Συνοψίζοντας… Τρίτη 22 Μαρ. 2016

0

Με ρεπορτάζ και πληροφορίες αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό η «κυοφορούμενη» συμφωνία με τους…θεσμούς για να προχωρήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, διανθίζονται σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου τα περισσότερα πρωτοσέλιδα. Φυσικά, τα «προβλήματα» στη συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας και η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων προς τη χώρα μας αποτελεί θέμα που φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σε ό,τι αφορά τα ρεπορτάζ για το «μπουγιουρντί» που θα συνοδεύσει το κλείσιμο της συμφωνίας, μια προσπάθεια σύνοψης τους καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: Το δημοσιονομικό κενό ύψους 5.5 δις ευρώ αναμένεται να κλείσει από το κόστος χρήσης των ΙΧ, τις τραπεζικές συναλλαγές, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και το δημόσιο. Από το νέο φορολογικό, όπως έχει διαρρεύσει, αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα του 2016.

Από αυτά τα 600 – 650 εκατ. ευρώ προκύπτουν από τη νέα φορολογική κλίμακα που συνοδεύεται  με νέες επιβαρύνσεις τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και την μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 από τα 9.950 ευρώ που είναι σήμερα.  Την ίδια στιγμή 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει και η νέα κλίμακα της «μόνιμης» πλέον εισφοράς αλληλεγγύης με τους αυξημένους συντελεστές. Τέλος,   στα 250 – 300 ευρώ αναμένουν τα έσοδα από την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων (145 εκατ. ευρώ ) και την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% σήμερα στο 15% (αναμένονται έσοδα από 100 έως και 160 εκατ. ευρώ)

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.