«ΕΓΩ, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα»…

0

Πριν από το «The end» του διασημότερου ιστορικού έπους και ερωτικού δρά­ματος στην ιστορία του κινηματογρά­φου, του «Όσα παίρνει ο άνεμος», διά στόματος Σκάρλετ 0′ Χάρα ειπώθηκε μία από τις πιο αισιόδοξες ατάκες της μεγάλης οθόνης: «Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα!»

του Δημήτρη Μπουρνού

««After all, tomorrow is another day…» («Άλλωστε αύριο είναι μια καινούργια μέ­ρα»).

Αυτά  είναι τα τελευταία λόγια της Σκάρλετ Ο’ Χάρα (Βίβιαν Λι) έχοντας χάσει (προσωρινά  ή όχι, δεν ξέ­ρουμε) την πραγματική της αγάπη, το μεγάλο έρωτά της Ρετ Μπάτλερ (Κλαρκ Γκέιμπλ). Πίσω από την πί­κρα της βρίσκεται η ελπίδα ότι θα βρει έναν τρόπο να τον ξαναφέρει κοντά της. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Θυ­μάται τα λόγια του πατέρα της: «Η γη είναι το παν σ’ αυ­τόν τον κόσμο. Αγαπάς κάτι περισσότερο από μένα. Την Τάρα. Όλη σου τη δύναμη σου τη δίνει το χώμα της Τάρα. Η γη είναι το παν…». Στην πατρική γη θα θελή­σει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, σίγουρη ότι θα είναι καλύτερο γι’ αυτήν.

Τα όμορφα χρόνια

Η Σκάρλετ, ντυμένη στα λευκά. με τα πράσινα μάτια της να παιχνιδίζουν, τη φλερτάρουν οι άνδρες της πράσινης γης της Τάρα, της μεγαλύτερης γεωργιανής φυτείας που ανήκει στον Ιρλανδό εμιγκρέ Τζέραλντ Ο’ Χάρα ( Τόμας Μίτσελ). Το μυαλό της βρίσκεται, όμως, στον Ασλεϊ Γουίλκς (Λέσλι Χάουαρντ), που ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Μέλανι (Ολίβια ντε Χάβιλαντ). Οι άνδρες του Νότου συζητούν για τον πόλεμο που θα κηρύξουν στους Βόρειους (Γιάνκηδες) – γιατί δεν θέλουν να καταργήσουν τη δουλεία-, τον οποίο βλέπουν ως  μια περιπέτεια που θα περάσει. Τη Σκάρλετ, όμως, την απασχολεί μόνον ο έρωτας.

Ανέμελη, πιστεύει ότι αν πει στον Ασλεϊ ότι τον αγαπά, θ’ αλλάξει γνώμη και δεν θα πα­ντρευτεί τη Μέλανι. Στο πάρτι του αρραβώνα του τον απομο­νώνει και του ανακοινώνει ότι τον αγαπά. Αιφνιδιασμένη από την απόρριψή του, του «χαρί­ζει» ένα δυνατό χαστούκι.

Εκεί, θα γνωρίσει τον τυχοδιώκτη, πλοίαρχο του Ναυτικού των Νοτίων, Ρετ Μπάτλερ, που θα της εξομολογηθεί τον έρω­τά του. αλλά θα παντρευτεί  τον αδιάφορο σ’ αυτήν Τσαρλς Χάμιλτον…

Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα είναι το αιώνιο σύμβολο της δυναμικής και αισιόδοξης γυναίκας. Ο ε­γωισμός και το αίσθημα του α­νικανοποίητου που είχε, δεν μπορούν να καλύψουν τον η­ρωισμό της, το πάθος της για ζωή και επιβίωση. Έχει το ρο­μαντισμό και την αφέλεια όλων των Νοτίων που ήθελαν να δια­τηρήσουν τη δουλεία. Μόνο που τον έχει επενδύσει στα προσωπικά της όνειρα. Δεν την ενδιαφέρουν οι τύποι. Δεν είναι «καθώς πρέπει». Κατά βάθος, θέλει να αποφύγει την πραγμα­τικότητα. Γι’ αυτό και κυνηγάει τον Ασλεϊ, που ουσιαστικά δεν της ταιριάζει και δεν αναγνωρίζει ότι ο Μπάτλερ έχει τη δική της δύναμη και αποφασιστικότητα. Όμως παρότι κατορθώνει όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά και να γίνει πλού­σια επιχειρηματίας, κατά βάθος είναι μόνη. Αυτό είναι και το αδύνατό της σημείο.

Φρίκη και Τάρα

Ο πόλεμος αρχίζει. Οι Νότιοι υποχωρούν συνέχεια. Η  ήττα πλησιάζει. H Σκάρλετ που βρίσκεται στην Ατλάντα ως νο­σοκόμα περιποιείται τους πληγωμένους. Δεν αντέχει, όμως, να βλέπει τον πόνο. Στο χορό της Στρατιωτικής Ακαδημίας, χήρα, γιατί  ο άνδρας της έχει σκοτωθεί στο μέτωπο, αψη­φώντας τα πάντα, θα δεχτεί και θα χορέψει φορώντας μαύ­ρα με τον Ρετ Μπάτλερ. Το πένθος αφορά το Νότο και όχι την ίδια. Δεν την ενδιαφέρει το ότι θα τελειώσει ο πόλεμος σε βάρος των Νοτίων. Εκείνο που την ενδιαφέρει, είναι ότι θα γυρίσει ο Ασλεϊ. Ο άνεμος του πολέμου δεν μπορεί να την παρασύρει. Όταν όλοι φεύγουν πανικόβλητοι από την Ατλάντα,  στην οποία μπαίνει ο Στρατός των Βορείων, εκεί­νη μένει για να ξεγεννήσει αβοήθητη τη Μέλανι. Αρνείται την πρόταση του Μπάτλερ που της ζητάει να φύγουν στο Παρίσι  ή το Λονδίνο. Με τη βοήθειά του όμως, θα επιστρέψει στην πατρική γη της Γεωργίας, την Τάρα.

