Die Welt: Το …ουρανοκατέβατο χρήμα θα μας έσωζε

0

To «χρήμα από το ελικόπτερο» (helicopter money ή χρήμα ως «μάνα εξ ουρανού», που θεωρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ένα ταμπού της νομισματικής πολιτικής, συζητείται όλο και συχνότερα μεταξύ των ειδικών ως μία πιθανή επιλογή δράσης της ΕΚΤ, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Καθώς ο πακτωλός χρημάτων, που διοχετεύει η κεντρική τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα, φθάνει πολύ δύσκολα στην πραγματική οικονομία, η ΕΚΤ πιθανόν να προχωρήσει στο τύπωμα νέου χρήματος και τη διανομή του απευθείας στους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, λένε οι υποστηρικτές της «βροχής χρήματος» θα μπορούσε η ΕΚΤ να επιτύχει δύο στόχους ταυτόχρονα: Οι πολίτες θα ξόδευαν τα επιπλέον χρήματα και η πρόσθετη αυτή ζήτηση θα λειτουργούσε σαν ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση.

Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στις χώρες της κρίσης , οπότε θα αποφευγόταν ο κίνδυνος ενός αποπληθωριστικού σπιράλ.
Μεταξύ των πολλών δυνατών παραλλαγών που μπορεί να πάρει το «χρήμα από το ελικόπτερο», τρεις συζητούνται ιδιαίτερα έντονα:

1) Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα και το κράτος το διανέμει
Το μοντέλο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση είχε δανεισθεί στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης χρήματα από την κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed), με Πρόεδρο τότε τον Μπεν Μπερνάνκι, για να μοιράσει 100 δις. δολάρια στα νοικοκυριά. Σε 70 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά δόθηκαν τότε επιστροφές φόρων με τη μορφή επιταγών – κατά μέσο όρο 950 δολάρια για κάθε οικογένεια.

2) Η ΕΚΤ διανέμει το χρήμα που τυπώνει
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μοιράσει απευθείας χρήματα στους πολίτες. Θα μπορούσε, ια παράδειγμα, να ανοίξει ένα λογαριασμό για κάθε πολίτη, στον οποίο θα πίστωνε ένα ποσό.

3) Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα και το κράτος το επενδύει
Πιο κοντά στο παραδοσιακό κευνσιανό μοντέλο θα ήταν μία παραλλαγή, με την οποία η ΕΚΤ δίνει χρήμα στο κράτος, το οποίο στη συνέχεια τα δαπανά αμέσως.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.