Ζείτε σε πολυκατοικία; Ερωτήσεις και απαντήσεις «συμβίωσης»

148
  •  1.Τι είναι ο διαχειριστής;
    Ο διαχειριστής είναι ο εντολοδόχος των συνιδιοκτητών για την διαχείριση των κοινοχρήστων πραγμάτων ενός κτηρίου.Η εντολή στον διαχειριστή δίνεται από την συνέλευση των συνιδιοκτητών, που συγκαλείται σύμφωνα με τον κανονισμό και το αντικείμενο της εντολής αυτής δηλαδή οι αρμοδιότητες του διαχειριστή προσδιορίζονται επίσης από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.
  • Σε γενικές γραμμές όμως οι αρμοδιότητες αυτές είναι: Εξόφληση όλων των λογαριασμών κοινοχρήστων δαπανών , όπως ΔΕΗ, ύδρευσης, καθαριότητας, πετρελαίου κλπ. Επίβλεψη των τακτικών (π.χ. καθαριότητα) και εκτάκτων εργασιών (π.χ. επισκευή των βλαβών) στους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις του κτηρίου. Κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και έκδοση αναλυτικού λογαριασμού για κάθε διαμέρισμα χωριστά, ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής του. Είσπραξη των οφειλών των διαμερισμάτων.


  • Έλεγχος του αποθέματος και προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
    Φροντίδα για τα διοικητικά θέματα όπως προβλέπει ο κανονισμός, δηλαδή σύγκληση συνέλευσης του κτιρίου αν υπάρξει ανάγκη και τήρηση των πρακτικών της.
    Γρήγορη ανταπόκριση όταν οι ένοικοι ζητούν την παρέμβασή του για την αποκατάσταση κάποιας ζημιάς ή βλάβης.

  •  2.Τι είναι ο κανονισμός;
    Κανονισμός πολυκατοικίας είναι το κείμενο που ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών και γενικά την λειτουργία της πολυκατοικίας. Το κείμενο αυτό είναι μέρος του συμβολαίου που ο κάθε ιδιοκτήτης υπογράφει κατά την αγορά κάθε ιδιοκτησίας. Με την υπογραφή λοιπόν του συμβολαίου, κάθε ιδιοκτήτης αποδέχεται τον κανονισμό της πολυκατοικίας και δεσμεύεται για την εφαρμογή του. Ακόμα κάθε ιδιοκτήτης υποχρεούται σε περίπτωση ενοικίασης της ιδιοκτησίας του σε τρίτο, να δεσμεύει με το συμφωνητικό μισθώσεως τον ενοικιαστή στην τήρηση του κανονισμού.

 

  •  3.Τι είναι το αποθεματικό της πολυκατοικίας; Βασική ενέργεια για την έναρξη λειτουργίας της πολυκατοικίας είναι ο σχηματισμός του αποθεματικού της πολυκατοικίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Το αποθεματικό είναι ένα ταμείο το οποίο σχηματίζεται με την συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Τα χρήματα αυτά επιτρέπουν στον διαχειριστή να αντιμετωπίσει τις δαπάνες της πολυκατοικίας μέχρι την έκδοσή και είσπραξη των κοινοχρήστων. Το ύψος του αποθεματικού ταμείου της πολυκατοικίας πρέπει να είναι περίπου 50% περισσότερο από το μέσο μηνιαίο ύψος των δαπανών, για να μπορεί να καλύψει και πιθανές καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών. Επίσης πρέπει να προσαρμόζεται τακτικά στην άνοδο των δαπανών. Διαφορετικά ο διαχειριστής θα αναγκάζεται να καλύπτει μέρος των δαπανών της πολυκατοικίας από την τσέπη του.

 


  • 4.Τι γίνεται αν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;
    Το δυσκολότερο καθήκον ενός διαχειριστή είναι η είσπραξη των κοινοχρήστων. Επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία ο διαχειριστής πρέπει να φροντίζει οι χρεώσεις να είναι καθαρές διαφανείς και αιτιολογημένες. Κάθε απορία πρέπει να επιλύεται άμεσα και πειστικά. Η κατανομή των δαπανών πρέπει να γίνεται όσο είναι δυνατόν ομαλά για να μην παρουσιάζονται μήνες με τεράστιες χρεώσεις και άλλοι με μηδαμινές. Ακόμα ο διαχειριστής πρέπει να είναι ευγενικός αλλά επίμονος όταν ζητάει την έγκαιρη εξόφληση των δαπανών. Όσο η οφειλή συσσωρεύεται, τόσο δυσκολότερη είναι ή είσπραξή της. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στην συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες ενίοτε φτάνουν και στα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης που δυστροπεί καλείται να εξοφλήσει το ποσό προσαυξημένο με τα έξοδα είσπραξης του, τους τόκους υπερημερίας και την ποινική ρήτρα αν προβλέπεται τέτοια από τον κανονισμό.

 

  • 5.Ο ενοικιαστής ενός διαμερίσματος μετακόμισε χωρίς να εξοφλήσει τα κοινόχρηστά του. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση;
    Υπόχρεος έναντι της συνιδιοκτησίας του κτηρίου για οποιεσδήποτε οφειλές ενός διαμερίσματος είναι πάντα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Γιαυτό λοιπόν τα οφειλόμενα κοινόχρηστα της περίπτωσης αυτή πρέπει να κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

 

  •  6.Θα ήθελα να ρωτήσω αν για τον χρωματισμό της πολυκατοικίας με χρώμα διαφορετικό από το υπάρχον, αρκεί η λήψη απόφασης με πλειοψηφία. Τι γίνεται αν κάποιοι αντιδρούν; Αν ο κανονισμός δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο, για το θέμα αυτό απαιτείται λήψη απόφασης με πλειοψηφία (50%+1 ψήφος) σε συνέλευση. Όσοι μειοψηφήσουν υποχρεούνται να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας.

 


  • 7.Μένω μόνη μου, και στο διαμέρισμά μου για συντροφιά έχω ένα παπαγαλάκι. Ένας από τους ενοίκους της πολυκατοικίας διαμαρτύρεται και απειλεί με εξώδικο αν δεν απομακρυνθεί το πουλί. Έχω το δικαίωμα να το κρατήσω;  Τι κυρώσεις μπορεί να έχω;
    Το άρθρο 17 της, με αριθμό Υ1β/2000/1995 Υπουργικής Απόφασης “Περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων” προβλέπει κατά λέξη τα εξής για την διατήρηση κατοικίδιων ζώων και πτηνών στις μονοκατοικίες και πολυκατοικίες:
    Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα αυτών, ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά θα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης, και δεν θα παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος.
    Απαγορεύεται ρητά η διατήρηση των κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, βεράντες, ακάλυπτους χώρους κλπ) όπως επίσης και σε αυλή ταράτσα, βεράντες, και λοιπούς ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών. Επίσης απαγορεύεται απολύτως η παρουσία και διατήρηση κατοικίδιων ζώων, στα δημόσια κέντρα, και καταστήματα (εμπορικά κλπ) κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών.
    Οι κάτοχοι των διατηρούμενων σύμφωνα με τα παραπάνω, κατοικίδιων ζώων οφείλουν να φροντίζουν για τον τακτικό εμβολιασμό τούτων και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση καθαριότητας στο περιβάλλον τους και την αποφυγή προκλήσεων θορύβων ή άλλων ενοχλήσεων σε βάρος των περίοικων ή των ενοίκων την πολυκατοικίας κατά περίπτωση.
    Επιτρέπεται η διατήρηση ωδικών και παραδείσιων πτηνών σε κατοικίες, ή διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμα και εκεί όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την διατήρηση τέτοιων πτηνών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα κοινής ησυχίας ή άλλες ενοχλήσεις στους περίοικους ή τους ενοίκους της πολυκατοικίας, και ότι τα πτηνά αυτά δεν θα διατηρούνται στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.



    Οι ιδιοκτήτες των ζώων ή πτηνών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, τιμωρούνται για μεν τα προβλήματα κοινής ησυχίας και οχλήσεως των περίοικων από τους θορύβους που προκαλούνται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από τα κατοικίδια ζώα ή πτηνά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 417 και 459 του Ποινικού κώδικα, για δε τις λοιπές παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.
    Πέρα από τις ανωτέρω κυρώσεις η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων ή των πτηνών η οποία θα γίνεται σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ και κατόπιν εγγράφου παραγγελίας του αρμόδιου εισαγγελέα.
    Στις περιπτώσεις αυτές τα ζώα ή τα πτηνά θα παραδίδονται οπωσδήποτε σε φιλοζωικά σωματεία ή συλλόγους με ευθύνη του ιδιοκτήτη αυτών και σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις του υπουργείου Γεωργίας.

 

 

  • 8.Ποιές θεωρούνται ώρες κοινής ησυχίας;  Ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας θεωρούνται οι εξής:Α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00. έως 07:00.Β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

 


  • 9.O όροφος κάτω από το διαμέρισμά μου έχει ενοικιαστεί και χρησιμοποιείται σαν σχολή καράτε – γυμναστήριο. Ο θόρυβος που δημιουργείται είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ησυχάσουμε ποτέ. Έχω επανειλημμένα παραπονεθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα.  Τι μπορούμε να κάνουμε;
    Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας σας απαγορεύει ρητά, αυτή τη χρήσεις (σχολές κ.λπ.) όπως συμβαίνει συχνά, τότε απλούστατα θα πάτε σε ένα δικηγόρο, θα καταθέσετε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη του χώρου στο αρμόδιο δικαστήριο και θα απαιτήσετε την απομάκρυνση της σχολής και την αποζημίωσή σας για την ταλαιπωρία.Αν υπάρχει η σχετική απαγόρευση στον κανονισμό, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσετε την αγωγή. Αν δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση μπορείτε να ζητήσετε και να επιμείνετε να γίνονται σεβαστές οι ώρες κοινής ησυχίας.

 

  • 10.Τι γίνεται σε περίπτωση που ο διαχειριστή της πολυκατοικίας αρνείται να δώσει λογαριασμό για τα κοινόχρηστα ή παρουσιάζει αποδείξεις δαπανών που δεν είναι νόμιμες;
    Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε συνέλευση όπου θα ζητηθεί από τον διαχειριστή να λογοδοτήσει. Αν ο διαχειριστής αμελεί να προκηρύξει συνέλευση, συνήθως ο κανονισμός προβλέπει ότι ένα ορισμένο ποσοστό των συνιδιοκτητών μπορεί να προκηρύξει νόμιμα συνέλευση στην θέση του διαχειριστή. Σε περίπτωση που τα πράγματα είναι σοβαρά μπορείς ακόμη να καταφύγεις στα δικαστήρια. Μια σχετική δικαστική απόφαση (ΜΠρ Αθ 9706/1981 – ΕΔΠ 1983,44) προβλέπει ότι: Ο διαχειριστής μπορεί να ανακληθεί με δικαστική απόφαση ύστερα από αγωγή συνιδιοκτήτη αν κριθεί ότι είναι υπαίτιος απιστίας ή βαρύτατης αμελείας. Ποιος νόμος διέπει την λειτουργία της πολυκατοικίας Η νομολογία η σχετική με θέματα πολυκατοικιών είναι διεσπαρμένη (όπως τόσο συχνά συμβαίνει) και είναι δύσκολο δώσουμε ένα συνοπτικό κατάλογο. Ωστόσο ο αρχικός νόμος είναι ο Ν3741/1929 ΦΕΚ Α’ 4/9-1-1929, ο οποίος έχει θέσει και τις βάσεις για θέματα οροφοκτησίας και συναφή με πολυκατοικίες. Κατόπιν έχει συμπληρωθεί κατά καιρούς όπως με το ΝΔ 1024/1971.

 

  • 11.Υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα αν διαμένουν ή όχι στην πολυκατοικία, να αναλάβουν χρέη διαχειριστή; Τι προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης; Μπορούν οι ενοικιαστές να γίνουν διαχειριστές; Που κυμαίνεται το κόστος διαχείρισης από εταιρία;
    Πρέπει να διαβάσετε τον κανονισμό της πολυκατοικίας, διότι μόνο εκεί μπορεί να βρεθεί η απάντηση στο ερώτημά σας. Πάντως ανεξάρτητα από το τι προβλέπεται στον κανονισμό, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι: Μπορείτε με απλή πλειοψηφία της συνέλευσης να αλλάξετε το σημείο αυτό του κανονισμού, και να επιτρέψετε π.χ. σε μη ιδιοκτήτη να γίνει διαχειριστής έμμισθος ή άμισθος.
    Αν κάποιος αρνείται σθεναρά να γίνει διαχειριστής, δεν σας συμφέρει τελικά να τον υποχρεώσετε, διότι δεν θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και η πολυκατοικία θα παραμεληθεί. Το ίδιο συμβαίνει αν ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί στην πολυκατοικία. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να αναθέσετε την διαχείριση σε μια σωστή εταιρεία. Το κόστος άλλωστε είναι τόσο χαμηλό που δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
    Επιλέξτε μια καταξιωμένη και σοβαρή εταιρεία, καθώς και στο χώρο αυτό έχουν αρχίσει να εισβάλουν αλεξιπτωτιστές.

 

    • (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



  • 12.Τι κάνουμε όταν οι από πάνω θορυβούν υπερβολικά και συνεχώς και δεν δίνουν σημασία σε παρακλήσεις του διαχειριστή και των γειτόνων και σε παρατηρήσεις της αστυνομίας;Η ερώτηση δεν έχει άμεση σχέση με την διαχείριση μίας πολυκατοικίας.
    Ο διαχειριστής δεν μπορεί να είναι χωροφύλακας. Είναι θέμα αστικού κώδικα. Η καλύτερη λύση είναι να συνεννοηθείτε, όλοι εσείς που ενοχλήστε από τους ενοίκους του συγκεκριμένου διαμερίσματος, και να ζητήσετε την βοήθεια δικηγόρου.

 

  • 13. Στην πολυκατοικία που μένω μου κάνουν παρατηρήσεις για κάθε δραστηριότητα στις ώρες κοινής ησυχίας: για το περπάτημα, το μαγείρεμα, την πτώση αντικειμένων, την τηλεόραση,
    τον υπολογιστή κ.λπ. Τελικά τι επιτρέπεται να κάνω τις ώρες κοινής ησυχίας;
    Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας πρέπει να κάνετε ησυχία! Η συγκατοίκηση στην πολυκατοικία δυστυχώς θέτει σε όλους κάποιους περιορισμούς. Προσπαθήστε να: Κρατάτε κλειστές μπαλκονόπορτες και παράθυρα. Αν θέλετε να ακούσετε μουσική ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, χρησιμοποιήστε ακουστικά (υπάρχουν και ασύρματα που δεν παρεμποδίζουν τις κινήσεις σας). Μην φοράτε τακούνια μέσα στο σπίτι. Να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλούν θορύβους, εκτός των ωρών κοινής ησυχίας. Τοποθετήστε όσα περισσότερα χαλιά και μοκέτες μπορείτε. Είναι γνωστό ότι οι μεσοτοιχίες και τα πατώματα στις πολυκατοικίες είναι πολύ λεπτά και κάθε θόρυβος μεταφέρεται στα γειτονικά διαμερίσματα. Λάβετε το υπόψη.

