Υποχρεωτική η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, σε κενά ακίνητα (Παρέμβαση του ΣτΠ)

1

Με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί την απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από τον χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη δημοτική αρχή.

Αφορμή για τη σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου, κ. Ανδρέα Ποττάκη, στάθηκαν οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δηλωθεί ως κενά από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Ο Συνήγορος καλεί τις δημοτικές αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και τη νομολογία και να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα (οι οποίες εξάλλου μπορούν να διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης).

akinitaΟ νόμος (Ν. 3345/2005) είναι σαφής, καθώς ορίζει ότι απαλλάσσονται τα μη χρησιμοποιούμενα/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η παραπάνω πρακτική των δήμων συνιστά ένα είδος «κρυφού χαρατσιού», η οποία αναδείχθηκε έπειτα από σχετικές ενέργειες της τοπικής οργάνωσης της Ομοσπονδίας στη Ρόδο, όπου αποκαλύφθηκε ότι η εκεί δημοτική αρχή χρέωνε υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε μη ηλεκτροδοτούμενα και αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν είχε δηλωθεί από την ημερομηνία διακοπής ρευματοδότησης στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένη, τόσο λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού σχετικών αναφορών που δέχθηκε η εν λόγω αρχή, όσο και λόγω της μη ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, στο σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας, επισημαίνεται ότι ο σχετικός νόμος (Ν. 3345/2005) είναι σαφής, καθώς ορίζει ότι απαλλάσσονται τα μη χρησιμοποιούμενα/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά». Ο νομοθέτης δεν θέλησε να ορίσει χρονικό πλαίσιο άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία. Σύμφωνα συνεπώς με το γράμμα της διάταξης, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να προσκομιστεί στον δήμο και σε χρόνο μεταγενέστερο της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά παρελθόντα γεγονότα. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 781/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά αποκλειστικώς και μόνον γεγονότα παρόντα ή παρελθόντα, όχι όμως μέλλοντα.

Πηγή: Έντυπη Καθημερινή


1 σχόλιο

  1. τελικα ολοι εμεις οι ανθρωποι που κατοικουμε σε αυτον τον τοπο πρεπει να αισθανμαστε τυχεροι που εχουμε μια δικαιοσυνη που μας προστατευει απο αυθαιρεσιες επιλογες διαφορων κυβερνησεων.. αφορμη ειναι η παρουσα αποφαση του ΣτΕ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΣΟΥΝ στους ιδιοκτητες κλειστων διαμερισματων ,αλλα και πριν με αποφαστη του ιδιου δικαστηριου που εβαλε τερμα στις συνεχεις παρατασεις ελεγχων απο την εφορια ,αυτες οι δυο αποφασεις ειναι καταλητικες για την αποδοση δικαιοσυνης σε ευνομουμενες πολιτειςε ,

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.