Τη Γερμανία καταδεικνύει ως το νέο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης το Business Insider.
Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η χώρα της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί το νέο μεγάλο «ασθενή» της Ευρωζώνης, που πια δεν δοκιμάζεται από τις αδυναμίες των λεγόμενων «PIIGS» (χαρακτηρισμός που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων – Πορτογαλία , Ιρλανδία , Ιταλία , Ελλάδα και Ισπανία , στα αγγλικά ).
Σε συνέντευξή του στο Business Insider o γεωπολιτικός αναλυτής Τζωρτζ Φρήντμαν ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει πια ένα πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα: Τη Γερμανία
Στο υπόβαθρο μάλιστα των νέων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει σύντομα η Γερμανία και η Ευρώπη βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.
Τα προβλήματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα «διαχυθεί στις κάτω χώρες», αναφέρει ο Φρήντμαν. «Στη συνέχεια θα επηρεάσει τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι το νέο «PIIG». Η Γερμανία βασίζεται στις εξαγωγές, και οι αγορές της «στερεύουν».
Οι οικονομίες των PIIGS αποτέλεσαν το βασικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2011 και το 2012. Καθώς αυτή η περίοδος της κρίσης μοιάζει να έχει πλέον ξεπεραστεί, από την εμπέδωση μιας νέας
Τα προβλήματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα «διαχυθεί στις κάτω χώρες», αναφέρει ο Φρήντμαν. «Στη συνέχεια θα επηρεάσει τη Γερμανία. Η Γερμανία είναι το νέο «PIIG». Η Γερμανία βασίζεται στις εξαγωγές, και οι αγορές της «στερεύουν».
σταθερότητας στην Ευρωζώνη η Γερμανία μοιάζει να είναι ο μεγάλος νικητής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φρήντμαν, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας – που άλλοτε εξαγόταν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου – τώρα κινδυνεύει να της «μείνει στα χέρια».
Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από την κακή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, μια ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη γερμανική οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία αγγίζει τα 300 δις ευρώ., αριθμός που αντιστοιχεί στο 17,3% των συνολικών δανείων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 6,8% και της Γερμανίας 2,3%.
Σύμφωνα με τον Φρήντμαν πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί η Ιταλική οικονομία είναι η 4η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Από την πλευρά της η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην Ιταλία. Ως αποτέλεσμα, αργά η γρήγορα η Γερμανία θα χρειαστεί να σώσει την Ιταλία – και αυτό θα της κοστίσει ακριβά.
«Δεν είναι τα PIIGS για τα οποία θα πρέπει να ανησυχεί κανείς», καταλήγει ο Φρήντμαν. «Η κατάρρευση της Γερμανίας δεν έχει ξεκινήσει καν. Και όταν η κατάρρευση ξεκινήσει -και αυτό θα γίνει- τότε θα δούμε πραγματικά τις σημαίνει πανικός».