Σύνταξη για συζύγους, γονείς ή αδελφούς ατόμων με αναπηρία μετά τον Ν.4336/2015 (Αναδημοσίευση)

17

Σε ένα ειδικό θέμα αναφερόμαστε σήμερα , που αφορά στη  περίπτωση των συντάξεων των γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στο θέμα αλλά και στην άοκνη ενασχόληση του συγγραφέα Ανδρέα Μπαρδάκη στα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία. (Το άρθρο θα ανανεώνεται – κόκκινα γράμματα-  με νέα στοιχεία και  με τη καθοδήγηση του συγγραφέα)

Εδώ και μήνες μαθαίνουμε ότι το ασφαλιστικό αλλάζει λόγω της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, έχοντας ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τους περισσότερους ασφαλισμένους.

Επίσης ακούμε ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης γήρατος εφόσον θα δίνεται το οργανικό ποσό σύνταξης (δηλαδή το ποσό που αναλογεί στα ένσημα και στις συντάξιμες αποδοχές) ακόμα κι είναι μικρότερο του κατωτάτου ορίου σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 67ου έτους της ηλικίας.

Το πιο πιθανό είναι το οργανικό ποσό να ισχύει και στην περίπτωση των συντάξεων των γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων,διότι πρόκειται για συντάξεις γήρατος, προς το παρόν όμως δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθούν οι επόμενες ερμηνευτικές εγκύκλιοι.



Έτσι λοιπόν, οι ασφαλισμένοι/-ες, με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών πραγματικής ασφάλισης  έως 18.8.2015, συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας, ενώ από 19.8.2015 με απαραίτητα συμπληρωμένα τα 55 έτη της ηλικίας τους, εφόσον είναι σύζυγοι, γονείς ή αδελφοί ατόμων με αναπηρία.

Εξαίρεση υπάρχει για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω.

Θα πρέπει επίσης να πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 37 του ν.3996/2011), οι οποίες είναι :

Α) ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
– Ποσοστό αναπηρίας τέκνου 67% και άνω
– Το τέκνο να είναι άγαμο, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
– Ο γονέας που θα ασκήσει το δικαίωμα θα πρέπει εκτός των απαιτούμενων χρονικών προϋποθέσεων να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.
– Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ο έτερος γονέας θα πρέπει να εργάζεται, να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες εργασίας ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 έτη σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
– Να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον οικείο ασφαλιστικό του φορέα ή τους φορείς αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός ή το Δημόσιο, ότι δεν έχει ασκήσει και δεν πρόκειται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης που παρέχει η παρούσα διάταξη.
Σε περίπτωση λύσης του γάμου μεταξύ των γονέων:
– Το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, αναπήρου τέκνου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Λόγω της κατ’ εξαίρεση παραχώρησης δικαιώματος συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από ότι στους λοιπούς ασφαλισμένους, η άσκηση της επιμέλειας κατόπιν συναινετικού διαζυγίου δεν αρκεί για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
Αντιθέτως, απαιτείται η επιμέλεια του ανήλικου παιδιού να έχει δοθεί στο διαζευγμένο γονέα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Αστικό Κώδικα.
– Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο, αν η λύση του γάμου επήλθε πριν την ενηλικίωσή του.
– Εάν η ενηλικίωση επήλθε πριν τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους γονείς – κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας – με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
– Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει οριστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.





Β) ΣΥΖΥΓΟΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

– Ποσοστό αναπηρίας συζύγου 80% και άνω.
– Έγγαμος βίος τουλάχιστον 10 ετών πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
– Ο σύζυγος του αναπήρου να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από
οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

Γ) ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

– Ποσοστό αναπηρίας αδελφού 67% και άνω.
– Ο ανάπηρος αδελφός να είναι άγαμος, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
– Για την άσκηση του δικαιώματος από τον αδελφό/η πρέπει, για τουλάχιστον μία πενταετία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης:
α) να έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης του/της αδελφού/ης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας ή β) ο ανάπηρος αδελφός να συνοικεί αποδεδειγμένα με τον αιτούντα τη σύνταξη αδελφό/η και να τον βαρύνει.
Η συνοίκηση και η οικονομική επιβάρυνση θα αποδεικνύονται από τα έντυπα Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που υπέβαλε ο αδελφός που βαρύνεται κατά τα τελευταία πέντε έτη που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
– Ο αιτών τη σύνταξη να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο.
– Επίσης κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης απαιτείται οι δύο αδελφοί να είναι ορφανοί από τους δύο γονείς ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Α) Αν το παιδί – σύζυγος – αδελφός αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχοληθεί, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση.
Β) Σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης αδελφού/ης ή διακοπής της συνοίκησης, η σύνταξη διακόπτεται από την ημερομηνία παύσης ή διακοπής αντίστοιχα και επαναχορηγείται εφόσον συντρέχουν εκ νέου οι προϋποθέσεις του άρθρου 37.
Σε περίπτωση που το ανάπηρο άτομο εργαστεί ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος μετά τη συνταξιοδότηση, τότε ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός υποχρεούται να δηλώσει την εργασία στο φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται ώστε η σύνταξη που λαμβάνει να ανασταλεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εργασία.
Την ίδια υποχρέωση δήλωσης έχει ο συνταξιοδοτούμενος αδελφός, σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης ή διακοπής της συνοίκησης προκειμένου να διακοπεί η συνταξιοδότησή του.
Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει επί του σώματος των σχετικών αποφάσεων να αναγράφεται ευκρινώς η υποχρέωση του συνταξιούχου για δήλωση των παραπάνω μεταβολών.



ΧΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Οι χρόνοι που μπορούν να ληφθούν υπόψη για τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης ή 7.500 ημερών εργασίας είναι:
1. Ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης
2. Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
3. Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης
4. Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, κατ’ εφαρμογή του Ν.1358/83.
5. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών του αρθρ. 65 του Ν. 1483/84 που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς κατά τα οριζόμενα στην παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει κάθε φορά.
6. Ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

ΧΡΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ
1. Χρόνος αναγνώρισης σπουδών
2. Χρόνος αναγνώρισης τέκνων
3. Χρόνος αναγνώρισης ανεργίας
4. Χρόνος προεγγραφής

Πλέον:
– Παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γονείς αναπήρων και στην περίπτωση που ο έτερος γονέας είναι ασφαλισμένος του Δημοσίου.

Δεν παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γονέα αναπήρου τέκνου όταν ο έτερος
γονέας:

– Δεν εργάζεται
– Δεν έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης
– Είναι προαιρετικά ασφαλισμένος
– Βρίσκεται σε αποδεδειγμένη ανεργία δηλαδή επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ
– Βρίσκεται σε επιδοτούμενη από το ΙΚΑ ασθένεια
– Είναι εν ενεργεία ασφαλισμένος σε φορέα κύριας ασφάλισης, έχει τον απαιτούμενο χρόνο
ασφάλισης των 8 ετών, πλην όμως είναι ήδη συνταξιούχος άλλου φορέα.

Πηγές:
-Ν.4336/2015
-Ν.3996/2011
-Υ.Α. αρ.Φ11321/οικ.47523/1570/26.10.2015

-Αριθ. πρωτ.: 124069/0092/10.11.2015»
-Φ.80000/54411/1797   30/11/2015
-Εγκύκλιος ΙΚΑ αρ.52  15/12/2015
-Εγκύκλιος ΟΑΕΕ αρ.56/2011

Ανδρέας Μπαρδάκης
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το http://logistis-amea.blogspot.gr/




17 Σχόλια

  1. Ειμαι πατερας ενος αγοριου ετων 23 με αναπηρια 85% εχω την επιμελεια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής και διανοητικής διαταραχής εγω εργαζομαι εχω ενα καταστημα ετοιμων ενδυματον ειμαι 43 ετων και εχω 23 χρονια ασφαλισεις ποτε δικαιουμε να λαβω συνταξη? με 25 χρονια ασφαλισεις χωρις οριο ηλικιας?Αν μπορουσε καποιος να με πληροφωρησει θα μου ηταν πολυ χρησιμο…Σας ευχαριστω πολυ.

  2. Ναι χρειαζονται 25 χρονια ασφαλισης, ανεξαρτητα απο το οριο ηληκιας. Ονομαζεται συνταξη γειρατος ειδικη κατηγορια .

  3. Χρηστος on

    Εχω παιδι ενήλικο με αναπηρία 80% και επανω ποτε μπορω να βγω στη σύνταξη τα ενσημα μου τώρα είναι 7000 χωρίς του στρατου και εαν μπορω να βγω ποσο θα είναι περιπου η σύνταξη ευχαριστώ πολυ

  4. Αγαπητέ κύριε
    Δεν μπορούμε να σας δώσουμε εμείς τις εξειδικευμένες πληροφορίες που χρειάζεστε…
    Νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους Νομικούς για το θέμα.
    Σας ευχαριστούμε

  5. Αποστόλου Σνεζανα on

    Είμαι 54 χρονον ,ασφαλιζόμενη στο ΙΚΑ 26 χρόνια και σύζυγο με αναπηρία 85% είμαστε 30 χρόνια σε γάμο. Μπορο να βγω σε σύνταξη , είναι μειωμένη η ολόκληρη .Ειμαι έμπορο υπάλληλος.Σας ευχάριστο εκ προτέρων .

