Διαζύγιο: Δείτε πώς υπολογίζεται η διατροφή για το παιδί

5

Η διατροφή και το ύψος της, είναι πολύ συχνά μία επιπλέον πηγή έντασης για ένα ζευγάρι που έχει παιδί και χωρίζει. Όμως ο νόμος είναι σαφής, στο πώς θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα πρέπει να πληρώνει ο υπόχρεος γονέας. Να διευκρινιστεί ότι υπόχρεος, δεν μπορεί να είναι ο γονέας που έχει  την επιμέλεια του παιδιού.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς προβλέπεται:

Καταρχήν κατά την διαδικασία υπολογίζονται οι ανάγκες του παιδιού όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του με σημαντικό στοιχείο  τις ανάγκες εκπαίδευσής του. Με άλλα λόγια άλλη διατροφή θα ζητηθεί για ένα ανήλικο που είναι ικανός μαθητής και που έχει ανάγκη από φροντιστήρια και άλλη διατροφή για ένα παιδί ανήλικο που  δεν θέλει το ίδιο να σπουδάσει. Επίσης άλλη είναι η διατροφή για το παιδί που κατοικεί στην Αθήνα και άλλη όταν αυτό κατοικεί στην επαρχία.(σε μια κωμόπολη για παράδειγμα).
Γενικότερα τώρα, διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού για τροφή, στέγαση (στέγη, φωτισμό, θέρμανση), ένδυση, νοσηλεία, φάρμακα, ψυχαγωγία, ανάγκες επαγγελματικής εκπαίδευσης (ξένες γλώσσες, μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής) αθλητικές δραστηριότητες (όπως συμμετοχή του ανηλίκου σε αθλητικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κολύμπι), για επισκέψεις  σε πολιτιστικούς χώρους όπως μουσεία, εκθέσεις αλλά και για τις διακοπές του.

Πως υπολογίζεται το ύψος της διατροφής που πρέπει να πληρώνει ο υπόχρεος γονέας

Το παιδί δικαιούται τέτοιο ποσό διατροφής όπως αυτό προκύπτει από τις ανάγκες του που αναφέρθηκαν παραπάνω σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνάμεις των γονιών του, δηλαδή σε συνδυασμό με τα χρήματα που κερδίζει ο πατέρας του ή η μητέρα του ανάλογα από την εργασία τους ή από άλλες πηγές όπως ενοίκια, τόκους καταθέσεων κ.λ.π.

Το ύψος του ποσού της διατροφής  προκύπτει από τον παρακάτω υπολογισμό:

Καταρχήν προστίθενται  τα χρήματα που κερδίζει ο κάθε γονιός από τη δουλειά του- αν κερδίζει φυσικά. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι η μητέρα κερδίζει 700 ευρώ μηνιαίως και ο πατέρας κερδίζει 1.800 ευρώ που μας κάνουν σύνολο 700 +1. 800 = 2.500 ευρώ.

Ας υποθέσουμε επίσης  ότι το παιδί έχει μηνιαίες ανάγκες (φροντιστήρια, διατροφή, ψυχαγωγία κ.λ.π) που φτάνουν τα 600 ευρώ.

Τότε το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε γονέας για να συμπληρωθεί το ποσό αυτό των 600 ευρώ υπολογίζεται αν διαιρεθούν οι οικονομικές δυνάμεις (τα χρήματα που κερδίζει μηνιαία) του κάθε γονέα με το σύνολο των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο μαζί.

Στο παράδειγμά, για να υπολογιστεί  τί ποσό πρέπει να καταβάλει ο πατέρας για να συμπληρωθεί το ποσό των 600 ευρώ διαιρούμε το σύνολο των χρημάτων που κερδίζει μηνιαίως, δηλαδή 1800 ευρώ  ΔΙΑ του συνόλου των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο γονείς μαζί: 1800 ευρώ Χ 100 ΔΙΑ 2.500 (1800 ο πατέρας + 700 η μητέρα) = 72.

Ο πατέρας λοιπόν πρέπει να συνεισφέρει 72% τοις εκατό για να συμπληρωθεί το ποσό των 600 ευρώ- Δηλαδή 600 ευρώ Χ 72% = 432 ευρώ-και η μητέρα του υπόλοιπο που είναι 600 ευρώ – 432 ευρώ = 168 ευρώ.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που  το παιδί μένει με την μητέρα του, αυτή φυσικά και δεν του δίνει τα 168 ευρώ.  Ο νόμος στην περίπτωση αυτή αποτιμάει σε χρήμα τις υπηρεσίες που προσφέρει η μητέρα στο παιδί (φροντίδα, επιμέλεια) και έτσι λογίζεται ότι συμπληρώνεται το ποσό των 600 ευρώ που απαιτείται.
Σημαντικές πληροφορίες για τους γονείς που προβαίνουν σε αγωγές διατροφής για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους.