Το ουράνιο τόξο και τα κοράκια την υποδέχονται στη γεμάτη από πτώματα καμένη γη της Γεωργίας.  Θάνατος, αλλά και ένα καινούργιο αύριο. Ακόμα και με σχεδόν κατεστραμμέ­νο το πατρικό σπίτι, μισότρελο πατέρα, νεκρή μητέρα, χω­ρίς φαγητό, η Σκάρλετ δεν θα λυγίσει.

Με το χώμα της Τάρα στα χέρια της και με το βλέμμα στον ουρανό θα πει:

«Μάρτυς μου ο Θεός! Εμένα δεν θα με νικήσουν! Ορκίζο­μαι να επιζήσω και να μην ξαναπεινάσω ποτέ! Έστω κι αν χρειαστεί να κλέψω ή να σκοτώσω!» Η Σκάρλετ δεν θέλει να αναγνωρίσει μέσα στην αισιοδοξία της την πραγματικότητα. Αρνείται ν’ ακούσει ότι «οι Γιάνκηδες πήραν τά ξύλα της φάρμας, τα χαλιά του σπιτιού, τα κο­τόπουλα, τα πάντα…» και ψύ­χραιμα σκοτώνει το Γιάνκη που έρχεται στην Τάρα για να κλέψει και να φάει: «Κι έ­τσι έγινα δολοφόνος. Ας μην το σκέφτομαι τώρα. Έχω καιρό αύριο».

Ειρήνη και ανόρθωση

Η Σκάρλετ διευθύνει η ίδια την Τάρα. Η βαμβακοφυτεία ανασταίνεται. Οι Νότιοι, κά­ποια στιγμή, συνθηκολογούν και ο Ασλεϊ επιστρέφει από το μέτωπο. Πέφτει πάλι πάνω του αλλά αυτός  την προ­σγειώνει ξανά. Δεν θέλει να αφήσει τη Μέλανι γι’ αυτήν. Ο Ασλεϊ είναι βαθιά ταπει­νωμένος από την ήττα των Νοτίων: «Τι κάνουν αυτοί που γκρεμίζεται ο πολιτισμός τους: Οι θαρραλέοι τα καταφέρνουν. Οι άλλοι χάνονται», θα πει, για να εισπράξει την απάντηση από τη Σκάρλετ: «Να λεί­πει η φιλοσοφία, σαν είναι να χαθούμε εμείς»!

Γίνεται αποκλειστικός της στόχος η γη και η επιβίωση. Η Σκάρλετ, ώριμη πια, αλλά χωρίς να έχει χάσει το πάθος της για ζωή, απειλητική, ανυπόμονη, αισθησιακή όπως πάντα, δι­ευθύνει πλέον εργοστάσιο ξυλείας. Για να έχει κοντά της τον Ασλεϊ, τον παίρνει ως συνέταιρο. Κάνει τα πάντα για να κερ­δίσει χρήματα. Πουλάει ξύλα ακόμη και στους Βόρειους.

Μελάνι: «Συνεργάζεσαι με αυτούς  που μας έκλεψαν και μας βασάνισαν»!

Σκάρλετ: «Έμαθα να προσαρμόζομαι  στο παρόν».

Εκείνο όμως που ζητάει κατά βάθος είναι η αληθινή αγάπη. Δέχεται να παντρευτεί τον Ρετ Μπάτλερ μετά το θάνατο του δεύτερου άνδρα της σε επιδρομή κατά των Βορείων. Ο εγωισμός της δεν την αφήνει να αναγνωρίσει ότι τον αγαπά πραγματικά. Πηγαίνουν κρουαζιέρα και μένουν, πάμπλουτοι,  σε ένα πολυτελέστατο σπίτι στην Ατλάντα. Ένα κοριτσάκι γεννιέται. Ο ιστός της οικογένειας πάει να στηθεί. Η εμμονή, όμως, της Σκάρλετ για τον Ασλεϊ επιστρέφει. Ο Ρετ την πιάνει να κοιτάζει μια φωτογραφία του. «Πληγώνεται» και της ζητάει διαζύγιο. Η Σκάρλετ μόνο όταν τον βλέπει α­ποφασισμένο να φύγει. καταλαβαίνει πόσο τον αγαπά.

 Σκάρλετ: «Δεν  θέλω διαζύγιο. Απόψε κατάλαβα πόσο σ’ ‘α­γαπώ! Αν φύγεις, τι θα απογίνω; Πού  θα πάω εγώ;»

Ρετ: «Πιστεψέ με, καρφί δεν μου  καίγεται».

H Σκάρλετ θα μπει σ’ ένα καινούργιο κύκλο για να δοκι­μάσει πάλι τις δυνάμεις της με τη Γη και την Αγάπη.

Συνεχίζεται…

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.