 

  • 14.Αγόρασα την ιδιοκτησία μου για να κατοικήσω, τώρα όμως θέλω να την χρησιμοποιήσω σαν επαγγελματική στέγη. Υπάρχει πρόβλημα;
    Συνήθως ο κανονισμός της πολυκατοικίας αποκλείει ρητά ορισμένες χρήσεις για τις ιδιοκτησίες του κτηρίου. Αν προορίζετε λοιπόν την ιδιοκτησία σας για κάποια απ’ αυτές της χρήσεις καλύτερα να το ξεχάσετε. Ο κανονισμός συνήθως δεν επιτρέπει χρήσεις υψηλής οχλήσεως όπως μηχανουργεία, χημικά εργαστήρια, χοροδιδασκαλεία, οίκους ανοχής και τα παρόμοια. Για να επέλθει αλλαγή στο σημείο αυτό του κανονισμού συνήθως χρειάζεται παμψηφία, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Εκτός από τις χρήσεις οι οποίες απαγορεύονται ρητά από τον κανονισμό, όλες οι άλλες επιτρέπονται.

 

  • 15.Τι συνιστάτε στους ενοίκους πού εγκαθίστανται σε μια καινούργια πολυκατοικία;
    Θα αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά πράγματα που συνήθως παραβλέπονται από τους ενοίκους μιας νέας πολυκατοικίας:
    Κάθε ένοικος πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κατανοήσει τον κανονισμό και την οριζόντια ιδιοκτησία.
    Ο διαχειριστής πρέπει να οριστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως. Οι καθυστερήσεις θα φέρουν μόνο μπερδέματα και διαμάχες αργότερα.
    Όλοι οι ένοικοι πρέπει νωρίς να φροντίσουν να βρουν τους διάφορους διακόπτες πού απομονώνουν τις διάφορες παροχές στο διαμέρισμά τους όπως νερού ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κ.λπ. Επίσης να προμηθευτούν κλειδιά για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης θα είναι προετοιμασμένοι.
    Οι διάφοροι τεχνικοί πριν παραδώσουν τα συστήματα για λειτουργία επισημαίνουν ποιοι μετρητές (θέρμανσης, ύδρευσης κλπ) ανήκουν σε κάθε διαμέρισμα. Καλό είναι ο κάθε ένοικος να επιβεβαιώσει αν οι μετρητές αυτοί είναι πράγματι σωστά αντιστοιχημένοι. Το θέμα της παραλαβής μίας νέας ιδιοκτησίας από τον κατασκευαστή είναι σοβαρό. Καλό είναι ο κάθε ιδιοκτήτης πριν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα της παραλαβής να αναθέσει τον έλεγχο σε μηχανικό της εμπιστοσύνης του, για να αποφύγει προβλήματα αργότερα.

 

  • 16.Πώς γίνεται η κατανομή της δαπάνης του πετρελαίου;
    Ο τρόπος καταμερισμού των δαπανών κεντρικής θέρμανσης έχει καθοριστεί από την τεχνική οδηγία του ΤΟΤΕΕ Αρ. 2427/1983 η οποία θεσπίστηκε με το από 7/11/85 Π.Δ. (ΦΕΚ 63/ Τεύχος Δ’) Από τις δαπάνες θέρμανσης αυτές πού αφορούν την συντήρηση ή την επισκευή του συστήματος θέρμανσης, κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά (ποσοστό) του κάθε διαμερίσματος στην κατηγορία θέρμανσης. Τα χιλιοστά αυτά είναι ανάλογα τον όγκο του κάθε διαμερίσματος. Σήμερα οι μηχανικού για τον καθορισμό των χιλιοστών αυτών λαμβάνουν υπ’ όψιν τους όχι μόνο τον όγκο αλλά και τις θερμικές απώλειες κάθε διαμερίσματος λόγω ανοιγμάτων, εξωτερικών επιφανειών, τύπου μόνωσης και άλλων παραμέτρων Όσον αφορά την δαπάνη πετρελαίου, αυτή κατανέμεται ανάλογα με τον τύπο θέρμανσης κάθε πολυκατοικίας:
  • Πολυκατοικίες ΧΩΡΙΣ αυτονομία θέρμανσης
    Στις πολυκατοικίες με θέρμανση αυτού του τύπου η δαπάνη πετρελαίου θέρμανσης κατανέμεται όπως και η δαπάνες επισκευών κλπ του συστήματος σύμφωνα με τον τύπο: Όπου: Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ. Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ. Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος.= Το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων. Διαιρούμε δηλαδή το ποσό που θέλουμε να κατανείμουμε με το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων και πολλαπλασιάζουμε το πηλίκο με τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος για να βαρούμε την συμμετοχή του.


    Πολυκατοικίες ΜΕ αυτονομία θέρμανσης
    Ένα ποσοστό του καταναλωθέντος πετρελαίου (το οποίο καθορίζεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας) κατανέμεται ανάλογα με τον όγκο της κάθε ιδιοκτησίας. Το υπόλοιπο κατανέμεται ανάλογα με τον όγκο του διαμερίσματος σε συνάρτηση με τοις ώρες χρήσεως της θέρμανσης από το αντίστοιχο διαμέρισμα σύμφωνα με τον τύπο: Όπου: Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε δραχμές. Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε δραχμές. Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος. Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.= Το άθροισμα των γινομένων των ωρών επί τα χιλιοστά όλων των διαμερισμάτων.
  • Αυτονομία θέρμανσης με υπολογισμό των θερμικών απωλειών
    Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες πού αφορούν την κατανάλωση πετρελαίου κατανέμονται με βάση την μελέτη του Μηχανολόγου Μηχανικού πού έχει σχεδιάσει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας. Ο Μηχανικός έχει υπολογίσει στην μελέτη του τις σχετικές μεταβλητές οι οποίες χρησιμοποιούνται στον παρακάτω τύπο σε συνάρτηση με τον χρόνο που κάθε ιδιοκτησία χρησιμοποιεί την θέρμανση, ως ακολούθως: Όπου: Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ. Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ. εi = ο συντελεστής επιβάρυνσης του διαμερίσματος.fi = ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης του διαμερίσματος. Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.= Το άθροισμα των γινωμένων των ωρών επί συντελεστές επιβάρυνσης όλων

 

  • 17.Τι είναι το πάγιο θέρμανσης;
    Ακόμα και στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης, ένα μέρος του πετρελαίου κατανέμεται όχι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατανάλωση και τα χιλιοστά θέρμανσης, όπως φαίνεται από τον παραπάνω τύπο, αλλά αποκλειστικά ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης κάθε διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα θα χρεωθεί με ένα (μικρό) μέρος του πετρελαίου πού καταναλώθηκε ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου την θέρμανση του. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
    Πρώτον το σύστημα θέρμανσης μιας πολυκατοικίας έχει βελτιστοποιηθεί για την θέρμανση χώρων συγκεκριμένου όγκου. Αν χρησιμοποιείται για μικρότερους χώρους δεν λειτουργεί με τους βέλτιστους όρους και άρα υπάρχει σπατάλη καυσίμου.
    Δεύτερο και σημαντικότερο: Ένας χώρος πού δεν θερμαίνεται λειτουργεί σαν μια ψυχρή μάζα πού απορροφά θερμότητα από τις γειτονικές ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα αυτές να χρειάζονται περισσότερο καύσιμο για να θερμανθούν.

 

  • 18, Στην πολυκατοικία μου ορισμένα διαμερίσματα και καταστήματα είναι ακόμα απούλητα και ακατοίκητα. Ο κατασκευαστής, μέσω του κανονισμού, φρόντισε να απαλλάξει τον εαυτό του από την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε δαπάνης θέρμανσης για τα διαμερίσματα και τα καταστήματα που παραμένουν απούλητα και ακατοίκητα. Είναι σωστό αυτό; Τι μπορεί να γίνει;
    Ο κατασκευαστής έβαλε αυτόν τον όρο στον κανονισμό, ο οποίος έλαβε την μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου, και τον οποίο, όλοι εσείς (οι συνιδιοκτήτες) όταν αποκτήσατε ιδιοκτησίες στο συγκεκριμένο κτίριο κληθήκατε να αποδεχτείτε, είτε υπογράφοντας τον (κανονισμό) ενώπιον συμβολαιογράφου, είτε με όρο στα συμβόλαια που υπογράψατε.

 



  • 19. Με τι ποσοστό συμμετέχουν τα κλειστά διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας στη θέρμανση και ποιος νόμος το ορίζει;
    Δεν υπάρχει νόμος που καθορίζει ειδικά το ποσοστό συμμετοχής των κλειστών διαμερισμάτων στην θέρμανση ή σε όποια άλλη δαπάνη. Αυτό συνήθως καθορίζεται με συμφωνία ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες. Η συμφωνία αυτή είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Συνήθως οι κανονισμοί των πολυκατοικιών προβλέπουν κάποια έκπτωση στις δαπάνες πετρελαίου για κλειστά διαμερίσματα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει αυτονομία.
    Αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μπορεί να συζητηθεί και να διευθετηθεί σε κάποια συνέλευση των συνιδιοκτητών.  Σε πολυκατοικίες που έχουν αυτονομία και όπου εφαρμόζεται το σύστημα με τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών, προβλέπεται η συμμετοχή των κλειστών διαμερισμάτων με βάση κάποιες παραμέτρους. Συμβουλευτείτε μηχανικό για την περίπτωση αυτή.

 

  • 20. Είμαι διαχειριστής στην πολυκατοικία μου και κατανέμω την δαπάνη του πετρελαίου ως εξής: Διαιρώ την συνολική αξία (του πετρελαίου που καταναλώθηκε) με το άθροισμα των μονάδων όλων των διαμερισμάτων και κατόπιν πολλαπλασιάζω το πηλίκο με τις εκάστοτε μονάδες του κάθε διαμερίσματος. Είναι σωστό;
    Δυστυχώς αυτός ο τρόπος υπολογισμού  είναι λανθασμένος διότι λαμβάνεται  υπ όψιν  μόνο ο  χρόνος θέρμανσης κάθε διαμερίσματος, και όχι το μέγεθός του. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. μία γκαρσονιέρα πληρώνει την κάθε ώρα θέρμανσης το ίδιο με ένα πεντάρι. Ο τρόπος αυτός δεν συμφωνεί με την νομοθεσία και είναι άδικος. Η ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για την θέρμανση ενός χώρου, εξαρτάται άμεσα ΚΑΙ από τον όγκο του χώρου.

 


  • 21. Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και επιθυμώ να αποκτήσω πλήρη αυτονομία στην θέρμανση, δηλαδή να εγκαταστήσω ολοκληρωμένο δικό μου σύστημα θέρμανσης με καυστήρα, λέβητα κ.λπ. Μπορώ να απαλλαγώ εξ’ ολοκλήρου από συμμετοχή στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας μου;
    Κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται,, να εγκαταστήσει ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης της επιλογής του. Αυτό που δεν δικαιούται να κάνει σε καμία περίπτωση είναι να καταλάβει κοινόχρηστο χώρο ή τμήμα κοινοχρήστου χώρου για δική του χρήση (εγκατάσταση του συστήματος), χωρίς την σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών, εκτός βέβαια εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται και επιτρέπεται ρητά από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Όσο για  το θέμα της συμμετοχής  στις δαπάνες θέρμανσης, κατά την άποψή μου και πάλι:
    Παραμένεις υπόχρεος εις ολόκληρο, όσον αφορά την συμμετοχή σου στις δαπάνες συντήρησης και επισκευών του κοινόχρηστου συστήματος θέρμανσης.
    Για τις δαπάνες αγοράς πετρελαίου αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών δεν δέχεται την ολοκληρωτική απαλλαγή σου, μπορείς σε πρώτη φάση να επιδιώξεις: Αν δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης θα πρέπει να σου αναγνωριστεί τουλάχιστον το ευεργέτημα (έκπτωση) που προβλέπει ο κανονισμός για τα κλειστά διαμερίσματα. Αν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης θα πρέπει να πληρώνεις μόνο το πάγιο θέρμανσης εάν ο κανονισμός προβλέπει τέτοιο.
    Αν καταφύγεις σε δικαστήριο για να απαλλαγείς εξ ολοκλήρου από την υποχρέωση συμμετοχής στην δαπάνη αγοράς πετρελαίου μπορεί να δικαιωθείς. Υπάρχει τέτοιο δικαστικό προηγούμενο, αλλά δεν είναι φυσικά σίγουρο ότι ταυτίζεται απόλυτα με την δική σου περίπτωση. Δεν γνωρίζω όμως να υπάρχει νόμος που να καλύπτει την συγκεκριμένη περίπτωση.

 

  • 22. Μελετώ τα κοινόχρηστα μου κάθε μήνα. Βλέπω ότι κάθε μήνα (ακόμη και με σταθερή τιμή πετρελαίου) η ώρα θέρμανσης χρεώνεται με διαφορετική τιμή. Ο λόγος δηλαδή ώρες / λίτρα πετρελαίου μεταβάλλεται συνεχώς. Γιατί συμβαίνει αυτό;
    Ο λόγος Λίτρα / Ώρες πράγματι δεν είναι σταθερός. Αυτό συμβαίνει διότι οι ώρες που μετρούνται αφορούν τον χρόνο που εμείς θερμαίνουμε το διαμέρισμά μας, ενώ η κατανάλωση εξαρτάται από τον χρόνο λειτουργίας του καυστήρα. Στον χρόνο λειτουργίας του καυστήρα υπεισέρχονται διάφοροι μεταβλητοί παράγοντες όπως:Ποιος ζήτησε θέρμανση και πότε. Κάποιες ώρες της ημέρας θέρμανση μπορεί να ζητάει μόνο ένα διαμέρισμα, κάποιες άλλες πέντε διαμερίσματα ταυτόχρονα κ.λπ.
    Η θερμοκρασία μέσα στα διαμερίσματα. Διαφέρει ανάλογα με τις συνήθειες κάθε οικογένειας (ρύθμιση θερμοστάτη, συχνός πολύωρος αερισμός ή όχι)



    Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος που αλλάζει. Και πολλοί άλλοι
    Σημειώστε ότι όταν πέντε διαμερίσματα ζητούν θέρμανση για μία π.χ. ώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καυστήρας ανάβει για μία ώρα. Μπορεί στο διάστημα της μίας αυτής ώρας ο καυστήρας να ανάψει δύο φορές από 10 λεπτά. Αν στο διάστημα της ώρας αυτή ζητήσουν θέρμανση περισσότερα διαμερίσματα ο καυστήρας θα λειτουργήσει για μεγαλύτερο διάστημα και ούτω καθεξής. Το ίδιο συμβαίνει με την λειτουργία του καυστήρα αν μεταβάλλονται οι συνθήκες μέσα στο διαμερίσματα. Αν π.χ. έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα μας το σύστημα θέρμανσης πρέπει να λειτουργήσει για περισσότερο χρόνο για να ανεβάσει την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο όπου είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης. Η απάντησή μου είναι πολύ απλοποιημένη, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι η διακύμανση είναι όχι μόνο αναμενόμενη αλλά και αναπόφευκτη.