Στις οικονομικές δυνάμεις καθενός από τους γονείς του ανηλίκου λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο μισθός  αλλά και κάποια ακίνητη περιουσία που ενδέχεται να υπάρχει. Ακόμα και αν αυτή είναι  απρόσοδη ο νομοθέτης θεωρεί ότι υπάρχει η αξία της ρευστοποίησής της.
Στην οικονομική κατάσταση του κάθε γονέα  λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο αυτά που ο κάθε γονέας κερδίζει αλλά και   τα χρήματα που θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες και τα προσόντα

Αν τώρα ο υπόχρεος γονέας έχει συνάψει ένα, δύο ακόμη και τρία δάνεια (στεγαστικό, καταναλωτικά κ.λ.π) τα οποία πληρώνει με μηνιαίες καταβολές, ο νομοθέτης προβλέπει ότι  δεν αφαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματός του το κεφάλαιο του δανείου που είναι υποχρεωμένος αυτός να πληρώνει αλλά μόνο οι ενσωματωμένοι στην μηνιαία δόση τόκοι. Το κεφάλαιο του δανείου αμβάνεται υπόψη ως επιπλέον βιοτική ανάγκη.

Για παράδειγμά , αν ο υπόχρεος έχει μηνιάιο εισόδημα 1500 ευρώ, και πληρώνει για τα τρία δάνεια μηνιαία δόση 900 ευρώ από τα οποία τα 700 αποτελούν κεφάλαιο  και τα 200 τους τόκους, τότε ο δικαστής θα υπολογίσει ως μηνιαίο εισόδημα  το ποσό των 1.300 ευρώ (δηλαδή 1.500  μισθό – 200 ευρώ οι τόκοι των δανείων = 1.300) .

Τέλος, ο γονέας στον οποίον θα επιδικαστει διατροφή, δεν μπορεί να προβάλει στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι αν την καταβάλει μπορεί να διακινδυνέψει η δική του διατροφή. Ο νόμος -και η ηθική- προβλέπει ότι ένας γονέας έχει υποχρέωσηνα διατρέφει το ανήλικο παιδί του του ακόμη και όταν κινδυνεύει και η δική του διατροφή.

Πηγή: Αρθρογραφία του δικηγόρου  Χρυσόστομου Κύργιου


5 Σχόλια

 1. Βασιλης on

  Καλημερα ειμαι διαζευγμενος με 2 παιδια ανηλικα με 586€ μισθο η πρωην οικιακα.Ποσο ποσό πρεπει να δινω για διατροφη?

 2. 250 ευρώ το λιγότερο , και ανεργος να είσαστε πάλι τοσα θα δινατε. Η μητέρα δεν πληρώνει και ας έχει περισσότερα εσοδα απο σας. Το ολο νομικό σύστημα ειναι ετσι δομημένο ώστε να ζουνε απο τον ανεργο ή χαμηλά αμοιβόμενο πατέρα δικαστηρια (παραβολα εσας και της πρώην συζυγου), δικηγόροι (αν ισχύσει η συνεπιμέλεια θα μειωθέι κατα 80% η δικηγορική ύλη αλλά τα παιδιά θα εχουν πατερα), οι αναξιοπαθούσες κυρίες μέχρι την τελική σας εξαθλίωση

 3. Νίκολας on

  Η πρώην έχει στρέψει τα παιδιά εναντίον μου διότι από 900 ευρώ έκανα μείωση στα 700 ευρώ τι μπορώ να κάνω κάτι Διότι τα παιδιά δεν θέλουν να έρθουν μαζί μου τα σαββατοκύριακα που δικαιούμαι να τα έχω έπειτα από κατηγορίες της πρώην

  • ενας πατέρας. on

   Να προσφύγεις εναντίον της για κακή χρήση της επιμέλειας , άν εχεις τα χρήματα . Ρώτα ένα δικηγόρο αλλά να γνωρίζεις οτι δύσκολα θα βρείς ακρη με αυτό το καθεστώς που ισχύει Ελλάδα, πεταμένα λεφτά.
   Ολες τα ίδια κάνουν, τους το επιτρέπει η νομοθεσία και νομολογία. Μπορείς να προσφύγεις για βοήθεια σε αυτό και στην συνεπιμέλεια , εχουν αντιμετωπίσει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις όλες ίδιες (ειναι τακτική των μανάδων για να τρώνε απο τα κορόιδα) Κάποιος θα σου πεί , μα πάνε στα παιδιά σου, ΜΕΓΑ ΨΕΜΜΑ πάνε στην κυρία!!! Εγω στην θέση σας δεν θα έκανα τίποτα, διότι η νομοθεσία ειναι 100% υπερ της. Ασε τα παιδιά να τα ταίζει αυτή τα σαββατοκύριακα . Απλά μην ασχολείσαι, το μυστικό…όσο ασχολείσαι τοσο θα σε λεηλατεί. Θα σου ερθει τρέχοντας να στα δώσει!!! Κοίτα μήπως της μειώσεις την «ατυπη» συνταξούλα των 700 ευρώ!!!! Εκει τις σκοτώνεις, τα παιδιά ξέχασε τα με αυτήν την κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