Διαζύγιο: Δείτε πώς υπολογίζεται η διατροφή για το παιδί

53

Η διατροφή και το ύψος της, είναι πολύ συχνά μία επιπλέον πηγή έντασης για ένα ζευγάρι που έχει παιδί και χωρίζει. Όμως ο νόμος είναι σαφής, στο πώς θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα πρέπει να πληρώνει ο υπόχρεος γονέας. Να διευκρινιστεί ότι υπόχρεος, δεν μπορεί να είναι ο γονέας που έχει  την επιμέλεια του παιδιού.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς προβλέπεται:

Καταρχήν κατά την διαδικασία υπολογίζονται οι ανάγκες του παιδιού όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του με σημαντικό στοιχείο  τις ανάγκες εκπαίδευσής του. Με άλλα λόγια άλλη διατροφή θα ζητηθεί για ένα ανήλικο που είναι ικανός μαθητής και που έχει ανάγκη από φροντιστήρια και άλλη διατροφή για ένα παιδί ανήλικο που  δεν θέλει το ίδιο να σπουδάσει. Επίσης άλλη είναι η διατροφή για το παιδί που κατοικεί στην Αθήνα και άλλη όταν αυτό κατοικεί στην επαρχία.(σε μια κωμόπολη για παράδειγμα).
Γενικότερα τώρα, διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού για τροφή, στέγαση (στέγη, φωτισμό, θέρμανση), ένδυση, νοσηλεία, φάρμακα, ψυχαγωγία, ανάγκες επαγγελματικής εκπαίδευσης (ξένες γλώσσες, μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής) αθλητικές δραστηριότητες (όπως συμμετοχή του ανηλίκου σε αθλητικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κολύμπι), για επισκέψεις  σε πολιτιστικούς χώρους όπως μουσεία, εκθέσεις αλλά και για τις διακοπές του.

Πως υπολογίζεται το ύψος της διατροφής που πρέπει να πληρώνει ο υπόχρεος γονέας

Το παιδί δικαιούται τέτοιο ποσό διατροφής όπως αυτό προκύπτει από τις ανάγκες του που αναφέρθηκαν παραπάνω σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνάμεις των γονιών του, δηλαδή σε συνδυασμό με τα χρήματα που κερδίζει ο πατέρας του ή η μητέρα του ανάλογα από την εργασία τους ή από άλλες πηγές όπως ενοίκια, τόκους καταθέσεων κ.λ.π.

Το ύψος του ποσού της διατροφής  προκύπτει από τον παρακάτω υπολογισμό:

Καταρχήν προστίθενται  τα χρήματα που κερδίζει ο κάθε γονιός από τη δουλειά του- αν κερδίζει φυσικά. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι η μητέρα κερδίζει 700 ευρώ μηνιαίως και ο πατέρας κερδίζει 1.800 ευρώ που μας κάνουν σύνολο 700 +1. 800 = 2.500 ευρώ.

Ας υποθέσουμε επίσης  ότι το παιδί έχει μηνιαίες ανάγκες (φροντιστήρια, διατροφή, ψυχαγωγία κ.λ.π) που φτάνουν τα 600 ευρώ.

Τότε το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε γονέας για να συμπληρωθεί το ποσό αυτό των 600 ευρώ υπολογίζεται αν διαιρεθούν οι οικονομικές δυνάμεις (τα χρήματα που κερδίζει μηνιαία) του κάθε γονέα με το σύνολο των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο μαζί.

Στο παράδειγμά, για να υπολογιστεί  τί ποσό πρέπει να καταβάλει ο πατέρας για να συμπληρωθεί το ποσό των 600 ευρώ διαιρούμε το σύνολο των χρημάτων που κερδίζει μηνιαίως, δηλαδή 1800 ευρώ  ΔΙΑ του συνόλου των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο γονείς μαζί: 1800 ευρώ Χ 100 ΔΙΑ 2.500 (1800 ο πατέρας + 700 η μητέρα) = 72.

Ο πατέρας λοιπόν πρέπει να συνεισφέρει 72% τοις εκατό για να συμπληρωθεί το ποσό των 600 ευρώ- Δηλαδή 600 ευρώ Χ 72% = 432 ευρώ-και η μητέρα του υπόλοιπο που είναι 600 ευρώ – 432 ευρώ = 168 ευρώ.

Εννοείται ότι στην περίπτωση που  το παιδί μένει με την μητέρα του, αυτή φυσικά και δεν του δίνει τα 168 ευρώ.  Ο νόμος στην περίπτωση αυτή αποτιμάει σε χρήμα τις υπηρεσίες που προσφέρει η μητέρα στο παιδί (φροντίδα, επιμέλεια) και έτσι λογίζεται ότι συμπληρώνεται το ποσό των 600 ευρώ που απαιτείται.
Σημαντικές πληροφορίες για τους γονείς που προβαίνουν σε αγωγές διατροφής για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους.

