Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για 15.000 νέους

0

Αυξημένες αποδοχές, στα 1471 ευρώ από 799 ευρώ, θα πάρουν  οι  άνεργοι που θα συμμετάσχουν στο νέο επιδοτούμενο  πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης του υπουργείου Εργασίας  για  15.000 νέους ηλικίας 18-24 ετών, αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μετά-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.  Στο πρόγραμμα άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), λιανικό εμπόριο, εξωστρέφεια και διεθνές εμπόριο (με έμφαση στον πρωτογενή τομέα), καθώς και τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν μόνο ηλεκτρονικά  την αίτηση συμμετοχής στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (ανάλογα με την ειδικότητα):

www.logistics-eede.gr, www.esee-emporio.gr, www.exagogiko-eede.gr και http://edu.sepe.gr.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων  λήγει στις 31/3/2016 και ώρα 23.59.59.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1.471 ευρώ, και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση κατά 84% των αποδοχών του καταρτιζόμενου ανέργου προέκυψε διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1.050 ευρώ, ενώ με τον νέο σχεδιασμό ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (μείωση 20%).

Στις καινοτομίες του προγράμματος περιλαμβάνονται:

  • Εναλλαγή κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, διάρκειας 260 ωρών.
  • Κατάρτιση των ωφελούμενων με συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία βασίζονται στα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα από τον ΕΟΠΠΕΠ.
  • Πιστοποίηση προσόντων των ωφελούμενων.
  • Δημιουργία ειδικού μητρώου των επιχειρήσεων των κλάδων, ανά ειδικότητα και περιοχή, μέσω του οποίου οι εταιρείες θα ζητούν άνεργους για πρακτική άσκηση.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες θα κάνουν πρακτική άσκηση οι άνεργοι δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

 

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.