Τεκμήρια 2015 : Ανάλυση που αφορά στη Δήλωση 2016

7

θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας όταν το τεκμαρτό εισόδημα του φυσικού προσώπου είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του. Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του.”

Εν ολίγοις, το εισόδημα μας και πάλι προσδιορίζεται τεκμαρτά, αν το πραγματικό δηλούμενο εισόδημά μας από οποιαδήποτε κατηγορία δεν καλύπτει τις “αντικειμενικές” δαπάνες & αγορές, που προσδιορίζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Μένουμε λοιπόν σε αυτό και εξηγούμε όσο πιο απλά γίνεται, ποιες είναι αυτές οι δαπάνες και οι αγορές, που αφορούν το Τεκμαρτό Εισόδημα, για το φορολογικό έτος 2015/Δήλωση 2016.

enfia_small

1.Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (Δαπάνες)

α) Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες.
β) Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες.
γ) Ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης
δ) Αντικειμενική δαπάνη οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων κλπ
ε) Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης
στ) Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης
ζ) Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων
η) Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης  3.000 € για άγαμο και 5.000 για εγγάμους (πέραν των παραπάνω).

euro27

 2. Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. (Αγορές)

α) Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτ/νων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.
β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.
γ) Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.
δ) Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε.
ε) Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες.
στ) Απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.

Φορολόγηση  λόγω τεκμηρίων

Αν τελικά το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος του, τότε η διαφορά του φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει θα φορολογηθεί: – ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή 26%, εφόσον τουλάχιστον το 50,01% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητη περιουσία ή και κινητές αξίες ή ως εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα με συντελεστή 13%, εφόσον τουλάχιστον το 50,01% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προέρχεται από γεωργική δραστηριότητα.
Στην περίπτωση αυτή δε,  επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτου, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 75% επί του κύριου φόρου εισοδήματος.

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις

  • Οι περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, και εφόσον το δηλούμενο ετήσιο εισόδημα έτους 2015 δεν έχει υπερβεί τις 6.000 ευρώ (με εξαίρεση αυτό που προέρχεται από κεφάλαιο ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου ή και από αγροτική δραστηριότητα) ή το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με τη κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
  • Στη περίπτωση φορολογουμένου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, δηλαδή από τόκους, μερίσματα ή εκμίσθωση ακινήτων ή και από υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. από μετοχές), η τυχόν πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια του είναι μεγαλύτερα από το πραγματικό του εισόδημα , θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ χωρίς προκαταβολή για το επόμενο έτος,  εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα (το εισόδημα που προκύπτει βάσει τεκμηρίων) δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Εξαιρέσεις από τα τεκμήρια ισχύουν:

α) Για τους Έλληνες ομογενείς και γενικά τους κατοίκους εξωτερικού με μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες ή και ένα ή περισσότερα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα.

β) Για κάθε επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ αναπήρου, το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

γ) Για το αλλοδαπό προσωπικό που δεν διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή το ημεδαπό προσωπικό που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και απασχολείται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967, του α.ν. 378/1968 (Α’ 82) και του άρθρου 25 του ν. 27/1975, για το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή της κατοικίας

δ) Σε περίπτωσης αγοράς πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

ε) Σε περίπτωσης αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 67%.

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε κατηγορία Δαπάνης ή Αγοράς :

Κατεβάστε και διαβάστε την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ , ΠΟΛ 1076

Η εγκύκλιος είναι αυτή που ίσχυσε για τον προηγούμενο φορολογικό έτος 2014 .

7 Σχόλια

  1. ΣΤΑΘΗΣ on

    Αγορά αγροτεμαχίου απο αγρότη κανονικού καθεστώτος θεωρείται τεκμήριο ή όχι, το αγροτεμαχιο χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς.

  2. Αγαπητέ Κύριε θα σας συμβουλεύαμε να μιλήσετε για το θέμα με το Λογιστή σας. Γενικά σας απαντάμε, θεωρώντας ότι αναφέρεστε σε ατομική επιχείριση (αγρότης κανονικού καθεστώτος), το θέμα της αγοράς ακινήτου(αγροτεμάχιο) από φυσικό πρόσωπο-επαγγελματία υπόκειται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, άρα και στα τεκμήρια.

  3. ΔΙΟΝ on

    Το δηλωθεν εισόδημα της συζυγου μου ειναι 540,62€ (285 απο ακινητη περιουσια και 255 απο επιχειρηματικη δραστηριότητα) μαζι με τη προστ.διαφορα αντικ.δαπανων (1297,72€) αναφέρεται σαν φορολογητεό εισόδημα το αθροισμα τους ητοι 1838,34€ για τα οποία φορολογηθηκε. Θα ήθελα να ρώτησω αν εχει γίνει καποια αλλαγη με περσυ, καθόσον στην περσινη δήλωση δεν προστέθηκε προστ.διαφορα αντικ.δαπανων στο δηλωθεν εισόδημα με αποτελεσμα το φορολογητεό εισοδημα να ειναι πολυ μικροτερο σε σχεση με φέτος και αν σχετικα με τη μειωση των αποδειξεων αν στις φετινες δηλωσεις δεν αφορα και τους συζυγους εφόσν δε εγινε μειωση στη συζυγο, όπως ειχε γινει περσυ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  4. ΔΙΟΝ on

    Καλημέρα σας,
    Η κόρη μου, ως φοιτήτρια, ηταν στη δήλωση μου (φορ.2015). Το 2015 απεβίωσε ο πατέρας μου η όλη διαδικασία ( μέσω διαθήκης) ολοκληρώθηκε τώρα, με αποτέλεσμα να εχει η κορή μου στο ονομα της καποια οικόπεδα-αγροτεμάχια, εκτος του Ε9 για την κόρη μου οφείλη να υποβάλλει και δική της δήλωση για το φορολ.2015 και εγώ να κάνω τροποποιητική στη δική μου για να την αφαιρέσω;η να υποβάλει μονο ε9;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  5. ΔΙΟΝ on

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτησω αν γνωριζετε ποτε θα μπορω να κανω τροποποιητικη στο ε9 του 2016. (το υπεβαλα 28-12-16 αλλα εκ παραδρομης δεν εβαλα μια εγγραφη)

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.