Προς εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έως 300.000 ευρώ-Το σενάριο

0

Στον εξαπλασιασμό του ανώτατου ορίου οφειλών σε σύγκριση με σήμερα, προκειμένου μια επιχείρηση να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη της μέσω της λεγόμενης απλοποιημένης διαδικασίας –χωρίς δηλαδή υποχρεωτική αξιολόγηση βιωσιμότητας–, προχωρά η κυβέρνηση.

της Δήμητρας Μανιφάβα

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως μεγέθους– και εν γένει σε όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, όταν δεν καταλήγουν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τους, να προβαίνουν σε διμερή διευθέτηση των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.




Ειδικότερα, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

• Αυξάνεται στις 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο συνολικών οφειλών προκειμένου κάποια επιχείρηση να ρυθμίσει τα χρέη της με βάση την απλοποιημένη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου ένας οφειλέτης να κριθεί βιώσιμος για να ενταχθεί στην απλοποιημένη διαδικασία πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

*να έχει λειτουργική κερδοφορία κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης,* το σύνολο των οφειλών τους –όπως αυτές θα διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση: των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από φορολογικά πρόστιμα και του 85% των απαιτήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων από προσαυξήσεις και πρόστιμα– είναι έως οκτώ φορές μεγαλύτερο από το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

• Δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες), Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και που η διαδικασία του εξωδικαστικού αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής του απαιτούμενου ποσοστού των πρώτων για την επίτευξη απαρτίας, να ρυθμίζουν διμερώς τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Η διμερής ρύθμιση θα γίνεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης παρατείνεται  η  λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτούς. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει με τις τράπεζες και τους θεσμούς με αντικείμενο το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρέχεται η δυνατότητα προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών, σε περίπτωση που η κατοικία έχει τεθεί ως ενέχυρο για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή



Comments are closed.