Για να μην πάρει τα λεφτά του μισθού η τράπεζα…

247

Πότε η Τράπεζα, μπορεί υπό όρους να κάνει αυτόματη παρακράτηση οφειλομένων ποσών προς αυτήν, από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδότησης

Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο δανειολήπτες να μην μπορούν να είναι συνεπείς το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Έτσι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν «αλχημείες» για να μην τους πάρει τα λεφτά η Τράπεζα. Ένας από αυτούς είναι να πρέπει να προλάβουν να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό που μένει στον λογαριασμό τους, κάνοντας αγορές με κάρτες.Πράγμα βέβαια δύσκολο, αφού τα χρονικά περιθώρια προστασίας του μισθού η΄της σύνταξης από το μακρύ χέρι της τράπεζας είναι στενά

Και αυτό γιατί την μεθεπομένη της καταβολής της μισθοδοσίας ή της σύνταξης όλα είναι «ανοικτά».




Σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,  προβλέπεται ότι η εξαίρεση του μισθού ή της σύνταξης από την κατάσχεση ισχύει και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα

Πρακτικά, καταρχήν κατάσχεση επί του μισθού ή της σύνταξης δεν μπορεί να γίνει με δέσμευση του ποσού «στην πηγή του», προτού δηλαδή καταβληθεί στον δικαιούχο (οφειλέτη).Ωστόσο, ο μισθός ή η σύνταξη, και αν ακόμα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετα μέχρι και την επόμενη ημέρα της καταθέσεως καιγια το ύψος στο οποίο (ο μισθός ή η σύνταξη) ανέρχονται. Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό ή μία σύνταξη του οφειλέτη. Επίσης, δεν εξαιρείται της κατάσχεσης αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται. Πάντως, ο μισθός ή η σύνταξη δεν μπορεί να δεσμεύεται ή να κατάσχεται αμέσως μόλις καταβληθεί. Πρέπει το αναλογούν ποσό να παραμείνει εντός του λογαριασμού πέραν της επομένης της ημέρας καταβολής για να είναι δυνατή η κατάσχεσή του.

Προσέξτε να μην αφήνετε να συσσωρεύεται ποσό από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή σας στο λογαριασμό, διότι τότε θα θεωρηθεί καταθετικός και θα είναι δυνατή η κατάσχεση.

Αυτό είναι εύλογο με δεδομένο ότι η εξαίρεσή των μισθών ή των συντάξεων από την κατάσχεση προβλέπεται για να εξασφαλίσει στον δικαιούχο τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωσή του και την κάλυψη των στοιχειωδών βιοποριστικών του αναγκών, οι οποίες προέχουν της εξυπηρέτησης οποιασδήποτε οφειλής προς τρίτους (με εξαίρεση των υποχρεώσεων για διατροφή, με τους όρους που προαναφέρθηκαν).



Αν όμως το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που καταβλήθηκε παραμείνει μέσα στο λογαριασμό, τότε, κατά κάποιο τρόπο, ο δικαιούχος του λογαριασμού φαίνεται ότι απεμπολεί το χαρακτήρα του «ζωτικού», καθώς-εμμέσως- υποδηλώνεται ότι ο μπορεί να αντεπεξέλθει στις βιοτικές του ανάγκες και χωρίς να κάνει χρήση του ποσού αυτού, άρα ο δανειστής του μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, παρόλο που πολλοί μισθωτοί ή συνταξιούχοι συνηθίζουν να αφήνουν το μισθό ή τη σύνταξή τους αντίστοιχα στον τραπεζικό λογαριασμό και να προβαίνουν σε πολλές, σχεδόν καθημερινές αναλήψεις μικρών ποσών μέσα στο μήνα.

Τι συμβαίνει, στην περίπτωση που η δανειακή σύμβαση που ο δανειολήπτης έχει υπογράψει με το πιστωτικό ίδρυμα περιέχει όρο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρεί το δικαίωμα το τελευταίο να προβαίνει σε απευθείας ανάληψη των μηνιαίων δόσεων από το λογαριασμό μισθοδοσίας;
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες, δεν είναι δυνατό να συμφωνηθεί αυτόματη παρακράτηση της δόσης του δανείου από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη ή παρακράτηση αμέσως μόλις καταβληθεί. Αντίστοιχη συμφωνία είναι δυνατή μόνο όταν η παρακράτηση της δόσης του δανείου συμφωνείται να γίνεται μετά την επόμενη ημέρα της καταβολής του μισθού ή της σύνταξης και όχι «στην πηγή», δηλαδή προτού καταβληθεί ή αμέσως μόλις καταβληθεί στο λογαριασμό.

Άρα, για να μην μπορεί να γίνει κατάσχεση, πρέπει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που καταβάλλεται να αναλαμβάνεται από το δικαιούχο μέχρι και την επόμενη μέρα της καταβολής στον τραπεζικό λογαριασμό

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης. Επομένως, δεν μπορεί ο μισθός ή η σύνταξη να συμψηφιστεί με οφειλή που απορρέει από δανειακή υποχρέωση προς κάποιο πιστωτικό ίδρυμα.
Κάθε αντίθετη συμφωνία προσκρούει στις ως άνω διατάξεις αναγκαστικού δικαίου του Αστικού Κώδικα.




247 Σχόλια

  1. ΝΙΚΟΛΑΤΖΙΔΗΣ ΛΕΝΤΗΣ on

    EXΩ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΙΣ 31-12-2013 ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ . ΗΜΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΤΟ 2011 ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΦΑΓΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΧΡΙ 18/06/2015 ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΕΘΕΤΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ‘Η ΓΙΑ ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΔΕΥΑΡ-ΦΟΡΟΙ κλπ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΕΡΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ. ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 15/06/2015 ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ. ΕΝΩ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 747 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ 1/3 ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΑΓΟΡΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΠΟΥ 3.800 ΕΥΡΩ ΒΓΗΚΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ 29Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ, ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ 15/06/2015 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 7.048,12 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ -3,74 ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ Α 9 (ΠΑΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ) -4.618.82 ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟΙ ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ – 49,41 ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ -2.373,00 ΑΝΑΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ -3,00 ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΦΗΣΑΝ ΜΟΝΟ 0,15 ΕΥΡΩ………ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…….ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΜΕΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΧΑΡΑΜΙΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΦΙΛΗ…..ΕΛΕΟΣ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  2. ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ on

    Στην περίπτωση που αναφέρεστε ότι «ο δικαιούχος του λογαριασμού φαίνεται ότι απεμπολεί το χαρακτήρα του ζωτικού» και «πρέπει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που καταβάλλεται να αναλαμβάνεται από το δικαιούχο μέχρι και την επόμενη μέρα της καταβολής στον τραπεζικό λογαριασμό», πώς διασφαλίζεται η ανάγκη των παγίων εντολών που είναι δυνατόν να υπάρχουν για πληρωμές πχ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ κατά τη διάρκεια του μήνα;
    Επίσης, για τη διαδικασία του ακατάσχετου που γίνεται μέσω TAXIS, πρέπει να ενημερωθεί και η Τράπεζα στην οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός;

  3. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το θέμα των πάγιων εντολών δεν διασφαλίζεται, δυστυχώς. Όσο για τον ακατάσχετο λογαριασμό, η τράπεζα φυσικά πρέπει να είναι ενήμερη.

  4. Σήμερα, 03-05-2017, στις επτα η ωρα το πρωϊ εγινε απο τον εργοδότη μου, η καταθεση της μισθοδοσίας μου, (623,42 ευρω), στον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας μου.
    Στις 7 και 50, επισης σήμερα το πρωϊ, πηγα στην τράπεζα, για να κανω ανάληψη, κάποιων χρημάτων.
    Λογιστικό αποτέλεσμα : 623,42, υπόλοιπο λογαριασμού μηδεν!
    Ειμαι οφειλέτης του δημοσίου. Ειμαι μισθωτή. Κατα συνέπεια, δεν οφειλω, ΦΠΑ, ουτε ασφαλιστικές εισφορές. Οφείλω φορο εισοδήματος και ενφια.
    Ειμαι μητερα δυο παιδιών, το ενα ανηλικο, το αλλο ενηλικο και ανεργο. Η απασχόλησή μου ειναι εποχιακή και αυτός ηταν ο πρώτος μου μισθός, μετα την απολυσή μου, περσι τον Σεπτεμβρη.
    Περιττό να πω, οτι τα περιμέναμε πως και τι αυτα τα χρήματα.
    Ειναι νόμιμο αυτο που μου συνέβη?
    Μπορώ να κάνω κατι για να μου επιστρέψουν εστω ενα μερος απο αυτα?

  5. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Έχετε δηλώσει τον λογαριασμό ως ακατάσχετο;

  6. ιωαννης on

    χρωστω στην εφορια ειναι το ονομα μου σε βιβλιαριο μαζι με τον αδελφο μου και την μητερα μου εκει μπαινει η συνταξη της μητερας μου 500 ευρω το δηλωσε ακατασχετο η μητερα μου αλλα η αλφα μπανκγ κατασχει το ενα τριτο κανονικα αρα τι ακατασχετο μου λετε τριχες κατσαρες

  7. Στον λογαριασμό μισθοδοσίας μου τον οποίο έχω δηλώσει ως ακατάσχετο, μου έκανε κατάθεση ενός ποσού (δανεικά) ο αδελφός μου από επαρχία. Χωρίς να έχουν ξεπεράσει το όριο των 1500€ οι καταθέσεις μηνός στον λογαριασμό μου, διαπίστωσα ότι μου δεσμεύτηκαν περίπου 160€. Πώς υπολογίζεται αυτό? Σημειωτέον ότι έχω οφειλές προς εφορία, και κάτι ελάχιστα προς τράπεζες από παλιό καταναλωτικό δάνειο.

  8. Aπο λογαριαμό μισθοδοσίας δηλωμένο ακατάσχετο και για ιδιώτες αλλά και για το δημόσιο η τράπεζα μου πηρε χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές που εχω σε αυτή.

  9. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

    ΕΧΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ), ΣΤΙΣ 29/11 ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ (ΠΟΣΟ 500€) ΚΑΙ ΣΤΙΣ 30/11 (ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ 24 ΩΡΕΣ) Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ ΜΗΔΕΝΗΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ (ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ). ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΠΑΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ; ΕΧΩ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ).

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  10. Καλησπέρα σας… Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Νομικό για να πάρετε την πιο έγκυρη απάντηση. Οι Τράπεζες πάντως δεν είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητες” σε τέτοια θέματα.

  11. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μήπως ο λογαριασμός ήταν κοινός με τον πατέρα σας; Σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Πάντως αυτό που έκανε η τράπεζα είναι παράνομο. Δυστυχώς θα ταλαιπωρηθείτε μέχρι να βγάλετε άκρη

  12. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ on

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ. ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥ.

  13. nikosstav on

    ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 12 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ…ΑΛΛΑΞΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ Κ ΑΠΟ ΕΚΕΙ???

  14. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μέχρι στιγμης δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει να γίνει κατάσχεση από λογαριασμό άλλης τράπεζας.Άρα όχι.

  15. Nikosstav on

    Ευχαριστώ πολύ άρα υποθέτω ότι είναι παράνομη η κατασχεση που μου έκαναν

  16. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Τα χρήματα της μισθοδοσίας ή της σύνταξης, εφόσον μπαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό προστατεύονται από το ακατάσχετο μέχρι και την επόμενη μέρα της καταβολής τους. Επίσης,αν έχετε δώσει πάγια εντολή να πάιρνουν χρήματα από τον λογαριασμό σας για το δάνειο, στην πραγματικότητα, δεν τα κατάσχεσαν. Βρήκαν λεφτά και τα πήραν!

  17. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ on

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΗΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ. ΑΓΓΑΞΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ. ΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ , ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΥΤΗ.

  18. Καλησπέρα σας. εχω μισθοδοσια στην πειραιως αλλα λόγο οτι μου έχουν κοψει τα yellows λογο οφειλης πιστωτικης καρτας,σκεφτομαι να μεταφερω τα χρηματα στην Alpha bank που ειχω εναν λογαριασμο προηγουμενης μισθοδοσιας ή στη eurobank που δεν ειναι μισθοδοσιας μονο και μονο να οφελουμαι απο bonus ποντους και στις 2 περιπτωσεις. στις 2 προηγουμενες δεν εχω καμια οφειλη.υπαρχει φοβος κατασχεησς χρηματων απο την πειραιως εφοσον τα εχω μεταφερει σε καποια απο τις αλλες 2 τραπεζες τα χρηματα της μισθοδοσιας μου? ευχαριστω πολυ!

  19. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μέχρι στιγμης δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει να γίνει κατάσχεση από λογαριασμό άλλης τράπεζας.Άρα όχι.

  20. Νικολαος Ψαρ. on

    Εχτες μας Εκαναν Κατασχεση απο Ακατασχετο λογαριασμο εδω και σχεδον 4 χρονια Τον Εχω και ειναι Κοινος με τον Γιο μου, για να Μπενει το ΚΕΑ και το Α21 ,Η Τραπεζα Πειραιως απο τα 187€ που ειχε μεσα μας πηρε τα 158.55 !!!!!!! Τον ειχα κανει Ακατασχετο με τον Νομο 4254/2014 απο την εφορια που πηραμε το χαρτι ?το 2014 και μου ειπαν οτι ειναι μονο για την εφορια και το δημοσιο ?? Ετσι ειναι??? τοτε μας ειπαν οτι ειναι Ακατασχετος απο ολους Θυμαμε ??? και με εβαλαν και υπεγραψα Μια Αλλη Αιτηση Ακατασχετου απο ιδιωτες με το άρθρο 20 του ν. 4161/2013 για να μην μου ξαναπαρουν Χρηματα Ειναι Ετσι ??? Σας Ευχαριστω

  21. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κατάσχεση,είτε απο το Δημόσιο, είτε από τις τράπεζες, όταν ο ακατάσχετος λογαριασμός έχει μέσα ποσό μικρότερο από 1250. Επίσης δεν κατάσχονται τα προνοιακά επιδόματα, όπως ΚΕΑ η επίδομα τέκνων. Η Τράπεζα, καταχρηστικώς σας πήρε αυτά τα χρήματα. Επειδή έχουν γίνει πολλά τέοια παρατράγουδα, συμπολίτες μας πρσαφεύγουν στον συνήγορο του καταναλωτη (Τηλ.: 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458) με τον οποίο σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε

  22. Νικολαος Ψαρ. on

    Ευχαριστω Θα τους Καλεσω

  23. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν δεν σας κάνει κόπο ενημερώστε μας για το πώς εξελίχθηκε το θέμα, γιατί ενδιαφέρει πολύ κόσμο

  24. Έχω δεσμευμένο λογαριασμό Εθνικής τραπέζης λόγω κάποιας εκκρεμότητας στην εφορία. Τον επόμενο μήνα μπαίνω ταμείο ανεργίας και μόνο στην Εθνική γίνεται η καταβολή. Μήπως γνωρίζετε τι μπορώ να κάνω? Αν κάνω μια πάγια εντολή μεταφοράς σε άλλον λογαριασμό μου (ακατάσχετο) ξέρετε αν θα “γλιτώσει?”. Μου είπαν ότι ακόμα και αν κάνω ρύθμιση οφειλής δεν αποδεσμεύεται ο λογαριασμός μέχρι να αποπληρωθεί.

