Δηλώσεις 2015 : Τα 3 “Θα” που περιμένουν…

0

mpaxalo

Με το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κλειστό και με τη παράταση για 15 ημέρες ακόμα της υποβολής των Βεβαιώσεων αποδοχών μισθωτών-συνταξιούχων -επαγγελματιών από τους Λογιστές , αναμένουμε την νομοθετική διευθέτηση 3 σοβαρών θεμάτων από τη πολιτική ηγεσία των Υπουργείου Οικονομικών.

Με εξαγγελίες της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ.Ν. Βαλαβάνη , έχει δεσμευτεί για τη νομοθετική ρύθμιση τριών σημαντικών θεμάτων που θα ισχύσουν για το φορολογικό έτος 2014 , τα οποία ακόμα περιμένουν..

Τα 3 αυτά θέματα είναι :

1. Η εκχώρηση στο Δημόσιο  των ανείσπρακτων ενοικίων  για το φορολογικό έτος 2014 , ώστε να μην φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια , με συντελεστές 11% και 33% όπως προβλέπει ο νέος ΚΦΕ 4172/2013.

2. Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα εισπράττουν  αμοιβή και μέσω απόδειξης παροχής υπηρεσιών ,  για τα εισοδήματα από το μπλοκάκι να μην φορολογηθούν  αυτά  με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ , αλλά να φορολογηθούν τελικά με τη κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων για το σύνολο των αμοιβών , μισθωτής εργασίας+μπλοκάκι.

3. Τέλος το θέμα της έκπτωσης φόρου για τους  φορολογούμενους που πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου. Η κ.Ν.Βαλαβάνη έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια σοβαρή έκπτωση (πληροφορίες μιλούν για 10%-15%) στις περιπτώσεις αυτές ,πιθανόν με  πρόσθετες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση για τα θέματα αυτά , ενώ και τα τρία είναι ιδιαίτερα σοβαρά και αφορούν μεγάλο μέρος φορολογουμένων.
Αν δε , εντός του πρώτου 15νθήμερου του Μαΐου , ανοίξει το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων , η καθυστέρηση τη θεσμοθέτησης των παραπάνω  διατάξεων θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους φορολογούμενους που εμπίπτουν σε αυτές ή έχουν τη δυνατότητα της εφ’ άπαξ καταβολής του φόρου.

Εδώ να μην λησμονούμε ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων είναι άμεση και με την υποβολή της δήλωσης , εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό , οπότε η καθυστέρηση της νομοθετικής διευθέτησης θα οδηγήσει σε εκ νέου καθυστέρηση των υποβολών , άρα και σε καθυστέρηση στη είσπραξη φόρων από το Δημόσιο.

Ας σπεύσει λοιπόν άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών , στη κατάθεση των τροπολογιών αυτών και σαφώς πριν την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.