Το τέλος των εμπορουπάλληλων όπως τους ξέραμε.Πώς δουλεύουν πλέον

0

 Αποκαλυπτική για την εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας εμπορίου EuroCommerce και της πανευρωπαϊκής ένωσης εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών UNI-Europa, στην οποία εξετάζεται η αγορά εργασίας στον κλάδο του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

της Δήμητρας Μανιφάβα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βελγική εταιρεία Idea Consult και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ειδικότερα, στην ενότητα που αφιερώνει η έρευνα στις εργασιακές σχέσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο του εμπορίου στην Ελλάδα αναφέρεται ότι εργαζόμενοι απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου οι επιχειρηματίες να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Οι εργοδότες με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσονται και από την υποχρέωση αποζημίωσης εάν απολύσουν τους υπαλλήλους που εργάζονται με αυτό το καθεστώς αλλά και από την καταβολή επιπλέον χρημάτων σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης. Το φαινόμενο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο συχνό σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ συναντάται εν γένει στον χώρο των πωλήσεων από απόσταση, αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε πωλητές χονδρεμπορικών επιχειρήσεων.

Η απασχόληση «μπλοκάκηδων», εργαζομένων με υποχρεώσεις αλλά όχι και με δικαιώματα υπαλλήλων, δεν είναι η μόνη ευέλικτη μορφή εργασίας που ευδοκιμεί στην υπό πολυετή ύφεση Ελλάδα και στο πολύπαθο λόγω μειωμένης κατανάλωσης εμπόριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κυρίαρχη μορφή εργασίας παραμένει στο ελληνικό εμπόριο η πλήρης απασχόληση μισθωτών, όμως νέες πρακτικές έχουν εμφανιστεί λόγω κρίσης.  Έτσι, εντοπίζονται δύο φαινόμενα σε εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα: πρώτον, εργαζόμενοι που δουλεύουν ως πλήρους απασχόλησης δηλώνονται με τη συναίνεσή τους ως μερικής, προκειμένου να πληρώνουν οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι λιγότερους φόρους και εισφορές. Δεύτερον, εργαζόμενοι αμείβονται ως μερικής απασχόλησης, αλλά συχνά τούς ζητείται να δουλέψουν περισσότερο. Σπάνια αρνούνται, υπό τον φόβο ότι δύσκολα θα βρουν ξανά δουλειά.

«Και οι δύο πρακτικές είναι παράνομες και για αυτό δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον βαθμό στον οποίο η μερική απασχόληση μπορεί να χρησιμοποιείται για φοροαποφυγή και όχι μόνο», επισημαίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο είναι πιο συχνό στο λιανεμπόριο από ό,τι στο χονδρεμπόριο.

Σε άνθηση βρίσκεται τα χρόνια της κρίσης και το διακεκομμένο ωράριο, όπου οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν μεν οκτώ ώρες συνολικά μέσα στην ημέρα, αλλά όχι συνεχόμενες. Δηλαδή η επιχείρηση, ανάλογα με τις ανάγκες της, τους καλεί να δουλέψουν, για παράδειγμα, τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις το απόγευμα, καταργώντας στην πραγματικότητα κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου για τους εργαζομένους.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.