  25. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν έχετε δεύτερο ακατάσχετο λογαριασμό στην Εθνική βεβαίως και θα ζητήσετε να μπαίνει εκεί το επίδομα. Όσον αφορά την ρύθμιση,μπορεί να γίνει ξεμπλοκάρισμα , εφόσον όμως έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη , η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.
    Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.
    Επίσης, αν ο ακατάσχετος , δεν είναι στην Εθνική εξετάστε την περίπτωση να ανοίξετα και δεύτερο λογαριασμό,ώστε να μπαίνει εκεί το επίδομα το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ακατάσχετο

  26. Νικολαος Ψαρ. on

    Καταρχην εκανα αιτημα Αντιλογισμου στην Τραπεζα και το απερριψαν ,τωρα περιμενω Ενημερωση απο τον Συνηγορο του πολιτη μετα απο την Αιτηση που εχω καταθεση, και να σας ενημερωσω οτι εκανα Αναφορα Στην Τραπεζα της Ελλαδας στην Διευθυνση Πιστωτικου ελενχου και μου απαντησαν οτι πρεπει να παω στο Υπουργειο Εμπορειου στην Γενικη Γραμματεια του καταναλωτη Στην Πλατεια Καννιγκος ειναι, και εχει και γραμμη επικοινωνιας 1520, αλλα ακομα δεν εχω παει εκει .

  27. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς όπως σας ενημερώσαμε και στην προηγούμενη απάντησή μας, πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.Ξαναδείτε την περίπτωση να ανοίξετε και δεύτερο λογαριασμό στην Εθνική. Κανονικά μπορείτε να το κάνετε. Από την άλλη δεν ξέρουμε με σιγουριά αν μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχει ήδη δεσμευμένος λογαριασμός στην Τράπεζα. ΄Καλή υπομονή

  28. Αναστάσιος on

    Καλημέρα μπορώ για την μισθοδοσία από Ελληνική επιχείρηση να δηλώσω λογαριασμό καταβολής της σε τράπεζα του εξωτερικού;

  29. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θα σας απαντήσουμε πολύ σύντομα

  30. Καλημέρα σας Με βάση την ΠΟΛ.: 1061/ 12-04-2017, από 01-01-2017 η Μισθοδοσία καταβάλλεται με «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής»:

    Ως «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής», για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, νοείται κάθε μέσο πληρωμής, κατά την έννοια της περ. ιδ΄ του άρθρου 62 του νόμου αυτού, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., ενώ η έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» ορίζεται με τις διατάξεις της περ. δ΄ του άρθρου 62 του Ν.4446/2016 και είναι ευρύτερη από αυτή της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.3862/2010 . Επομένως, στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).

    Περαιτέρω η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, υπόκειται στις ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls),όπου δίδεται η δυνατότητα αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό μέχρι του συνολικού ποσού των 2000€ κάθε 2 μήνες.Η δυνατότητα αυτή ισχύει τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχειρήσεις.Για την εκτέλεση των εμβασμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των 2000€ κάθε 2 μήνες δεν απαιτούνται δικαιολογητικά και εγκρίσεις, ούτε χρειάζεται αιτιολόγησή τους.Για ποσά άνω των 2.000 απαιτούνται δικαιολογητικά.

  31. καλησπέρα σας.σημερα δυστηχως μου πηραν χρηματα απο ακατασχετο λογαριασμο μισθοδοσιας καθως ειχα οφειλη στην ιδια τραπεζα. επισης μου πηραν ολα τα χρηματα απο λογαριασμο της ιδιας τραπεζας που ημουν συνδικαιουχος. ειναι νομιμο αυτο ? please help καθως αυριο θα παω στην τραπεζα και θελω να ξερω πως να το διαχειριστω. :(

  32. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο λογαριασμός είναι ακατάσχετος μόνο έναντι του δημοσίου,Μπορούν να δεσμεύσουν λοιπόν χρήματα,εφόσον χρωστάτε. Αν όμως πήραν όλα τα λεφτά από λογαριασμό που είστε συνδικαιούχος είναι παράνομο. Θα μπορύσαν βεβαίως να πάρουν τα μισά από τον ίδιο λογαριασμό, μιας και θεωρείται ότι τα χρήματα σε λογαριασμό συνδικαιούχων-εφόσον είστε δύο-είναι μισά-μισά

  33. Ακομα κ εφοσον ειναι μισθοδοτικος ο λογαριασμος μου Μπορούν κ με κάτω από 1000ευρω μέσα?

  34. Ακομα κ εφοσον ειναι μισθοδοτικος ο λογαριασμος μου Μπορούν κ με κάτω από 1000ευρω μέσα?αν ναι γιατί δεν το έχουν κάνει 1 χρόνο τώρα και πως υπολογίζουν τι ποσό θα πάρουν?

  35. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Σας παραθέτουμε το τι προβλέπεται: «Καταρχήν κατάσχεση επί του μισθού ή της σύνταξης δεν μπορεί να γίνει με δέσμευση του ποσού «στην πηγή του», προτού δηλαδή καταβληθεί στον δικαιούχο (οφειλέτη).
    Ωστόσο, ο μισθός ή η σύνταξη, και αν ακόμα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετα μέχρι την επόμενη ημέρα της καταθέσεως και για το ύψος στο οποίο (ο μισθός ή η σύνταξη) ανέρχονται. Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό ή μία σύνταξη του οφειλέτη.
    Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται. Για εγκυρότερη πληροφόρηση θα μπορούσατε να ρωτήσετε δικηγόρο

  36. Τασος on

    Γεια σας
    Εχω διαβασει ολα τα σχολια παραπανω και λογικα καλυπτεται η απορια μου, ομως θελω να ειμαι σιγουρος πριν προχωρησω.
    Εχω λγαριασμο μισθοδοσιας της συνταξης μου στην ιδια τραπεζα που εχω και το δανειο.
    Αν μεταφερω τη μισθοδοσια σε αλλη τραπεζα, δε θα μπορει να μου τα παρει απο εκει;
    Ειναι σιγουρο αυτο;
    Ρωταω γιατι κατα διαστηματα κατατιθενται και καποια εξτρα ποσα απο αλλου, οποτε το ποσο του ακατασχετου ενιοτε ξεπερνιεται και φοβαμαι μη δεν προλαβω να κανω αναληψεις την πρωτη μερα

  37. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν μπορεί η μια τραπεζα να κατάσχει χρήματα από λογαριασμό άλλης τράπεζας

  38. Ελένη on

    καλησπέρα σας.έχω μια ατομικη επιχειρηση στο ονομα μου που δουλευουν οι γονεις μου αλλα εγω προκειται να ξεκινησω εργασια σε μια αλλη εταιρεια καθως θα συνταξιοδοτηθουν οι γονεις μου και δε με ενδιαφερει να συνεχισω την επιχειρηση.εχω δηλωσει ακατασχετο εθνικης γιατι εχω οφειλες στο δημοσιο (εφορια και οαεε δικο μου) το οποιο προς το παρον ειναι απλο ταμιευτηριο (δε ξερω αν μπορει να γινει μισθοδοσιας και ποτε,ηταν παλια μισθοδοσιας).Θα δωσω τον λογαριασμο στην εταιρεια που θα με προσλαβει και ο μισθος θα ειναι γυρω στα 680 ευρω.Τι γινεται στην περιπτωση μου? επειδη η εταιρεια που θα απασχοληθω ενδεχεται να ζητα υπερωρια και καταβαλλει και δωρα στην τραπεζα (χριστουγεννων κλπ) αν υπερβω τα 1250 ευρω θα μου κατασχεσουν ολο το μισθο η ενα ποσοστο απο οτι υπερβαινει τα 1250;; σας ευχαριστω πολύ ελπιζω να το δειτε εγκαιρα.

  39. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

    Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ

  40. ΕΛΕΝΗ on

    σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας! Η επιχειρηση μας ειναι σε χαλια κατασταση παρα την προσπαθεια μας και τον κοπο μας και πραγματικα εχουμε αναγκη αυτα τα χρηματα! Σε αλλες σελιδες δινουν λιγο μπερδεμενες πληροφοριες…καλη συνεχεια ευχομαι

  41. Πρόκειται να βγω ταμείο ανεργίας και δεν μου επέτρεψε ο ΟΑΕΔ να δηλώσω άλλο λογαριασμό εκτός εθνικής τραπέζης.Στην εθνική όμως χρωστώ ένα δάνειο το οποίο δεν μπόρεσα εδώ και πολύ καιρό να εξυπηρετήσω.Ξερω ότι το ταμείο ανεργίας είναι ακατάσχετο και ανεκχωρητο.Τι πρέπει να κάνω για να μην μου το κατασχέσουν παράνομα και ταλαιπωρήθηκε;Μπορώ να τους πάω βεβαίωση από ΚΕΠ ή ΟΑΕΔ για το πόσο;

  42. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η κατάθεση του επιδόμαστος ανεργίας φαίνεται στην ενημέρωση των τραπεζών. Οπότε ξέρουν ότι δεν μπορούν να το πειράξουν. Η λύση για να μην ανησυχείτε είναι να βγάζετε το ποσό μέχρει και την επόμενη ημέρα της κατάθεσής του

  43. Το ποσό του ταμείου ανεργίας θα μπεις συσσωρευμένο συνολικά 6 μηνών λόγω εμπλοκής διαδικασίας διόρθωσης δύο αριθμών μητρώου ΙΚΑ.Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση;Έχει η τράπεζα δικαίωμα κατάσχεσης;

  44. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε με σιγουριά. Οι τράπεζες έχουν τους δικούς τους «κανόνες». Δεν μπορείτε να μεταφέρετε το ποσό σε άλλη τράπεζα; Ετσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση αν δεν περάσει και η επόμενη μέρα από αυτήν που πιστώθηκε το επίδομα. Οπότε ένα μικρό χρονικό περιθώριο υπάρχει. Για εγκυρότερη συμβουλή απευθυνθείτε σε δικηγόρο

  45. Νικη on

    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας, έχω οφειλες στο δημοσιο και εχω ενα λογαριασμο στο ονομα μου, ο οποιος ειναι ακατασχετος. Απο την τελευταια μου επαγγελματικη συνεργασια με πληρωσαν με επιταγη. Το ποσο ξεπερναει τα 1500 ευρω. Αυτο σημαινει πως μολις κατατεθουν τα χρηματα στο λογαριασμο μου, θα μου τα κατασχεσουν? Εχω καποιο χρονικο περιθωριο ωστε να τραβηξω τα χρηματα και να μη συμβει αυτο? Σας ευχαριστω

  46. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Οι διαδικασίες του Δημοσίου μέχρι να στείλει εντολή κατάσχεσης στις Τράπεζες, γενικά είναι αργές. Εχει όμως σημασία για πόσο καιρό τρέχουν οι οφειλές σας. Πιθανόν, να υπάρχει ήδη εντολή κατάσχεσης, και μόλις βρεθούν χρήματα να τα πάρουν αμέσως. Θα συμβουλεύαμε να πάρετε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό

  47. Βασω on

    Καλησπερα.συμφωνα με αυτη σας την απαντηση, η ερωτηση μου ειναι η εξης.εστω οτι εχουμε ξεπερασει τα 1250€ απο μισθους.η εφορια `η η τραπεζα εχουν δικαιωμα να τα κρατησουν αμεσως??

  48. Δημήτρης on

    ‘Εγω η μητέρα μου και η αδελφή μου έχουμε απο κοινού λογαριασμό χαρακτηρισμένο ως μισθοδοσίας σύνταξης.
    Τον έχουμε δηλώσει ως ακατάσχετο εδω και λίγα χρόνια εγώ και ή αδελφή μου οι οποίοι και οι δύο χρωστάμε στον δήμο θεσσαλονίκης και στο ικα-τεβε η μητέρα δεν τον έχει δηλώσει εως ακατάσχετο γιατί δεν έχει οφειλές.
    Πρίν τον κάνουμε ακατάσχετο πρόλαβαν και τσίμπησαν κάτι.
    Μπαίνουν κάθε 29-30 εκαστου μήνα 319ευρώ απο σύνταξη της μητέρας και κάθε 5 του μήνα 1230ευρώ απο ενοίκια με τα οποία πληρώνουμε αμέσως χρέη στην εφορία και στον νόμο κατσέλη
    Μέχρι προχθές δεν είχαμε καμία δέσμευση ποσού απο τοτε που έγινε ο λογαριασμός ακατάσχετος.
    Προχθές 29-7 μπήκαν τα 319 της σύνταξης αλλά την επομένη έγινε δέσμευση στα 2/3 δλδ 200ευρώ.
    Στην τράπεζα που πήγα μου είπαν οτι το καθεστός στους ακατάσχετους λογαριασμούς έχει αλλάξει πρίν 1 μήνα και μου είπαν να ψάξω στο ίντερνετ να το δω πράγμα που έκανα αλλά δεν βρήκα τίποτα.
    Στείλαμε αίτηση που λέει οτι ζητούμε άρση της δέσμευσης εγω και η αδελφή μου για τον λόγο οτι ο λογαριασμός είναι ακατάσχετος.
    Ή μητέρα δεν έστειλε αίτηση αλλά μήπως πρέπει να κάνει αυτήν που έχει στο “Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ” που αναφέρεται κυρίως για την σύνταξη;
    Επίσης δεν έχει δηλώσει ή ίδια τον λογαριασμό ως ακατάσχετο μήπως πρέπει να το κάνουμε;
    Αλλά τί προέκυψε τώρα που δεν υπήρχε πρίν και έγινε η δέσμευση; αυτό θέλω να μάθω κυρίως για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω.
    Επίσης στον ίδιο λογαριασμό έχει δεσμευμένα εως σήμερα 900 ευρώ (μαζί με τα προχθεσινά 200) τα οποία φαίνονται ως λογιστικό υπόλοιπο αλλά όχι διαθέσιμα. Μήπως αυτό φαινεται σαν σύνολο μαζί με αυτά που μπαίνουν έτσι ώστε να ξεπερνά τα 2000 ;
    Το ακατάσχετο του 1250 ισχύει στον λογαριασμό στο σύνολο των τριών ή για καθένα ξεχωριστά; δλδ 1250 επι 3 = 3.750 ;

  49. Παναγιώτης on

    Γεια σας. Έχω δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό για την καταβολή της μισθοδοσίας μου. Λόγω του ότι η εταιρεία που εργάζομαι δεν έχει σταθερή ημερομηνία πληρωμής μισθοδοσίας, συνέβη το εξής: 1η Ιουλίου μου έβαλε 1250€ στον λογαριασμό μου (μισθός Ιουνίου) και ξανά στις 31/7 άλλα 1250€ ως μισθό Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι η Τράπεζα να δεσμεύσει το όλο ποσό. Έχετε κάποια συμβουλή επί αυτού για το πώς πρέπει να κινηθώ; Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς άλλους πόρους δεν έχω και χωρίς τον μισθό μου δεν θα έχω να πληρώσω ούτε τα βασικά για την επιβίωσή μου.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    ΠΠ

  50. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυτυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτήν την περίπτωση. Σίγουρα είναι μπλέξιμο αυτό που σας συνέβη. Αν τα λεφτά τα έχει δεσμεύσει η τράπεζα κατ’εντολήν του δημοσίου, είναι πολύ δύσκολο. Αν τα έχει δεσμεύσει η τράπεζα για λογαριασμό της, είναι πιο εύκολο να βρεθεί μια λύση, εφόσον πρόκειται για μισθοδοσία. Σε τετοια περίπτωση θα σας συμβουλεύαμε να απευθυνθείτε για βοήθεια αρχικά στον Συνήγορο του πολίτη. Από εκεί θα σαε δώσουν πιστεύουμε κάποιες οδηγίες.
    Συνήγορος του πολίτη:https://www.synigoros.gr/ Χαλκοκονδύλη 17 Αθήνα-Τηλ:(+30) 213 1306 600- Ανοικτά για το κοινό :Δευτέρα – Παρασκευή 08.30πμ-2μμ κάθε Τετάρτη έως 4.30μμ

  51. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Εξόσων γνωρίζουμε τίποτε δεν έχει αλλάξει για τους ακατάσχετους λογαριασμούς. Η περίπτωσή σας φαίνεται ιδιαίτερη και δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, καθότι το site μας είναι δημοσιογραφικο. Συστήνουμε να απευθυνθείτε στην ΕΚΠΟΙΖΩ. http://www.ekpizo.gr/ -ΤΗΛ:2103304444 – 2103304444-Ωράριο: Τρίτη & Πέμπτη

  52. Παναγιώτης on

    Χαίρετε.
    Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και αφορά τις περιπτώσεις προσωρινής υπέρβασης ακατάσχετου ορίου.
    Προσκομίζεις στην Τράπεζα Βεβαίωση από τον Εργοδότη που αναφέρει πως στην τάδε του μήνα πχ 2 Ιουνίου μπήκε το x ποσό για εξόφληση μισθοδοσίας μηνός Μαΐου και στις 30 Ιουνίου μπήκε το x ποσό ως εξόφληση μισθού Ιουνίου. Προσκομίζεις και την αναγγελία πρόσληψης που φαίνεται η εργασιακή σχέση και ο μισθός οπότε η Τράπεζα ακολουθεί εσωτερική διαδικασία που αποδεσμεύει το ποσό.
    Εύχομαι να βοήθησα.

