Δηλώσεις 2015 : Σοβαρά προβλήματα για την υποβολή τους

0

forologoymenos_gr

15 ημέρες μετά το άνοιγμα του taxisnet για τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα  που δεν έχουν επιλυθεί , ενώ αναδεικνύεται παράλληλα για ακόμα μια φορά η παράλογη-άδικη φορολόγηση διαφόρων κατηγοριών φορολογούμενων.

Παρουσιάζουμε λοιπόν μια πρώτη κατάσταση που αναδεικνύουν συνάδελφοι Λογιστές , από την εμπειρία τους , επιχειρώντας να υποβάλλουν δηλώσεις Φυσικών προσώπων :

1. Αγρότες :  Είναι αδύνατον να υπολογιστούν φύλλα ΑΑ/ΓΗΣ σε ένα μήνα (ούτε από συμβολαιογράφους)

2. Άνεργοι: Ενεργοποιούνται τα τεκμήρια λόγο τόκων 0,01 ευρώ

3. Κάτοικοι εξωτερικού : Ενεργοποιούνται τα τεκμήρια εξαιτίας τόκων 0,01 ευρώ

4. Οι βεβαιώσεις αποδοχών των Δημόσιων υπηρεσιών είναι λάθος πχ Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ενώ στο Ε1 δείχνει αναδρομικά του 2013 η βεβαίωση που εκδίδεται από το σύστημα δεν τα έχει ξεχωριστά αλλά 2013-2014 μαζί με ποια βεβαίωση θα γίνουν οι συμπληρωματικές στις ΔΟΥ ή θα πρέπει να πάνε στο κάθε ταμείο να ζητάνε πάλι νέες βεβαιώσεις?

5. Τα δάνεια δεν έχουν περαστεί όλα , ακόμα στο σύστημα και οι τράπεζες δεν δίνουν βεβαιώσεις

6.Οι τόκοι από καταθέσεις ανάλογα την τράπεζα αλλού είναι μεικτά και αλλού καθαρά

7. ΑΜΕΑ Η μεγάλη ντροπή για φέτος το σύστημα δεν αναγνωρίζει τις αναπηρίες άνω των 67% και δεν κάνει άμεσα διασταύρωση και ζητάει τα δικαιολογητικά για έλεγχο στις ΔΟΥ ενώ οι υπηρεσίες για επιδόματα ζητάνε το φετινό εκκαθαριστικό το οποίο δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθεί.Ζητάνε να κατατεθούν τα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία Δ.ΗΛΕ.Δ.

8.Εφόσον υπάρχουν αναδρομικά που πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις γιατί το σύστημα για συμπληρωματικές μέσω ίντερνετ δεν είναι ανοιχτό να σταλούν ηλεκτρονικά και θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος στις ΔΟΥ?

9.Ανακοινώνουν ότι θα δοθεί το επίδομα τέκνων έως αρχές Ιουνίου και δεν λένε ότι δεν μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις και ο κόσμος ζητάει να υποβάλλουμε δηλώσεις γιατί αδιαφορεί αν το ΤΑΧΙΣ ή εμείς δεν μπορούμε γιατί απλά το λένε στα κανάλια ότι όλοι υποβάλλουν μια χαρά.

10. ΕΣΠΑ προγράμματα για παιδιά ζητάνε τα εκκαθαριστικά τα φετινά γιατί δεν ενημερώνουν τις υπηρεσίες ότι δεν μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουνίου και να δεχτούν κατεξαίρεση για φέτος τα περσινά προκειμένου να μην δεχόμαστε και εμείς πίεση από τον κόσμο?

11.Τράπεζες ζητάνε τα φετινά εκκαθαριστικά γιατί δεν έχουν σταλεί επιστολές από το Κράτος να μην έχουν τέτοια απαίτηση?

12. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ  η ίδια η Βουλή ζητάει αρχές Ιουνίου να υποβληθούν τα πόθεν έσχες με δηλωμένα τα φετινά εισοδήματα

13. Όσοι είναι μέλη εταιρείας ΟΕ-ΕΕ με απλογραφικά κυρίως δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση εφόσον το Έντυπο Ν για να υποβληθεί προϋποθέτει να ανοίξει πρώτα

14. Εκκρεμεί ΠΟΛ για δαπάνες και την αναμόρφωση τους άρα οι δηλώσεις τόσο των εταιρειών αλλά σχεδόν του συνόλου των επιχειρήσεων είναι αδύνατον να υποβληθούν όση καλή διάθεση και να υπάρχει πλέον

15. Οι σύζυγοι που είναι σε διάσταση δεν μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις αν δεν γίνει ο διαχωρισμός σχέσης στα μητρώα των ΔΟΥ που ενώ υπάρχει η εντολή να δέχονται μια υπεύθυνη δήλωση και μόνο για τον διαχωρισμό ζητάνε αιτήσεις διαζυγίων που πολλοί δεν έχουν υποβάλλει λόγο οικονομικής αδυναμίας.

