Ταμεία: Προς νέα επίθεση με ηλεκτρονικά κατασχετήρια

0

Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων εξαπολύει εντός του 2016 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο να πλήξει τη στρατηγικά οργανωμένη εισφοροδιαφυγή και να αυξήσει την εισπραξιμότητα των Ταμείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 15,3 δισ. από 272.400 οφειλέτες, Ετσι το ΚΕΑΟ σχεδιάζει ένα νεο “ηλεκτρονικό εργαλείο” που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης στόχευσης και διαχείρισης των οφειλών.
Με ειδικό λογισμικό σύστημα θα συνδυάζονται πέντε κατηγορίες κριτηρίων:
– Το ύψος, η παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής
– Η νομική μορφή, η δραστηριότητα, η συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, η καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά
– Η ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
– Η ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά
– Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχετήρια κλπ)

Στόχος είναι να «βαθμολογηθούν» με αυτό το νέο point system οι οφειλέτες και να εντοπιστούν αρχικά οι συστηματικοί κακοπληρωτές που αδιαφορούν για την οφειλή ενώ την γνωρίζουν.

Επιδίωξη είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 θα αντιμετωπίζονται και τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή εισπραξιμότητα. Στην καρδιά της προσπάθειας βρίσκονται τα “ηλεκτρονικά κατασχετήρια” που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν αποδώσει 5,5 εκατ. ευρώ.
Το Κέντρο εχει εστιάσει στη μαζικότερη επιβολή “ηλεκτρονικών κατασχετηρίων” ενώ παράλληλα θα τρέχει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγλματική ιδιότητα του οφειλέτη, ως μέσο πίεσης

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.