Στις οικονομικές δυνάμεις καθενός από τους γονείς του ανηλίκου λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο μισθός  αλλά και κάποια ακίνητη περιουσία που ενδέχεται να υπάρχει. Ακόμα και αν αυτή είναι  απρόσοδη ο νομοθέτης θεωρεί ότι υπάρχει η αξία της ρευστοποίησής της.
Στην οικονομική κατάσταση του κάθε γονέα  λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο αυτά που ο κάθε γονέας κερδίζει αλλά και   τα χρήματα που θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες και τα προσόντα

Αν τώρα ο υπόχρεος γονέας έχει συνάψει ένα, δύο ακόμη και τρία δάνεια (στεγαστικό, καταναλωτικά κ.λ.π) τα οποία πληρώνει με μηνιαίες καταβολές, ο νομοθέτης προβλέπει ότι  δεν αφαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματός του το κεφάλαιο του δανείου που είναι υποχρεωμένος αυτός να πληρώνει αλλά μόνο οι ενσωματωμένοι στην μηνιαία δόση τόκοι. Το κεφάλαιο του δανείου αμβάνεται υπόψη ως επιπλέον βιοτική ανάγκη.

Για παράδειγμά , αν ο υπόχρεος έχει μηνιάιο εισόδημα 1500 ευρώ, και πληρώνει για τα τρία δάνεια μηνιαία δόση 900 ευρώ από τα οποία τα 700 αποτελούν κεφάλαιο  και τα 200 τους τόκους, τότε ο δικαστής θα υπολογίσει ως μηνιαίο εισόδημα  το ποσό των 1.300 ευρώ (δηλαδή 1.500  μισθό – 200 ευρώ οι τόκοι των δανείων = 1.300) .

Τέλος, ο γονέας στον οποίον θα επιδικαστει διατροφή, δεν μπορεί να προβάλει στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι αν την καταβάλει μπορεί να διακινδυνέψει η δική του διατροφή. Ο νόμος -και η ηθική- προβλέπει ότι ένας γονέας έχει υποχρέωσηνα διατρέφει το ανήλικο παιδί του του ακόμη και όταν κινδυνεύει και η δική του διατροφή.

Πηγή: Αρθρογραφία του δικηγόρου  Χρυσόστομου Κύργιου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Συναινετικό διαζύγιο: Μέσω συμβολαιογράφου και όχι δικαστηρίου

 

53 Σχόλια

 1. Βασιλης on

  Καλημερα ειμαι διαζευγμενος με 2 παιδια ανηλικα με 586€ μισθο η πρωην οικιακα.Ποσο ποσό πρεπει να δινω για διατροφη?

 2. 250 ευρώ το λιγότερο , και ανεργος να είσαστε πάλι τοσα θα δινατε. Η μητέρα δεν πληρώνει και ας έχει περισσότερα εσοδα απο σας. Το ολο νομικό σύστημα ειναι ετσι δομημένο ώστε να ζουνε απο τον ανεργο ή χαμηλά αμοιβόμενο πατέρα δικαστηρια (παραβολα εσας και της πρώην συζυγου), δικηγόροι (αν ισχύσει η συνεπιμέλεια θα μειωθέι κατα 80% η δικηγορική ύλη αλλά τα παιδιά θα εχουν πατερα), οι αναξιοπαθούσες κυρίες μέχρι την τελική σας εξαθλίωση

 3. Νίκολας on

  Η πρώην έχει στρέψει τα παιδιά εναντίον μου διότι από 900 ευρώ έκανα μείωση στα 700 ευρώ τι μπορώ να κάνω κάτι Διότι τα παιδιά δεν θέλουν να έρθουν μαζί μου τα σαββατοκύριακα που δικαιούμαι να τα έχω έπειτα από κατηγορίες της πρώην

 4. ενας πατέρας. on

  Να προσφύγεις εναντίον της για κακή χρήση της επιμέλειας , άν εχεις τα χρήματα . Ρώτα ένα δικηγόρο αλλά να γνωρίζεις οτι δύσκολα θα βρείς ακρη με αυτό το καθεστώς που ισχύει Ελλάδα, πεταμένα λεφτά.
  Ολες τα ίδια κάνουν, τους το επιτρέπει η νομοθεσία και νομολογία. Μπορείς να προσφύγεις για βοήθεια σε αυτό και στην συνεπιμέλεια , εχουν αντιμετωπίσει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις όλες ίδιες (ειναι τακτική των μανάδων για να τρώνε απο τα κορόιδα) Κάποιος θα σου πεί , μα πάνε στα παιδιά σου, ΜΕΓΑ ΨΕΜΜΑ πάνε στην κυρία!!! Εγω στην θέση σας δεν θα έκανα τίποτα, διότι η νομοθεσία ειναι 100% υπερ της. Ασε τα παιδιά να τα ταίζει αυτή τα σαββατοκύριακα . Απλά μην ασχολείσαι, το μυστικό…όσο ασχολείσαι τοσο θα σε λεηλατεί. Θα σου ερθει τρέχοντας να στα δώσει!!! Κοίτα μήπως της μειώσεις την «ατυπη» συνταξούλα των 700 ευρώ!!!! Εκει τις σκοτώνεις, τα παιδιά ξέχασε τα με αυτήν την κυβέρνηση.

