Φαρμακεία : Μεγάλες αλλαγές με το Μνημόνιο !!!

0

2063077

Τα οικονομικά-φορολογικά μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η νέα Κυβέρνηση , οπωσδήποτε κατέχουν τη “μερίδα του λέοντος” στο 3ο Μνημόνιο . Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα θεσμικά μέτρα για τα οποία άμεσα η Κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει… Ένα από αυτά είναι οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο των Φαρμακείων.

Όπως αναφέρει λοιπόν ο δικτυακός τόπος http://www.kathimerini.gr/ :

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο «μέτωπο» αναμένεται να είναι αυτό των φαρμακοποιών, καθώς η κυβέρνηση καλείται, βάσει του μνημονίου, αφενός να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και αφετέρου να επιτρέψει την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.

Για το μεν πρώτο, ο νόμος 4336/2015 για τη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου.
Αν και στον νόμο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί τον Οκτώβριο.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.

Με τις δύο αυτές αλλαγές αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά του φαρμάκου μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, κυρίως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, οι οποίες έτσι κι αλλιώς από το 2010 έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα. Αυτό σημαίνει ανακατανομή της πίτας των 3,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα ο τζίρος των περίπου 11.000 φαρμακείων και της πίτας των ΜΥΣΥΦΑ που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που αφορούν στα Φαρμακεία δεν είναι οι μοναδικές , αφού το Μνημόνιο προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις στα επαγγέλματα των αρτοποιών, αγελαδοτρόφων  και στο χώρο των μικρομεσαίων  λιανεμπόρων.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.