  53. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Eυχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες σας

  54. μαρια on

    καλησπερα σας εχω ενα ακατασχετο λογαριασμο μισθοδοσιας που ο μισθοσ μου ξεπερναει το ακατασχετο ηθελα να ρωτησω σε ποσο χρονικο διαστημα δεσμευετε το υπολοιπο ποσο που ξεπερναει το ακατασχετο…ευχαριστω

  55. Παναγιώτη on

    Άμεσα μόλις ξεπεράσει το ποσό των 1250 ευρώ σε Σύνολο εισερχομένων. Για παράδειγμα αν εγώ σας βάλω 1.250 ευρώ και εσείς Την επόμενη μέρα Τα τραβήξετε είναι ΟΚ Αν τη μεθεπόμενη ημέρα μέσα στον ίδιο μήνα κάποιος βάλει 50 ευρώ αυτά αυτόματα δεσμεύονται

  56. μαρια on

    εαν στο λογαριασμο της μισθοδοσιας μου βαλω καποιον συνδικαιουχο τοτε πως γινεται η δεσμευσει σε ενα ποσο που ξεπερναει τα 1250 ευρω?ασ πουμε οτι μπαινουν 2000 τι ποσο δεσμευει?ευχαριστω

  57. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Με το άρθρο «περί καταθέσεως εις κοινόν λογαριασμόν», τον οποίο εφαρμόζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, σε περίπτωση κατάσχεσης κοινού λογαριασμού, τεκμαίρεται αμάχητα έναντι του κατασχόντος ότι η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη και επομένως η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο που ανήκει στον καθού η κατάσχεση και όχι σε όλο το λογαριασμό.

  58. μαρια on

    σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!!

  59. Γιωργος on

    Στον λογαριασμο μισθοδοσιας μου στην Eurobank γινεται δεσμευση μεσα σε μια ωρα το πολυ απο την καταθεση ,ποια ειναι η διαδικασια για να το σταματησω αυτο ? Επισης εφοσον ο εργοδοτης ειναι το δημοοσιο υπαρχει περιπτωση να δεχτει καταθεση μισθοδοσιας σε υπαρχοντα IBAN σε αλλ κρατος της ΕΕ ??

  60. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν η κατάσχεση γίνεται για χρέη στο Δημόσιο, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, Αν το κάνει η τράπεζα, τότε απευθυνθείτε στην ίδια την τράπεζα για να το λύσετε. Εκτός αν υπάρχει κάποια πάγια εντολή να πληρώνεται κάποιο δάνειο για παράδειγμα…Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας το θεωρούμε απίθανο, Αλλά για σιγουριά ίσως να ρωτούσατε κάποιον λογιστή ή δικηγόρο

  61. Vassiliki on

    Καλησπέρα, σε λογαριασμό ακατασχετο πειραιωσ,μπήκαν 240 ευρώ, τα οποία η τράπεζα τα δέσμευσε κατευθείαν. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Αλλά χρήματα δεν υπήρχαν μέσα. Ο συγγενής μου χρωστάει στην ίδια τράπεζα κ στο δημόσιο. Σας ευχαριστώ!

  62. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το πιθανότερο είναι ότι τα δεσμευσε η τράπεζα για χρεος. Μπορεί να γίνει αν ο λογαριασμός δεν είνια μισθοδοσίας

  63. ΙΩΑΝΝΑ on

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ Ως ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΗΣ :ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 1077,86€ ΜΗΝΙΑΙΩΣ…ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ 217,46€, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ 45,32€ (ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΟ) …ΕΝΏ ΕΧΩ ΚΆΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ,” Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ, ΝΑ ΑΝΑΓΆΓΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ” …ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!!!( Ο Λ/ΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟς) ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΑΛΛΕς ΕΝΕΡΓΕΙΕς ΝΑ ΚΑΝΩ????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  64. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς αν πράγματι μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα που κάνατε στην τράπεζα για τον ΟΓΑ. Για ένα τόσο εξιδεικευμένο ζήτημα ρωτήστε δικηγόρο. Πρακτικά μπορείτε να τραβάτε τα 45,32 άμεσα, ώστε ο λογαρασμός να πέφτει στο ακατάσχετο όριο.

  65. Κωστας on

    Καλησπερα ειμαι μισθωτος και η τρ. πειραιος μου δεσμευσε το ποσο 462ευρο (ειχε περασει η μια ημερα) απ το λογαριασμο μου για χρεος στην τραπεζα υπαρχει πιθανοτητα να τα παρω πισω υπαρχει κατι που μπορω να κανω εγω? σε ερωτηση μου για την επομενη φορα λεγοντας τους οτι θα αλαξω τραπεζα μισθοδοσιας μου ειπαν οτι οταν κανουν οι τραπεζες εντολη κατασχεσης το κανουν σε ολους τους λογαριασμους αρα ειναι ανωφελο να αλαξω τραπεζα υσχυει κατι τετοιο..? και κατι ακομα αν αλαξω τραπεζα πρεπει να παω στην τραπεζα και να δηλωσω το ακατασχετο η δεν χρεαζεται πλεον(για το δημοσιο)

  66. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η εντολή κατάσχεσης σε όλες τις τράπεζες αφορά μόνο οφειλές στο δημόσιο. Κατάσχσεση για χρέος σε τράπεζα γίνεται μόνο σε λογαριασμό που υπάρχει στη συγκεκριμένη τράπεζα, όχι σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών. Ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί εκ νέου, αν αλλάξετε τράπεζα μισθοδοσίας. Όσο για τα χρήματα που σας πήραν, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι

  67. Κωστας on

    Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας.. σε επικοινωνια που ειχα με το τμημα εξυπηρετησης τις νεας τραπεζας μου ειπαν οτι οι τραπεζες εχουν δικαιωμα να κατασχεσουν χρηματα απο το λογαριασμο μισθοδοσιας απο αλλη τραπεζα αν υπαρχει χρεος και με παρεπεμψε στο νομικο τμημα για ποιο σιγουρες απαντησεις οσο για την δηλωση του ακατασχετου μου ειπαν οτι δεν χρειαζεται να παω στην τραπεζα γιατι ενημερωνεται το ταξις αυτοματα και το βλεπουν απο εκει (αφου αλαξω μεσα απο το ταξις τον λογαριασμο και δηλωσω τον νεο).. μακαρι να εχετε εσεις δικιο παντως γιατι αλλιως ειναι μεγαλη η ανασφαλεια..

  68. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ίσως να μπορούν να το κανουν αλλα χρειάζεται μια σχετική διαδικασία. μέσω ειρηνοδικείου, κα΄τι για το οποίο θα ειδοποιηθείτε και θα έχετε νομικά όπλα εναντίον τους. Το να μπουν ξαφνικά σε άλλο λογαριασμό, έτσι απλά και να πάρουν χρήματα δεν γίνεται. Θα σας συνιστούσαμε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο τηλέφωνο 1520.Εκεί θα σας κατατοπίσουν. Θα σας είμαστε υπόχρεοι αν μας ενημερώνατε. Τέλος, για καλό και για κακό, να δηλώσετε εκ νέου, τον ακατάσχετο λογαριασμό

  69. ποπη on

    καλησπερα θα ηθελα να σας ρωτησω σε εναν κοινο λογαριασμο που και οι δυο το εχουν ακατασχετο πιανετε 1250 + 1250?ασ πουμε σε ενα λογαριασμο μισθοδοσιας που μπαινουν 2000 ευρω κινδυνευει απο κατασχεση δημοσιο?ευχαριστω…

  70. Παναγιωτη εχω ακριβως το ιδιο θεμα, οποτε πληρωνομαι πλεον μονο με επιταγες τις οποιες οπισθογραφω και εισπραττει η συζυγος μου. αυτό βεβαια εχει να κανει και με θεματα ενδοοικογενειακης σχεσης κλπ ευνοητο…

  71. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο λογαριαμός, θεωρείται ως ένας μισθοδοτικός καιη κατάσχσεησ γίνεται κανονικά πάνω από το ποσο των 1250 υερώ

  72. Κώστας on

    Καλησπέρα,σήμερα μου έγινε κατάσχεση ποσού σε λογ.ταμιευτηρίου,ερώτηση
    για να μην μου γίνει και απο τον λογ/σμο της μισθοδοσίας μου στην ίδια τράπεζα,
    να τα μεταφέρω σε λογ/σμό μισθοδοσίας της συζύγου,της ίδιας τράπεζας ό οποίος
    θα ξεπερνάει το ποσό των 1.250 ευρώ,να διευκρινίσω ότι στον λογ/σμό της συζύγου
    δεν είμαι συν δικαιούχος, είναι μοναδική δικαιούχος.
    Ευχαριστώ.

  73. αλεξ on

    Καλησπερα. Ξεκινησα να εργαζομαι σε μια εταιρεια συμβουλων . Λογω του γεγονοτος οτι οφειλω στο ικα και δεν εχω μπει στις 100 δοσεις ακομα θελω την συμβουλη σας στο παρακατω ερωτημα
    με συμφερει να μπω στο ικα για μισθοδοσια 1400 Χ 14, η να ανοιξω βιβλια κινδυνευοντας να κατασχεται το ποσο πανω απο τα 1250 ευρω που θα περνα απο το λογαριασμο μου το οποιο θα περιλαμβανει και τον φπα κ τον εφκα? Μιλαμε για 1600 ευρω συν 384 ευρω φπα συν εφκα 180 – 200 ευρω.
    εχω δηλωσει εναν κοινο λογαριασμο με τη μητερα μου ως ακατασχετο .
    Αν ακολουθησω τη λυση του ικα , καταρχην , μπορει να χρησιμοποιηθει αυτος ο λογαριασμος για την καταβολη της μισθοδοσιας? Αν γινεται αυτο μεχρι ποιου ποσου θα ειναι ασφαλισμενες οι καταθεσεις ?
    Διαφορετικα αν πρεπει να χρησιμοποιησω αλλο λογαριασμο, μπορω να αρω την ιδιοτητα του ακατασχετου στον κοινο λογαριασμο και να κανω αιτηση για τον νεο ? Ποσο διαρκει αυτή ηδιαδικασια?
    Αν ανοιξω βιβλια , μεχρι να μπω στη ρυθμιση των δοσεων, τα ερωτηματα ειναι τα ιδια, δηλ στον κοινο λογαριασμο που εχω ως ακατασχετο με τη μητερα μου που δεν ειναι οφειλετης μεχρι ποιου ποσου ειναι safe οι καταθεσεις? Μπορει να χρησιμοποιηθει για να κοβονται τα δελτια?

  74. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν η σύζυγός σας δεν χρωστάει τότε είναι ένα «κόλπο» να μεταφέρετε τα υπερβάλλοντα του ακατάσχετου ορίου, χρήματα του μισθού σας εκεί. Χωρίς όμως να μπείτε συνδικαιούχος.