 5. Είμαι μητέρα ενός βρέφους εκτός γάμου. Με τον πατέρα του παιδιού μου χωρίσαμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τότε μέχρι και σήμερα που το παιδί θα χρονισει σε λίγο δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου, ούτε τηλέφωνο! Η μόνη του έννοια ήταν το όνομα του παιδιού, που μόλις του έδωσα το όνομα του πατέρα μου δεν ξανά ασχολήθηκε! Πριν λίγους μήνες ήθελε να κάνουμε αναγνώριση, όπως και έγινε αλλά μόλις είδε πως παρέμεινε το δικό μου μόνο επίθετο πάλι δεν ξανά ασχολήθηκε! Εγώ πλέον δεν θέλω να έχω επαφές με αυτόν τον άνθρωπο για πολλούς λόγους,εννοείται πως και η διατροφή δεν με ενδιαφέρει καθόλου (άλλωστε δεν πρόκειται να δώσει ποτέ) Η ερώτηση μου είναι, μπορεί να διεκδικήσει επιμέλεια? Μπορώ να είμαι παρούσα στις μετέπειτα συναντήσεις? Δεν μπορώ καν να διανοηθώ πως θα παίρνει το παιδί για κάποιες ώρες χωρίς να ξέρω που και πως… Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

 6. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Εφόσον είναι αναγνωρισμένο το παιδί,θεωρητικά μπορεί. Αλλά αυτό θα γίνει έπειτα από δικαστήριο, όπου θα ληφθούν υπ’οψιν πολλές παράμετροι, για να βγεί η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικευμένο δικηγόρο που θα ασς δώσει έγκυρες απαντήσεις

 7. ΝΙΚΟΣ on

  καλησμερα ,θα χωρισω σε λιγο καιρο και θα ηθελα να μαθω ποση διατροφη θα δοσω?εγω περνω 1000 Ε και η γυναικα μου 300ε(ειναι απο επιδομα για ατομα για αναπιρια πανω απο 65%)εχουμε 2 παιδια 5-2 χρονων.

 8. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Καλησπέρα. Σας συστήνουμε να διαβάσετε το άρθρο που δημοσιεύουμε,προσεκτικά , ώστε να είστε ενημερωμένος και για πιο έγκυρες πληροφορίες να απευθυνθείτε σε ειδικό νομικό, ο οποίος έτσι και αλλιώς θα σας χρειαστεί εφόσον τεθεί ζήτημα διατροφής

 9. Ελενα on

  Καλησπέρα.οταν λετε οτι η διατροφη συμπεριλαμβανει και τη θερμανση ,δεη κ.τ.λ.
  Πως μπορουμε να βγαλουμε το ποσο τελικα;
  Εχω δυο παιδια.100ευρω το καθενα στα εξοδα που φαινονται αθλ.+αγγλικα.
  Τα υπολοιπα;σουπερ,πως το βγαινει η αναλογια και τα παραπανω ερωτήματα που εχω;
  Εγω παιρνω 400και ο πρωην συζηγος 1370
  Σας ευχαριστώ.

 10. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Για τέτοιου είδους λεπτομέρειες έγκυρη απάντηση θα πάρετε από δικηγόρο.Χοντρικά πάντως υπολογίζονται οι ανάγκες των παιδιών σε χρήμα και η αναλογία για τον κάθε γονέα προκύπτει σύμφωνα με το παράδειγμα που αναφέρεται στο κείμενο. Βεβαίως, όπως θα διαβάσετε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ρυθμίζουν τέτοια θέματα, γιαυτό, όπως προείπαμε, μόνο ένας νομικός μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού λάβει υπόψιν του, όλες τις επι μέρους παραμέτρους

 11. Νικολέττα Τσιακοπουλου on

  Ειμαι άνεργη ,χωρισμένη με ενα παιδι…και εχω την επιμέλεια …ο όρων σύζυγος μου δίνει 100 ευρώ το μήνα….εγώ εχω δάνεια για ενα σπίτι που δεν έχω γιατί έπεσα θύμα απατεώνων..και ζω με τους γονεις μου και τον αδερφό μου….τη διατροφή των300 ευρώ που είχε καθορίσει το δικαστήριο να δίνει. Την έχει κόψει εδω και χρόνια…εκείνος δεν δούλευε για 4 χρόνια αλλά η ακίνητη περιουσία του και τα μετρητα…είναι αρκετά…τώρα δουλεύει δηλώνοντας μονο300 ευρώ…τα αλλα είναι μαύρα…

 12. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Μόνο νομικά μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας

 13. 2019 ΦΕΥΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΑΣ on

  Νικολέττα Τσιακοπουλου @ Κυρία ο συζυγος σας είναι ανεργος όπως λέτε και δεν διαθέτει εισόδημα να διαθρέψει ουτε τον ίδιο του τον εαυτο παρόλα αυτα σας δίνει 100 ευρω. Με ποιό δικαίωμα θεωρείται ως δικά σας την τυχόν ακίνητη περιουσία του (απο τους γονείς του) με ποιό δικαίωμα εκμμεταλευεστε μία αρρωστημενη κατάσταση αυτήν την επαιτεία της παθούσης προς την δικαιοσύνη για να αποκτάει μία ιδιότυπη σύνταξη με πρόσχημα της διατροφή του τέκνου., και την δική σας συνεισφορά δεν βλέπω!!! Το παιδί δεν είναι δικό σας ή χρησιμοποιείται μια παρωχημένη νομολογία και νομοθεσία η οποία και θα «πεθάνει» μόλις φύγουν οι συντεχνιτες του συριζα μιας και είμαστε υπόχρεοι απο το αρθρο 18 της ΔΣΔΠ και του ψηφίσματος 2079/15 της ΕΕ.
  Απο που και ως που ενα παιδι χρειάζεται 300 ευρω τον μήνα εξοδα, μάλλον ο αντιδικός δεν εβαλε τον σωστό δικηγόρο./ 150 ευρω ευρω θελουν παιδια μεχρι 14 ετων . Εγω θα σας πρότεινα αν εχετε αξιοπρέπεια να σταματησετε να δουλεψετε και να του τα πεταξετε στα μουτρα!!!! Τα υπόλοιπα αφηστε τα για τους δικηγόρους να βγάζουν μεροκάματο. Αυτοπ λειπει απο την σημερινή ελληνιδα Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 14. πατέρας on

  Υπολογίζω 300 ευρώ και για τα δύο παιδιά, βέβαια κρατάω επιφύλαξη για την ακίνητη περιουσία της πρώην σας, ή αν μένει σε νοίκι, και για την αναπηρία. Εδω βγάζουν εγκληματικές διατροφές όταν εχουμε υγιείς κυρίες και σε εσας που έχει και πρόβλημα. Περιμένε να φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα αλλάξουν πολλά

 15. Κωστας on

  Εγώ είμαι άνεργος με μηδέν εισόδημα,μονο καταθέσεις έχω.θα δώσω διατροφή?

 16. Δημητρης on

  Καλησπέρα ειμαι γιονιος χωρισμένου παιδου και το παιδι 12 χρονον μενει με την μητερα του , εδω και 4 χρονια δινω το ποσο των 300 ευρω * μηνιενος καθως πληρωνα όλα τα εξτρα για το παιδι με όλη μου την καρδια . Το τελευταιο χρόνο εχει γινει αισθητη μειωση του μισθου μου και απαιτει αυξηση της διατροφης , χωρις να μπορω να την καλυψω πληρος. Υπαρχει περιπτωση με την νεα μου δηλωση και την μισθοδοσια να μπορεσω να αποφυγω καποια χρήματα ? Η κατασταση μου ειναι αρκετα δυσκολη με πολλα εξοδα σε περιοδο πλημύρας στο χωριο μου και απωλια μεγαλης περιουσιας . Ξέρω ακουγετε σκληρο , αλλα το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν αφησω ποτε το παιδι μου να του λείψει κατι , όμως το μηνιενο αυτο ποσο που αυξηθηκε στα 420 δεν μπορω να το δινω όταν βγάζω 720 το μηνα (όχι καθαρα στην τσέπη , ας πουμε ο τζήρος μου, απο τα 720 πρεπει να πληρώσω εβδομαδιαιός 60 ευρο βενζινη για να πηγαινω να πέρνω την κόρη μου και να την επιστρέφω, να πληρώσω το ρεύμα , το νερο * δεν βάζω τις αναγκες επικοινωνιας ) Τι γίνετε εδω ? Η μητερα του παιδιου δεν εργαζετε απο επιλογη , και δουλευει «μαυρα» στο σπιτι , με το εισοδημα να δηλώνει 0 , γνωρίζοντας οτι υπαρχει προβλημα . Μπορει καποιος να μου δωσει μια συμβουλη ?

 17. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Το ποσό της διατροφής ορίζεται με βάση τα εισοδήματα των γονέων.Εφόσον μειώθηκε ο μισθός σαε είναι δίκαιο να διεκδικήσετε και μείωση του ποσού, Ωστόσο, στον υπολογισμό υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία που τυχόν έχει ο γονιός. Και αν καταλαβαίνουμε έχετε περιουσία. Βοήθεια και έγκυρες απαντήσεις θα πάρετε μόνο αν απευθυνθείτε σε δικηγόρο

 18. λογιστης on

  Και 0 εισόδημα να έχετε θα δωσετε τουλαχιστον 200 ευρω το παιδι, υπολογιζουν τεκμαρτο εισόδημα στον πατέρα μόνο, ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ, αυτο θα αλλαξει αν αλλαξει η κυβερνηση

 19. ενας πατερας on

  Το με ολη σας την καρδια κύριε σημαινει για το δικαστηριο οτι εχετε περισσότερα λεφτα απο οτι δηλώνετε οχι οτι πεινατε εσεις για το καλό του παιδιου σας. Η καντε πετρα την καρδιά σας και να δινετε μονο αυτα που μπορείτε γιατι παρτε το αποφαση ειστε διαζευμενος πλεον και η πρωην σας κοιτάει πως θα σας καταστρεψει οικονομικά (ειναι εθιμο μετα το διαζυγιο, τα πολιτισμένα στην ελλάδα με αποκλειστική επιμέλεια στην γυναικα 99% πανε περιπατο) η συνεχίστε τις μεγαλοψυχιες και στο τελος θα πατε στην φυλακη. Φιλικα τα λέω γνωρίζοντας τις δικαστικες πρακτικες στις διατροφες

 20. προς πατεραδες που βασανιζονται on

  εφόσον μειώθηκε ο μισθος του θέλει 3000 χιλιαρικα αμοιβες εξοδα δικαστηριων για να διεκδικησει μειωση η οποία δεν θα ερθει, αν ειναι πτυχιουχος και με μισθο 800 ευρω θα του βγαλει περισσότερα διατροφη ας εχει μειωση, δεν παιζει ρόλο ποσα κερδίζεις αλλα ποσα θα ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ. Στη Ελλαδα της ανεργίας ενας αποφοιτος λυκειου θα «μπορουσε» να κερδιζει 900 ευρω!! απο ειναι το χαμηλοτερο!

