Τι γνωρίζουμε “σίγουρα” ότι ισχύει…

0

foroi1

Επιθυμώντας να συγκεντρώσουμε τις αλλαγές που έφερε ο νέος χρόνος , στη Φορολογική πραγματικότητα μας και για τις οποίες φαίνεται να είμαστε σίγουροι,σας παρουσιάζουμε τον παρακάτω οδηγό για την ενημέρωση σας :

Α. Τι στοιχεία εκδίδουν επαγγελματίες και οι εταιρείες και με ποιο τρόπο από 01/01/2014 :

1. Διαβάστε τον Πίνακα “Έκδοση Φορολογικών Στοιχείων ανά υπόχρεο (ενδεικτικά)”
 2. Διαβάστε τι αντικατέστησε το Δελτίο Αποστολής “Το νέο Δελτίο Αποστολής”   
3. Θυμηθείτε ότι  καταργήθηκε η Θεώρηση στις Δ.Ο.Υ οποιουδήποτε Βιβλίου ή Στοιχείου χρησιμοποιούμε.

Β. Συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και με ιδιώτες

α. Από 1.1.2014 και μετά δεν εκπίπτουν κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα οι δαπάνες που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

β. Η εξόφληση των συναλλαγών άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, επιβάλλονται οι κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 και 2α του ν. 2523/1997.

γ. Φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από “επιτηδευματίες”, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες άνω των 1.500 ευρώ, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά.

Αν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία και διαπιστώνονται πράξεις ή παραλείψεις σε διαφορετικό χρόνο εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο, ανά φορολογικό έλεγχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 2523/1997

δ. Συνεπώς, από 1.1.2014 και μετά, όλοι οι “επαγγελματίες” 7 πρέπει να εξοφλούν τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, μόνο με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα της έκπτωσης της δαπάνης. Αν παρόλα αυτά δεν ακολουθήσουν όσα προβλέπονται στον ν. 4172/2013, τότε εκτός από την “ποινή” της μη έκπτωσης της δαπάνης, αν τυγχάνει η δαπάνη να είναι μεγαλύτερη των 3.000,00, τότε επιβάλλονται και οι κυρώσεις του ν. 2523/1997.

Συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών

Ποσό Συναλλαγής

Κυρώσεις αν η συναλλαγή δεν εξοφληθεί με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

Έως 500 ευρώ

Δεν υπάρχουν κυρώσεις

Πάνω από 500 και μέχρι 3.000 ευρώ

Δεν εκπίπτει η δαπάνη εάν η συναλλαγή δεν εξοφληθεί με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

Πάνω από 3.000 ευρώ

Δεν εκπίπτει η δαπάνη και επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο των άρθρων 5 παρ. 1 και 2α του ν. 2523/199

Συναλλαγές μεταξύ επαγγελματία και ιδιωτών

Ποσό Συναλλαγής

Κυρώσεις εάν η συναλλαγή δεν εξοφληθεί με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

Έως 1.500 ευρώ

Δεν υπάρχουν κυρώσεις

Πάνω από 1.500

Επιβάλλεται στον επαγγελματία το πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997.


Γ. Τα νέα Πρόστιμα από 01/01/2014

Ο Νόμος είναι ο 4174/2013 και οι τροποποιήσεις του.
Παραθέτουμε : Τα βασικά Πρόστιμα & τις προσαυξήσεις με μία απαραίτητη διευκρίνηση , ότι μέχρι σήμερα ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ  ενώ το Υπουργείο Οικονομικών με mails ενημέρωνε φορολογούμενους  στις 19/02/2014 , ότι τα πρόστιμα του παραπάνω Νόμου ισχύουν κανονικά .

ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου,

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

100,00 €

 

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
Δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,

 

100,00 €

 

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης  Απλογραφικών(Β’) βιβλίων

 

1.000,00 €

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης  Διπλογραφικών(Γ’) βιβλίων

 

2.500,00 €

Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

2.500,00 €

Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.

Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής : Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

Επιπλέον πρόστιμο στους παρακρατούμενους φόρους (πχ. ΦΜΥ , 20% , 3% κλπ): στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου, ο οποίος δεν απέδωσε το φόρο αυτόν εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

 

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ :

  1. Τα παραπάνω Πρόστιμα αφορούν για φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν περιόδους από 1.1.2014
  2. Τα πρόστιμα αναφέρονται σε κάθε παράβαση ξεχωριστά και δεν προβλέπονται στο Νόμο «οροφές»

 

Δ. Οι συντελεστές φορολόγησης εισοδημάτων 

κλίμακα όλων

Ο Φορολογικός συντελεστής  του  κλιμακίου έως 12.000 € ,  εισοδημάτων από ενοίκια , από 01/01/2014 γίνεται 11%

 

 Ε. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών από 01/01/2014

Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000), υποβάλλει καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Χρόνος υποβολής

α) από τον εκδότη (έσοδα)  μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων του (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής του από τήρηση και το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία,

β) από το λήπτη(έξοδα) μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης που αφορούν (μήνα ή τρίμηνο) και εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη κάθε ημερολογιακού εξάμηνου που αφορούν.

 Η Ομάδα Συνεργατών Foroline
 Τάσος Σακελλαρόπουλος

Σχόλιο Foroline

Τα παραπάνω πληροφοριακά στοιχεία ισχύουν τουλάχιστον μέχρι την ημέρα &  την ώρα δημοσίευσης του παρόντος άρθρου…
Υπάρχουν σημεία που ακόμα και σήμερα 52 ημέρες μετά την έναρξη του τρέχοντος έτους είναι αδιευκρίνιστα και ήδη ακούγονται “ψίθυροι” περί αλλαγών
και τροποποιήσεων . Θα πρέπει όλοι όμως  να έχουμε υπ’ όψιν μας , ότι καμία αλλαγή ΔΕΝ ισχύει μέχρι τη ψήφιση ή τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ και την έκδοση
απαραίτητων εγκυκλίων επεξήγησης του Νόμου , που τροποποίησε κάποιο προηγούμενο !!!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.