 

  • 23.Ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μας επιμένουν ότι κάποιες από τις δαπάνες των κοινοχρήστων πρέπει να κατανέμονται σε ίσα μερίδια στις ιδιοκτησίες. Είναι σωστό;
    Όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, ανεξάρτητα αν αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα ΧΙΛΙΟΣΤΑ της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη. Κατανομή σε ίσα μερίδια είναι άδικη και παράνομη. Στο σημείο αυτό η νομοθεσία είναι κάθετη και συγκεκριμένη.

 

  • 24. Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος το οποίο ενοικιάζω. Αυτή την στιγμή είναι κλειστό γιατί δεν έχω ακόμα βρει τον κατάλληλο ενοικιαστή. Πρέπει να εξακολουθήσω να πληρώνω κοινόχρηστα;
    Στις περισσότερες περιπτώσει οι κανονισμοί των πολυκατοικιών δεν προβλέπουν έκπτωση στα κοινόχρηστα ιδιοκτησιών οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο παραμένουν κλειστές και αχρησιμοποίητες, με δύο εξαιρέσεις:
    1. Στις πολυκατοικίες πού δεν έχουν αυτονομία θέρμανσης συνήθως υπάρχει μία έκπτωση γύρω στο 50 %. Και στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες συνήθως είναι: Να παραμείνει η ιδιοκτησία τελείως κλειστή και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 – 60 ημερών. Να απομονωθούν και να σφραγιστούν τα σώματα του καλοριφέρ, με ευθύνη του διαχειριστή, ο οποίος πρέπει επίσης να τα αποσφραγίσει. Στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης είναι αυτονόητο ότι στα κλειστά διαμερίσματα χρεώνεται μόνο το πάγιο θέρμανσης, αφού οι μετρητές δεν καταγράφουν κατανάλωση.
    2. Στους κανονισμούς πολυκατοικιών υπάρχει συνήθως ειδική πρόβλεψη με την οποία ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας απαλλάσσεται για ορισμένο χρονικό διάστημα από τα κοινόχρηστα για τις ιδιοκτησίες πού έχει στην ιδιοκτησία του και παραμένουν απούλητες και αχρησιμοποίητες.

 



  • 25. Ορισμένα διαμερίσματα στην πολυκατοικία μου εμφανίσθηκαν στα σχέδια της άδειας με συγκεκριμένο εμβαδόν. Σήμερα το εμβαδόν τους είναι μεγαλύτερο, διότι έκλεισαν τους ημιυπαίθριους χώρους, χωρίς να το δηλώσουν, δηλαδή παράνομα. Όμως τα χιλιοστά θέρμανσης παραμένουν εκείνα που είχαν υπολογιστεί αρχικά, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που τους αναλογούν. Οι ιδιοκτήτες των ευνοημένων διαμερισμάτων δεν δέχονται καμία αλλαγή και υπολογισμό της δαπάνης θέρμανσης με βάση τα πραγματικά χιλιοστά; Είναι σωστό;
    Οριστική λύση είναι να ζητήσετε από έναν μηχανολόγο μηχανικό (κατά προτίμηση αυτόν που εξ αρχής έκανε την μηχανολογική μελέτη κατασκευής της πολυκατοικίας) να σας φτιάξει μια μελέτη θέρμανσης με βάση το παραπάνω Π.Δ.Ο νόμος ορίζει ότι μια διαφορετική συμφωνία για την κατανομή δαπανών μπορεί να έχει την μορφή απλής απόφασης συνέλευση που όμως θα γίνει αποδεκτή και θα υπογραφεί απ’ ΟΛΟΥΣ τους συνιδιοκτήτες.
    Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο, καλό είναι να γίνει συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο επίσης θα υπογράψουν όλοι και θα μεταγραφεί. Έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μελέτη αυτή θα εφαρμόζεται στο εξής από τον διαχειριστή. Αν φυσικά κάποιοι “ευνοημένοι” αρνούνται την λύση αυτή μπορείτε με αγωγή σας είτε ομαδικά είτε ατομικά να ζητήσετε από το αρμόδιο δικαστήριο να τους αναγκάσει. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα ανακύψουν και τα ζητήματα της καταπάτησης του οικοδομικού κανονισμού κ.λπ.

 

  • 26. Τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας μου δεν τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από θερμοσίφωνα, αλλά από μπόιλερ το οποίο λειτουργεί με πετρέλαιο, το οποίο αποθηκεύεται σε ειδική δεξαμενή. Πώς θα πρέπει να γίνεται η κατανομή της δαπάνης αγοράς αυτού του πετρελαίου;
    Αν υπάρχει σύστημα θέρμανση νερού με καυστήρα πετρελαίου και το σύστημα αυτό είναι χωριστό απ΄ αυτό της θέρμανσης (καλοριφέρ), ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κατανομή της δαπάνης του πετρελαίου αυτού του συστήματος είναι να εγκατασταθεί σε κάθε ιδιοκτησία υδρόμετρο ζεστού νερού (υπάρχουν ειδικά τέτοια), το οποίο να μετρά την κατανάλωση ζεστού νερού (σε κυβικά μέτρα) κάθε ιδιοκτησίας. Κατόπιν θα γίνεται κατανομή της δαπάνης πετρελαίου βάση των ενδείξεων των υγρομέτρων. Αν για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση υγρομέτρων, η κατανομή μπορεί να γίνει βάση των ατόμων που μόνιμα κατοικούν σε κάθε ιδιοκτήτης.

 

Πηγή: www.polyd.gr



Διαβαστε ακόμη:  Ζείτε σε πολυκατοικία; Ερωτήσεις και απαντήσεις «συμβίωσης» (ΙΙ)-Δαπάνες κοινόχρηστων χώρων

148 Σχόλια

  1. Δήμητρα Κάμπα on

    Έχουμε έναν στην πολυκατοικια που μας το παίζει Νταής δεν πληρωνει και μας κάνει και ζημιές τι να κάνουμε;; δεν υπολογιζει ούτε αστυνομία ούτε εισαγγελέα ούτε τίποτα, και μας ταλεπωρει και με καταγγελιες στην πολεοδομια που μας αθωωνουν τα δικαστήρια. Είμαστε 14 οικογένειες στην τυχη ενος τρελου.ανεβενει στην ταράτσα μας κόβει τους ηλιακους μας σπαει τα τζαμια από κοινοχρηστες πορτες,καταπαταει την πυλωτή με σταθευμενα αχριστα οχηματα.και δεν μπορουμε να του κάνουμε τίποτα. Τι μας συμβουλευετε;;;

  2. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Καλό μεσημέρι. Εφ´οσον δεν έχει γίνει κάτι με τα δικαστήρια, φοβόμαστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Μια πιθανότητα είναι να διωχθεί όταν αποδεδειγμένα διαπράξει αξιόποινη πράξη. Αν για παράδειγμα πιαστεί επ´αυτοφόρω να καταστρέφει ηλιακό. Και πάλι πρέπει να γίνει μήνυση και δικάσιμος, που συνήθως καθυστερεί.ισως ένας δικηγόρος να είχε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να γίνει.Απο εμάς …καλό κουράγιο

  3. Γιάννης on

    Γειά σας, στο ισόγειο πολυκατοικίας ακριβώς δίπλα από τον χώρο της εισόδου έχει ανοίξει καφενείο το οποίο δημιουργεί προβλήματα ηχορρύπανσης κατά τους θερινούς μήνες, ενώ κάποιες μέρες του μήνα μετατρέπει την χρήση του σε κέντρο διασκέδασης αφού χρησιμοποιεί την αίθουσα για γιορτές με τραγουδιστές όργανα και μεγάφωνα με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ηχορρύπανσης στην πολυκατοικία και τη γειτονιά.

    Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν απαγορεύει ρητά την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παρά μόνον αναφέρει πως «καμία οριζόντια ιδιοκτησία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν φροντιστήριο, εντευκτήριο, λέσχη, πολιτικό γραφείο, εκλογικό κέντρο, γραφείο δημόσιας υπηρεσίας, ωδείο και χοροδιδασκαλείο)

    Όσες συστάσεις και αν έχουν γίνει στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν συμμορφώνονται, ενώ οι ένοικοι της πολυκατοικίας δεν είναι θετικοί στο να κινηθούν νομικές διαδικασίες λόγω κόστους.

    Τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση;

  4. Γιωργος on

    την πολυκατοικια μας αναλαβε εταιρια και Διορισε προεδρο και ταμεια οι οποιοι οφειλουν κοινοχρηστα
    Επιτρεπεται αυτο?

  5. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο διορισμός δεν ισχύει κανονικά, εκτός αν έλαβε την σιωπηλή αποδοχή των υπόλοιπων ενοίκων. ‘Όσο για το οτι χρωστάνε, δεν έχει να κάνει με το τι επιτρέπεται ή όχι.Κι αυτοί κατατάσσονται στην κατήγορια όσων-θεωρητικά-δεν έχουν να πληρώσουν, λόγω της κρίσης

  6. Ελενα on

    Καλησπέρα! Ειμαι ενοικιαστρια 13 χρόνια και ο ιδιοκτήτης μου ζει στο εξωτερικό ,δεν εχω επικοινωνια καθόλου μαζί του διότι εχει ορίσει υπευθυνη για το διαμερισμα μου την Ξαδέρφη του που ειναι και αυτη ιδιοκτητρια και διαχειριστρια στην πολυκατοικια.Το τελευταιο διαστημα ομως αποφασιστηκε απο τους συνιδιοκτητες να πληρωνουμε εμεις οι ενοικιαστες τα κοινοχρηστα της δισχειριστριας μιας και αυτή κουραστηκε να ειναι 8 χρόνια διαχειριστρια και για να συνεχισει να κανει χρεη διαχειριστη θα πρεπει να πληρωνουμε εμεις τα κοινοχρηστα της η αλλιως ειπε θα ορισουν εταιρεια να το αναλαβει!αυτο μου ειπε το αποφασισαν απο κοινού οι ιδιοκτητες!Η απορια μου ειναι η εξης: ποιοι πρεπει να πληρωνουν την εταιρεια η την διαχειριστρια? Οι ενοικιαστες ή οι ιδιοκτητες ?Δεν ειναι υποχρεωση των ιδιοκτητων η διαχείρηση μιας πολυκατοικίας?γιατι πρεπει να πληρωνω αυτο το εξοδο εγω που ειμαι ενοικιαστρια και τοσα χρονια δεν μου ειχε ζητηθεί ποτε?Σας ευχαριστώ εκ προτερων

  7. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Την εταιρεία που θα βγάζει τα κοινόχρηστα την πληρώνουν όλοι-και οι ενοικιαστές. Το να πληρώνει κάποιος τα κοινόχρηστα της διαχειρίστριας, είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά! Προφανώς δεν ισχύει. Και φυσικά, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν την διαχείριση, εκτός αν αποφασιστεί αλλιώς από την συνέλευση της πολυκατοικίας.

  8. ΕΛΕΝΑ on

    Αν αποφασίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας , να δώσουν την διαχείρηση της σε εταιρεία, ποιοι επιβαρύνονται αυτό το έξοδο? οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες?

  9. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η νομολογία που διέπει θέματα λειτουργίας των πολυκατοικιών είναι διάσπαρτη και γιαυτό δεν μπορούμε να δώσουμε σαφή απάντηση. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας ίσως δώσει απάντηση στο ερώτημά σας. Η συνήθης πρακτική πάντως, είναι να πληρώνουν όλοι οι διαμένοντες-ενοικιαστές και ιδιοκτήτες- την εταιρεία που θα αναλάβει απλώς να βγάλει τα κοινόχρηστα, γιατί το ποσό που επιμερίζεται στον καθένα, είναι μικρό.Αν όμως ανατεθεί εξ’ολοκλήρου η διαχείσριση, σε εταιρεια, το ποσό ανεβαίνει κατά πολύ. Η λογική πάντως λέει ότι σε τέτοια περίπτωση το έξοδο επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη. Καλό κουράγιο…ΥΓ: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό ερώτημα σε κάποια εταιρεία διαχείρισης για το θέμα

  10. Καλησπέρα σας… Συμπληρωματικά, στη πράξη το κόστος της διαχείρισης στη περίπτωση αυτή, κατανέμεται στους διαμένοντες στη πολυκατοικία (ενοικιαστές & ιδιοκτήτες)

  11. Demetrio on

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε για να μην παθαίνουμε…
    Μένω με την οικογένειά μου σε 5όροφη πολυκατοικία με οροφοδιαμερίσματα. Τα 2 εκ των 5 ενοικιάζονται (1ος και 2ος) και στα 3 υπόλοιπα κατοικούν οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Έχω την εξής απορία:
    Τα κοινόχρηστα διαιρούνται ισόποσα (!!!???!!) δια του 5 και αφορούν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, συντήρηση ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ, συντήρηση ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ και πάγιες χρεώσεις Φυσικού αερίου από Μάιο έως Οκτώβριο. Σας ακούγεται σωστό; Θα έπρεπε να είναι ισόποση η κατανομή των εξόδων; Όλα τα έξοδα που σας ανέφερα αφορούν και τους ενοικιαστές ή κάποια αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

  12. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Κανονικά, τα συγκεκριμένα κοινόχρηστα (ΔΕΗ – Νερό – Συντήρηση Ασανέρ), υπολογίζονται με βάση τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος, που αναφέρονται στη “Σύσταση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας Πολυκατοικίας”, ενώ αφορούν όλους τους διαμένοντες (ενοικιαστές και ιδιοκτήτες). Πολύ συχνά όμως η πραγματικότητα είναι άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια

  13. Demetrio on

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας…

  14. Διονύσιος on

    Καλησπέρα ,μένω σε μια πολυκατοικια χωρίς αυτονομία στη θέρμανση .φέτος 4 από τα 8 διαμερίσματα αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στο πετρέλαιο απομονώνοντας τα σώματα του καλοριφέρ .παρόλα ταύτα υποχρεουμαστε να πληρώνουμε 30 τοις εκατό βάση νόμου (?)από τη συνολική δαπάνη για το πετρέλαιο αφού δεν έχουμε 50+1 και όλα αυτά χωρις να έχουμε θέρμανση .άδικο δεν είναι ?δεν υπάρχει κάποια τροπολογία να μας καλύπτει?δηλαδή οι έχοντες θέρμανση αν αποφασίσουν να το καίνε όλη μέρα θα τους το κερνάμε το έλαιο?

  15. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν είναι απλή υπόθεση η διακοπή χρήσης πετρελαίου, όταν οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία «καίνε» το καλοριφέρ.