 21. λογιστης on

  Κύριε Δημήτρη στις εκλογές να θυμηθείτε οτι ο συριζα ειναι ο προστατης αυτου του νομολογιακου εγκληματος των τρελων διατροφών για ανηλικα τεκνα. Να πράξετε δεόντως. καντε υπομονή μέχρι τότε και θα δίνετε όσα εχετε, οχι οσα σας εβγαλε…μην τρελαινεστε , αφηστε την να κανει μηνυσεις, ολες μενουν ανεργες ειναι συστημα, δεν συμβαίνει μονο σε εσας. Αν σας κανει μηνυσεις θα κανετε και εσεις για μη τηρηση επικοινωνιας,. Υπομονη να φυγουν το 2019

 22. Φιλιππος on

  Καλησπέρα σας θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μου απαντήσει.ειμαι χωρισμένος εδώ και 4 χρόνια και έχω μια κόρη ετών 5.5.ξαναεφτιαξα την ζωή μου πρόσφατα και περιμένω σε λίγους μήνες ένα ακόμη μωρό από την δεύτερη πλέον γυναίκα μου.εδινα έως τώρα διατροφή μέσω συναινετικού διαζυγίου 200 € και 100€ επιπλέον για τον παιδικό (χωρια τα λοιπά έξοδα του παιδιού).οι δικηγόροι αποφάσισαν ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που μου ασκήθηκαν,η διατροφή να ανέλθει στα 300€ άσχετα της μείωσης που είχα ζητήσει λόγω χρεών! πως μπορώ εγώ με μηδενικό εισόδημα να δίνω τόσα λεφτά; Ο δικηγόρος μου με καθησύχασε πως το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 150 € εφ’ άπαξ από το τοκετό και μετά με τα κατάλληλα έγγραφα! Ισχύει αυτή η απόφαση; Να δεχτώ τη πρόταση του δικηγόρου ή είναι λάθος;; Εγώ δεν μπορώ πλέον να υποστηρίξω αυτό το ποσό! Ποια η λύση;

 23. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Εμείς ως foroline, δυστυχώς δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, αφού το site μας είναι καθαρά δημοσιογραφικό-ενημερωτικό. Μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να δώσει έγκυρες απαντήσεις σε θέματα που ξεφεύγουν από τον γενικό χαρακτήρα της ενημέρωσης και ζητούν εξειδικευμένες απαντήσεις. Ίσως να παίρνατε και μια δεύτερη γνώμη από άλλον δικηγόρο

 24. λογιστης on

  αλλαξε δικηγόρο άμεσα, οχι τωρα χτες….100 ευρω ειναι το παιδι σε αυτην την ηλικια..και ιδίως αν περιμένεις δευτερο..μην της βαζεις πανω απο 100 ευρω εστω και αν τα δανειζεσαι γιατι εχασες ολη την αμυνα σου, θα πουν εχεις λεφτα, ασχετως αν εσυ δεν εχεις να φας

 25. ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ on

  Δεν ντρέπεστε μερικοι λιγάκι λέω εγώ , φυσικά και ένας πατέρας υποχρεούται να δίνει διατροφή στα παιδιά του… Υπάρχουν μανάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα λεφτά για να πάρουν το γάλα των παιδιών τους που μπορεί να μην έχουν πραγματικά ούτε ευρω καθώς υπάρχουν και πατεράδες που δε Δίνουν μια…περιμένεις τώρα εσύ να αλλάξει η κυβέρνηση να σωθείς από τις διατροφές??? Τι άλλο θα ακούσουμε εδώ μεσα…πόση καφριλα πια !!

 26. Φιλιππος on

  Είστε δικηγόρος κα Αλεξάνδρα; Λογιστρια;; Μήπως κοινωνική λειτουργός; Μάλλον όχι! Καφρίλα είναι και έχετε δίκιο!! Και η εξαπάτηση, η κατάχρηση και η εκμετάλλευση ομωσ σε βάρος του πατέρα από τη μάνα πατώντας πάνω στο παιδί και αυτό καφρίλα είναι! Υπάρχουν μαμάδες που δεν έχουν να πάρουν ούτε γάλα όπως λέτε, υπάρχουν όμως και αυτές που σου παίρνουν ακόμα και το σπίτι προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους! Ας μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλούπι παρακαλω..