16. Δεν έχει διευκρινιστεί αν όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης θα υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον το επιθυμούν ή αν δεν το θέλουν θα υποβάλλει ο καθένας ξεχωριστά.

17.Κλειδώθηκαν οι κωδικοί συναδέλφων κ δεν μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις το taxis υποστηρίζει ότι είναι λάθος στα αρχεία του OEEκαι  το ΟΕΕ κατηγορεί για πρόβλημα του taxis.

18.Πρώτη φορά λόγο καθυστέρισης των εντύπων Ν δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις Νομικών προσώπων ενώ το ΓΕΜΗ δεν έχει ενημερωθεί ακόμα τι θα γίνει με τις δημοσιεύσεις που έληξαν πχ ΕΠΕ κ όσων θα λήξουν σε 15μέρες.

19.Οσοι λάβανε μια μικρή επιδότηση για λίγα στρέμματα(πχ συνταξιούχοι) δώθηκε λύση με το άνοιγμα του Ε3 σε όλους αλλά ,αν αυτά αφορούν την σύζυγο που πιθανόν δεν έχει κωδικούς, θα πρέπει να πάνε να πάρουν προκειμένου να το υποβάλλουν.Οι πολίτες αυτό ακόμα δεν το γνωρίζουν όμως.

20.  Για αμοιβές από αποδείξεις δαπανών ή σε όσους λάβανε μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια πχ οαεδ κ τους φορολογεί με 26%.

21.Οι προκαταβολές από πέρσι έρχονται λάθος στα Ε1 ή κ καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα λάθος εκκαθαρίσεις!!!

22.Αμοιβες απο τα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας,ο ΟΑΕΔ δεν τα έχει στείλει ηλεκτρονικά…

23. Στα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι που στις αμοιβές τους περιλαμβάνεται επίδομα βιβλιοθήκης, να μην υποβάλουν δηλώσεις διότι θα ανέβουν νέες βεβαιώσεις αποδοχών με διαχωρισμό του επιδόματος στα αφορολόγητα μετά την σχετική εγκύκλιο που βγήκε στα τέλη Απριλίου.

24.Υπάρχουν περιπτώσεις θανόντα συζύγου που ενώ έχει γίνει η διαγραφή στο μητρώο δεν το αναγνωρίζει στο Ε1 κ δεν προχωράει η επιβεβαίωση με μόνο τον έναν υπόχρεο εν ζωή.

25. Τόκοι καταθέσεων έχουν πέσει σε όλους τους συνδικαιούχους χωρίς να γίνεται ο απαραίτητος μερισμός από το σύστημα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ποιός θα δηλώσει τι?

26.Οι ΔΟΥ δεν γνωρίζουν τίποτα για τη διαδικασία των εκχωρήσεων ενοικίων ακόμα.

27.Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν δέχονται τα εκκαθαριστικά που αναγράφουν φορολογικό ετος 2014 κ οχι Οικονομικό έτος 2015 μήπως να ενημερωθούν ότι υπάρχουν μόνο φορολογικά έτη κ όχι οικονομικά να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες κ εμάς με ώρες ανούσιων εξηγήσεων?

28. Οι πιστωτικές που έχουν πληρωθεί με αυτές φόροι τέλη κ αγαθά θα φορολογηθούν ξανά ως τεκμήριο δλδ φόρους στους φόρους αυτό δεν το λάβανε υπόψιν οι τράπεζες όταν στείλανε τα αρχεία κ στο υπουργείο όταν ζήτησαν τα στοιχεία?

29.Ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμα στείλει τα απαραίτητα στοιχεία στο taxis θα τα στείλει γύρω στις 10/6/2015.

30.Οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάξανε πάλι….

Όλα τα παραπάνω είναι κάποια από τα προβλήματα που συναντάμε στη καθημερινότητα μας , που πιθανόν θα επιλυθούν ή έχουν επιλυθεί , αλλά και πάλι αναδεικνύουν την αδυναμία μας να υποβάλλουμε τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών και όχι μόνο προσώπων , μέσα στους ασφυκτικούς χρόνους που επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών

ΣΣ. Ο κατάλογος αυτός αποτελεί εργασία συναδέλφου της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών και δημοσιεύεται στη σελίδα του facebook της Ομάδας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.