    Κι αυτό γιατί το διαμέρισμα που μένει χωρίς θέρμανση λειτουργεί ως ψυχρό σώμα που απορροφάει θερμότητα από τα γειτονικά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τελικά τους συγκατοίκους του. Παράλληλα το «κλειστό» διαμέρισμα επωφελείται από την θέρμανση των άλλων διαμερισμάτων

    Συναινετική αποδέσμευση από τη χρήση πετρελαίου μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις, ανάλογα με την «ηλικία» και το καταστατικό της πολυκατοικίας.

    Σε πολλές παλαιότερες οικοδομές, πριν από την εγκατάσταση των μηχανισμών αυτονομίας στη θέρμανση στα μέσα στη δεκαετίας του ’80, υπάρχει πρόνοια στο καταστατικό που λέει ότι όταν κάποιος θέλει να εξαιρεθεί από την κεντρική θέρμανση πρέπει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον διαχειριστή.

    Στη συνέχεια, σφραγίζεται η παροχή στο διαμέρισμά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη απαλλαγή, αλλά υποχρεούται να καταβάλλει το 30% του κόστους θέρμανσης, που θα του αναλογούσε με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας.Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά πως οι νόμοι για τη λειτουργία των πολυκατοικιών είναι διάσπαρτοι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας και καθοσριστικός ο κανονισμός

  16. Δημητρης on

    Καλησπερα
    Ειμαι ενοικιαστης σε διαμερισμα ιδιοκτησιας συγκενικου μου προσωπου, ο οποιος μου επιτρεπει και τη χρηση του χωρου σταθμευσης που αντιστοιχει στο διαμερισμα και βρισκεται στην πυλωτη της πολυκατοικιας.
    Δυο απο τους υπολοιπους ιδιοκτητες παιζουν ποδοσφαιρο στην πυλωτη με τα παιδια τους με αποτελεσμα η μπαλα πολλες φορες να πεφτει στο αυτοκινητο μου προκαλωντας μικροεκδορες. Θα ηθελα να μαθω αν επιτρεπεται να συμβαινει αυτο η οχι. Δεν εχω προβλημα με αλλου ειδους παιχνιδια η φωνες των παιδιων.

  17. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αγαπητέ Δημήτρη, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποια τόσο εξειδικευμένη πρόβλεψη για το αν παιδιά μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο στην πυλωτή. Αντιλαμβανόμαστε την ενόχλησή σας, αλλά το σύνηθες είναι τέτοιου είδους ζητήματα να λύνονται μέσα από καλοπροαίρετη συζήτηση και συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Επίσης, ίσως θα βοήθαγε και μια παρέμβαση του διαχειριστή. Βέβαια, πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην λυθεί το ζήτημα…

  18. ΧΡΙΣΤΙΝΑ on

    Καλησπέρα.
    Εδώ και 4 μήνες ενοικιάσαμε ένα σπίτι σε πολυκατοικία του 2005. Απο τις πρώτες ημέρες ακούγεται πολύ δυνατά η βρύση των απο κάτω όταν κάνουν ντουζ. Φυσάει και σφυρίζει τόσο δυνατά που ακούγεται σε όλα τα δωμάτια τόσο δυνατά σαν απορροφητήρας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εδώ και μήνες να ηρεμήσουμε. Πέσαμε σε ενοίκους που κάνουν 10 φορές τη μέρα μπάνιο και ξεκινάνε απο τις 6:00πμ κάθε πρωί και τα Σαββατοκύριακα! Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και μας ξυπνάνε όποτε μπαίνουν για μπάνιο.Τους είπαμε να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για το πρόβλημα κάτι που στην αρχή δεν έκαναν και αδιαφορούσαν. Αφού τους πιέσαμε τον είπαν αλλά δεν ήρθε υδραυλικός. Τελείως τυχαία μίλησα με κάποιον που διαπίστωσα πως ήταν ο ιδιοκτήτης τους χωρίς να τον γνωρίζω και έμαθα πως τα παιδιά είπαν ψέματα, δεν ήρθε ποτέ ο υδραυλικός, απλά για να μην τους πρήζουμε. Του είπαμε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα και είπε θα τον στείλει έναν να το φτιάξει. Πέρασαν πάλι 10 μέρες και ξυπνάμε πρωί πρωί πάλι απο τον θόρυβο, εκτός απο τις νυχτερινές ώρες που μπαίνουν για μπάνιο και ενοχλούν.
    ΟΙ ένοικοι αδιαφορούν και δεν μας χτυπάνε να μας πούνε έστω ότι ήρθε ή δεν ήρθε ο υδραυλικός, ή να μας ρωτήσουν τι έγινε, αν λύθηκε η όχι το πρόβλημα, όλο εμείς χτυπάμε και κουραστήκαμε, δεν θέλουμε να πάμε ξανά να ρωτάμε τι έγινε.
    Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση που υπάρχει υδραυλικό πρόβλημα στο κάτω διαμέρισμα και κάνει δύσκολη τη διαβίωσή μας στο σπίτι μας και δεν το φτιάχνουν; Μου είπε κάποιος πως έχουμε το δικαίωμα να πάμε στον εισαγγελέα; Έχω και στοιχεία, όπως βίντεο που ακούγεται πεντακάθαρα το πρόβλημα όποιος το άκουσε μας είπε πως είναι αδιανόητο να ακούγεται τόσο δυνατά. Απο τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα μπορεί ο εισαγγελέας να τους αναγκάσει να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια για να λυθεί το θέμα ακόμη και αν πρόκειται για σκάψιμο στον τοίχο;
    Η επόμενη λύση είναι να σηκωθούμε να φύγουμε και να ξανα μετακομίσουμε ενώ ακόμη δεν προλάβαμε να τακτοποιηθούμε. Αλλά όλη αυτή τη ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακόμισης ποιος θα τα αναλάβει; Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε και τι προβλέπει ο νόμος. Θα θέλαμε να μάθουμε πριν κάνουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
    Σας ευχαριστώ.

  19. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αυτό που περιγράφετε είναι πράγματι ένα πρόβλημα. ιδίως αν γίνεται τις ώρες κοινής ησυχίας, οπότε σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία. Επίσης μπορείτε να κάνετε μήνυση. Ο εισαγγελέςα δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για τέτοια θέματα.Ισως θα μπορούσε να παρέμβει ο διαχειριστής, μήπως βρεθεί κάποια λύση. Δυστυχώς,η καλή γειτονίας, πολύ συχνά είναι θέμα καλών διαπροσωπικών σχέσεων…

  20. ΧΡΙΣΤΙΝΑ on

    Μα δεν γίνεται να καλέσω αστυνομία καθώς μέχρι να έρθει θα έχει σταματήσει ο θόρυβος. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα μπούνε για μπάνιο κάθε μέρα. Δυστυχώς ο διαχειριστής δεν παρεμβαίνει δεν μπορεί να κάνει κάτι εφόσον είναι μέσα στο σπίτι το θέμα. Η μήνυση έχει 150€, αν και προτείναμε μέχρι και να φέρουμε εμείς υδραυλικό να το φτιάξει και να πληρώσουμε αλλά θα μας βγούνε λιγότερα. Δηλαδή να καλέσει εισαγγελέας για διατάραξη κοινής ησυχίας, και όχι μόνο καθώς και τις υπόλοιπες ώρες δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε πότε κάνουν αυτοί μπάνιο δεν μπορεί να γίνει κάτι;
    Επειδή ξέρω απο συγγενικό μου πρόσωπο, η μήνυση εκτός του ότι κοστίζει είναι και χρονοβόρα. Εμείς έχουμε ήδη 4 μήνες και θέλουμε να λυθεί άμεσα.
    Πρέπει να πιέσουμε ιδιοκτήτη; Οι ενοικιαστές σε αυτή τη περίπτωση που ξέρουν ότι ενοχλούν και μπαίνουν σε ώρες κοινής ησυχίας έχουν ευθύνη;

  21. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ο εισαγγελέας προφανώς δεν έρχεται. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας προτείνουμε κάτι άλλο

  22. ΧΡΙΣΤΙΝΑ on

    Δε πειράζει σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και την άμεση ανταπόκριση.

  23. Ελευθερία Π. on

    Καλησπέρα, στην πολυκατοικία που μένουμε τοποθετήθηκε ηλεκτρική καγκελόπορτα στον εξωτερικό χώρο (πάρκιν και πυλωτή) για να αποτρέψουμε το παρκάρισμα αυτοκινήτων εκτός πολυκατοικίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Δίπλα ακριβώς από την είσοδο των αυτοκινήτων υπάρχει μια πορτίτσα για να μπαίνουν μέσα στην πολυκατοικία οι πεζοί. Ξαφνικά όμως, εδώ και μία εβδομάδα, αυτή η πόρτα είναι συνέχεια κλειδωμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και στα κουδούνια από άτομα εκτός πολυκατοικίας. Ούτε ο ταχυδρόμος δεν μπορεί να μπει για να αφήσει την αλληλογραφία. Έρχονται φίλοι στο σπίτι και πρέπει να μας πάρουν τηλέφωνο και να κατέβει κάποιος να τους ανοίξει! Είναι νόμιμο αυτό? Μπορεί να γίνει με απόφαση κεντρικής συνέλευσης?

  24. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά πλέον στις πολυκατοικίες για τον φόβο των διαρρηκτών. Αν το έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, θα πρέπει να το αποδεχτείτε. Παράνομο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Δυσλειτουργικό σίγουρα…

  25. Ελευθερία Π. on

    Στη συνέλευση από ότι κατάλαβα οι απόψεις διχάζονται. Άσχετα όμως με την συνέλευση, εγώ δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να κόβεται η πρόσβαση των επισκεπτών στην εξώπορτα και στο κουδούνι του δικού μου διαμερίσματος χωρίς να συμφωνώ με αυτό? Κλειδώνουν μια πόρτα ύψους 1,10 μ. που αν κάποιος θέλει να μπει απλά περνάει από πάνω της πανεύκολα…
    Your comment is awaiting moderation.

  26. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Προωπικά πιστεύω ότι έχετε δίκιο. Δυστυχώς συμβάινει, όπως προείπα, σε πολλές πολυκατοικίες. Και σε αυτό το ζήτημα είναι θέμα συνεννόησης. Αν είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να το συζητήσουν…

  27. Ανδριανα on

    Καλησπερα σας!!νομιζα πως μονο εγω εχω κακο γειτονα!συγκεκριμενα εχω θεμα με τη μουσικη τη βαζει αρκετα δυνατα και λογω ελλειψης ηχομονωσης εχει ως αποτελεσμα να ακουγεται.εχω κανει συσταση στον ιδιο αλλα η απαντηση του ηταν θα προσπαθησω αν και δεν ειναι ωρα κοινης ησυχιας!το θεςμα μου ειναι οτι σε λιγο καιρο θα γινω μανουλα και δεν θα ξερω τι θα κανω!τι μου προτεινετ μιας και ο αντρας μου δεν θελει να ασχοληθει παραπανω διοτι η αληθεια ειναι δεν θελουμε παρεξηγησεις.σας ευχαριστω πολυ!

  28. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ή θα έρθετε τελικά σε κάποια συνεννόηση, ή θα κάνετε καταγγελία στην αστυυνομία, ή θα καταφύγετε στον εισαγγελέα ακροάσεων, έχοντας λάβει στις περιπτώσεις, που είναι εφικτό, τα στοιχεία των αστυνομικών που ερεύνησαν την καταγγελία και αντίγραφο της αναφοράς τους από το βιβλίο συμβάντων.

  29. Ολγα on

    Καλησπέρα είμαι ιδιοκτήτρια διαμερίσματος σε πολυκατοικία και πρόσφατα τοποθέτησα στα κάγκελα του μπαλκονιού επιπλέον κάγκελο απο πανω που είναι πλαστικό με βίδες πανω στην κουμπαστη ,δεν είναι μόνιμο με ηλεκτροκολιση, στο μελλον θα το βγαλω.Εχω ένα παιδάκι 2 χρόνων και σκαρφαλώνει γιατί τα κάγκελα είναι οριζόντια 1 μέτρο υψος και είμαι στον πέμπτο όροφο. Ένας ιδιοκτήτης μου έκανε παρατήρηση ο οποίος δεν μένει στην πολυκατοικία το νοικιάζει το διαμέρισμα του. Μου είπε ότι δεν επιτρέπεται για την εικόνα της πολυκατοικίας. Το καταστατικό όμως δεν γράφει κάτι πανω σε Αυτο, απο ότι ξέρω όμως ότι δεν είναι μόνιμο δεν υπάρχει προβλημα σωστά?

  30. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θα προτείναμε να το κουβεντιάσετε με τον διαχειριστή, και να λυθεί το θέμα στα πλαίσια της καλής συνεννόησης. Πάντως μπορεί να τεθεί θέμα συνολικής εικόνας της πολυκατοικίας,αν και η αντίδραση του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη είναι δύστροπη, εφόσον μιλάμε για κάτι μη μόνιμο, που μάλιστα αφορά την ασφάλεια ενός παιδιού

  31. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ on

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το site σας. Είμαι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια σε πολυκατοικία. Σε διαμέρισμα υπογείου εδώ και δύο χρόνια χρειάζεται τουλάχιστον 1 φορά το δίμηνο ή όποτε κρίνεται αναγκαίο, να γίνεται απόφραξη διότι πλημμυρίζει και το ίδιο το διαμέρισμα, αλλά και το απέναντι του, του οποίου είμαι ιδιοκτήτρια. Η ένοικος του πρώτου υπογείου διαμερίσματος αρνείται να επιτρέψει σε υδραυλικό να εργαστεί σχετικά, διότι κατά τις εργασίες, το δωμάτιο γίνεται χάλια κλπ. Ο ιδιοκτήτης της είναι άφαντος. Επιπλέον, αναμένονται εντός του επομένου εξαμήνου εργασίες και από την ΕΥΔΑΠ για οριστική λύση του προβλήματος που τόσο μας ταλαιπωρεί. Η ένοικος δε συνεργάζεται, παρόλο που την πλησιάσαμε ευγενέστατα και γνωρίζει το πρόβλημα πάρα πολύ καλά. Τί μπορώ να κάνω για άμεση τακτοποίηση;Μπορώ να την “αναγκάσω” με κάποιον τρόπο να συνεργαστεί; Έχω δοκιμάσει τα πάντα, μέχρι και να της πληρώσουμε τυχόν ζημιές ή καθαριότητα. Η αστυνομία μπορεί να επέμβει; Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  32. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θεωρούμε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει.Θα μπορύσε να της τηλεφωνήσει κάποιος δικηγόρος ή να της αποσταλλεί εξώδικο

  33. Αρχοντία on

    Καλησπέρα σας. Η αδερφή μου και εγώ μένουμε πάνω – κάτω σε ιδιόκτητα σπίτια. Εγώ φροντίζω όλους τους κοινόχρηστους χώρους γιατί εκείνη δεν ασχολείται. Όταν πλένει την κοινόχρηστη σκάλα την πλένει μέχρι το δικό της διαμέρισμα. Εγώ που μένω από κάτω πάντα μου αφήνει όλη τη βρωμιά. Δεν υποχρεούται να πλένει όλη τη σκάλα;

  34. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όπως το θέτετε,ακούγεται άδικο.Νομίζουμε ότι με μια καλή συνεννόηση θα μπορούσσατε να σφουγγαρίζετε εναλλάξ,όλους τους κοινόχρηστους χώρους (και την πανω και την κάτω σκάλα).Η καλή γειτονία είναι αποτέλεσμα διαλόγου και καλής θέλησης. Ειδικά, όταν οι ένοικοι είναι δύο οφείλουν να βρίσκουν πεδίο συνεννόησης ώστε να μοιράζονται εξίσου τις δουλειές

  35. Θεοδώρα on

    Μένω στο ισόγειο καί έχω προβλήματα με τόν ειδιοκτυτη στον δεύτερο όροφο όταν απλώνω ρούχα λευκά
    απλώνουν σκούρα για νά στάζουν και να λερώνουν τα δικά μας ώστε νά μας κάνουμε να φωνάζουμε τινάζουν
    όταν έχω απλωμένα ρούχα καθαρίζουμε τόν ακάλυπτο χορό μπροστά από το μπαλκόνι μας καί θά πετάνε σκουπίδια αυτή ποτέ δεν καθαρίζουν τόν ακάλυπτο χώρο έχουμε αγανάκτηση δεν πρέπει νά υπάρχουν ώρες για άπλωμα ρούχων η για τινάγματα πως νά το διαχειριστούμε αυτό το θέμα όταν με τόν ίδιο δεν συνεννοούμαστε ευχαριστώ πολύ.

