Συνεχίζοντας τη ανάλυση των Τεκμηρίων 2014 που αφορούν στη φορολογική δήλωση του 2015 , θα δούμε το Δεύτερο μέρος που αφορά τις Δαπάνες Απόκτησης Περιουσιακών Στοιχείων.
Από τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζαμε ότι οι παρακάτω Δαπάνες Απόκτησης Περιουσιακών Στοιχείων , συνυπολογίζονται στα συνολικά Τεκμήρια , μαζί με τις Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης.
α) Δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου, δίτροχου κλπ οχήματος.
β) Δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση πλοίων αναψυχής κλπ σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών.
γ) Δαπάνη για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 €
δ) Δαπάνη για δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ
ε) Δαπάνη για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων.
στ) Δαπάνη αγοράς ή ανέγερσης οποιουδήποτε ακινήτου ή κολυμβητικής δεξαμενής
Από την 01-01-2014 έχουμε άλλες 2 κατηγορίες Δαπανών Απόκτησης Περιουσιακών Στοιχείων :
1. Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρίας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.
Η διάταξη αυτή αναφέρεται στον Ν.4172/2013 , άρθρο 32 και ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 01.01.2014 και μετά, σε ότι αφορά την αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων κ.λπ., (Το Τεκμήριο αυτό είχε καταργηθεί από το 2002)
2 Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.είχε ανασταλεί από 17.12.2010 μέχρι και 31.12.2013 (Παράγραφος 6 άρθρου 28 Ν. 3986/2011 ΠΟΛ. 1165/29.7.2011).
Το θετικό εδώ είναι ότι με το νόμο, δεν συνδέεται , από 31.10.2014, το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία.
Δηλαδή το τεκμήριο και το «πόθεν έσχες» απόκτησης ακινήτου, θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει μέχρι 31.10.2014, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
Με τη διάταξη αυτή , η εφορία αποδέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.
Άρα ως τίμημα αγοράς, λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς (τίμημα αγοράς, + φόροι , + λοιπά έξοδα που επιβαρύνουν τον αγοραστή) εκτός αν κατόπιν ελέγχου θα προκύψει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.
Την ανάλυση για τις Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης , μπορείτε να τη διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας – ΕΔΩ –