  6. ΕΛΕΝΗ on

    Είμαι μητέρα ανήλικου τέκνου με 67% αναπηρία εφ’ όρου ζωής. Εγκρίθηκε η σύνταξή μου με 25ετια από τον ΟΑΕΕ (η προσωρινή διότι είναι διαδοχική και περιμένω την απάντηση του ΙΚΑ).
    Μόλις πληροφορήθηκα ότι ‘εάν το τέκνο εργαστεί ή παντρευτεί, αναστέλλεται η σύνταξη για το διάστημα αυτό και επιπροσθέτως, εάν το τέκνο παραμείνει σε εργασία ή σε γάμο και ο γονέας φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης (67) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ… Είναι παράλογο. θα ηθελα μία απάντηση Σας ευχαριστώ πολύ

  7. ΔΗΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ on

    Καλησπέρα,
    Είμαι ασφαλισμένη στο Δημόσιο και ο σύζυγος μου είναι ανάπηρος. Λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας από το ΤΣΑ. Μπορώ εγώ να πάρω σύνταξη λόγω της αναπηρίας του συζύγου;
    Σας ευχαριστώ

  8. Αντωνης on

    Θελω να μαθω εαν ισχυει η γνωματευση της
    Ασυε για να βγη συνταξη της συζηγου του
    Αναπηρου απο τον οαεε πρωην τεβε.

  9. ΚΩΣΤΑΣ on

    Ειμαι πατέρας αγοριού ηλικίας 24 χρονών που έχει Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή.
    Απο κοινού με την μητέρα του αποφασίσαμε να γίνω δικαστικός συμπαραστάτης αλλά τα έξοδα που μου ζήτησε δικηγόρος πλησιάζουν τα 1000 ευρώ.
    Επειδή είμαι άνεργος και γώ και η μητέρα του υπάρχει τρόπος να γίνει η διαδικασία πχ μέσω συνήγορου του πολίτη?
    Σας ευχαριστώ

  10. Σας Ενέκριναν τελικά τη σύνταξη στην περίπτωση αυτη; γιατι εγω ρώτησαν και μου λένε δε δέχονται Ασυε …..

  11. Φούρναρη θωμαις on

    Ο σύζυγος μου συντξιαξιοδοτειται απο το 2014 μέσω Κ.Ε.Π.Α με ποσοστό 100% λόγω χρονιάς καρδιακής ανεπάρκειας και με νεφρεκτομη λόγω καρκίνου και με δύο μεταστάσεις στο συκώτι και στα οστά. Είναι πλέον μη αυτοεξηπηρετουμενος με αναπηρία από τη μέση και κάτω. Έχουμε περάσει Επιτροπή έως σήμερα 4 φορές με την τελευταία στις 5/8/2017..! Στις 13/5/2017 ο συζυγος μου συμπλήρωσε το 60 έτος ηλικίας του, όντας γεννηθείς στις 13/5/1957. Δικαιούται πλέον την δια βίου συνταξιοδότηση του μέσω του Ι.Κ.Α.? Και εγώ ως σύζυγος του εδώ και 37 χρονια, χωρίς δική μου σύνταξη και ασφαλισμενη έμμεσα μέσω του συζύγου μου, δικαιούμαι κάποια συμπληρωματική σύνταξη.? Η ηλικία μου είναι 57 ετών.

  12. Παρακαλω ενημερωστε με αν θελετε στο παραπανω σχολιο.Ειμαι 53ετων με τεκνο αμεα 80%αναπηριας νπητικη στερησης και επιλιπτικων κρισεων .Εργαζομαι 33ετη συνεχους εργασιας .Εγγαμος με αλλο ενα ενηλικο τεκνο. Ευχαριστω εκ προτερων

  13. Να εισται καλα που ενημερωνεται τους συναθρωπους μας με τετοια σοβαρα θεματα που μας απασχολουν σε τοσο δυσκολες εποχες Στην αραπανω προσημειωση αναφερω οτι εντος 10 ημερων θα μενω ανεργος λογω το οτι η εταιρθλια που εργαζομαι καταγγελει την συμβαση μου
    Ευχαριστω

  14. Καλημέρα σας
    Για λόγους ευθύνης απέναντι σας, σας προτείνουμε να θέσετε το ερώτημα μας στη σελίδα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ των ΑμεΑ για να λάβετε μια πλήρη και υπεύθυνη απάντηση.
    Η διεύθυνση της σελίδας είναι https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/ στην οποία μπορείτε να γίνετε μέλος.

  15. ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ on

    ΛΑΡΙΣΑ 14/3/2020 ειμαι διαζευγμένη και εχω τη δικαστική επιμέλεια του ανάπηρου τέκνου μου. ΕΙχα 7.500 ημέρες εργασίας εως την 18/8/2015 και την αναπηρία του τέκνου εκ γενετής ώστε να συνταξιοδοτηθώ χωρίς όριο ηλικ΄’ιας. όμως ο πρώην μου δεν εργάζεται ούτε είχε ποτέ 2.400 ημέρες που θέλει ο νόμος. είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου; Ή κακώς μου το ζηταει ο φορέας μου ΟΑΕΕ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.