  36. Ειρήνη Χριστοδουλάκη on

    Καλημέρα και θερμά συγχαρητήρια για το site σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται η κατανομή στους ενοίκους μια πολυκατοικίας η δαπάνη εκκένωσης του βόθρου. Αυτή τη στιγμή είμαι με τον σύντροφο μου ενοικιάστρια ενός διαμερίσματος 91 τετρ. μέτρων του 3ου ορόφου μιας πολυκατοικίας και η εταιρεία που βγάζει τα κοινόχρηστα μας χρέωσε για 2 μήνες 99,18 ευρώ μόνο για το βόθρο! Στον ίδιο όροφο, η χρέωση του βόθρου των άλλων δύο διαμερισμάτων είναι 11,02 ευρώ (για 91 τετραγωνικά) και 44,08 ευρώ (για 130 τετραγωνικά και τριμελή οικογένεια). Ρωτήσαμε τον διαχειριστή που συνεργάζεται με την εταιρεία για να της δίνει τις μετρήσεις και μας είπε ότι η κατανομή της δαπάνης εκκένωσης του βόθρου γίνεται σύμφωνα με την κατανάλωση ζεστού νερού (!). Υπάρχει κάποιος νόμος που να ορίζει πως ακριβώς πρέπει να γίνεται; Πως μπορώ να βγάλω άκρη? Δεν έχω το καταστατικό της πολυκατοικίας, καθώς είμαι ενοικιάστρια.

  37. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ on

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το χρόνο σας,τις συμβουλές σας και το site σας..!!Είμαι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος σε μια 8όροφη πολυκατοικία!Υπάρχει μούχλα στο δωμάτιο μου το οποίο συνορεύει με το μπαλκόνι του απο πάνω διαμερίσματος και συγκεκριμένα την υδροροή του.Οι 3 μάστορες που έφερα μου είπαν οτι είναι θεμα κακής μόνωσης στο σιφώνι της υδροροής και ενδεχομένως και της ένωσης την υδροροής(δλδ να μην έχει γινει καλή συγκόλληση στους σωληνες της υδρροης και πρεπει να το ανοιξουν να το ελεγξουν και αν χρειαστει επιδιορθωσει κιολας,ομως σιγουρα πρεπει να ανοιχτει για να δωθει και εγγυηση της εργασιας τους..η ολη εργασια θα γινει στο σιφωνι της υδροροης και εσωτερικα της υδροροης για να σταματησουν το προβλημα..Μου ειπαν οτι ειναι κοινοχρηστο έξοδο (και οι 3 μαστορες)!μολις ανεφερα το ολο θεμα ,για να συγκαλεσω και συνελευση μ ειπαν οτι πρεπει να εχω χαρτι βασει νομου οτι οντως ειναι κοινοχρηστο εξοδο..στο καταστατικο της πολυκατοικιας δε λενε τπτ για υδροροες η για την μονωση γυρω απο το σιφωνι της υδρρορης..εγω τι μπορω να κανω για να τους κατοχυρωσω και επειτα να γινουν τα υπολοιπα?οπως συνελευση κλπ?γτ ουτε αυτο δε δεχονται..υπαρχει καποιος νομος?καποια καλυψη ?ευχαριστω παρα πολυ!!ζω μια πολυ ψυχοφθορα κατασταση γτ οι υπολοιποι ενοικοι δε ειναι συννενοησιμοι ,οπως φυσικα και στις περισσοτερες πολυκατοικιες,αλλα ειναι και θεμα υγειας η μουχλα στο δωματιο που κοιμασαι οταν εχεις και ασθμα..

  38. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Στην οριζόντια ιδιοκτησία οι συνιδιοκτήτες έχουν χωριστή κυριότητα σε όροφο οικοδομής ή διαμέρισμα ορόφου αλλά και αναγκαστική συγκυριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, που αποκτάται αυτοδίκαια, ανάλογα με τη μερίδα του καθενός. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά το έδαφος, τα θεμέλια, ο φέρων οργανισμός, η στέγη, οι καπνοδόχοι, οι αυλές, τα φρεάτια ανελκυστήρων, οι εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και το κλιμακοστάσιο.Η εκτέλεση των εργασιών, που αποσκοπούν στη συντήρηση, βελτίωση και επισκευή του κοινόχρηστου χώρου ή πράγματος και η προσθήκη σ’ αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία κάποιας δαπάνης και την υποχρέωση των συνιδιοκτητών να συμμετάσχουν στη δαπάνη αυτή, όπως έχουν (συνήθως συμβατική) υποχρέωση να συμμετάσχουν και σε οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, που έχει σχέση με τη λειτουργία της οικοδομής (ΕφΑθ 349/2006 ΕΔικΠολυκ 2006/267).Οι κοινόχρηστες δαπάνες, στις οποίες ο ιδιοκτήτης κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι υποχρεωμένος να συμβάλλει κατά το ποσοστό συμμετοχής της ιδιοκτησίας του σ’ αυτές, μπορούν να γίνουν από έναν ή περισσότερους συνιδιοκτήτες και χωρίς ακόμη απόφαση της γενικής συνέλευσης, όταν είναι αναγκαίες, για την διατήρηση της κοινής οικοδομής κατάλληλης προς εκπλήρωση του προορισμού της και προς αποτροπή αμέσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης των κοινών μερών και εγκαταστάσεών της (βλ. ΕΦΑΘ 1313/2007 Δ/νη 2007/929, ΕφΠατρ 247/2004 Αχαϊκή Νομ. 2005/659).Στην περίπτωση δε της διενέργειας επισκευών σε κοινόχρηστο χώρο από έστω και ένα μόνο συνιδιοκτήτη για την αποτροπή άμεσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης του, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη δαπάνη.

    Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής των υπολοίπων συνιδιοκτητών στις δαπάνες επισκευής, ο συνιδιοκτήτης, με δαπάνες του οποίου αποκαταστάθηκαν οι ζημίες, δύναται να αξιώσει δικαστικά την καταβολή τους με άσκηση αγωγής.

  39. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ on

    Κυρία Βερενίκη σας ευχαριστώ παρα πολύ για το χρόνο σας και τις συμβουλές σας..όσον αφορά το ειδικό πρόβλημα που ανέλυσα παραπάνω ,σύμφωνα με αυτά που μου γράψατε ως προς το τι θεωρείται κοινόχρηστος χώρος ,δεν περιλαμβάνεται δλδ η υδροροη..όμως εγώ έψαξα μέσω δικηγόρου με προεδρικό διάταγμα που ισχύει οτι η ύδρευση καιβόθροι κλπ..ανήκουνσ τους κοινόχρηστους χώρους..επομένως εσείς τι θεωρείτε?γτ οι ιδιοκτήτες ζηταν χαρτι απο δικηγορο και χαρτι απο τον μάστορα για το τι θα φτιαξει κοστος και οτι ειναι κοινοχρηστος χωρος(συμφωνω μαζι τους για να ειμαι κατοχυρωμενη και εγω)..και οι 3 μαστορες π εφερα και ο δικηγορος ειπανε οτι ειναι κοινοχρηστα..ομως επειδη ως σιγουρα θα αμφισβητησουν οποιον μαστορα και να επιλεξω εγω και θαθελουν να φερουν δικο τους κλπ κλπ..εσεις τι πιστευετε?

  40. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ας φέρουν δικό τους μάστορα. Εσάς δεν σας ενοχλεί, Η ζημιά να φτιαχτεί

  41. Κωνσταντινίδης Γεώργιος on

    Καλησπέρα σας,

    Μένουμε στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, στον οποίο υπάρχει ένας ακάλυπτος χώρος οπου έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς, οι πιο πάνω όροφοι έχουν κάποιο μπαλκονακι η παράθυρο μπάνιου. Είναι στην μέση και είμαστε εμείς και άλλη μία πολυκατοικία από δίπλα που περικλείει τον χώρο. Καταρχήν θεωρείται κοινόχρηστος χωρος? Η επειδή μόνο εμείς έχουμε πρόσβαση θεωρείται ιδιωτικος? Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του? Μπορούμε κάπως να βάλουμε κάποιο είδους υπόστεγου? Η είναι παράνομο? (Τέντα, κάποια πέργκολα η οτιδήποτε τετοιο. Όχι πλήρες κλείσιμο του χωρου)

  42. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Καλησπέρα. Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμς με ασφάλεια. Ίσως να απευθύνατε το ερώτημα σε κάποια εταιρεία διαχείρησης πολυκατοικιών

  43. Κωνσταντινίδης Γεώργιος on

    Ευχαριστω πολύ για την άμεση απάντηση σας. Μήπως καλύτερα να απευθυνθω σε κάποιον δικηγόρο και πολιτικό μηχανικό? Η εταιρεία διαχείρισης πως θα γνωριζει?

  44. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μπορεί και να το γνωρίζει. Αλλά, η ιδέα σας για πολιτικό μηχανικό είναι ακόμη καλύτερη

  45. Ειρηνη κουνδουρακη on

    Καλησπερα νοικιασα προσφατα ενα διαμερισμα στο οποιο συνεχεια παραπονιουνται μια οτι κλεισαμε δυνατα ρην πορτα μια οτι ξεκλειδωνουμε πολυ συνατα την εξωπορτα και αλλα τετοια κουλα το τελευταιο που ξεχειλησε το ποτηρι ηταν να μην ανεβαζουμε ντελιβερι στο διαμερισμα μας υπαρχει καποιος νομος που να το απαγορευει αυτο??ευχαριστω

  46. Δήμητρα Χοροζογλου on

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Κατοικώ σε μια 6οροφη πολυκατοικία όπου στον 5 νοικιάζουν δύο οικογένειες αλλοδαπών οι οποίες δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Σχεδον όλη μέρα έχουν ανοιχτές τις κυριες εισόδους των σπιτιών τους για να παίζουν τα παιδιά τους, φωνάζουν, πολλές φορές χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο φως επειδή δεν έχουν δικό τους έξω από την πόρτα και το τελευταίο καιρό αφήνουν συνέχεια προσωπικά τους αντικείμενα έξω από τις πόρτες τους, στους διαδρόμους. Σε αυτες τις περιπτώσεις τι λύσεις υπάρχουν πέρα από τις απλές παρατηρήσεις που έχουν γίνει? Και συγκεκριμένα με τη τοποθέτηση πράγματων σε κοινόχρηστο χώρο τι ισχύει?

  47. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια ειδική πρόνοια σε νόμο για την τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων σε κοινόχργστους χώρους. Αυτά ίσως τα ρυθμίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας ή η γενική συνέλευση

  48. Δημητρης on

    κατοικω σε πολυκατοικια που εχει πισινα απο την κατασκευη της
    υπαρχει νομος που μπορει να σταματησει την χρηση της ή μονο με πλιοψηφια (οριακη) σταματαει
    οριακα ειναι το ΝΑΙ και το ΟΧΙ .
    αφου προυπηρχε γιατι τωρα καποιοι δεν την θελουν.
    εγω νοικιαζω διαμερισμα με πισινα που την θελουν οι ενοικοι μου και αλλοι αλλα καποιοι μεγαλυτεροι σε ηλικια τωρα αποφασιζουν οτι δεν χρειαζεται

  49. Νεφέλη Κασάπη on

    Κατοικώ σε πολυκατοικία στην οποία ο κανονισμός επιτρέπει τα καταστήματα του ισογείου να χρησιμοποιηθούν για bar/καφέ. Το ένα έχει γίνει κομμωτήριο και το άλλο bar, το οποίο και ενοχλεί με την ένταση της μουσικής. Μπορεί να αλλαχθεί ο κανονισμός με πλειοψηφία και να απαγορεύσει η χρήση bar;; εαν μπορεί να αλλαχθεί θα δεσμεύει και τον νυν ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη του bar;;;

  50. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Για να αλλάξει ο κανονισμός πρέπει να υπάρχει ομοφωνία. Το αν δεσμεύει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο, εφόσον έχει νόμιμη άδεια για τη λειτυργία του ως μπαρ. ¨Ενας νομικός σίγουρα έχει έγκυρες απαντήσεις

  51. κατερινα on

    Εδω και ένα χρόνο έχει αγοραστεί το διπλανό διαμέρισμα και έχουν αποφασίσει να το γκρεμίσουν όλο απο μέσα (απο όσο ξέρω δεν υπάρχει μάστορας το φτιάχνει ο ίδιος) Τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας όμως όλη την υπόλοιπη μέρα κάνει ενοχλητική φασαρία και είμαι μαθήτρια Γ λυκείου. Του έχω εξηγήσει οτι με ενοχλεί στο διάβασμα και ρωτησα αν θα μπορούσε να ελαττώσει τις ώρες που κατασκευάζει. Επίσης έχει δημιουργήσει πολλές ζημιές όπως τρύπες στους τοίχους όχι μονο τον δικό μας άλλα και των άλλων γειτόνων και οι σκόνες απο τις κατασκευές τους μπαίνουν και σε άλλα διαμερίσματα με αποτέλεσμα τα παράπονα όλης της πολυκατοικίας. Το θέμα είναι πως αν και προσφέρθηκε να μας φτιάξει τις ζημιές στο θέμα της φασαρίας δεν μας βοηθά καθόλου αφού επιμένει ο,τι έχει το δικαίωμα εφόσον τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας! Καταλαβαίνω οτι πρέπει να φτιάξει το σπίτι του άλλα είναι όλα νόμιμα στις πράξεις του? Δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω και να κινηθώ νομικα?