  75. Χρήστος Αγγελης on

    Οσα διαβαζω εχουν ενδιαφέρον

  76. Χαρούλα on

    Ο μπαμπας μου ειναι συνταξιουχος περνει 780 ευρω επισης ειναι νεφροπαθης περνει ενα επιδομα 724 ευρω το διμηνο και καθε μηνα περνει 115 ευρω εξοδα μετακινησης για να πηγαινει με ταξι να κανει αιμοκαθαρση.ειχαμε στο λογαριασμο 6 ευρω και τα πηρε η τραπεζα για πληρωμη δανειου.ειμαι και εγω συνδικαιουχος στο λογαριασμο και εχουμε κανει και οιδυο ρο ακατασχετο. Τι μπορω να κανω για να μην περνουν την συνταξη και τα επιδοματα του μπαμπα μου;

  77. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το ακατάσχετο κυρίως αφορά τις οφειλές στο Δημόσιο και όχι στις Τράπεζες.’Ενας τρόπος άμυνας είναι να τραβάτε τα χρήματα μέχρι την επόμενη μέρα, από την ημέρα που πιστώθηκαν, ή να τα μεταφέρετε σε λογαριασμό άλλης Τράπεζας, όπου δεν υπάρχει χρέος από δάνειο

  78. Λουίζα on

    Πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα , να μου απονεμηθεί επιτέλους η σύνταξη. Στα τέσσερα περίπου χρόνια που την περιμένω, έχει συσσωρευτεί ένα σημαντικό για μένα ποσό.
    Παράλληλα χρωστώ πολλά στις τράπεζες και στην εφορεία. Από την εφορεία δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης, το επιβεβαίωσα πριν 10 μέρες από την ΔΟΥ μου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι Τράπεζες. Σε μία τουλάχιστον γνωρίζω ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια χρόνια, εντολή κατάσχεσης καταθέσεων. Για τις άλλες δεν έχω καμμια ενημέρωση.
    Έχω δηλώσει λογαριασμό ακατάσχετο για το Δημόσιο, από το 2015 (σε τράπεζα που χρωστάω).
    Αν αλλάξω λογαριασμό, ανοίγοντας καινούργιο, σε Τράπεζα που δεν χρωστάω, και δηλώνωντας αυτόν ακατάσχετο και εφόσον:
    Α. Δεν μπορεί η μια τραπεζα να κατάσχει χρήματα από λογαριασμό άλλης τράπεζας.
    Β. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 179/2017 Γνωμοδότηση της Α’ Τακτικής Ολομέλειας ΝΣΚ ,όπου η Τράπεζα οφείλει να αναγάγει το σύνολο του καταβληθέντος ποσού (από τις συσσωρευμένες μηνιαίες συντάξεις) σε μηνιαία καταβολή.
    Γ. Με την νυχθημερόν παρακολούθηση του λογαριασμού σύνταξης μου και την άμεση ανάληψη του ποσού μόλις κατατεθεί.
    Υπάρχει ελπίδα να μην μου κατασχεθούν τα χρήματα των αναδρομικών συντάξεων;

  79. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το ακατάσχετο, αφορά κυρίως τις οφειλές στο Δημόσιο. Όσα αναφέρετε είναι πράγματι, τρόποι να μην σας κατασχεθούν τα χρήματα. Θα πρέπει όμως να τσεκάρετε με κάποιον τρόπο αν χρωστάτε χρήματα και στην τράπεζα που θα ανοίξετε το νέο λογαριασμο, και-πράγματι-να επαγρυπνάτε. Και εφόσν μππορέσετε, βγάλτε σιγά-σιγά τα χρήματα από τον λογαριασμό. Η θυρίδα, προς το παρόν είναι μια λύση

  80. φωτης on

    Καλησπέρα έχω ακατάσχετο λογαριασμό στην Πειραιώς όπου μπαίνει η μισθοδοσία μου και δαπάνες του ΙΚΑ από λογοθεραπειες και εργοθεραπειες που κάνει η κόρη μου. Επειδή έχω δέσμευση σε όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς απο την εφορία φροντίζω στον ακατάσχετο λογαριασμό στην Πειραιώς να μην ξεπερνάω τα 1250 τον μηνά Παρόλα αυτά τώρα με το δώρο των χριστουγεννων θα περάσω το όριο των 1250 ευρώ κατα 800 ευρω.Αν ο εργοδότης μου καταθέσει τον δωρο σε λογαριασμό μου στην Εθνικη (που εχει δεσμεση απο εφορια) μπορω να το παρω την ιδια στιγμη? σημειωτέων οτι μου ειχαν βαλει ενα ποσο 60 ευρω και μπορεσα να κανω αναληψη .Ευχαριστω

  81. ΠΕΤΡΟΣ on

    Καλημέρα σας. Εργάζομαι σαν υπάλληλος σε μια εταιρεία και πληρώνομαι μέσω λογαριασμού μισθοδοσίας (δηλωμένο ακατάσχετο) της alpha bank το ποσό των 1500€. Εδώ και έξι χρόνια έκλεισα δική μου εταιρεία με χρέη και στο Δημόσιο αλλά και στις Τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της Alpha). Εχτές ήρθε η πρώτη κατάσχεση από ΙΚΑ. Πρότεινα στο λογιστήριο να με πληρώνει μισά στην Alpha και μισά σε μια prepaid κάρτα εξωτερικού και μου είπε πως απαγορεύεται. Εναλλακτικά είπα πως μπορεί να γίνεται με ταχυδρομική επιταγή μιας και δεν έχει πρόβλημα μετρητών η εταιρεία. Ποιος θεωρείτε πως είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να πληρώνομαι για να μην έχω κατασχέσεις από Δημόσιο και Τράπεζες?

  82. ΛΟΥΙΖΑ on

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
    Στην νέα τράπεζα δεν έχω χρέος. Ποιά είναι η διαδικασία για να κάνω ακατάσχετο τον νέο μου λογαριασμο και από τις τράπεζες;
    Πως θα διαγράψω το ακατάσχετο του παλαιού μου λογαριασμού;

  83. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός έναντι των τραπεζών. Για το δεύτερο σκέλος της ανάρτησής σας, θα το κάνετε είτε εσείς, είτε ο λογιστής σας, μέσα από το Taxis

  84. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο μόνος σίγουρος τρόπος, είναι τα μετρητά. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να είστε σε εγρήγορση, ώστε να τραβήξετε τα χρήματα,μέχρι και την επόμενη ημέρα της κατάθεσής τους, πριν προλάβουν να το κάνουν Δημόσιο και τράπεζες

  85. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θεωρητικά, δεν μπορείτε να τραβήξετε χρήματα, από δεσμευμένο λογαριασμό. Γιαυτό δεσμεύτηκε. Για να παίρνουν ότι χρωστάτε οι ενδιαφερόμενοι.Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε να σας απαντήσουμε γιατί μπορέσατε να βγάλετε τα 60 ευρώ

  86. ΠΕΤΡΟΣ on

    Το πρόβλημα είναι πως απαγορεύεται με μετρητά…

  87. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Σωστά. Οπότε ο μόνος τρόπος τρόπος είναι να τραβάτε το επιπλέον ποσοό του ακατάσχετου ορίου, όταν μπαινει ο μισθός σας. Και να έχετε το νου σας και για τα χρεή σας στις τράπεζες

  88. Μάνος on

    Είμαι δημόσιος υπάλληλος με δεσμευμένο λογαριασμό για χρέη προς την εφορία, του έτους 1997, πριν διοριστώ. Ο λογαριασμός είναι ακατάσχετος μέχρι του ποσού των 1250€ και επειδή ο μισθός μου είναι μικρότερος ουσιαστικά δεσμεύονται μικρά ποσά για κάποιες υπερωρίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν χρειάζεται να ταξιδέψω για υπηρεσιακούς λόγους, όπου πληρώνω από την τσέπη μου, εισιτήρια, διαμονή κτλπ και όταν μπαίνουν τα χρήματα της αποζημίωσης δεσμεύονται καθότι υπερβαίνεται το όριο. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις;

    Ευχαριστώ..

  89. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Άπαξ και ο λογαριασμός είναι «κοκκινισμένος» από την Εφορία η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται αυτόματα. Ίσως κάποιος πιο ειδικός από εμάς-ένας δικηγόρος-να έχει κάποια συμβουλή να σας δώσει

  90. ΒΑΓΓΕΛΗΣ on

    Καλησπερα

    Η συζηγος μου, λογω καποιας επιχειρηματικης δραστηριοτητας με το πατερα της στο παρελθον, εχει θεματα με τις τραπεζες – οχι η ιδια αλλα επειδη ειχανε στο παρελθον με τον πατερα της Ο.Ε., την οποια και εχουν εδω και 4 χρονια διαλυσει- εχει ο πατερας της καποια χρεη λογω επιταγων σε τραπεζες.
    Εγω λοιπον δεν εχω κοινο λογαριασμο με τη συζηγο, και εχω καποιες καταθεσεις σε μια τραπεζα, στην οποια ο πεθερος μου και η συζηγος μου χρωστανε.
    Υπαρχει περιπτωση να μπουνε και στο λογαριασμο μου και να μου παρουν χρηματα?
    Ευχαριστω

  91. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ναι, υπάρχει ππερίπτωση να μπουνε εφόσον ο λογαριασμός είναι κοινός

  92. ΒΑΓΓΕΛΗΣ on

    Οχι ΒΕΡΕΝΙΚΗ δεν εχουμε κανενα κοινο λογαριασμο
    Αρα λογικα δεν θα μπορουνε;
    Ευχαριστω πολυ για την απαντηση

  93. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Έχετε δίκιο. Δεν διάβασα σωστά την ερώτηση.Οχι, δεν μπορούνε

  94. Ανώνυμος on

    Ευχαριστω πολυ και παλι και συγχαρητηρια για το forum!!!

  95. ΠΕΤΡΟΣ on

    Είναι νόμιμο ή όχι ο εργοδότης να μεταφέρει μέρος χρημάτων στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου και τα υπόλοιπα σε prepay κάρτα του εξωτερικού? Είναι ηλεκτρονικοί τρόποι και οι δύο.

  96. Καλημέρα σας
    Από την 1η Ιουνίου 2017, καθιερώνεται η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών.Σε εργοδότες που τυχόν παραβούν την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό τους, θα επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. (ΚΥΑ αριθμ. οικ. 22528/430/ 2017 Υπ.Εργασίας)
    Περαιτέρω:
    1. Με τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν.4446/2016 προστίθεται νέα περίπτωση ιδ’ στον κατάλογο των μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών του άρθρου 23 του Ν.4172/2013. Συγκεκριμένα, τίθεται περιορισμός στην έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013, ανεξαρτήτως ποσού, όταν η τμηματική ή ολική εξόφληση αυτών δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
    2. Ως «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής», για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, νοείται κάθε μέσο πληρωμής, κατά την έννοια της περ. ιδ’ του άρθρου 62 του νόμου αυτού, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., ενώ η έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» ορίζεται με τις διατάξεις της περ. δ’ του άρθρου 62 του Ν.4446/2016 και είναι ευρύτερη από αυτή της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.3862/2010. Επομένως, στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).
    3. Κατόπιν των ανωτέρω, πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
    – Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
    – Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
    – Η χρήση τραπεζικής επιταγής,
    – Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού. (ΠΟΛ.1061/12.4.2017 ΑΑΔΕ)

    Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους
    επιτρέπονται;

    ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που
    πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες
    αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες
    υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην
    Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδότητά
    τους. (Ερωτήσεις απαντήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας)

    Εν κατακλείδι-κατά τη γνώμη μας- δεν επιτρέπεται η καταβολή με prepay κάρτα του εξωτερικού

  97. Κωστας on

    Καλημέρα
    Είμαι πρώην στρατιωτικός και σε λίγες μέρες θα πάρω αναδρομικα μισθοδοσιας. Έχω χρέη στην εφορία και στην Πειραιώς που πληρωνομουνα από τον στρατό και ο λογαριασμός αυτός δεν είναι ακατασχετος. Θα μου πάρουνε τα χρήματα όταν κατατεθούν η όχι?

  98. Καλησπέρα σας…
    Προφανώς ο λογαριασμός της Πειραιώς δεν είναι ακατάσχετος διότι έχετε ορίσει κάποιο άλλο λογ/μο. Παρόλα αυτά θα μπορούσατε να δηλώσετε στο Ταμείο σας τώρα τον ακατάσχετο λ/μο σας, ως λ/μο κατάθεσης των αναδρομικών σας. Για να μπουν τα αναδρομικά θα πρέπει να υπάρξει ε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου θα καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού (Άρθρο 10 – Νόμος 4575/2018).
    Περαιτέρω ναι είναι πιθανόν, να υπάρξει κατάσχεση των χρημάτων σας για τις οφειλές σας, αλλά η διαδικασία κατάσχεσης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη ιδιαίτερα από το Δημόσιο. Εξαρτάται πάντα και από το ύψος των οφειλών.

  99. Βουλα on

    Καλησπερα!Θα ηθελα την βοηθεια σας.Εχω στο ονομα μου ενα σπιτι ,μεζονετα.Ειμαι ανεργος κ στον κατω οροφο μενει η μανα μου συνταξιουχος η οποια εχει βαρια ψυχολογικα προβληματα με αποτελεσμα να μην εχει τον ελεγχο των πραξεων.Εχει παρει δανια απο πολλες τραπεζες ,χρωσταει κ οταν μπαινει η συνταξη της τα χαλαει αμεσως.Η συνυπαρξη στο σπιτι μαζι της ειναι ανυποφορη.Χρωσταει δεη ,ευαθ τα οποια τα πληρωνει σε δοσεις ενω μου εχει δηλωσει οτι σταματαει να πληρωνει το ενφια λεγοντας μου οτι ειναι δικη μου υποχρεωση.Τις εχω προτεινει να φυγει απο το σπιτι να μεινει σε καποιο αλλο σπιτι με μια θεια μου κ να νικοιασουμε την μεζονετα αποπληρωνοντας σιγα σιγα ενφια,δεη κ νερο.Αρνειται.Χθες μου ηρθε email απο την εφορια ενημερωνοντας με να τακτοποιησω ληξιπροθεσμες οφειλες απο το 2016 600ευρω αλλιως θα προβουμε στις καταλληλες ενεργειες.Η ερωτηση μου ειναι η εξης:Εαν δεν τα πληρωσω υπαρχει περιπτωση να προβουν σε κατασχεση σπιτιου ή αυτοκινητου που εχω?Τι μπορω να κανω

  100. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

  101. Βουλα on

    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.Το ποσο ειναι μικρο εινσι δυνατον?Θα ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο.Χρηματα που ειναι σε τραπεζα εξωτερικου,χωρα Εε μπορουν να τα κατασχεσουν?

  102. βουλα on

    Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.Καταθέσεις σε τραπεζα του εξωτερικου χωρας Εε απειλούνται και αυτεςμε κατασχεση? Λιγα χρηματα που εχω σε ελληνικη τραπεζα και αυτα απειλουνται με κατασχεση?

  103. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η εφορία κατά καιρολυς ψάχνει για καταθέσεις στο εξωτερικό. Κυρίως όμως για μεγαλοοφειλέτες.

  104. Πετρος on

    Καλησπερα,

    Χρωσταω στο ΙΚΑ , σε τραπεζες και ιδιωτες. Αν παω να εργαστω στην Ολλανδια υπαρχει κινδυνος να μου κατασχετουν λεφτα απο την μισθοδοσια μου εκεί? Σας ευχαριστω!!!

  105. Ανώνυμος on

    Καλησπέρα σας. Έχω φύγει με εθελουσία από την ΕΤΕ. Περιμένω την κατάθεση μέρους του εφάπαξ. Σε περίπτωση που έχω ληξιπροθεσμη οφειλή από δάνεια, μπορεί η Τράπεζα να κατάσχει το ποσό της οφειλής? Σημειώστε ότι ο λογαριασμός που κατατίθενται τμηματικά τα ποσά του εφάπαξ είναι υποχρεωτικά ο πρώην μισθοδοτικος, και ότι το ποσό είναι άνω των 7.000, επομένως δύσκολα αναλαμβάνεται έως την επόμενη της κατάθεσης.

  106. Καλησπέρα σας
    Προφανώς η Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε κατάσχεση ποσού για την οφειλή σας. Για την περίπτωση της ανάληψης σας υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει πια όριο, λόγω capital controls,

  107. ΣΤΕΛΙΟΣ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΩΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟς ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΑΝΕΡΓΗ ΜΕ ΜΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟ 1000 ΕΥΡΩ ,ΤΑ 626 ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΔΟΝΑ ΠΡΟΝΙΑΣ.ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ??

  108. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Με την ΠΟΛ. 1146/2017 της ΑΑΔΕ επισημαίνεται πως η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο.Η σχετική εντολή περιγράφεται ως ακολούθως:

    «επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ)»

  109. Γιωργος on

    Καλησπερα εχω ενα λπγαριασμο μισθοδοσιας στον οποιο εγινε καταθεση ενος ποσου των 150 ευρο
    Μου εγινε δεσμευση απο την τραπεζα την ιδια μερα..το πρωι μπηκανε το απογευμα δρν μπορεσα να τα βγαλο ..εντομεταξη την ιδια μερα των δηλωσα ακατασχετο..τα λεφτα εινε ακομα μεσα..και απο οτι ρωτησα μου ειπανε οτι εγινε δεσμευση απο τον δημο στον οποιο ανηκω..υπαρχει περιπτωση να τα γλυτωσο και να μην μου τα παρουνε??

