Πρωτοδικείο Αθηνών: «Εργατικό ατύχημα ο θάνατος στο σπίτι λόγω εργασιακής ανασφάλειας»

0

«Το εργασιακό στρες που οδήγησε τον εργαζόμενο στο έμφραγμα στο σπίτι του συνιστά εργατικό ατύχημα» απεφάνθη το Πρωτοδικείο Αθηνών που επιδίκασε επιδικάζει μεγάλη αποζημίωση στη χήρα και το παιδί του, σε μια απόφαση η οποία «δεν έχει προηγούμενο ούτε στην Ευρώπη» όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος το εργασιακό στρες δημιουργήθηκε «λόγω της ανασφάλειας που τους είχε δημιουργήσει ο εργοδότης μετά από ανακοίνωση για κατάργηση τμήματος και πιθανότατα απόλυση».

«Υπήρχαν νομολογιακές ανιχνεύσεις σε Γαλλία και Γερμανία αλλά τέτοια τεκμηρίωση θα απασχολήσει τα δικαστήρια και τη νομολογία. Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πιλότο λόγω του επιστημονικά θεμελιωμένου σκεπτικού της καθώς φέρνει τα πάνω-κάτω σχετικά με τον χαρακτηρισμό του εργατικού ατυχήματος» εξήγησε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Η απόφαση με αριθμό 1358/2018 χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

«Η αιτία θανάτου του συζύγου της πρώτης ενάγουσας και πατέρα του δευτέρου ενάγοντος συνδέεται αιτιωδώς με το έντονο εργασιακό άγχος το οποίο αυτός βίωσε λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εργασιακή του σχέση ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης της εργοδότριας εναγομένης, η οποία αφενός μεν δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ούτε παρείχε εκ των προτέρων τις κατάλληλες διευκρινήσεις, με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της ανακατανομής της εργασίας στην ψυχική και σωματική τους υγεία και αφετέρου δεν έλαβε κανένα μέτρο εξουδετέρωσης της πηγής του εργασιακού άγχους του ανωτέρω εργαζομένου, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό στους προστιθέντες από αυτήν προϊσταμένους του ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε σχέση με την εργασία του, βίωνε έντονο εργασιακό στρες που τον είχε φανερά οδηγήσει στα όρια της κατάρρευσης.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.