  52. Νέλλη on

    Καλησπέρα μένω σε ένα τριώροφο κτίριο,Εγώ μένω στο πρώτο όροφο και τα άλλα δύο διαμερίσματα από πάνω μου ρίχνουν συνεχώς νερα με αποτέλεσμα να μου λερώνουν ρούχα και μπαλκόνια,έχω κάνει επανειλημμένα παρατηρήσει και στους Δύο αλλά τίποτα,εχω μιλήσει και με των ιδιοκτήτη του κτιρίου αλλά πάλι δεν βγάζω άκρη,πως μπορώ να το χειριστώ.

  53. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μόνο με καταγγεία στην αστυνομία και μήνυση, πράγμα που σημαίνει προσφυγή στα δικαστήρια. Άλλον δραστικό τρόπο αντιμετώπισης δεν έχετε

  54. Απο κακη επιβλεψη του διαχειριστη,απο την ηλεκτροβανα που υπαρχει στον κοινοχριστο χωρο,εγινε διαρροη νερου κατω απο το δαπεδο του διαμερισματος μου ,με αποτελεσμα απο την υγρασια γεμισε μουχλα στους τοιχους,στις ντουλαπες… απο το πατωμα και προς τα επανω στα 4 απο τα 5 δωματια του σπιτιου.Εγινε αλλαγη της ηλεκτροβανας και τα εξοδα αυτα τα εβαλε στα κοινοχριστα…Τωρα το διαμερισμα “στεγνωνει”και θα χρειαστει μεγαλη επισκευη…
    Ερωτω η ζημια στο διαμερισμα μου(που εγω ελειπα και γυρισα και το βρηκα ετσι)ποιον βαρυνει…Σας ευχαριστω…

  55. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο δεν είμαστε σε θέση να σας απαντήσουμε ορθά. Ζητήστε τη γνώμη δικηγόρου για το πώς η δαπάνη σας θα ελαφρυνθεί με κάποιο τρόπο

  56. ιωάννα on

    Γειά σας, μπορείτε να μου εξηγήσετε τι προβλέπει ο νόμος για την Βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος(airbnb)? Σκοπεύει η γειτόνισά μου να το μισθώσει με τέτοια μορφή, εγώ όμως δίπλα μεγαλώνω οικογένεια και με όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, δεν νιώθω και πολύ ασφαλείς μην γνωρίζοντας ποιος μένει δίπλα μου. Επίσης τι γίνετε με τις φθορές της πολυκατοικίας , τη χρήση ασανσέρ, την καθαριότητα, τα οποία θα επιβαρυνθούμε οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες? Υπάρχει κάποιος νόμος που μας προστατεύει σε περίπτωση που δεν συμφωνούμε να κάνουμε την πολυκατοικία μας ξενοδοχείο ?
    Ευχαριστώ

  57. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές τριβές σε πολυκατοικίες με διαμερίσματα AIrbnb. Θα πρέπει να δείτε τι πρόβλεψη μπορεί να υπάρχει για την χρήση των διαμερισμάτων στο καταστατικό είτε να συζητήσετε το θέμα σε γενική συνέλευση. Διαφορετικά μπορείτε να ζητήσετε ασφαλιστικά μέτρα, με όποια ταλαιπωρία , βέβαια , συνεπάγεται μέσα από μια τέτοια διαδικασία

  58. Ανδρεας on

    Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα μια βοήθεια όσον αφορά την εικόνα της πολυκατοικίας. Μένω στον 3ο όροφο και λόγω του αέρα έχω βάλει τέντα με βάσεις στο ίδιο χρώμα με των υπολοίπων ορόφων οι οποίοι όμως έχουν βραχίονα. Με ενημέρωσε ο ένας ιδιοκτήτης ότι στο μέλλον πρέπει να την αλλάξω και να βάλω και γω βραχίονα. Είναι ο μόνος που το χει αναφέρει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω?

  59. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Γενικότερα υπάρχει κάποιος περιορισμός στις αισθητικές παρεμβάσεις επί των κτιρίων,ώστε οποιαδήποτε αλλάγή να μην προσκρούει στην αισθητική και αρχιτεκτονική κατασκευή του κτιρίου. Προσωπική μας άποψη, είναι ότι, η έλλειψη βραχίονα δεν προκαλεί ιδιαίτερο αισθητικό θέμα. Εφ’οσον είναι ένας ο ιδιοκτήτης που σας έθιξε το θέμα, μπορείτε να το αφήσετε έτσι το ζήτημα προς το παρόν και βλέπετε

  60. ΗΛΙΑΣ on

    Καλησπέρα.
    Θα ήθελα και εγώ την βοηθεια σας σχετικά με την αλλαγή τέντας στο διαμέρισμα μου. Πρόκειται για ένα παλιό διαμέρισμα του 1980 με τις κλασικές πράσινες μεταλλικές τέντες οι οποίες με τον καιρό έχουν σκουριάσει και κιτρινίσει (εσωτερικά κ εξωτερικά) πράγμα που συμβαίνει και σε ολόκληρη την πολυκατοικία. Θέλω να τις αλλάξω σε ένα άλλο χρώμα και εννοείτε πλέον σε ύφασμα. Ο σκελετός θα μείνει ο ίδιος. Το καταστατικό (1980) αναφέρει ‘’ απαγορεύεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων που θα μειώσουν την αισθητική της εξωτερικής διαρρύθμισης και την εμφάνιση της πολυκατοικίας εν γένει από αυτές τις παρεμβάσεις’’. Διαβάζοντας το μου φαίνεται πολύ γενικολόγο από την άποψη ότι τα καινούργια καταστατικά αναφέρουν με ακρίβεια ότι δεν μπορείς να αλλάξεις το χρώμα της τέντας, των κουφωμάτων, τα κάγκελα κτλ. Ποια είναι η άποψη σας? Θα μπορέσει καποιος να με ”κυνηγησει” δικαστικα (ως το χειροτερο σεναριο το αναφερω) βασισμενος στην παραπανω φραση του καταστατικου?

  61. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    ΤΟ να σας κυνηγήσει δικαστικά ειναι ένα ακραίο σενάριο. Γκρίνιες ίσως υπάρξουν.

  62. ΗΛΙΑΣ on

    Σε ευχαριστώ πολυ για τον χρονο σας. Σε αυτο που θα ηθελα την αποψη σας, λογω εμπειριας, ειναι αν εγω μπορω να βασιστω στην γενικολογη αναφορα που καταστατικου και προχωρησω σε καποιες αλλαγες σε περιπτωση που δεν μπορεσουμε να συμφωνησουμε με τους υπολοιπους ενοικους-ιδιοκτητες.

  63. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το site μας είναι δημοσιογραφικό, οπότε δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε περαιτέρω. Ισως να απευθύνατε ένα ερώτημα στο site http://www.polyd.gr, από όπου αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ ή σε άλλη εταιρεία διαχείρησης

  64. Πάνος on

    Καλησπέρα σας και ευχαριστουμε για τις απαντησεις σας σε πολυ καιρια ερωτηματα μας.
    Η δικια μου εχει να κανει με το εξης.
    Στην πολυκατοικια μας εχει παραχωρηθει απο κατασκευης της χωρος (κλειστος) στο ισογειο που λειτουργει ως ναϊσκος.
    Στον κανονισμο απλα αναφερεται η ιδιοτητα του χωρου χωρις αλλες λεπτομερειες (τροπος λειτουργιας του κλπ κλπ)
    Μεχρι πριν εξι μηνες (ο ναϊσκος υπαρχει απο το 1973 που χτιστηκε η πολυκατοικια) γινοταν λειτουργια μια φορα το χρονο. Απο το Σεπτεμβριο ’17 και μετα τα πραγματα αλλαξαν. Την λειτουργουν καθε μερα και εκαναν μεχρι και κηδειες. Προκειται για Χριστιανους του παλαιου ημερολογιου και η μια ολονυκτια διαδεχεται την αλλη.
    Η κατασταση δειχνει να βαινει επιδεινουμενη και οι ενοικοι εχουμε φτασει σε αδιεξοδο. Γνωριζετε αν μπορει να γινει κατι ? που να αποτανθουμε ? σας εχει ξανα τυχει τετοια περιπτωση.
    Ευχαριστω προκαταβολικα

  65. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε για ένα τέτοιο ζήτημα. Συμβουλευτείτε δικηγόρο

  66. Βαλερια on

    Ο νομος τι προβλεπει για τα κοινοχρηστα;;
    Βγαινουν βαση οροφου τετραγωνικων;;

    Στη δικη μου πολυκατοικια τα βγαζουν βαση ατομων.
    Ειναι νομιμο;
    Μενω στον πρωτο οροφο και πληρωνω πεντε ευρω παραπανω απο διαμερισμα μεγαλυτερο σε τετραγωνικα απ το δικο μου που βρισκεται στον δευτερο οροφο..επειδη μενει μονη της.

    Το καταστατικο λεει οτι πρεπει να υπαρξει ομοφωνια σε περιπτωση που γινει συνελευση για πληρωμη βαση ατομων.
    Εγινε πριν εξι χρονια συνελευση..και παραβρεθηκαν μονο τρεις απ τους οχτω ιδιοκτητες.
    Αποφαση πηραν αυτοι για ολους χωρις να συμφωνω.

    Μπορω να ξαναζητησω συνελευση να γινει βαση τετρ και οροφου;

  67. χατζοπουλου βικυ on

    μενω σε 3οροφη οικοδομη .η ταβερνα απ το ισογειο εβαλε στην ταρατσα ενα μηχανημα που κανει τρομερο θορυβο ολη την ημερα και μεχρι τα ξημερωματα.εκανα παρατηρηση αλλα ..τιποτα.τι μπορω να κανω σας παρακαλω?ειναι ανηποφορο

  68. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών γίνεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εάν η πολυκατοικία δεν έχει κανονισμό, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/1929 όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες (πετρέλαιο, καθαρίστρια, ανελκυστήρας, ΔΕΗ, κλπ) κατανέμονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως χρήση ασανσέρ, του ορόφου που βρίσκεται του κάθε διαμερίσματος.Ο νομοθέτης εξάλλου δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πόσα άτομα θα μένουν σε ένα διαμέρισμα. Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.Αν είστε ιδιοκτήτρια βεβαίως μπορείτε να συγκαλέσετε ενκ νέου γενική συνέλευση.

  69. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Κατ’αρχήν, ελέγξτε αν ο ιδιοκτήτης έχει άδεια για κάτι τέτοιο.

  70. Δημήτρης on

    Καλησπέρα,
    Θέλω να σας ρωτήσω αν επιβαρύνεται το διαμέρισμά μου με δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης καθώς και οποιαδήποτε δαπάνη προκύψει σε αλλαγή καυστήρα, βλάβη, κλπ, στην περίπτωση που εγκαταστήσω φυσικό αέριο στο διαμέρισμα πολυκατοικίας μου διαμένω. Αναφέρομαι σε αυτόνομη πλέον θέρμανση, με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου.
    Επίσης, οφείλω να ενημερώσω την πολυκατοικία για τις ενέργειες εγκατάστασης λέβητα φυσικού αερίου και αντίστοιχης αυτονόμησης του διαμερίσματός μου; Αν ναι, σε ποια φάση των εργασιών;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  71. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    O νόμος προβλέπει τα εξής: «Ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί την αυτονόμηση του διαμερίσματος του δικαιούται να προβεί με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από αυτήν, και, κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, στην αυτόνομη σύνδεσή της με το δίκτυο φυσικού αερίου ή στην εγκατάσταση σε αυτήν αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το νέο σύστημα θέρμανσης (φυσικού αερίου ή άλλο) είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από αυτό της κεντρικής θέρμανσης.Κατά τ’ άλλα, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και λαμβάνονται όλες οι πολεοδομικές άδειες κατά την εγκατάσταση του νέου συστήματος και ο απαιτούμενος εξοπλισμός τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.Επιπρόσθετα, με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται υποχρέωση του ιδιοκτήτη της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.Παράλληλα, ορίζεται ότι η οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, απαλλάσσεται μεν από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει στις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές και έκτακτες.Αυτό σημαίνει ότι για τις τακτικές δαπάνες συντήρησης του καυστήρα, αλλά και εάν στο μέλλον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή χρειαστεί να επισκευαστεί ή αντικατασταθεί λόγω βλάβης το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ο ιδιοκτήτης που έχει αυτονομηθεί θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ιδιοκτησία του.

  72. Δημήτρης on

    Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντησή σας. Ωστόσο τονίζετε πως:
    “… ορίζεται ότι η οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας … συνεχίζει να συμμετέχει στις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές και έκτακτες”.

    Ισχύει το ίδιο στην περίπτωση ΓΣ με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών;
    Σας ευχαριστώ και πάλι.

  73. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Η ΓΣ ορίζει τους κανόνες λειτουργίας μιας πολυκατοικίας, οπότε ναι

  74. Σοφία on

    Καλησπερα σας, μένω με το σύζυγό μου στον 1ο όροφο πολυκατοικίας σε επαρχιακή πόλη. Τα δυο “κλειστά ” γκαράζ κατω απο το σπίτι μου τα έχει μαλλον αγοράσει καποιος που παρκάρει εκεί μεσα τρακτέρ!!!! Και νομίζω πως είναι και ψεκαστικο!!! Το καλύτερο είναι πως συνήθως το φέρνει και το παίρνει μεσημέρια (3 και 4 μμ) ή Κυριακες στις 8.30 που φυσικα κοιμόμαστε. Ο θορυβος εκτός απο στερεοφωνικός είναι και ανυποφορος καθώς δεν ενοχλει μόνο το τρακτέρ αλλά και οι ίδιες οι πόρτες του γκαραζ.
    Γνωριζετε τι μπορω να κανω?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  75. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αποτανθείτε στην Πολεοδομία.

  76. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ on

    Καλησπέρα. Μπορώ να βρω τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εαν αυτή έχει χαθεί?(το πρωτότυπο). Θέλω να κάνω διαταγή πληρωμής και χωρίς αυτή δεν μπορώ.Ευχαριστώ

  77. μαριλιζα on

    καλησπερα!!το διαμερισμα μου ειναι του 85 κ θα ηθελα να μεγαλωσω την μπαλκονοπορτα του σαλονιου η να ενωσω την μπαλκοπορτα του σαλονιου με την μπαλκονοπορτα της κουζινας διοτι ειναι ενιαιος ο χωρος κ να γινει μια μεγαλη μπαλκονοπορτα.τι μπορω να κανω;εννοω θα πρεπει να δω το καταστατικο η να γινει συνελευση κ να ρωτησω τους αλλους ιδιοκτητες;κ θα ηθελα την γνωμη σας εαν επιτρεπεται κατι τετοιο…

  78. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Γενικώς, δεν επιτρέπεται η αλλαγή πρόσοψης της πολυκατοικίας, Οπότε, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τους άλλους ιδιοκτήτες

  79. χρηστος on

    Χρήστος

    καλησπέρα, χρειάστηκε να αλλάξουμε Ένα εξάρτημα Από το ασανσέρ, ποιος επιβαρύνεται τα εξοδα
    οι ιδιοκτητες η και οι ένοικοι της πολυκατοικίας ευχαριστώ

  80. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Κανονικα, οι επισκευές παγίων στοιχείων του κτιρίου, αφορούν τον ιδιοκτήτη.