  110. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν τα πήραν προτού δηλωθεί ως ακατάσχετος, δύσκολα. Μόνο η Τράπεζα δεν μπορεί να πάρει τα χ΄ρηματα την ίδια μέρα της κατάθεσής τους. Το Δημόσιο μπορεί, εφόσον όμως ο λογαριαμός δεν είναι ακατάσχετος, και το ποσόν που υπάρχει μέσα είναι μεγαύτερο από το ακατάσχετο όριο.

  111. Πετρος Μαρκιδης on

    καλησπερα
    αν υπαχθω σε 12μηνη ρυθμιση των χρεων μου και πληρωσω εμπρθεσμα την πρωτη δοση τοτε γινεται αρση της κατασχεσης?Και αν ναι πρεπει να κανω καποια αιτηση η γινεται αμεσα?ευχαριστω

  112. Πετρος Μαρκιδης on

    ειναι ολα χρεη σε Δ.Ο.Υ.

  113. Καλημέρα σας… Για οφειλές στη Δ.Ο.Υ δεν αίρεται η δέσμευση με την καταβολή της 1ης δόσης, αλλά με την καταβολή τουλάχιστον του 50% της ρυθμισμένης οφειλής και κατόπιν αιτήσεως που θα κατατεθεί στη ΔΟΥ. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ζητά ολοσχερή εξόφληση της ρύθμισης.
    Αυτό το διάστημα συζητείται πιο ευνοϊκές διατάξεις για το θέμα αυτό αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση.

  114. Ανώνυμος on

    Καλησπέρα έχω λογαριασμό μισθοδοσίας ακατασχετο και έχω κατάσχεση λογαριασμού από εφορία.απο την δουλειά μου πρέπει να πληρώθω δώρο και μισθό που είναι γύρω στα 1500 ευρώ.απο την εθνική μου λένε έως 900 ευρώ να μου βάλει και να γίνουν σε 2 δόσεις δηλαδή Δεκέμβριο και Ιανουάριο τα υπόλοιπα.δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τα πάρω όλα?

  115. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς όχι, εξ’όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε

  116. Ελενη on

    Καλημέρα έχω κατάσχεση λογαριασμού από εφορία.εχω λογαριασμό μισθοδοσίας ακατασχετο τώρα είναι να πληρώθω από την δουλειά μου δώρο και μισθό που είναι γύρω στα 1500 ευρώ.απο την εθνική μου λένε ότι πρέπει να γίνουν σε 2 δόσεις δηλαδή 900 Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα Ιανουάριο.δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τα πάρω τον Δεκέμβριο όλα?Από την άλλη άλλος υπάλληλος της εθνικής πρότεινε να γίνει κατάθεση μια μέρα ένα ποσό να τα τραβήξω κατευθείαν και την επόμενη μέρα τα υπόλοιπα αλλά να τα πάρω κατευθείαν.

  117. Γωγώ Ανδρεάδου on

    Χρωστάω σε τράπεζα που κατατίθεται η σύνταξή μου. Μου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής αλλά τον λογαριασμό τον έχω δηλώσει ακατάσχετο προς τρίτους. Περιμένω αναδρομικά της επικουρικής μου να κατατεθούν. Μπορεί η τράπεζα να τα κατασχέσει? και άν ναι σε πόσο χρονικό διάστημα?

  118. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Οποιοδήποτε ποσό περάσει το ακατάσχετο όριο δεσμεύεται. Γιαυτό και σας προτείνουν να σπάσετε τα ποσά, για να μην ξεπεραστεί το όριο των 1000 ευρώ

  119. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ναι μπορεί. Να τραβήξετε αμέσως τα χρήματα,ειδικά ανα ξεπεραστεί συνολικά το όριο των 1000 ευρώ

  120. Γωγώ Ανδρεάδου on

    Ευχαριστώ πολύ. Δηλαδή την ίδια μέρα που θα κατατεθούν να τα τραβήξω όλα αμέσως?

  121. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η συμβουλή μας είναι να το κάνετε

  122. Γωγώ Ανδρεάδου on

    Θα είναι περίπου 6,000 ευρώ. Δεν ισχύει πλεον το capital contrοl σωστά?

  123. ποπη on

    καλησπερασ σασ θα ηθελα να σασ κανω μια ερωτηση βαση του αθρου που ανεβασατε σημερα…για τον κοινο λογαριασμο προστασιασ 2500 ε..εαν εχω κοινο λογαριασμο με τον συζυγο και ακατασχετο και απο τουσ δυο..και μπαινει εκει η μισθοδοσια του συζυγου 1800ευρω κατασχετε ????

  124. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Οτιδήποτε είναι πάνω από το όριο των 1250 ευρώ -για τον καθένα, άρα πάνω από τα 2,500 ευρώ στην περίπτωσή σας, κατάσχεται

  125. Αν μεταφερω χρηματα μεσω ebanking σε αλλο λογαριασμο στην ιδια τραπεζα μπορει να γινει κατασχεση απο ΔΟΥ

  126. ΠΑΝΑΓΟΣ on

    Έκανα ακατάσχετο στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ επειδή χρωστούσα στην εφορία. Έκανα ρύθμιση 12 δόσεων και ήδη πλήρωσα την πρώτη δόση. Προσλήφθηκα αναπληρωτής καθηγητής σε λύκειο και θα με πληρώνουν αποκλειστικά μόνο μέσω Εθνικής. Μπορώ να αλλάξω τον ακατάσχετο στην Εθνική; Τι με συμβουλεύεται;

  127. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν σκοπεύετε να τηρήσετε την ρύθμιση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν είστε σίγουρος αλλάξτε τον ακατάσχετο. Εξάλλου και το υπουργείο προτείνει ο ακατάσχετος να είναι ο μισθοδοτικός

  128. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν είστε σαφής. Σε λογαριασμό που είναι στο δικό σας όνομα; Δώστε μας κάπποια πληροφορία παραπάνω

  129. Γιώργος on

    Γειά σας. Πολύ χρήσιμο το forum. Μπράβο. Ήθελα να ρωτήσω για αναδρομικά που περιμένω επειδή έχω χρέος στην εφορία. Ο λογαριασμός είναι ακατασχετος. Ο μισθός μου είναι 860. Πόσα μπορούν να μου πάρουν; Επίσης αν γνωρίζετε ή κατά εκτίμηση πότε θα ανοίξουν οι 120 δόσεις. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  130. ΝΙΚΟΣ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟ ΤΩΡΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΠΕΡΒΕΝΗ ΤΑ 1250 ΕΥΡΩ ΑΝ ΠΛΗΡΟΘΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΛΑΒΕΝΩ ΝΑΤΑ ΤΡΑΒΗΞΟ ΟΛΑ?ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΛΗΡΟΝΟΜΕ ΜΙΣΘΟ ΑΥΤΑ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ?

  131. ΝΙΚΟΣ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 1400ΕΥΡΩ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΙΣΤΟΘΟΥΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΛΑΒΕΝΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΟΛΑ ?ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΠΕΝΗ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΥ ΕΚΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ?

  132. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν ο λογαριασμός σας είναι ήδη μπλοκαρισμένος από την εφορία, προφανώς δεν προλαβαίνετε. Ααν δεν είναι, πάρτε τα άμεσα/ Το παρόν άρθρο πάντως αφορά χρέη στην τράπεζα και όχι στο δημόσιο.

  133. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.Όσο για τις 120 δόσεις, δυστυχώςόλα είναι ρευστα

  134. Καλησπέρα!! Στον ΟΑΕΔ μπορεί να δηλωθεί άλλος τραπεζικός λογαριασμός εκτός από της Εθνικής Τράπεζας για την πληρωμή ταμείου ανεργίας?

  135. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όχι, από όσο γνωρίζουμε. Μόνο Εθνική

  136. Πετρος Μαρκιδης on

    καλησπερα και παλι.Συγχαρητηρια για το εργο σας.Αν πληρωθει η μισθοδοσια και το δωρο με επιταγη απο την ιδιωτικη επιχειρηση που εργαζομαι μπορω να την εισπραξω σε μετρητα?

  137. Καλησπέρα σας

    […]3. Κατόπιν των ανωτέρω, πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
    – Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
    – Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
    – Η χρήση τραπεζικής επιταγής,
    – Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού. (ΠΟΛ.1061/12.4.2017 ΑΑΔΕ)

    Επίσης από 01-06-2017
    Καθιερώνεται εφεξής η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών. Η καταβολή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. (ΚΥΑ αριθμ. οικ. 22528/430/ 2017 Υπ.Εργασίας)

  138. ΝΙΚΟΣ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΠΑΡΗ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΗΣ 13 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΟ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟ ΤΗΝ ΜΙΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΣ 21 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟ Η ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ…

  139. Καμπέλη Αλεξάνδρα on

    Καλησπέρα σας εχω ενα χρεος προς ιδιώτη.Ο λαγαριασμός μου στην Εθνικη τραπεζα εχει δηλωθει ακατασχετος αλλα μόνο μεσω του taxis ο λογαρισμός ειναι μισθοδοσιας μπαινει η συνταξη μου 460 ευρω ο ιδιώτης εχει εκδοσει κατασχετήριο.Μπορει να μου κατασχέση τα χρήματα η τραπεζα αμεσως γιατι τα παιρνω αμέσως.Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.Φιλικα Αλεξάνδρα

  140. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Επειδή τα χρεή προς ιδιώτη είναι μια διαφορετική περίπτωση από αυτήν με χρεός στην τράπεζα, δεν είμαστε σε θέση να σας δώσουμε έγκυρη απάντηση. Καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον δικηγόρο, για το τι ισχύει σε τε΄τοιες περιπτώσεις

  141. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν η τράπεζα δέσμευσε το ποσό για λογαριασμό του δημοσίου, δηλαδή για χρεή στο δημόσιο, τότε, εφόσον υπάρχει υπέρβαση του ακατάσχετου ορίου θα έχετε ξανά το ίδιο πρόβλημα. Αν η κατάσχεση έγινε από την τράπεζα, για χρεή προς αυτήν, τότε έχετε μία μέρα προθεσμά να τραβήξετε τα χρήματα προτού σας τα κατασχέσουν. Πάντως το ακατάσχετο όριο κανονικά ισχύει μόνο για χρέη στο δημόσιο. Αν έχετε οφειλές στην τράπεζα, τότε κινδυνεύει όλο το ποσό. Οπότε τραβήξτε το την ίδια μέρα

  142. Ανώνυμος on

    Καλησπέρα σας,

    έχω λογαριασμό μισθοδοσίας ακατάσχετο και χρέος στην ΔΟΥ.
    Με την καταβολή του δώρου το ποσό της πίστωσης μέσα στον μήνα θα υπερβεί τα 1250,00 αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό θα δεσμευτεί αυτόματα?
    Εάν καταχωρήσω εντολή μεταφοράς τους σε λογαριασμό τρίτου δεν θα γίνει η μεταφορά τους?

  143. Ανώνυμος on

    καλησπερα.εχω ακατασχετο λογ/μο μισθοδοσιας με εντολη κατασχεσης απο τριτους τωρα ομως με το δωρο θα υπερβω το οριο αυτα τα χρηματα θα δεσμευτουν αυτοματα ?η εχω περιθωριο να τα σηκωσω?

  144. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν η εντολή κατάσχεσης είναι από τρίους,δυστυχώς δεν γνωρίζουμε να σας απαντήσουμε, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις, υποθέτουμε ότι υπάρχει διαφορετική νομολογία. Να ρωτήσετε οπωσδήποτε κάποιον δικηγόρο.

  145. Ανώνυμος on

    Καλημέρα. Υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός μισθοδοσίας, αλλά έχει ήδη γίνει ανάληψη του ποσού των 1.250€, που είναι το όριο και πλέον δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε άλλη ανάληψη (έμπαιναν σταδιακά τα χρήματα μέσα στο μήνα). Η Τράπεζα μας ενημέρωσε ότι από 01.01.2019 θα μπορούμε να κάνουμε και πάλι ανάληψη, καθώς συμπληρώθηκαν τα 1.250 € για αυτό το μήνα. Μπορούν τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στο λογαριασμό και δεν μπορούμε να τα σηκώσουμε, να μεταφερθούν σε λογαριασμό τρίτου (π.χ. σύζυγος); Ευχαριστώ!

  146. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν καταλαβαίνουμε. Δεν υπάρχει όριο ανάληψης.

  147. ΕΛΕΝΗ on

    ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΑ 1250 ΜΕΣΩ TAXIS. ΜΠΗΚΕ ΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ 900 ΤΙ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ, ΤΟ ΕΓΒΑΛΑ. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΠΗΚΕ ΜΑΖΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. ΤΑ ΑΠΟΙΑ ΕΦΤΑΝΑ ΤΑ 1100 Ε . Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ 200 ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

  148. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός .επισήμως, ισχύει μόνο για χρέη έναντι του δημοσίου.Αν η Τράπεζα σας κράτησε τα 200 εύρω για χρέη που έχετε απέναντί της, τότε δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Εκτός, ίσως, αν ασκήσετε πιέσεις.

  149. ΣΠΥΡΟΣ on

    Είμαι Αστυνομικός και διατηρώ ακατάσχετο λογαριασμό μισθοδοσίας στην Τράπεζα Πειραιώς με συνδικαιούχο την σύζυγο μου. Ο Δήμος Πειραιά υποστηρίζει ότι οφείλω από κλήσεις παράνομου παρκαρίσματος περίπου 2000 ευρώ. Την 13/12/18 κατατέθηκαν στην Τράπεζα 2.800 ευρώ από τα αναδρομικά που μας όφειλε το Κράτος. Τα μετέφερα αμέσως σε άλλο λογαριασμό χωρίς να γίνει δέσμευση των χρημάτων. Την 24/12/18 μόλις μπήκε ο μισθός Ιανουαρίου 2019 στην Τράπεζα, περίπου 1.400 ευρώ, ξαφνικά έμειναν στον λογαριασμό 710 ευρώ και παρακράτησε η Τράπεζα τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράνομη αυτή η παρακράτηση άνω του 50% του μισθού μου. Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω?

  150. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Προφανώς είναι εντελώς παράνομh, εφόσον ο λογαριασμός είναι ακατάσχετος.Δεν μας διευκρινίζετε ποιος έκανε την κατάσχεση. Η τράπεζα για λογαριασsμό της, ο Δήμος;

  151. Πολυ χρησιμο το αρθρο σας.Τον προηγουμενο μηνα μπηκαν σε ακατασχετο λογαριασμο για χρεη στην εφορια,τμηματικα 1330 ευρω.ενω τα 80 επιπλεον φαινονταν λογιστικο υπολοιπο και δεν μπορουσα να κανω αναληψη,μολις αλλαξε ο μηνας μπορεσα και τα εβγαλα ενω το διαθεσιμο υπολοιπο λογω δεσμευσης ειναι πανω απο 5 χιλιαδες.η απορια μου ειναι η εξης.οταν μπαινουν τμηματικα στον λογαριαμο πανω απο 1250 μηνιαιως και τα τραβας πριν μαζευτουν πανω απο 1250 τοτε τα υπερβαλλοντα μπορεις να τα τραβηξεις την πρωτη του επομενου μηνα?Ευχαριστω.

