεις που προβλέπουν:

– Ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής.

– Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Αναδημοσίευση από https://www.kathimerini.gr/ – Προκόπης Χατζηνικολάου



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.