 27. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΛΟΣ on

  Καλημερα, εγω εχω χωρισει εδω και 5 χρονια εχω 2 παιδια 15 και 17 ετων, εχω γραψει το σπιτι στο ονομα τους εξαδιαιρετου, δινω 500 ευρω διατροφη, η πρωην απο την δουλεια της καθαριζει γυρω στα 1100 ευρω σε εργασια που παιρνει και δωρα εορτων και διακοπων , παιρνει και επιδοματα απο το κρατοςαπο αυτα που δικαιουτε, …απο τοτε που υπογραψαμε το συναινετικο εγω ως εμπορος στο επαγγελμα το εισοδημα μου καταβαραθρωθηκε , παρουσιαζω ζημιες 3 ετη τωρα, εχω ρυθμησεις στην εφορια και τον οαεε ως και την ΔΕΗ, και δεν εχω σκοπο να μειωσω την διατροφη παρολο που δυσκολευομαι απιστευτα, τωρα μου ζητα επιπλεον λεφτα γιατι ξεκινα το μεγαλο παιδι φροντιστηρια πανελλαδικων, εννοητε οτι αν ειχα θα τα εσκαγα αλλα ειμαι οριακα, υπο οψην οτι η πρωην συναχιζει ζωουλα , ταξιδια .να προσθεσω οτι συζω με μια κοπελα και αυτο ειναι κοκκινο πανι για την πρωην…… ειμαι λαθος που σκεφτομαι ετσι η’ μεγαλο κοροιδο ??

 28. Βγηκε ο ζητουλας επαιτεια on

  Η κυρία τα παιρνει τα χρήματα της διατροφής για να ζητάει με καινουργιες αγωγες περισσότερα, μέχρι τώρα οι περισσότεροι πατεράδες εχουν δώσει το 20% σε διατροφές και το 80% των εισοδημάτων τους να πληρώνουν τα εξοδα του δικηγόρων των «κυριών» .Καμμία εντωμεταξύ δεν πιάνει δουλεια για να το παίζει ανεργη και να ζητάει 1000 ευρω διατροφη. Τα παιδια τα πληρωνει ο πατερας μονο που την «Κα» Ανεξανδρα δεν την ειδα να λεει πόσα η ιδια υποχρεουται να δινει, και αν δεν τα δώσει αν πηγαινει φυλακη. Κα Εσυ θα επρεπε να ντρεπεσαι και δεν λυπάμαι καθόλου τον βλάξ που σε παντρευτηκε..μα καθόλου. Το δε θεμα των διατροφών και βαρών ειναι της Ευρωπαικης συμβασης δικαιωμάτων του ανθρωπου (αρθρο 8) και Διεθνους συμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιου (αρθρο 18) και η Κουμμουνιστικη αριστερα παραβαινει την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. Η μασας σας τελειώνει μόλις φύγουν οι κουμμουνιστες, γρήγορα να πλύνετε σκάλες τεμπ@λες

 29. ΛΟΓΙΣΤΗΣ on

  Η Κα ζεί απο την διατροφή που προορίζεται για τα «τέκνα» της για αυτό τρέμει μην της κοπεί. Εχει να πλύνει σκάλα….αυτή και όλες οι τεμπέλ@ς… και όχι γιατι η ΝΔ θα το φέρει, αλλά αν δεν το φέρει..εχουν να πεσουν οι καταγγελίες στον ΟΗΕ και στο ΕΔΔΑ βροχή…επικοινωνήστε με συνεπιμέλεια.

 30. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Θα παρακαλούσαμε να μην κάνετε χαρακτηρισμούς και να μην πολιτικοποιείτε το ζήτημα

 31. λογιστης on

  Κακώς γράψατε το σπίτι εξ αδιαιρέτου, εσείς μπορεί να κάνετε άλλα 100 παιδιά.
  Είστε τυχερός διότι τα παιδιά είναι πλέον μεγάλα.. να γνωρίζετε ότι αν τα παιδιά πάνε να σπουδάσουν θα σας πάει φυλακή η κυρία, έχω περίπτωση άνεργου πατέρα που τον καταδικάσανε και τα παράτησε όλα και έφυγε εξωτερικό. Στην όλη ιστορία έχετε κάνει μεγάλα λάθη. Ξεχάστε τα παιδιά γιατί με αυτό το νομικό πλαίσιο θα καταλήξετε φυλακή. Ολοι αγαπάμε τα παιδιά μας και οι πατεράδες πολύ περισσότερο από τις άρρωστες κυρίες αλλά το να πάτε φυλακή μόνο την κυρία θα χαροποιήσει. Να δίνετε όσα έχετε ποτέ περισσότερα και αφήστε την να τρέχει, εσείς πάντα αμυνόμενος. Θα την κόψει και την ζωούλα και τα ταξιδάκια. Φιλικά

 32. Δήμητρα on

  Συμφωνώ απόλυτα. Η μάνα να κρατήσει τα παιδιά και ι άντρας μόνο 100€ να δίνει ενώ είναι απόλυτα ελεύθερος να κάνει τη ζωή του
  Η γυναίκα να παλεύει με τα παιδιά της και να πρέπει να δουλεύει για να τα ταισει απαραδεκτο το σκεπτικό κάποιων

 33. Ενώπιον ενωπίω on

  Ποια 100 ευρώ; Πλάκα μας κάνεις; Ένα παιδί 5,5 100 ευρώ; Πώς ακριβώς υπολογίζεις το ποσό;Ούτε Ένα παιδι που δεν πάει σχολείο, είναι κλεισμένο όλη μέρα σπίτι, δεν κάνει δραστηριότητες, με γιατρό μια φορά το εξάμηνο δεν έχει έξοδα 100 ευρώ.

