Υποβολή δηλώσεων 2015 : Άρχισαν τα “αστεία”… (Σχόλιο)

1

v114

Με το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών & νομικών προσώπων Κλειστό , και τη νομοθετική ημερομηνία -θεωρητικής-έναρξης τους την 2α Φεβρουαρίου 2015 , ακούσαμε το πρώτο “αστείο” από την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευση του http://www.ethnos.gr/ η κ.Βαλαβάνη , σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , καθορίζοντας την καθυστέρηση αυτή σε διάστημα δέκα ημερών ως προς τη καταληκτική ημερομηνία τους.

Η δήλωση αυτή που μόνο ως “αστείο” μπορεί να εκληφθεί και μάλιστα κακόγουστο ,  σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του προφίλ της συγκεκριμένης Υπουργού , η οποία μέχρι σήμερα έχει επιδείξει στο τομέα της διαλλακτικότητα και ευαισθησία.

Έχοντας το σύστημα κλειστό και πιθανή ημερομηνία έναρξης μετά τη 1η Μαίου , δεν μπορεί να δίνεις χρόνο δυνατότητας υποβολής 2 μήνες ενώ ο Νόμος καθορίζει 5 μήνες.
Δεν είναι δυνατόν να υπερασπίζεσαι τη καταληκτική ημερομηνία και τις αντίστοιχες ημερομηνίες καταβολής , που ορίζει ο Νόμος , έστω και αν αυτό γίνεται για προφανείς εισπρακτικούς  λόγους.

Αν δε , η αναφορά έχει να κάνει με τη “πίεση” για σύντομη υποβολή των δηλώσεων , άρα και τη σύντομη είσπραξη των αναλογούντων φόρων νομίζω ότι η Υπουργός θα μπορούσε , μη διακυβεύοντας τη σοβαρότητα της , να υποστηρίξει πχ. την ύπαρξη ενός σοβαρού μπόνους προς τους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις  και καταβάλλουν τους φόρους , εντός των ημερομηνιών του Νόμου.

Με τη δημοσίευση  των “εκπρόθεσμων” εγκυκλίων και την αναμονή άλλων , προς διευκρίνηση ακόμα και τώρα θεμάτων που αφορούν στις δηλώσεις , είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάς για παράταση 10 ημερών , ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική “εκφοβισμού” φορολογούμενων και λογιστών.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα η κ. Υπουργός θα  “λησμονήσει” τη δήλωση της αυτή και άμεσα σε συνεννόηση με τους φορείς των Λογιστών , θα δώσει μια ορθολογική λύση στο πρόβλημα , έστω και αν δεν βαρύνεται εξ ολοκλήρου εκείνη με το ζήτημα της καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των δηλώσεων.

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής

1 Σχόλιο

  1. Σωτήρης on

    Το διάστημα υποβολής είναι 5 μήνες. Τα λάθη ανθρώπινα. Το αστείο είναι οι προσπάθειες διευκρινίσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες που υπερβάλουν εαυτούς των, εργάζονται νυχθημερόν και φυσικά θέλουν ανταπόκριση επαγγελματιών του χώρου (λογιστές-φοροτεχνικούς). Κουράστηκα, βαρέθηκα, σιχάθηκα.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.