Οι νέοι μισθοί για τους εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

0

Μισθούς από 711 έως 771 ευρώ για τους περίπου 20.000 με 25.000 εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ανά την Ελλάδα, προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

της Ρούλας Σαλούρου

Αν και η σύμβαση δεν οδηγεί σε αυξήσεις σε σχέση με τους μισθούς που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση, εργοδότες και εργαζόμενοι εκτιμούν ως σημαντική την υπογραφή της, καθώς θα περιορίσει τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει ο κλάδος εξαιτίας της μη υποχρεωτικής εφαρμογής της προηγούμενης σύμβασης, η οποία ήταν προϊόν μεσολάβησης και απόφαση διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ.
Με την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι δύο πλευρές αφενός αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συλλογικών ρυθμίσεων στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, αφετέρου περιορίζουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας το μητρώο των μελών τους προκειμένου η νέα σύμβαση να καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Η διάρκεια της νέας κλαδικής σύμβασης είναι έως το τέλος του 2019 και προβλέπονται οι μισθοί της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018. Ξεκινούν από 711 ευρώ για το προσωπικό Δ΄ κατηγορίας (καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων, λαντζέρηδες κλπ.) και φθάνουν έως τα 771 ευρώ για το προσωπικό σε ειδικότητες όπως υπάλληλοι υποδοχής και μάγειρες (Α΄ κατηγορία). Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό. Πλέον, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο δικαιούνται τους νέους μισθούς και παράλληλα μια σειρά από επιδόματα όπως προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης ή επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες που προβλέπεται.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή

Comments are closed.