 34. Ενώπιον ενωπίω on

  Πλάκα μας κάνετε κύριε. Πρωτον, είναι άνεργη και φροντίζει ένα παιδί με όλα τα άγχη, την κούραση και τον χρόνο που απαιτείται. Το να βρει η μητέρα εργασία είναι απείρως δυσκολότερο από έναν πατέρα που οφείλει να βρει τρόπο όπως θα έβρισκε εάν παρέμενε ενωμένη η οικογένεια. Να στερηθεί, να σκύψει και να βρει. Η περιουσία του, μόχθος των γονιών του, είναι στην ανάγκη του παιδιού του. Ας βρει τρόπο να συνεννοηθεί με τη μάνα του παιδιού του. Χορτάσαμε από αγοράκια θύματα

 35. χαρισμα σας η δημοσιευση on

  Δήμητρα@ Η επιβεβαίωση της τεμπέλας που προσπαθέι να κάνει τα παιδιά της σύνταξη. χαχαχα πριν ο αλεκτωρ λαλήσει τρίς επιβεβαιώθηκα. Σβηστε το καντε το οτι θέλετε..αρκει που το είδαν αυτοί που πρέπει.

 36. στα έξοδα του παιδιού το ενοίκιο λαμβάνεται υπόψη? επίσης αν ο πατέρας έχει ακίνητη περιουσία αυτό λαμβάνεται υπόψη? ποια εξοδα του παιδιού υπολογίζονται? Μπορεί να μοιραστεί το σπιτι του ο πατέρας εφόσον είναι μεγάλο και μπορεί να χωριστεί? το σπιτι είναι εξολοκλήρου δικού του.

 37. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Στα έξοδα του παιδιού υπολογίζονται τα έξοδα στέγασης. Επίσης, η περιουσία του πατέρα λαμβάνεται υπ’οψιν για τον καθορισμό της διατροφής. Για την τελευταία ερώτησή σας, καλό είναι να ρωτήσετε δικηγόρο

 38. ΚΥΡΙΑΚΟΣ on

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΕΓΩ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΠΑΙΡΝΩ 1000 ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΑΙΡΝΩ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ 2,5 ΕΤΩΝ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ? Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ!

 39. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Αν διαβάσετε το κομμάτι μπορειτε να πάρετε μια γενική ιδεά. Για παράφειγμα έχει σημασία η περιουσία που πιθανον έχει ένας γονιός. Αλλά λεπτομερεις και συγκεκριμένες απαντήσεις θα πάρετε μόνο από δικηγόρο

 40. Ενημέρωση από το site on

  Παρακαλώ μην δίνετε σημασία ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΉ είναι το ίδιο ψυχωτικό άτομο που γράφει και με αλλά ψευδώνυμα κατά των γυναικών -της διατροφής -και της κυβέρνησης. Δεν έχει νόημα να αντιπαρατίθεται κάνεις μαζί του. Ευχαριστώ.

 41. Σπύρος on

  Έχω από τον πρώτο γάμο ένα παιδί 18 ετών που σπουδάζει.Εχω ξαναπαντρευτεί και έχω με την καινούργια μου οικογένεια 2 παιδιά 12 και 10 ετών είμαι συνταξιούχος και έχω 970 ευρώ εισόδημα δεν έχω ακίνητη περιουσία.Ποσα περίπου είμαι υποχρεωμένος να δώσω.Η πρώην έχει ξανά παντρευτεί έχει και ακίνητη περιουσία και δουλεύει με 300 ευρώ.

 42. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Αυτό συνήθως ρυθμίζεται με τους δικηγόρους. Σίγουρα λμβάνεται η οικονομική κατάσταση του υπόχρεου διατροφής. Για έγκυρη απάντηση ρωτήστε κάποιον νομικο

 43. Kerry King on

  Quote : «Καταρχήν προστίθενται τα χρήματα που κερδίζει ο κάθε γονιός από τη δουλειά του»

  H γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Η μαντάμ δηλώνει άνεργη και κονομάει από μαύρη εργασία…
  Πως διαφυλλάτει την θέση του το κορόϊδο ο πατέρας που τον έχουν σαπίσει στην φορολογία ???
  Καταγγελεία για να πιάσουν την μαντάμ επ αυτοφώρω εν ώρα μαύρης εργασίας ???

  Quote: «Αν τώρα ο υπόχρεος γονέας έχει συνάψει ένα, δύο ακόμη και τρία δάνεια (στεγαστικό, καταναλωτικά κ.λ.π) τα οποία πληρώνει με μηνιαίες καταβολές, ο νομοθέτης προβλέπει ότι δεν αφαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματός του το κεφάλαιο του δανείου που είναι υποχρεωμένος αυτός να πληρώνει αλλά μόνο οι ενσωματωμένοι στην μηνιαία δόση τόκοι. Το κεφάλαιο του δανείου αμβάνεται υπόψη ως επιπλέον βιοτική ανάγκη.»