  152. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όσο δεν ξεπερνιέται το όριο των 1250 ευρώ, μπορείς να κάνεις αναλήψεις, αν καταλάβαμε σωστά το ερώτημά σας

  153. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ on

    Καλησπέρα σας .
    Τα χρήματα της σύνταξης μου που κατατίθενται μηνιαίως σε ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό μου , δεν μπορούν να αναληφθούν από το Δημόσιο ή τρίτους λόγω οφειλών μου , μόνο μέχρι και την επομένη μέρα της κατάθεσής τους .
    Κατάλαβα καλά ?
    Ευχαριστώ πολύ .

  154. Μπηκαν στο λογαριασμο μου 1900 ευρω σε ενα μηνα τμηματικα.εχω τραβηξει τα 1250 και δεν με αφηνει να παρω αλλα.οταν αλλαξει ο μηνας θα μπορεσω να τα βγαλω?

  155. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μόνο από την Τράπεζα για χρέη απέναντί της δεν μπορούν να κατασχεθούν μέχρι και την επόμενη μέρα της κατάθεσής τους. Το δημόσιο μπορεί να κάνει κατάσχεση άμεσα, στο υπερβάλλον-αν υπάρχει-ποσό των 1250 ευρώ που είναι το ακατάσχετο όριο

  156. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν υπάρχει λόγος να μην σας αφήνει να τα πάρετε. Ούτε capital controls υπάρχουν πια ώστε να υπάρχουν όρια στις αναλήψεις. Μήπως το ποσό είναι μπλοκαρισμένο για κάποιο χρέος σας;

  157. gio mili on

    καλησπερα σας χθες εγινε καταθεση της μισθοδοσιας μου 396 ευρω και σημερα που πηγα να τραβηξω χρηματα μου εχουν δεσμευσει 170 ευρω σε ακατασχετο λογαριασμο μιλησα τηλεφωνικα με την πειραιως δεν μπορουν να μου πουν την πηγη δεσμευσης πρεπει να παω σε καταστημα τι πρεπει να κανω και υπαρχει περιπτωση να ακυρωσω την δεσμευση?

  158. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Να πάτε οπωσδήποτε στην τράπεζα και να μάθετε την πηγή της δέσμευσης. Τηλεφωνικά, ίσως δεν γινόταν να σας το πουν

  159. Κατερινα on

    Καλησπέρα και Καλή Χρονια,

    μου εχουν κατασχεθει απο τον ακατασχετο λογαριασμο μισθοδοσιας μου στην Eurobank 400,00 euro απο τις 15/12/2017. Εδωσα εντολη στην τραπεζα να σταλει το ποσο στην ΔΟΥ πριν απο 6-8 μηνες. Ακομα δεν εχει φτασει το ποσο στην εφορια. Πόσο χρόνο θέλει να φτασει το κατασχεμενο ποσο στην εφορια;

  160. ΤΖΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ on

    Καλησπέρα σας, έχω λογιαριασμό μισθοδοσίας σε Τράπεζα, τον οποίο είχα δηλώσει ως ακατάσχετο. Στις 31/12/2018 που μπήκε η μισθοδοσία μου (800€) το ποσό δεσμεύτηκε όλο σε 2 λεπτά, δεν πρόλαβα να κάνω ουτε online πληρωμές. Η δέσμευση ήταν από τον Δήμο Αθηναίων για κλήσεις του 2007. Πρώτον, αυτό έγινε χωρίς να λάβω καμία ειδοποίηση από τον Δήμο και δεύτερον πως η Τράπεζα άφησε τον Δήμο να μου δεσμεύσει λογαριασμό μισθοδοσίας, δηλωμένο ακατάσχετο και μέσα σε 2 λεπτά, ούτε καν μετα το πέρας των 24 ωρών. Σκέφτομαι να κινηθώ νομικά, όλοι μου λένε ότι αυτό είναι παράνομο.

    Η Τράπεζα μου απάντησε ότι ναι φαίνεται από το taxis ότι τον έχετε δηλώσει ακατάσχετο και ότι είναι επιτυχής η ενέργεια, αλλά πρέπει να δώσω το χαρτί εκτυπωμένο στην Τράπεζα. Αυτό δεν έχει χεριαστεί να το κάνει κανείς. Μέσα από το taxis δηλώνεται ο λογαριασμός ακατάσχετος προς το Δημόσιο.

    Και ακατάσχετος να μην ήταν, δε νοείται νε δεσμεύεται η μισθοδοσία νωρίτερα από 24 ώρες.

  161. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Είναι σαφέστατα παράνομο να δεσμεύεται ποσό από ακατάσχετο λογαριασμό. Εκτός αν με τα 800 ευρώ, ξεπεράσατε τα όρια του ακατάσχετου ποσού που είναι 1250 ευρώ . Η κατάσχεση ποσού για χρέη σε Δημόσιο φορέα γίνεται άμεσα, εφόσον ο λογαριασμός έχει δεσμευτεί. Μόνον η Τράπεζα. αλλά για χρέη προς αυτήν, υποχρεούται να αφήσει για ένα 24ωρο το ποσο της μισθοδοσίας. Σε κάθε περίπτωση έχετε δίκιο.

  162. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε. Αλλά ποιος κατέσχεσε τα 400 ευρώ; Και εφόσον είναι κατασχεμένα, πώς θα τα δίνατε στην εφορία;

  163. ΚΑΤΕΡΙΝΑ on

    Το ποσό εχει κατασχεθει απο την εφορια. Μου ειπαν στην εφορια οτι πρεπει να δωσω εγω εντολη στην Τραπεζα για να σταλει το δεσμευμενο ποσο σε αυτους.

  164. Καλησπέρα σας
    Θα πρέπει να μιλήσετε με την Τράπεζα σας,να “αποστείλει” το ποσό που έχει κατασχεθεί. Δεν είναι συνήθης η διαδικασία αυτή και την έχουμε δει μόνο σε επαγγελματικούς λογαριασμούς.

  165. Σωτήρης on

    Καλημέρα σας!
    Έχω λογαριασμό μισθοδοσίας με ακατάσχετο (λόγω οφειλών προς το Δημόσιο) και θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιώ την χρεωστική μου κάρτα για αγορές ώστε να συμπληρώσω το απαιτούμενο ποσό συναλλαγών με κάρτα για το αφορολόγητο, ώστε να μην μου έρθει πρόσθετος φόρος με την φορολογική δήλωση.
    Αν την επομένη της πληρωμής του μισθού μου εγώ πρέπει να έχω κάνει ανάληψη όλο το ποσό για να μην κατασχεθεί καθόσον θα θεωρηθεί ότι δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας η ύπαρξη του, τότε πως θα καλύψω το ποσό του αφορολόγητου με χρήση κάρτας;

  166. Ειρήνη on

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ακατάσχετο λογαριασμό (της Τράπεζας Πειραιώς) αν γίνει κατάθεση μισθοδοσίας σε συγκεκριμένο μήνα πάνω από το όριο των 1.250 ευρώ (π.χ. μισθός και δώρο Χριστουγέννων) πόσο χρονικό διάστημα (ώρες ή μέρα) έχουμε για να κάνουμε την ανάληψη των χρημάτων πριν γίνει κατάσχεση?

  167. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν υπάρχουν χρεη στο Δημόσιο και ο λογαριασμ΄ςο είναι δεσμευμένος, τα χρήματα κατάσχονται αμέσως, ανεξαρτήτως μήνα. Αν μιλάμε για χρεή στην ιδια την Τράπεζα, τότε υπάρχει περιθώριο 24 ωρών

  168. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Κατάρχάς, το χρονικό περιθώριο της επομένης του μισθού, υπάρχει μόνο για χρέη στην Τράπεζα. Το δημόσιο μπορεί να κάνει άμεσα κατάσχεση, εφόσον έχει γίνει δέσμευση του λογαριασμού. Όσο για τις κάρτες, ίσως μπορείτε να κάνετε κάποιες συναλλαγές, σύντομα ,μεχρι να μείνει μέσα στο λογαριασμό, το ποσό των 1250 ευρώ, που είναι ακατάσχετο

  169. ΣΩΤΗΡΗΣ on

    Δηλαδή για χρέη στο Δημόσιο σε ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να μείνουν τα χρήματα αν είναι κάτω από 1.250€ για όσο διάστημα επιθυμούμε χωρίς να κάνουμε ανάληψη; Δεν κατάσχουν την επόμενη ημέρα με την λογική ότι δεν θεωρούνται βιώσιμης ανάγκης από την στιγμή που δεν γίνονται άμεσα ανάληψη το πρώτο 24ωρο;

  170. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο ακατάσχτος λογαριασμός είναι ακατάσχετος-για το δημόσιο, επαναλαμβάνουμε-μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να πειραχτουν.

  171. Βασιλης on

    Είμαι μισθωτός και έκανα ακατάσχετο και χρωστάω στην εφορία πόσα χρήματα δεσμεύονται?

  172. Γωγώ Ανδρεάδου on

    Υπάρχει περίπτωση η τράπεζα στην οποία έχω οφειλές από δάνειο και κάρτες να τις πουλήσει σε ξένο fund. Δεν έχω περιουσία καθόλου μόνο ένα αυτοκίνητο 20ετίας και το μόνο έσοδο μου είναι η σύνταξη. Τί γίνεται σ’αυτές τις περιπτώσεις?

  173. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ναι υπάρχει περίπτωση να δώσει τα χρεή σε fund. Ωστόσο, εφόσον δεν έχετε περιουσία, τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για την τράπεζα, ούτε για το fund. Δεν έχουν τι να κατασχέσουν

  174. Γωγώ Ανδρεάδου on

    Πότε παραγράφονται τα τραπεζικά χρέη? Οταν ερευνήσουν ότι δεν δεν υπάρχει περιουσία υπάρχει περίπτωση διαγραφής χρεών ή η δυνατότητα ενός γερού κουρέματος γιά να δίνω ότι μπορώ?

    Ευχαριστώ γιά τον χρόνο σας

  175. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Εξ΄οσων γνωρίζουμε, τα χρεη σε ιδιώτες παραγράφονται μετά την εικοσαετία.Όσο για το δεύτερο ερώτημά σας,πρεπει να έρθετε σε επαφή με την τράπεζα, για να δείτε τι μπορεί να γίνει με την περίπτωσή σας. Αυτήν την περίδο η συγκυρία είναι ευνοική. καθότι οι τράπεζες πιέζονται να βρουν λύση για τα κόκκινα δάνεια

  176. Κατερίνα on

    Καλησπέρα! Πριν από ένα μήνα μου δεσμευσαν απο ακατάσχετο δηλωμενο λογαριασμο της Εθνικής το ποσό των 850€ (επιδομα ΟΑΕΔ και μισθό! !!)για χρεη στην εφορία! Μετά από αίτηση μου,το αποδεσμευσαν αλλά ο λογαριασμός(ο οποίος είναι και ο μοναδικός που έχω) παραμένει κατασχεμενος μέχρι, λέει, να αποπληρωσω το χρέος. Δεν είναι παράνομο αυτό απο τη στιγμή που είναι ακατασχετος και το ποσό ήταν κάτω από 1250€? Τι με συμβουλεύεται να κάνω?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  177. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Παράνομο ειναι. Αλλα υποθέτουμε ότι ειναι κατασχεμένος για οποιοδήποτε πόσο άνω των 1250 ευρω. Διευκρινιστε το

  178. καλησπερα εχω κοινο λογαριασμο με τονπατερα μου οπου μπαινει η συνταξη του και τον εχει δηλωμενο ακατασχετο εγω εχω εντολης κατασχεσης απο ιδιωτη σημερα το πρωι εκανα τον λογαρισμο τον κινο και εγω ακατασχετο απο ποτε ισχυει η μη κατασχεση απο την στιγμη που τβν δηλωνω ή οταν στο ταξις γραψει επιτυχης δηλωση?? και ποσες μερες κανει για να φανει ο ακατασχετος ευχαριστω

  179. καλημερα για να ενημερωσω τελικα τι εγινε και να γνωριζουν οσοι δεν το ξερουν γιατι οσο και αν εψαξα την πληροφορια που θα σας πω δεν την διαβασα πουθενα οταν δηλωνεις ακατασχετο λογαριασμο μονο απο το taxis ροστατευσε μονο για το δημοσιο, για χρεη προς τριτους δεν προστατευσαι γινετε κατασχεση πρεπει να πας προσωπικα οιδιος στην τραπεζακαι να κανεις δηλωση ακατασχετου απο τριτους για τον λογαρασμο που εχεις δηλωση για το δημοσιο ,,μονο εναν λογαρισμο δικαιουστε ακατασχετοασχετο αν ειναι ατομικος ή κοινος με αλλο ατομο ή αλλα ατομα τα οποια και αυτα πρεπει να κανουν δηλωση ακατασχετου προς τριτους με τον τροπο που ανεφερα ποιο πανω,,ας ελπισω να προλαβα και να γλιτωση η συνταξη του πατερα μου που μπαινει το απογευμα

  180. ΗΛΙΑΣ on

    Καλησπερα σας.Εχω οφειλες σε εφορια’ ΙΚΑ’ ΤΕΒΕ’ και τραπεζες.Δεν εχω τιποτα στο ονομα μου και κανενα τραπεζικο λογαριασμο.Επισης δεν ειμαι συνδικαουχος σε κανενα τραπεζικο λογαριασμο ουτε της συζυγου ουτε του ανηλικου παιδιου μου.Υπαρχει κινδυνος κατασχεσης του σπιτιου που ειναι στο ονομα της συζυγου? Kαι υπαρχει κινδυνος κατασχεσης σε τυχον περιουσια απο κληρονομια που θα αποκτησει το παιδι μου ητε απο την μητερα ητε απο συγενεις της μητερας[γιαγια παπους]ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  181. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς, είναι γνωστά αυτά και θα έπρεπε να τα γνωρίζει και ο κόσμος. Ειναι γραμμένα κατά καιρούς και από μας. Αλλα και το υπουργείο έχει ενημερώσει σχετικα. Δεν προλάβαμε να σας απαντήσουμε. Μας προλάβατε εσεις. Εφόσον χρωστάτε σε ιδιώτες, να τραβάτε αμέσως όσα πιο πολλά λεφτά μπορείτε. Διαβάστε και το ρεπορτάζ και θα δείτε τι περιθώριο έχετε μέχρι να τραβήξετε τα χρήματα. Εκτός αν έχει βγει από δικαστήριο εντολή κατάσχεσης, οπότε εκεί αντιμετωπίζεται διαφορετικά το θέμα.

