Απαγορευτικό στην ενοικίαση αυθαιρέτων-Θετική αλλαγή για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων με την ονομασία «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος»,

της Τέτης Ηγουμενίδη

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η  κατάρτιση μισθωτικών συμβάσεων σε περίπτωση αυθαιρεσιών στο προς ενοικίαση ακίνητο .Ακόμη, η βεβαίωση μηχανικού περί μη αυθαιρέτου, η οποία ισχύει και σήμερα για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, επεκτείνεται για να συμπεριλάβει και των αιτία θανάτου δωρεών.

Παράλληλα κατατέθηκε και κοινή υπουργική απόφασης για την παράταση της ισχύος του προηγούμενου νόμου 4178/2013 για έναν μήνα.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα

Σε αντίθεση με όσα μέχρι στιγμής είχαν συζητηθεί αναφορικά με τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων, το σχέδιο νόμου  θεσπίζει υποχρεωτική την ηλεκτρονική ταυτότητα για τα υφιστάμενα ιδιωτικά κτήρια (εκτός ορισμένων ειδικών περιπτώσεων) μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασής τους.

Αναλυτικότερα, εντός πέντε ετών ηλεκτρονική ταυτότητα (καταχώρηση ηλεκτρονικά όλων των αναγκαίων στοιχείων ενός ακινήτου) θα πρέπει να αποκτήσουν τα κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Επίσης, κτήρια συνάθροισης κοινού (όπως συνεδριακά κέντρα, εκθέσεις), καθώς και ειδικές κατηγορίες όπως τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., πρατήρια καυσίμων, σωφρονιστικά καταστήματα.

Για τα λοιπά κτήρια η υποχρέωση ηλεκτρονικής ταυτότητας υφίσταται προκειμένου ο ιδιοκτήτης να μεταβιβάσει το ακίνητό του, επομένως αποτελεί απαραίτητο στοιχείο που προσκομίζεται κατά τη μεταβίβαση ακινήτου. Υποχρεωτική γίνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα νέα κτήρια.

πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.