Τα εισοδηματικά κλιμάκια για το επίδομα στέγασης

0

Έως και 2.500 ευρώ τον χρόνο μπορεί να φθάσει το επίδομα στέγασης που από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δοθεί σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους, βάσει της συμφωνίας που «κλείδωσε» κατά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

της Ρούλας Σαλούρου

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και θα διατίθεται για την κάλυψη μέρους του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου 500.000 νοικοκυριών.

Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, όταν και αποφασίστηκε η μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η αρχιτεκτονική της νέας παροχής προβλέπει επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.




Αν και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επεδίωξε το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο να κλείσει στις 9.000 ευρώ, τελικά, συμφωνήθηκε στις 8.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή για τον/τη σύζυγο όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Έτσι, το ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος είναι οι 24.000 ευρώ.

Το κατώτερο ποσό που θα μπορεί κάποιος να λάβει είναι τα 70 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα προσαυξάνεται επίσης κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με το ανώτατο πλαφόν της ενίσχυσης στα 210 ευρώ.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αρχιτεκτονική του νέου αυτού επιδόματος είναι πολύ ευνοϊκότερη από αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά και ωφελούμενοι. Κι όπως διευκρίνισε η κ. Φωτίου, το Επίδομα Στέγασης θα καλύψει τον διπλάσιο πληθυσμό από το ΚΕΑ.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα δικαιούται επίδομα, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Το ίδιο εισόδημα ισχύει και για μια μονογονεϊκή οικογένεια που έχει κι ένα προστατευόμενο παιδί. Και για τις δύο περιπτώσεις, το επίδομα που θα λάβουν, είναι 105 ευρώ τον μήνα, ή 1.260 ευρώ τον χρόνο.

Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμενο επίδομα στα 140 ευρώ τον μήνα, ή 1.680 ευρώ τον χρόνο.

Για μια 4μελή οικογένεια, ήτοι για ένα ζευγάρι με 2 προστατευόμενα παιδιά ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, το εισοδηματικό όριο που θα τους καταστήσει δικαιούχους της επιδότησης είναι οι 20.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα που δικαιούνται φτάνει τα 175 ευρώ τον μήνα (2.100 ευρώ τον χρόνο).

Τέλος, για το νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη -που σημαίνει ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς και μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ή περισσότερα παιδιά- το εισοδηματικό όριο ορίζεται στις 24.000 ευρώ τον χρόνο και το δικαιούμενο επίδομα στα 210 ευρώ τον μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί σε 2.520 ευρώ τον χρόνο.

πηγή: www.euro2day,gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.