  182. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όχι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τίποτα από όσα μας αναφέρατε

  183. ΗΛΙΑΣ on

    Για καποιον που εχει χρεη σε τραπεζες και δημοσιο οταν αυτος φυγει απο την ζωη,τα χρεη μεταφερονται στα παιδια και την συζυγο H οχι.Ευχαριστω εκ των προτερων και να σημειωσω οτι ολο αυτο που κανετε ειναι σπουδαιο Σας ευχαριστω και παλι

  184. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ναι. Η γενική αρχή είναι ότι τα χρέη κληρονομούνται. Εκτός αν γίνει αποποίηση κληρονομιάς. Ή αποδοχή κληρονομιάς με το «ευεργέτημα της απογραφής,( http://foroline.gr/archives/27556) Άλλά κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη, οπότε η γνωμη ενός δικηγόρου είναι απαραίτητη. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια

  185. Εχω ένα δάνειο στην Εurobank στο οποίο βάζω χρήματα κάθε μήνα έναντι της δόσης και αυθαίρετα μου πήραν χρήματα από άλλο κοινό λογαριασμό που έχω με συγγενή μου στην τράπεζα (εγώ είμαι δεύτερο όνομα) και τα έβαλαν στον λογαριασμό του δανείου. Εχουν δικαίωμα να το κάνουν αυτό? Δεν είναι παράνομο? και τί μπορώ να κάνω?

    Ευχαριστώ

  186. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αφού δεν βάζετε ολόκληρο το ποσό της δόσης, αναζητούν λόγαριασμούς από όπου μπορούν να πάρουν χρέη. Και εφόσον υπάρχει το όνομά σας στον λογαριασμό, ναι, μπορούν να πάρουν χρήματα. Δυστυχώς. Αυτό είναι ο γενικός κανόνας. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι που μπορείτε να προστρέξετε

  187. Καλημερα σε κοινο λογαριασμο με τον πατερα μου οπου μπαινει η συνταξη του 600 ευρω εχω εχω κασχεση απο ιδιωτη τον εχω κανει εγω και πατερας μου ακατασχετο απο δημοσειο και ιδιωτες, στην τραπεζα που πηγα και ρωτησα απειδη εχω και αλλον λογαρισμο στην ιδια τραπεζα μου ειπαν να κανω τον ατομικο μου ακατασχετο για να πραστατευω μονον αυτον και οτι ο κοινος με τον πατερα μου δεν εχει αναγκη μια και τα λεφτα που μπενουν ειναι απο την συνταξη του και κατω απο 1250 ευρω δεν ξερω ισυει αυτο γιατι καπου διαβασα οτι σε κοινο λογαριασμο αν εχει μονο ο ενας ακατασχετο και ο αλλος που εχει την κατασζεση οχι το ποσο διερητε δια δυο και ας ειναι κατω απο 1250 ευρω και κατασχετε το μισο αν μπορειτε μια διευκρηνηση για τον αν κινδυνεύει η συνταξη αν εγω δεν εχω ακατασχετ ευχαριστω

  188. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όσο ο λογαριασμός είναι κάτω από 1250 ευρώ δεν υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης. Προσοχή όμως : Ο ακατάσχετος λογαριασμός αφορά μόνο χρέη στο Δημόσιο (εφορία κλπ). Το ακατάσχετο δεν ισχύει για χρεή στους ιδιώτες Σε τετοιες περιπτώσεις, όπως ο κοινός λογαριασμος, θεωρείται ότι τα χρήματα που υπάρχουν μέσα ανήκουν μισά στον πατέρα σας και μισά σε σε σας. Τ αμισά που θεωρούνται δικά σας μπορούν να κατασχεθούν

  189. Εχω ένα καταναλωτικό δάνειο στην Eurobank και το έχω ξεπληρώσει 3 φορές!!! από το 2007 πληρώνω και δεν λέει να κατεβεί!!! Πριν 2 χρόνια είχα ζητήσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας να πληρώσω γιά ένα χρόνο μόνο τόκους πραγμα που έγινε αλλά μου ανέβασαν την δόση γιά την επόμενη χρονιά στο υπέρογκο ποσό των 780 ευρώ γιά ποσό δανείου 11,000 ευρώ με το πρόσχημα ότι μόλις φθάσει ο χρόνος γιά να ξεκινήσουν οι δόσεις θα κάναμε αίτημα γιά να χαμηλώσουμε την δόση. Αυτό δεν έγινε ποτέ έκανα απανωτές αιτήσεις γιά να ζητήσω περισσότερο χρόνο αποπληρωμής και να πέσει η δόση αλλά το απορρίπτουν. Δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στο ποσό της δόσης έβαζα έναντι με αποτέλεσμα προχθες να πάρουν χρήματα από κοινό λογαριασμό που διαθέτω με συγγενικό μου πρόσωπο που ουσιαστικά τα χρήματα ήταν δικά του!!!! Είναι δυνατόν άτομα που έχουν μέχρι και 800,000 ευρώ δάνειο με ακίνητη περιουσια εκατομμυρίων να πληρώνουν δόση 620 ευρώ μόνο. Τί μπορώ να κάνω? δεν θέλω ούτε κούρεμα του χρέους το μόνο που ζητάω είναι επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής του δανείου γιά να ελαττωθεί η δόση να κατεβεί στα 350 ευρώ γιά να είμαι εντάξει. Περιμένω την συμβουλή σας και σας ευχαριστώ γιά τον χρόνο σας.

  190. Χρωστάω στην εθνική ένα δάνειο που δεν εξυπηρετητε. Η γυναίκα μου έπιασε δουλειά και ο μισθός θα καταβάλλεται στη εθνική. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται παρακράτηση χρημάτων;

  191. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Εφόσον ο λογαριασμός δεν είναι κοινός όχι. Εκτός εάν, η γυναίκα σας είναι εγγυήτρια

  192. Ιωαννης on

    Καλησπερα σας. Εχω χρεη σε δημοσιο, τραπεζες, ιδιωτες. Η εταιρια που με προσελαβε ζητησε τραπεζικο λογαριασμο. Τι πρεπει να κανω ωστε να μην κινδυνευσει ο μισθος; Σας ευχαριστω πολυ.

  193. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Για να προστατευθείτε από τα χρέη σε τράπεζες, ανοίξτε λογαριασμό, εκεί που δεν έχετε χρέη. Για τα χρέη στο δημόσιο θα πρέπει οποωσδήποτε να κάνετε τον λογαριασμό ακατάσχετο. Γενικότερα, προσπαθείστε να τραβάτε τον μισθό όχι αργότερα από την επόμενη ημερα που πιστώνεται.

  194. Ιωαννης on

    Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Αλλα αυτο ακριβως ειναι το προβλημα. Ο λογαριασμος θα ειναι σε τραπεζα που υπαρχουν χρεη. Σ αυτην την περιπτωση τι ισχυει; Ευχαριστω και παλι.

  195. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αυτό που ισχύει είναι πως δεν μπορούν να πάρουν χρήματα μέχρι και την επόμενη μέρα της κατάθεσης του μισθού. Οπότε ή τα τραβάτε εγκάιρως (όσο το γρηγορότερο, τόσο καλύτερα) ή τα μεταφέρετε σε άλλο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα ( μπορείτε να ανοίξετε έναν) που δεν χρωστάτε

  196. Μακης on

    Καλημέρα σας .Εχω μισθό πανω από 1500€.μπορει κάποια τράπεζα να κατάσχει τον μισθό μου ?η μισθοδοσία μου ειναι σε τράπεζα που δεν χρωστάω κατι.επισης τον μήνα στον ίδιο λογαριασμό η ετσιρεια μου καταβάλει χρήματα για έξοδα ταξιδιών σε επαρχία .Κινδυνευουν ολα αυτά από κατάσχεση ?για να γίνει μια κατάσχεση πρέπει να εχει προηγηθεί διαταγή πληρωμής ? Σας Ευχαριστω

  197. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν κινδυνεύετε από κάτι, εφόσον δεν χρωστάτε στην συγκεκριμένη τράπεζα όπου καταβάλλεται ο μισθός σας. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί μια τράπεζα να «μπει» σε λογαριασμό άλλης. Εκτός – ίσως – αν γίνει κάποιο σχετικό αίτημα. Αλλά για αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να κάνετε και ένα ερώτημα σε κάποιον νομικό.

  198. Dimitris on

    Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά,

    έχω έναν τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας στην Alpha Bank όπου είναι δηλωμένος στο Taxis ώς μοναδικός ακατάσχετος για χρέη προς το δημόσιο, όμως έχω κάποιο χρέος προς ιδιώτη όπου του οφείλω 4000€ και έχει κάνει (όπως έμαθα από την τράπεζα σήμερα 04/03/2019) κατάσχεση.

    ο μισθός μου μπαίνει στον λογαριασμό αυτόν κάθε 15νθήμερο 374,30€

    έτσι λοιπόν 28/02/2019 (ημέρα μισθοδοσίας) το βράδυ τυχαία και χωρίς να ξέρω κάτι περί δέσμευσης του λογαριασμού μου, τράβηξα τα 370€ και άφησα μέσα τα 4,30, την επόμενη ημέρα είδα οτι το υπόλοιπο του λογαριασμού μου ήταν 0,00 και είχαν δεσμευτεί, και έτσι σήμερα άμαθα τι έχει γίνει.

    έχω τα εξής ερωτήματα:

    1ον: αν τραβάω τα χρήματα της μισθοδοσίας την ίδια στιγμή που μπαίνουν έχω θα έχω πρόβλημα;
    2ον: υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω (Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4161/2013, καθώς και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ) ώστε να μην μπορεί ιδιώτης να παίρνει χρήματα έως τα 1000€ ακόμα και ας τα αφήσω μέσα στον λογαριασμό; κάποια αίτηση προς την τράπεζα ή κάπου αλλού;

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλυ εκ των προτέρων.

  199. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας δώσουμε έγκυρη απάντηση, κυρίως στο ερώτημα για το αν μπορείτε να αποτρέψετε την κατάσχεση. Πληροφορίες θα πάρετε από την ίδια την τράπεζα και για σιγουριά από έναν δικηγόρο

  200. τουλάχιστον ισχύει στην περίπτωση μου όπως σας την περιγράφω, ότι τα χρήματα δεν δεσμεύονται άμεσα και ότι υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο ώστε να τα κάνω ανάληψη;

    Ευχαριστώ

  201. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η τράπεζα, εφόσον υπάρχει εντολή κατάσχεσης είναι υποχρεωμένη να δεσμεύει άμεσα τα χρήματα που θα βρίσκει στον λογαριασμό. Υποθέτουμε, ότι το κρίσιμο χρονικό σημείο για να προλάβετε να πάρετε τα χρήματά σας, είναι μέχρι την στιγμή που ο υπάλληλος θα πατήσει το κουμπί της σχετικής εντολής. Δεν γνωρίζουμε όμως τι ώρα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Για καλό και για κακό ας τα τραβάτε άμεσα. Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι

  202. Χαίρεται, συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε αφού η γνώση είναι δύναμη.
    Πριν μια εβδομάδα ήρθε εξώδικη-ειδοποίηση- πρόσκληση στο όνομα του πατέρα μου για καταναλωτικό δάνειο ποσό που αγγίζει τα 24.700. Το δάνειο ήταν 16.000 και τώρα ζητάνε έντοκα και το αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις. Αν δε κάνει λάθος, ισχυρίζεται πως ήταν άλλα 8χιλ υπόλοιπο όταν παρακαλούσε για κάποια μείωση κ τελικά σταμάτησε. Κοντά 7 χρόνια μετά ήρθε αφού πωλήθηκε σε fund. Αυτό που με αφορά εμένα άμεσα και με καίει είναι το εξής:
    1. Μπορώ να χάσω την πρώτη και μοναδική κατοικία μου μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας μου είναι αμελής και αδιάφορος αφού έχει το 25% εγώ το 37% η αδερφή μου το υπόλοιπο 37% καθώς κάναμε αποδοχή κληρονομιάς όταν χάσαμε την μητέρα μου και το ίδιο ίσχυσε και για ένα μικρο αγροτεμάχιο πολύ μικρής αξίας. Να σημειώσω πως εγώ και ο πατέρας μου δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από όσα σας ανέφερα. Η αδερφή μου έχει και ένα δεύτερο σπίτι παλιό και μικρο κι αυτό μεν αλλά έχει. Είμαστε και οι 2 άνεργες κι ο πατέρας συνταξιούχος. Η σύνταξη είναι γύρω στα 17.000 ετησίως μικτά με προστατευόμενο μέλος παιδί με αναπηρία άνω του 67% Από αυτήν ζούμε…
    2. Αν καταφέρω να τον πείσω να κάνει κάποιες κινήσεις – διακονισμο και σταματήσει να πληρώνει, μπορεί η τράπεζα να δεσμεύσει χρήματα απο την σύνταξη του που μπαίνει σε άλλη τράπεζα; (Γνώριζα πως για χρέη προς τρίτους δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά πολλά διαβάζω…)
    Μακάρι να είχα λεφτά να συμβουλευομουν 10 δικηγόρους. Το ενδεχόμενο πως μπορεί να χάσω το σπιτάκι μου με έχει γεράσει 20 χρόνια. Φυσικά και το αγροτεμάχιο με ενδιαφέρει αλλά έρχεται σε 2η μοίρα. Σας έδωσα πλήρη εικόνα των Ε1 κ Ε9 ολης της οικογενείας, παρακαλώ πείτε μου αν μπορώ να προστατευτώ κι από τι κινδυνεύω. Ευχαριστώ.

  203. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Καλημέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια,Θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε. Ωστόσο, επειδή το site είναι δημοσιογραφικό, καταλαβαίνετε ότι έγκυρες απαντήσεις μόνο ένας νομικός μπορεί να δώσει.
    Το σπίτι αρχίζει να κινδυνεύει πραγματικά, εφόσον εκδοθεί διαταγή πληρωμής, κάτι που όπως καταλαβαίνουμε δεν έχει γίνει ακόμη. Δεν γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχουν πάνω από ένας ιδιοκτήτες. Υποθέτουμε ότι το σπίτι θα παραμένει «δεσμευμένο» έναντι οφειλών, χωρίς να μπορεί να γίνει πλειστηριασμός, όμως. Να σημειωθεί πάντως, ότι τα χρέη του πατέρα σας θα τα κληρονομήσετε.

    Όσον αφορά την κατάσχεση της σύνταξης, μέχρι στιγμής, η ΜΊΑ τράπεζα δεν μπορεί να μπει σε λογαριασμό άλλης και να δεσμεύσει χρήματα.
    Αν θέλετε απευθυνθείτε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας https://eeke.gr/. Θα σας δώσουν κάποιες συμβουλές. Όπως και στο http://www.kinima-ypervasi.gr

  204. Ανώνυμος on

    Πραγματικά ευχαριστώ για την τόσο άμεση απάντηση σας.
    Κατανοώ πλήρως πως η σελίδα σας δεν είναι νομική. Εύλογο είναι.
    Μια τελευταία ερώτηση που προέκυψε από την διαταγή πληρωμής. Αν έρθουμε σε μια αρχική επαφή μαζί τους που όντως θα γίνει, αλλά δε βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση από την εμπειρία σας σε πόσο χρονικό διάστημα θα ρθει -αν έρθει η διαταγή. Μια προσωπική εκτίμηση θα ήθελα μόνο και κατά προσέγγιση.
    Αύριο πρωί- πρωί θα έρθω σε επαφή με τα site που μου δώσατε.
    Χίλια ευχαριστώ για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας.