  81. Αθανάσιος Ζάβρας on

    Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία 9 διαμερισμάτων, κάποιος ένοικιαστής του ανώτερου ορόφου συντηρεί 20 – 25 γάτες στο διαμέρισμά του, επίσης είναι ρακοσυλλέκτης και μαζεύει σκουπίδια που τα έχει μέσα στο διαμέρισμα. Η δυσωδία είναι ανυπόφορη ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
    Τι μπορώ να κάνω εγώ και οι υπόλοιποι ένοικοι εκτός από σύσταση, την οποία έκανα ήδη και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
    Ευχαριστώ.

  82. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Θα προτείναμε μια σύσταση από την αστυνομία για αρχή. Η αστυνομία θεωρητικά θα σας δώσει πληροφορίες για το τι να κάνετε

  83. ελενη κλήμη on

    Μένω στο Λευκαντί (πλησίον Χαλκίδας) σε τετραώροφη πολυκατοικία, ο ιδιοκτήτης του δευτέρου ορόφου ο οποίος έχει αγοράσει δύο συνεχόμενα διαμέρισματα ένα δικό του και ένα της κόρης του, η οποία έχει τρία παιδιά, τοποθέτησε πόρτα στο διάδρομο(κοινόχρηστος χώρος) με την οποία απομόνωσε τα δύο διαμερίσματα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει νομολογία που του επιτρέπει την τοποθέτηση πόρτας μέχρι τα παιδιά να γίνουν 6 ετών, ήθελα να ρωτήσω ισχύει αυτή η νομολογία η είναι δικής του έμπνευσης?

  84. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μόνο δικηγόρος μπορεί να σας δώσει έγκυρη απάντηση

  85. Παπασταματίου Σταματίνα on

    Έχουμε υπόγειο πάρκινγκ κι ένας απο τους κύριους που παρκαρουν δεν πληρώνει τα έξοδα, τι γίνεται σ’ αυτήν την περιπτωση; ευχαριστω

  86. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Υπάρχει παντα και η λύση του δικηγόρου…

  87. ΠΕΤΡΟΣ on

    ΕΧΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΗΣΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ!ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΖΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ,Η ΤΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΠΙΣΗΣ!!!ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ?

  88. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Προσπαθείστε να έρθετε σε συνεννόηση. ώστε το πότισμα να γίνεται σε ώρες που δεν ενοχλεί για παράδειγμα όταν το κατάστημα είνια κλειστό. ‘Η ζητήστε την βοήθεια του διαχειριστή. Ο άλλος δρόμος έιναι ο δικαστικός.

  89. Χρύσα Ξάνθη on

    Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Ειμαι ενοικιάστρια ενος διαμερίσματος του πρώτου ορόφου. Στο δοπλανό διαμέρισμα οι ιδιοκτήτες είναι στη Γερμανία οπότε είναι αποσυνδεμένα ΔΕΗ και ΝΕΡΟ υπήρξε όμως μια διαροή στον εξωτερικο τοίχο του διαμερίσματος απο κάποιο σωλήνα των επάνω διαμερισμάτων, οι διαχηριστές πήραν τα κληδιά και έφτιαξαν τη βλάβη, την οποια στη συνέχια την χρέωσαν στο ακατήκιτο διαμερισμα. ΄Στην αρχή τα πληρωσαν αλά μετά ρώτησαν άλον διαχιριστή και τους είπε ότι αυτές οι δαπάνες επιβαρίνουν όλους τους ενοίκους διότι οι εξωτερεκοί τοίχοι είναι κοινόχρηστοι, εκτοτε δεν πληρώνουν το τριάντα τις εκατο των κοινοχρήστων μέχρι να μαζευτεί το ποσόν που έδωσαν. εγώ τους δοκαιολογώ διότι η οικοδομή είναι τριάντα ετών πενταόροφη οπότε περνάνε πέντε σωλήνες, εαν παρουσιάσουν κατα διαστήματα φθορες και αλλοι σωλήνες πάλι ο πρώτος όροφος θα τα πληρώσε, ποιά είναι η γνώμη σας; Επίσεις θα ήθελα να μου πήτε αν γνωρίζεται, εάν εχω το δικαίωμα ως ενοκιαστρια και μάλιστα μεγάλου διαμερίσματος να παρκάρω στην πυλοτί , κάτι που δεν επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες γιατί μύρασαν παράνομα τις θέσεις χωρίς να υπολογήσουν τα δύο διαμερίσματα που ενοικιάζονται γιατί λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα οι ενοικιαστές. Εντομεταξί ο ιδιοκτήτης μου λέει να μην τους δίνω σημασία και να παρκάρω, αλά όσες φορές το έκανα μου κλήσανε το αυτοκήνιτο και φυσικά μαλώσαμε Τί πρέπει να κάνω; Και πάλι σας ευχαριστώ.

  90. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς, μόνο ο ιδιοκτήτης του διαμερισματός σας μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ερχόμενος σε συνεννόηση με τους υπολοίπους

  91. ΖΕΤΑ on

    καλησπέρα σας
    Διαμένω σε τετραώροφη πολυκατοικία και έχουμε το εξής θέμα. Ιδιοκτήτρια υπογείου και ισογείου θέλει να φτιάξει ασανσέρ για ΑΜΕΑ, δεν υπάρχει ασανσέρ από την κατασκευή του κτιρίου. Δεν έχει συζητήσει με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες για το θέμα αυτό. Μπορεί να το κάνει χωρίς την έγκρισή τους? θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κατασκευαστεί σε κοινόχρηστο χώρο χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν και να το κατασκευάσει όπου βολεύει την ίδια. Δεν λαμβάνονται υπόψη ο λόγος των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις που υπάρχει άτομο ΑΜΕΑ σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο Μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτό και που θα μπορούσα να απευθυνθώ αν γνωρίζετε.

  92. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Σας παραθέτουμε το νόμο: «”Σύμφωνα με το Αρθ-11 του Ν-3209/03 ΦΕΚ-304/Α/24-12-03, το οποίο συμπληρώνη το Αρθ-21 παρ.5 του ΓΟΚ/85 αναφέρει: Στις περιπτώσεις που η οικοδομή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν-3741/29 “Περί ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους”, η απόφαση των συνιδιοκτητών για τροποποίηση του Κανονισμού και της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες πράξεις που απαιτούνται, προκειμένου να εγκατασταθεί ανελκυστήρας ή και να εξασφαλιστεί γενικότερα η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (ατόμων με ειδικές ανάγκες ΑμΕΑ), κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΓΟΚ/85, όπως ισχύει σήμερα, λαμβάνεται με πλειοψηφία, που αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των ψήφων. Εφόσον κατά τη σχετική για τη λήψη της απόφασης συνέλευση των συνιδιοκτητών δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας, οπότε υπάρχει απαρτία ανεξαρτήτως των ψήφων, που εκπροσωπούν οι παριστάμενοι συνιδιοκτήτες, η δε απόφαση λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων. ”

    Επίσης χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία.
    Ωστόσο το πιο έγκυρο είναι να συνεννοηθείτε με μηχανικό

  93. καλημέρα,

    Είμαι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στον 3ο όροφο πολυκατοικίας. Ο ιδιοκτήτης του πάνω διαμερίσματος λείπει στο εξωτερικό και τα στοιχεία επικοινωνίας του δεν είναι γνωστά ( πιθανά δεν έχει αφήσει πρόσφατα τηλέφωνα κλπ) Με τις τελευταίες βροχές φαίνεται ότι το διαμέρισμα αυτό πλημμυρίζει (βουλωμένα σιφώνια? ή νερό στην μία κρεβατοκάμαρα) και το νερό βγαίνει στο ένα δωμάτιο του δικού μου διαμερίσματος. Όποιες προσπάθειες επικοινωνίας ( linkedin, κάποιο παλιό mail που βρήκαμε) έχουν αποβεί άκαρπες. Μπορείτε να ενημερώσετε για το τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα?

  94. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Νομίζουμε ότι πρέπει να βρείτε τρόπο δράσης από κοινού με τον διαχειριστή. Για το αν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στο κλειστό διαμέρισμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δικηγόρο

  95. κατερινα on

    Καλησπερα ενοικιάζω διαμέρισμα πρώτου ορόφου και εχω σοβαρό πρόβλημα με τούς από πάνω..σε ωρες κοινής ησυχίας ουρλιαχτά φωνές δυνατή μουσική και τακουνιά 4 και 5 το πρωι αλλα και 2-3 το μεσημερι .επισεις καθημερινά βλέπουμε γόπες – αποτσίγαρα και σκουπίδια στο μπαλκόνι μου ..επί ένα χρόνο η κατάσταση εχει φτάσει στο απροχώρητο..εχει ολη η πολυκατοικία πρόβλημα αλλά ποιο πολυ εγώ που μένω από κάτω ο σπιτονοικοκύρης δεν ασχολείται καθόλου λέει ότι τούς έχει γίνει η παρατηρήσει και δεν μπορεί να κάνει κάτι αλλο … ενταυτου έγινε σε μένα η παρατήρηση επειδή εξω ακριβώς απο τη πορτα του σπιτου μου και σε τοίχο του σπιτιού που ενοικιάζω εχω κρεμασει ένα “welcom” καδρακι χωρίς να πάρω την έγκριση της πρώτα γιατι λεει ότι ειναι κοινόχρηστος χώρος.. .Ήμαρτον.. ..ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ αλεύρι δηλαδη..?..Σημειωτέων οτι πριν 1μίση χρόνο είχα ρωτήσει αν μπορούσα να βγάλω μια παπουτσώθηκη εξω από την πόρτα μου είχαν πει’κανε ότι θες αρκεί να μην κλείνει την είσοδο … .εχς 2 ερωτήσεις τι μπορω να κανω νομικά για τούς απο πάνω..και 2 κατα ποσο ισχυει το οτι πρεπει να βγάλω το καδρακι από τον τοίχο ενω εχω πάρει την άδεια τους για την παπουτσοθηκη και ενω ειναι μερος του σπιτιού του οποίου ενοικιάζω αλλά από τη εξω πλευρά ..

  96. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Για το θέμα του θορύβου καλείτε την αστυνομία, όταν πρόκειται για ώρες κοινής ησυχίας. Μια δυο, ίσως συμμορφωθούν. Για το καδράκι, σε θεωρητικό επίπεδο έχουν δίκιο γιατί είναι κοινόχρηστος χώρος. Ωστόσο είναι εντελώς ακραία η αντίδρασή τους. Δυστυχώς, οι σχέσεις γειτονίας σε μια πολυκατοικία πρέπει να λύνονται με γνώμονα την καλή πίστη. Πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά…

  97. κατερινα on

    Σας ευχαριστω πολυ για την γρήγορη απάντηση … η αστυνομία έχει καλεστεί αρκετές φόρες… αλλα αυτοι το βιολί τους πληροφορήθηκα ότι μετα απο αρκετες φορεσ που εχει ερθει η αστυνομια μπορεις να κανεισ μήνυση να μαζέψεις υπογραφές και να υποχρεωθεί ο σπιτονοικοκυρης να κάνει έξωση ισχύει κάτι τέτοιο..? Σας ευχαριστω και παλι περιμένω απαντηση σασ

  98. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε μήνυση.Αυτό με τις υπογραφές δεν γνωρίζουμε αν ισχύει πλέον. Εμείς ως foroline θα ερευνήσουμε το θέμα. Αλλά πάντα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής έρευνας. Σύντομα θα αναρτήσουμε σχετικό αρθρο. Πάντα ένας δικηγόρος, δίνει εγκυρότερες απαντήσεις.

  99. Νίκος on

    Γεια σας ο διαχειριστής δεν κοβει αποδείξεις και δεν υπάρχει καταστατικό και ορίζει ο ίδιος τι θα πληρώσει ο καθε ιδιοκτήτης στην οικοδομη (ΔΕΗ νερο και συντήρηση ανελκυστηρα) άσχετα με το ποσα τ.μ. αντιστοιχεί στον καθένα π.χ. με χρεωσε 2€ παραπάνω στη ΔΕΗ γιατι λέει δουλεψα τον ανελκυστηρα περισσότερο και ανέφερα οτι αν δεν μπει γραφείο κοινοχρηστων δεν πληρωνω.Οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν λενε τίποτα μπορουν να κινηθούν νομικά εναντίον μου;

  100. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν μπορεί ο διαχεοριστής να βγάζει τα κοινόχρηστα κατά το δοκούν.Υπάρχουν όροι και κανόνες. Και πώς αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιήσατε περισσότερο τον ανελκυστήρα;

  101. ΕΛΕΝΗ on

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΗ Ή ΑΠΌ ΚΑΤΩ ΝΑ ΠΛΗΝΩ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ .ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

  102. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Τα πάντα ειναι θέμα καλης συνεννόησης. Εν προκειμένω μιλαμε για ένα θέμα που δεν είναι και υψίστης σημασίας ώστε να χρησιμοποιηθούν νομικά μέτρα. Σημαντικο ενδιάμεσο ρόλο μπορεί να παίξει ο διαχειριστής. Στο τέλος, πλένετε το μπαλκόνι όταν δεν εινσι εκει

  103. Χριστίνα on

    Γειά σας, μένουμε σε πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας 2 εκτ των οποιων χρησιμοποιούν την ταρατσα για χρήση airbnb (“θέα Ακρόπολη”). Η φασαρια στο διαμερισμα μας ειναι απιστευτη και συνεχόμενη και πιθανόν να αυξηθεί με ακόμα ενα διαμέρισμα να μπαίνει προς ενοικιαση airbnb συντομα. Επίσης έχουν δημιουργηθεί θέματα ασφάλειας και καθαριοτητας. Ναι μεν η ταρατσα είναι κοινόχρηστη αλλά ακόμα και όταν ειναι για βραχυπρόθεσμες 3ου προσώπου ενοικιάσεις τυπου airbnb; Εχουμε καποιo δικαιωμα που θα μας βοηθουσε να επιλύσουμε το πρόβλημα; Ευχαριστώ

  104. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αιτία «πολέμου» για πολλές πολυκατοικίες αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν χρήση του κανονισμού προκειμένου να αποτρέψουν αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» σε πολλές πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, μήλον της Εριδος τείνουν να γίνουν οι ξένοι τουρίστες που μπαινοβγαίνουν στο διπλανό διαμέρισμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάψουν να μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Κι αυτό επειδή τμήμα των υπόλοιπων ενοίκων κάνει χρήση του κανονισμού με στόχο να θωρακίσει την πολυκατοικία από την αμερικανική τεχνολογική εφαρμογή που έχει, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές και τα ενοίκια.

