Προς διαγραφή παλαιές οφειλές για αμφισβητούμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία

0

Τη διαγραφή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2016 και βρίσκονται υπό δικαστική αμφισβήτηση, ή έχει διαπιστωθεί εύλογη αμφιβολία για την επιβολή τους από το ασφαλιστικό ταμείο, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση.

της Ρούλας Σαλούρου

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες διπλοασφαλισμένους, κυρίως του παρελθόντος, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου, με το οποίο θα ρυθμίζονται μεταξύ άλλων τα νέα πρόστιμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία, με σημαντικές μειώσεις της τάξης του 70% με 80%, εφόσον ο εργοδότης προχωράει στην πρόσληψη του εργαζομένου που διαπιστώνεται αδήλωτος.

Τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών του παρελθόντος προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αφορά βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαγραφή οφειλών ή την απαλλαγή των ασφαλισμένων από πρόσθετες επιβαρύνσεις, εφόσον υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΓΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους οποίους «διεκδικούσε» χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και ο ΟΑΕΕ και οι οποίοι κατά περίπτωση είτε βρέθηκαν παγιδευμένοι σε γκρίζες ζώνες του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε μπλέχτηκαν σε διαφορετικές νομικές ερμηνείες ή αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής, είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κλπ., μετά όμως τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος, «η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς που αδικαιολόγητα έχουν χρεωθεί με οφειλές να τις διαγράψουν», φέρνοντας ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα όλοι οι νέοι, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, ασφαλισμένοι που, ενώ εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί, είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έπαιρναν κάθε χρόνο βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Ή ακόμη και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Οπως επίσης και μικροξενοδόχοι αλλά και ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού και «διεκδικούνται» και από τον ΟΑΕΕ.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.