  Mε λίγα λόγια, «να και εμάς αν δεν σου μείνει μία να πληρώσεις το δάνειό σου» !!!
  Και που οδηγούμαστε λοιπόν ?
  Κατασχέσεις ???
  Φυλακή για χρέη ????
  Και από που θα εισπράξει η μαντάμ αν το κορόϊδο μπει φυλακή ???
  Τα χρέη δεν θα επιβαρύνουν αύριο τα τέκνα ως άμεσοι κληρονόμοι ????

 44. Kerry King on

  Αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν εν έτη 2019 να ανεχόμαστε το τρισάθλιο ελληνικό οικογενειακό δίκαιο ???
  Εδώ μου βγάλανε απόφαση για τα προσωρινά και αναφέρονταν στην κόρη μου με άλλο όνομα.
  Copy/Paste έκανε ο κωπρίτης και δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί με την υπόθεση.

  Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί να στραφούμε ????
  Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχει με το ελλεινό οικογενειακό δίκαιο αυτού του τρισάθλιου κράτους ????

  Είναι δυνατόν να είμαστε χιλιάδες και να ανεχόμαστε μαχητί να μας ταπεινώνουν με τέτοιο τρόπο ????

 45. Έλληνας on

  Η λύση, είναι να πληρώνονται απευθείας τα έξοδα των παιδιών και όχι με διαχειριστή (συνήθως την υποτιθέμενη μητέρα) κάποιο γονέα. Και φυσικά, επιβολή από κοινού επιμέλειας, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας είτε ποινικοί είτε δεν διαμένουν στην ίδια πόλη οι γονείς. Αν όσα ορίζονται, γίνονται, να μην δίνετε δικαίωμα να κάνει αγωγές η «μαμά». Διότι, δεν μπορεί ένας δικαστής να κρίνει ποιες είναι οι ανάγκες ενός παιδιού και δεύτερον, ο τρόπος υπολογισμού, εξαιρεί μαύρα εισοδήματα και πάντοτε τις καταθέσεις ή την ακίνητη περιουσία της μαμάς καθαρά με έμφυλα «κριτήρια» αποσιώπησης και αγνόησης της πραγματικότητας. Οι δε αγωγές, όλες γράφουν το ίδιο κείμενο. Κατάπτυστες και προσβλητικές, αναληθείς και μυθοπλαστικές ενάντια στο γονέα του παιδιού. Ας σκύψει η πολιτεία, να δει τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπου προέχει το παιδί, το οποίο πρέπει να έχει και τους 2 γονιούς του, ενεργούς στη ζωή του κτλ. Ας δει, τι λένε οι επιστήμονες και όχι η κάθε κατίνα ή ο κάθε κατίνος που δεν λογαριάζουν τα παιδιά τους, είτε ως μάνα η μια, που τα χρησιμοποιεί ενάντια στο πατέρα τους είτε ως πατέρας ο άλλος, που δεν τα θέλει μαζί του, να ζουν και στο δικό του σπίτι με κοινή επιμέλεια. Που είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί; Που είναι οι ψυχολόγοι και οι οικογενειακοί σύμβουλοι; Οι δικηγόροι θα λύσουν το πρόβλημα; Ξέρετε εσείς δικηγόρους που προτείνουν συνεπιμέλεια κτλ? Όλοι σχεδόν θέλουν αντιδικίες για να πέφτει το χρήμα ζεστό. Ποιος θα προστατέψει αυτά τα παιδιά; Ξέρετε τι είναι η γονική αποξένωση; Ξέρετε ότι είναι έγκλημα?

 46. Kalispera, vriskome se diazigio, h gineka mou exi 3200Euro isodima kai megali akiniti kai kiniti periousia, ego eimai anergos xoris kamia periousia, mou zita 700+ euro ton mina diatrofi h na pame dikastirio. Mpori na mou epivaloun afto to minieo poso ? th mporo na kano ?

 47. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

  Επειδή το site μας είναι καθαρά δημοσιογραφικό, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε τόσο εξειδικευμένες ερωτήσεις.Στο κείμενο του ρεπορτάζ περιγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις, Έγκυρες απαντήσεις θα πάρετε μόνο από νομικό

 48. αλεξανδρος on

  Antreas on 28/03/2019 15:38 @ Αν εισαι άνεργος απευθύνσου άμεσα στον δικηγορικό σύλλογο της περιοχής σου να σου παρέχει δικηγόρο ανευ αμοιβής. τον δικαιούσαι (μην σε παραπλανήσουν). Αν η κυρία σε πάει δικαστικώς πρώτη ζητάς επιμέλεια παιδιών διατροφή για εσένα λόγω της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της (την οποιά εκκμεταλεύεται με μαύρα) και διατροφή για τα παιδιά. Αν καθ οποιαδήποτε λόγο ο δικηγόρος που σου όρισαν δεν τα δεχτεί να απαιτήσεις άλλον. Ουτε βήμα δεν θα κάνεις απο τα ανωτέρω.

 49. Γιωργος on

  Ο νόμος είναι άδικος για τους πατεραδες…….. αν ο πατερας ειναι ανεγος και αποδεδειγμενα δεν μπορει να δωσει διατροφη, του λεει το δικαστηριο κοψε τον λαιμο σου να βρεις…… ειναι σαν να λεει, κλεψε ή κανε μαυρα να δινεις διατροφη…….. αυτο και αν ειναι αδικια………

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.