  205. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
    Αύριο πρωί- πρωί θα απευθυνθώ στα site που μου προτείνατε.
    Κατανοώ πλήρως πως δεν είναι νομική η σελίδα.
    Μια τελευταία ερώτηση μου προέκυψε από την διαταγή πληρωμής που θίξατε.
    Αν έρθουμε σε μια επαφή μαζί τους- που όντως θα γίνει, αλλά δεν προκύψει κάποια βιώσιμη λύση, από την εμπειρία σας η διαταγή σε ποσό χρονικό διάστημα εκδίδεται; Μια προσωπική εκτίμηση και κατά προσέγγιση θα ήθελα μόνο.
    Χίλια ευχαριστώ για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας.

  206. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Στις Τράπεζες έχει πέσει…δουλειά τελευταία. Εκδίοδυν διαταγές πληρωμής συνέχεια. Εμείς το υπολογίζουμε πάντως μεταξύ εξάμηνου και χρόνου. Βεβαίως μπορείτε να κάνετε ανακοπή στην διαταγή πληρωμής.

  207. ΚΩΣΤΑΣ on

    Καλησπέρα σας,

    Προχθές μου βάλανε χρήματα μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον τραπεζικό μου λογαριασμό από τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού. Δυστυχώς δεν έκανα ανάληψη κατευθείαν λόγω δουλειάς (άργησα 2 μέρες) και δοκίμασα σήμερα όπου και κατασχέθηκαν. Έχω κάνει κανονικά το ακατάσχετο, ένα και μοναδικό. Η τράπεζα είναι η Πειραιώς. Έχω οφειλές μόνο προς το δημόσιο. Το πόσο ήταν 300 ευρώ και δεν ξεπερνούσε το όριο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μέσα υπήρχαν 0.60 ευρώ και αντί να μου μηδενίσουν όλο το λογαριασμό μου, πήρανε συγκεκριμένα αυτά τα 300.

    Πρόκειται για ξεκάθαρη απάτη ή υπάρχει κάποιο παραθυράκι που δεν έχω καταλάβει?

    Σας ευχαριστώ πολύ και για το χρόνο και για το κόπο σας.

  208. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποιο παραθυράκι. Σύμφωνα με όσα λέτε δεν θα έπρεπε να γίνει κατάσχεση. Για αρχή απευθυνθείτε στην τράπεζα για να σας πουν από πού έχει δοθεί η εντολή για κατάσχεση.Ή δείτε μήπως τελικά δεν πρόκειται για κατάσχεση αλλά για κάτι άλλο. Λάθος ίσως…

  209. Καλησπερα.Συγχαρητηρια για τοsite. Η μητερα μου παιρνει συνταξη χηρειας 330 ευρω. Εχει χρεη απο τον πατερα μου στην εφορια 1800 ευρω. Προχθες συνειδητοποιησε οτι τ υπολοιπο της ηταν -1770 καθως της πηρε η τραπεζα τα τελευταια 30 ευρω π ειχε μεσα. Πριν δυο μηνες της απεσταλη απο εφορια η ειδοποιηση καταβολης- υπερημεριας.Λογικα της δεσμευσαν το λογαριασμο της. Το ερωτη μα μου ειναι την Τεταρτη που πληρωνεται θα μπορεσει ν παρει τα χρηματα απο το ΑΤΜ αμεσως μολις μπουν το ιδιο απογευμα; Ή η δεσμευση σημαινει οτι δ μπορει να τα βγαλει; Διαβασα για την αρση ακατασχετου δυο μερες μετα την καταβολη του μισθου ή της συνταξηςΑλλα ανησυχω επειδη εχει παρει την ατομικη εντολη υπερημεριας απο την εφορια. Αν ναι τι γινεται σε αυτη την περιπτωση. Ευχαριστω προκαταβολικα.

  210. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Συνήθως, ο λογαριασμός για χρέη στο δημόσιο είναι «μπλοκαρισμένος» μέχρις ότου αποπληρωθεί η οφειλή. Ωστόσο,γιατί δεν τον έχετε ορίσει ως ακατάσχετο;

  211. Τον εχει ορισει ως ακατασχετο αλλα διαβαζω οτι για χρεη προς εφορια δν ισχυει το ακατασχετο.. Επισης ισχυει οτι αν ο μισθος ή η συνταξη ειναι κατω απο 1000 ευρω δν εχει το δικαιωμα ουτε η εφορια να δεσμευσει μερος τους; Για να ξερω τι θ τους πω στην τραπεζα π θα παω μεθαυριο

  212. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο ακατάσχετος λογαριασμός αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εννοείται και την εφορία.

    Μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικές παροχές
    Για τις οφειλές σας προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών/συντάξεων/ασφαλιστικών παροχών ανεξαρτήτως ποσού. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, ισχύει:

    Για ποσά μέχρι 1.000€ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση.
    Για ποσά από 1.000€ έως 1.500€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το ½ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000€. π.χ. Αν έχετε μισθό 1.300€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό των 300€ ευρώ, δηλαδή 150€.
    Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500€ συν 250€ που αντιστοιχούν στο ½ των 500€, όπως είδαμε στη δεύτερη κατηγορία. π.χ. Αν έχετε μισθό 1.700€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει τα 200€ που ξεπερνούν τα 1.500€ συν 250€, δηλαδή συνολικά 450€.
    Λογαριασμοί καταθέσεων
    Με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1.250€ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό, είτε για κοινό λογαριασμό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο, δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TaxisNet). Εάν λαμβάνετε μισθό/σύνταξη/ασφαλιστικές παροχές πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε ως ακατάσχετο τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

  213. Αρης on

    Καλημέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σας.
    Έχω την εξής απορία. Έχω χρέη προς την εφορία. Έχω δηλώσει ακατάσχετο τον λογαριασμό μισθοδοσίας μου τον οποίο διατηρώ στην τράπεζα Πειραιώς.
    Την Παρασκευή 28/3/19 έγινε η καταβολή της μισθοδοσίας μου από την εταιρεία μου στις 12:00μμ. Μετά την κατάθεση αυτής το συνολικό ποσό που είχα στην τράπεζα ήταν 1076,00€.
    Στις 13:00μμ της ίδιας μέρας, μου είχαν δεσμευτεί περίπου 600,00€.
    Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι συμβαίνει; Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα χτες με το τμήμα εξυπηρέτησης της Πειραιώς μου επιβεβαίωσαν την δέσμευση αλλά δεν μπορούσαν να μου πουν από ποιον δόθηκε η εντολή.
    Σημειωτέον στην παρούσα τράπεζα δεν έχω κάποια οφειλή (δάνειο, πιστωτική, κλπ). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  214. Καλημέρα σας, νομίζουμε ότι πρέπει να επιμείνετε στη Τράπεζα σας να σας πουν για τον φορέα που έκανε την δέσμευση και περαιτέρω να αναζητήσετε στο δικαστικό της Δ.Ο.Υ, το θέμα της κατάσχεσης. Σας επισημαίνουμε επίσης ότι δεσμεύσεις στους λ/μους κάνουν και οι Δήμοι για πχ, κλήσεις.

  215. Αρης on

    Ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησης σας. Ερώτηση: Μπορούν οι δήμοι όπως είπατε να δεσμεύσουν χρήματα απευθείας χωρίς κάποιου είδους ενημέρωση ως προς αυτό; Μου κάνει εντύπωση που η δέσμευση έγινε την ίδια μέρα που κατατέθηκε η μισθοδοσία μου. Θα το διερευνήσω αύριο σε κατάστημα της τράπεζας, μιας και σε μια εκ νέου συνομιλία που είχα μαζί τους σήμερα, δεν μου ανέφεραν ποιος φορέας έδωσε εντολή για αυτή την δέσμευση.

  216. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Συνήθως δεν γίνεται ενημέρωση για την κατάσχεση του λογαριασμού. Αυτό που γίνεται, είναι η προειδοποίηση με επιστολή,από το φορέα που χρωστάτε, ότι πρέπει να πληρώσετε τις οφειλές σας. Εφόσον δεν προχωρήσετε σε κάποια ρύθμιση, όλα είναι ανοιχτά

  217. Αρης on

    Ευχαριστώ κ πάλι για την απάντηση. Απλά το μόνο χρέος που έχω είναι στην εφορία από παλαιότερη επαγγελματική μου δραστηριότητα. Τίποτε άλλο. Ούτε σε δήμους , ούτε στην τράπεζα. Θα απευθυνθώ αύριο σε κατάστημα. Το θεωρείτε πιο σόφρων να έχω κ δικηγόρο μαζί μου ή να ξεκινήσω την διαδικασία μόνος μου;

  218. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν δεν ενημερωθείτε πρώτα, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για δικηγόρο

  219. Μαριάνκα on

    Πολύ καλό το άρθρο σας και τα σχόλια/ απαντήσεις σας.

  220. Ανώνυμος on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλες τις απαντήσεις που δώσατε σε ερωτήσεις που σας έκαναν και τις βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες.
    Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να θέσω το ερώτημά μου.
    Έχω κι εγώ κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό από την εφορία όπου και τον έχω κάνει ακατάσχετο.
    Αυτό τον μήνα λόγω δώρου Πάσχα θα υπερβεί το ποσό των 1250€.
    Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να μην κατασχεθούν χρήματα ο μισθός θα κατατεθεί μέχρι τις 10/4/2019 και το δώρο μέχρι τις 24/4/2019 έχω ακούσει ότι αν είμαι εκείνη την ώρα που θα γίνει η κατάθεση του δώρου μέσα στον λογαριασμό μου μέσω ebanking θα πρέπει μέσα σε λίγα λεπτά να τα κάνω μεταφορά σε άλλο λογαριασμό (όχι δικό μου σε άλλο άτομο) τα χρήματα.
    Σημειωτέον ότι είμαι στην Eurobank και η δέσμευση των χρημάτων γίνεται άμεσα (μέσα σε λίγα λεπτά )και όχι την επόμενη ημέρα και γενικά αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να αποφύγω την δέσμευση των χρημάτων .

    Ευχαριστώ

  221. ΚΑΤΕΡΙΝΑ on

    Καλησπέρα,
    Μου έχουν μπλοκάρει το λογαριασμό για χρέος στην εφορία. Μετά από δύο ή τρεις μέρες που το κατάλαβα, δήλωσα τον λογαριασμό ακατάσχετο και έκανα ρύθμιση 12 δόσεων αλλά ο λογαριασμός είναι ακόμα μπλοκαρισμένος. Σήμερα θα μπει η μισθοδοσία. Θα έχω πρόσβαση στα χρήματα για να πάω αύριο να πληρώσω την πρώτη δόση?
    Σας ευχαριστώ πολύ!

  222. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Τα χρήματα μένουν μέχρι την επόμενη ημέρα στον λογαριασμό,μόνο για οφειλές στην ίδια την τράπεζα. Για χρέη στο Δημόσιο όμως, αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι πως για όσο χρόνο ο λογαριασμός βρίσκεται σε καθεστώς κατάσχεσης, υπάρχει πάγια εντολή, κάθε επιπλέον ποσό να «μπλοκάρεται» άμεσα. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτό το πολύ μικρό περιθώριο χρόνου, που λέτε. Ίσως στην τράπεζα να γνωρίζουν να σας πουν

  223. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν ο λογαριασμός εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένος θα πρέπει να πάτε στην Εφορία. Συνήθως, λόγω γραφειοκρατίας κυρίως, η αλλαγή ενός λογαριασμού σε ακατάσχετο, παίρνει κάποιο χρόνο

  224. Ανώνυμος on

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Τελικά δεν κόλλησε στη γραφειοκρατία και ισχύει το ακατάσχετο όριο.

  225. Παίρνω σύνταξη αναπηρίας κ τα λεφτά μπαίνουν στην Πειραιώς κάθε μήνα περίπου στις 6 τ απόγευμα κ πάω εκείνη τ ώρα κ τα βγάζω. Η σύνταξη Μαΐου μπήκε σήμερα 18 Απριλίου. Πήγα στο ΑΤΜ στις 9 τ βράδυ κ μου τ πήρε η τράπεζα για ένα στεγαστικο που έχω. Το ίδιο μου έκαναν κ τ φθινόπωρο πήγα σε κατάστημα έκανα αίτηση επιστροφής γιατί μ αυτά ζω αλλά τίποτα. Τι μπορώ ν κάνω. Ευχαριστώ

  226. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν εξακολουθήσετε να μην βρίσκετε άκρη με την τράπεζα, συμβουλευθείτε έναν δικηγόρο.

  227. Ανώνυμος on

    Συγγνώμη για την ενόχληση αλλά είμαι απελπισμένος. Ο λογαριασμός της μητέρας έχει κάποια κατάσχεση και είναι συνταξιούχος από τον πατέρα μου. Τον έχουμε κάνει ακατάσχετο αλλά η τράπεζα κάθε μήνα της κρατάει τα μισά χρήματα και πρέπει να πηγαίνει εκεί 2+3 φορές για να τους παρακαλάει να στείλουν κάποιο email για να ανοίξουν τα υπόλοιπα. Αυτό γίνεται συνεχώς παρόλο που έχω ενοχλήσει την διευθύντρια μου λέει πως αυτή είναι η διαδικασία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό . Σας ευχαριστώ και καλό Πάσχα να έχετε όλος ο κόσμος .

  228. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Καταρχήν,ένας τραπεζικός λογαριασμός είναι ακατάσχετος, μόνο έναντι του δημοσίου. Αν υπάρχουν οφειλές προς την τράπεζα, ο λογαριασμός δεν προστατεύεται, δυστυχώς. Μήπως πρόκειται για τέτοια περίπτωση;

  229. κα;λησπερα σας και συγχαρητηρια για το εργο σας.
    Μπορει ιδιωτης που εχει χρεος στην ΔΟΥ και εντολη κατασχεσης στον ιδιωτικο λογαριασμο, να διατηρει επαγγελματικο λογαριασμο ακατασχετο?
    Μπορει να κανει εναρξη επιχειρησης ΙΚΕ χωρις να επιρρεαζει το προσωπικο χρεος του κατοχου της ΙΚΕ, το ταμειο της επιχειρησης?
    Σας ευχαριστω πολυ

  230. Καλημέρα σας… Ακατάσχετος επαγγελματικός λ/μος δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή,το ταμείο της ΙΚΕ δεν έχει σχέση με χρέη προσωπικά και μπορεί να συμμετάσχει σε ΙΚΕ κάποιος που οφείλει στη ΔΟΥ. Περαιτέρω υπάρχουν θέματα από τη θέση του εταίρου στην εταιρεία, όμως το θέμα δεν τόσο απλό για να σας απαντήσουμε απ’ εδώ. Σας προτείνουμε να μιλήσετε με τον Λογιστή σας και με νομικό.

  231. Μακης on

    ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΓΗΚΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΕΩΣ ΤΑ 1500Ε ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  232. ΜΑΚΗΣ on

    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

  233. Α.Ζαχαριάδης on

    Καλησπέρα σας είμαι άνεργος ,αν βγάλω προπληρωμενη κάρτα ( prepaid ) για να χτίσω το αφορολόγητο με αποδείξεις ….υπάρχει περίπτωση επειδή χρωστάω στην εφορία να μου κατάσχεση του ποσού που θα βάλω ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

  234. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θεωρητικά όχι. Τα λεφτά κατ’ασχονται από λογαριασμό και όχι από καρτα.

  235. Α.Ζαχαριάδης on

    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Βερενίκη !!