    Εάν δηλαδή ο κανονισμός δεν προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ή την επαγγελματική εκμετάλλευση των διαμερισμάτων, τότε η μίσθωση αυτού του τύπου, είναι – όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα- οριακά νομότυπη.

    Την ίδια στιγμή το «μπλόκο» στο Airbnb μέσω αλλαγής του κανονισμού τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε επαγγελματικά κτίρια όπου επιχειρείται η αλλαγή χρήσης σε κατοικία με στόχο την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

    Πάντως το υπολογίσιμο κόστος της δικαστικής προσφυγής και της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι υποθέσεις να φθάσουν στις δικαστικές αίθουσες

  105. Ακακία on

    Καλημέρα, μένουμε σε 5όροφη πολυκατοικία όπου έχει πρόβλημα στατικότητας όπως καθίζηση – ανόρθωση εδάφους στη πυλωτή του κτιρίου, επαναλαμβανόμενες (μετά από διορθώσεις) ρωγμές στους τοίχους των διαμερισμάτων. Η πολυκατοικία είναι του 76΄ με παλαιό καταστατικό που λέει ότι για οποιαδήποτε εργασία σε κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών. Ενώ λοιπόν ήρθε μηχανικός & έκανε τη σχετική μελέτη επίλυσης του προβλήματος, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο έργο διότι ένας από τους ιδιοκτήτες (1ου ορόφου) μη έχων σώας τάς φρένας & λόγω προχωρημένης ηλικίας ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ. Υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να αναιρεί την ομοφωνία και να μπορούμε με απλή πλειοψηφία να προχωρήσουμε στις εργασίες; Γενικά γνωρίζετε κάποιο άλλο τρόπο να κινηθούμε ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα;

  106. Σοφία on

    Καλησπέρα σας
    Μένω σε μια πολυκατοικία που έχει υπόγειο γκαραζ.στο γκαραζ λοιπόν υπάρχουν κάποια φώτα που είναι μόνιμα αναμμένα για να βλέπουμε να παρκάρουμε.ετσι ήταν δηλαδή από την αρχή που μπήκαμε στην πολυκατοικία εδώ και δώδεκα χρόνια.ο τωρινός διαχειριστής πήγε από μόνος του και τα έκλεισε χωρίς την συγκατάθεση των υπολοίπων για να μην πληρώνουμε λέει πολύ ρεύμα.το γκαραζ αυτή την στιγμή είναι μαύρα σκοτάδια. Όταν του είπαμε ότι πρέπει να μένουν ανοιχτά μας είπε ότι αν τα ανοίξουμε δεν θα ξανά πληρώσει κοινόχρηστα. Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σε αυτο; ο κανονισμός της πολοικατοικιας δεν λέει κάτι.νομιζω πως θα ήταν και αστείο να έγραφε κάτι τέτοιο.θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι στο υπόγειο γκαραζ πρεπει να μένουν τα φώτα αναμμένα να του το δείξω γιατί νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.Σας ευχαριστώ

  107. ΜΑΡΙΑ on

    Γειά σας.Είμαι ενοικιαστρια σε οικοδομή 5 οροφον όπου ο κάθε όροφος αποτελείτε από 2 διαμερίσματα. Σαν καθαρίστρια έχει οριστεί μια ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος η οποία κάθε μήνα εισπράττει 80€.Φυσικά αυτά δεν φαίνονται πουθενά ότι αποδείξεις κόβονται ούτε τίποτα.Κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο που γίνετε θέλω να μάθω. Εταιρία κοινοχρήστων δεν υπάρχει κάθε τόσο ορίζετε διαχειριστείς ένας ιδιοκτήτης. Ευχαριστώ.

  108. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς δε γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος νόμος. Η συνέλευση πάντως μπορεί να απόφαση να μένουν ανοιχτά τα φώτα

  109. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Τίποτα δεν είναι νόμιμο χωρίς απόδειξη

  110. Δώρα Κ. on

    Καλησπέρα!!
    Παρακαλώ πολύ, όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με το παρακάτω θέμα ας με παραπέμψει αναλόγως.
    Στην πολυκατοικία στην οποία διαμένω υπάρχουν κάποια καταστήματα στο ισόγειο τμήμα της. Τα ρολόγια της ΔΕΗ των καταστημάτων βρίσκονται στο υπόγειο της πολυκατοικίας, μαζί με τα ρολόγια των διαμερισμάτων. Πολιτική των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας είναι κλειδί εισόδου να έχουν μόνο οι διαμένοντες μέσα στην πολυκατοικία. Τα καταστήματα μέχρι τώρα εξυπηρετούνται από τους ενοίκους εάν παραστεί ανάγκη σε σχέση με τα ρολόγια της ΔΕΗ. Πρόσφατα το ένα κατάστημα πουλήθηκε και ο νέος ιδιοκτήτης απαιτεί κλειδί για την είσοδο της πολυκατοικίας ώστε να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο ρολόι της ΔΕΗ. Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να ξεκαθαρίζει αν διακαιούται ή όχι να διατηρεί κλειδί της εισόδου, εφόσον δε διαμένει στην πολυκατοικία;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  111. Νίκος on

    Γειά σας. Στον 1ο όροφο πολυκατοικίας, λειτουργεί ιατρείο και ο ιδιοκτήτης ιατρός απαιτεί η εξώπορτα της πολυκατοικίας να παραμένει ανοιχτή (όχι ξεκλέιδωτη, αλλά διάπλατα ανοιχτή) κατά τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου του. Πρωί και απόγευμα. Παρακαλώ πέστε μου εάν γνωρίζετε, πόσο αυτό είναι νόμιμο και τι να κάνω εγώ ως ενοικιαστής στην ίδια πολυκατοικία με την εξώπορτα ανοιχτή σε τέτοια εποχή.
    Ευχαριστώ

  112. Καλησπέρα σας, με την σειρα μου να κανω κι εγω μια ερωτηση.
    Μενω σε μια τριόροφη πολυκατοικία και προσφατα εγινε μονωση της ταρατσας.
    Ο ιδιοκτητης του 3ου ορόφου, επεισε στην συνέλευση οτι δεν είναι καιρός για επιπλέον έξοδα
    και αποφασίστηκε να γινει η μόνωση καλύπτοντας ολο το ποσό απο το ταμείο της οικοδομής.
    Ουτε βαση χιλιοστων , ουτε ποσοστων ολα εξ αδιαιρέτου.Γνωριζω οτι αυτο δεν ειναι το σωστο
    αλλα καθως ειμαστε λιγοι ένοικοι , η πλειοψηφία ηταν φίλοι του και συμφωνησαν.
    Αν ο ιδιοκτητης του 1ου ορόφου, ζητησει να γίνει μόνωση της οροφης της πυλωτης
    ειναι κοικοχρηστη δαπανη ;

  113. ΜοαγεμικοςΡεμβι on

    Καλησπέρα, μένω στο πρώτο όροφο πολυκατοικίας και έχω τα εξής προβλήματα.
    Ο ένοικος του δεύτερου ορόφου που μένει από πάνω μου ζει με δυο παιδιά και την γυναίκα του (είναι στρατιωτικός ο τυπάκος) και συνηθίζουν πολύ συχνά ενώ τους έχουμε κάνει πολλές φορές παρατήρηση να απλώνουν τα σεντόνια έξω από τα κάγκελα σε κοινόχρηστη θεά δυο δρόμων με κήπο που βλάπτει και την αισθητική του χώρου και της πολυκατοικίας και με ενοχλούν. Σκεφτείτε ότι ανοίγω την μπαλκονόπορτα και βλέπω μόνο σεντόνια. Τα σεντόνια που απλώνουν είναι δυο ή τρια στη σειρά μέχρι το κάγκελο του δωματίου μου δεν ξέρω αν μπορείτε να κάνετε εικόνα άλλα μιλάμε για ανθρώπους που δεν το καταλαβαίνουν ότι ενοχλούν. Μπορώ να κάνω καταγγελία για αυτό στην αστυνομία? Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό κάνουν θόρυβο τα παιδιά από πάνω όλες τις ώρες. Δηλαδή λίγο ντροπή ή λίγο σεβασμό? Γιατί ζούμε σε μια ζούγκλα? Γιατί στην Ελβετία που πήγα δεν γίνονται αυτά? Μονό εδώ.

  114. Κωστας on

    είμαι ιδιοκτήτης στο διαμέρισμα μου στον 3 όροφο και θέλω να βάλω οπτική ίνα αλλά η διαχηριστρια δν με αφήνει γιατί περνάει από κοινόχρηστους χώρους! όσο και να προσπαθούσα να της ξηγήσω δν με αφήνει και δν θέλει να περνάνε καλώδια σε άλλους ορόφους και συνέλευση να κάνουμε δν θα κερδίσω κάτι γιατί οι αλλοι 3 ιδιοκτήτες δν μένουν εκεί και μιλάνε μόνο με την διαχηριστρια! τι μπορώ να κάνω?

  115. καλησπέρα και από εμένα
    είμαι ιδιοκτήτης στο διαμέρισμα μου στον 3 όροφο και θέλω να βάλω οπτική ίνα αλλά η διαχειρίστρια δεν με αφήνει γιατί περνάει από κοινόχρηστους χώρους! όσο και να προσπαθούσα να της εξηγήσω δεν με αφήνει και δεν θέλει να περνάνε καλώδια σε άλλους ορόφους και συνέλευση να κάνουμε δεν θα κερδίσω κάτι γιατί οι άλλοι 3 ιδιοκτήτες δεν μένουν εκεί και μιλάνε μόνο με την διαχειρίστρια! τι μπορώ να κάνω? το καταστατικό της πολυκατοικίαsλέει να κάνουμε συνέλευση και όπως είπα δεν βοηθάει γιατί έρχεται η διαχειρίστρια εκ μέρος τον άλλων!

  116. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν γνωρίζουμε να σας απαντήσουμε.Ίσως να ρωτάγατε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
    Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου Καλλιθέα, Τ.Κ. 101 63 Αθήνα -Τηλ.: 210 – 9098000

  117. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δειτε εδω: http://policenet.gr/forum/25512

    5. Απαγορεύεται το άπλωμα ειδών ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων και συναφών ειδών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους των εξωστών και τις ταράτσες των οικοδομών.
    6. Απαγορεύεται το τίναγμα ειδών ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων και συναφών ειδών σε δημόσιους χώρους και από τις θύρες, τα παράθυρα, τους εξώστες των οικιών και από τις άλλες προεξοχές και τις ταράτσες των οικοδομών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τούτο κατά τις ώρες 7.30′ έως 8.30′ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου και κατά τις ώρες 7.00′ έως 8.00΄ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο καθαρισμός των ταπήτων, στρωμάτων και συναφών ειδών, με ραβδισμό, επιτρέπεται μόνο στις αυλές και στις ταράτσες των οικιών και εκτός των ωρών κοινής ησυχία

  118. Δαφνη on

    Οταν τα ανηλικα(12 ετων) τεκνα μια οικογενειας που θορυβει αυθαδιαζει ενοχλει και δεν συμμορφωνεται με υποδειξεις η παρακλησεις, αρχισουν να καταστρεφουν αντικειμενα , φυτα, κλπ των κοινοχρηστων χωρων, να σπανε διακοσμητικα χριστουγεννων κ γενικα να εκτονωνουν τα προβληματα ανατροφης τους με καταστροφικο τροπο, δε θα πρεπε ΚΑΙ ο διαχειριστης να κανει μια συσταση; Εστω γενικη γραπτη, κατι;!;!

  119. Καλησπερα σας .Μενω σε διαμερισμα πολυκατοικιας και εχω την εξης απορια.Ηδιαχειριστρια αντι να καλεσει γενιμη συνελευση εχει πρωτοτυπιση και δυο φορεσ εχει γραψει το θεμα που την απασχολει σε χαρτι και περναει απο τους ιδιοκτητες για να το υπογραψουν.Ομως δεν ενημερωνονται ολοι.Φροντιζει να εχει την πληοψηφια. Ειναι νομιμο αυτο? Αν οχι τι μπορουμε να κανουμε?

  120. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όχι δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να γίνει γενική συνέλευση, καθώς για τις αποφάσεις χρειάζετι ομοφωνία των ιδιοκτητών

  121. θανασης on

    καλησπερα σας,εχω νοικιαση ενα καταστημα οπου στεγαζετε κατω απο μια πολυκατοικια,ΔΕΝ εχω καμια προσβαση στην πολυκατοικια,δεν εχω τιποτα κοινοχρηστο με την πολυκατοικια,δεν εχω θερμανση απο την πολυκατοικια,εχω δικη μου ανεξαρτητη εντελος εισοδο στο καταστημα,δεν εχω τιποτα στην ταρατσα της πολυκατοικιας,,δεν υπαρχει φωτισμος στο καταστημα μου απο την πολυκατικια δεν υπαρχει καθαριστρια οπου να μου καθαριζη το πεζοδρομιο,δεν εχω καν κλειδια για να μπω στην πολυκατοικια,η αποχετευση μου ειναι συνδεδεμενη αμεσα στον αγωγο της πολης μου,παρολα αυτα με αναγκαζουν βασει λεει του καταστατικου πολυκατοικιας να πληρωνω κανονικα 4 χρονια τωρα κοινοχρηστα,μαλιστα δεν ερχοντε ποτε καθε μηνα αλλα μπουγιουρντι καθε 8-9 μηνες,μπορειτε να μου πειτε σας παρακαλω τι να κανω?μπορω να προσβαλω το καταστατικο με καποιο τροπο?δεν ξερω αλλα θεωρω αδικα αυτα λεφτα!την βοηθεια σας θα εκτιμουσα!ευχαριστω!

  122. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Πολεοδομικά το κατάστημα ανήκει στην πολυκατοικία. Είναι ένα ζήτημα που,εφόσον δεν υπάρχει διάθεση από τους ιδιοκτήτες να το λύσουν φιλικά, θα πρέπει να ζητήσετε την συμβουλή ενός δικηγόρου,

  123. Καλησπέρα. Σε ένα διαμέρισμα της πολυκατοικίας μας κατοικούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά. Πριν 2 χρόνια πέθανε η σύζυγος και πέρσι ο σύζυγος. Είχαν και οι δύο ανήψια, που όμως ούτε επικοινωνούν μαζί μας ούτε ενδιαφέρονται. Ποιος πρέπει να πληρώνει τα κοινόχρηστα;

  124. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Φυσικά οι νέοι ιδιοκτήτες. Διαφορετικα΄θα πρπεπει να βρεθεί μια λύση «εκ των ενόντων»

  125. Γεώργιος on

    Καλημέρα σας, πως μπορώ να αλλάξω την εταιρία διαχείρισης της οικοδομής που εκδίδει τα κοινόχρηστα ?

    Σας ευχαριστώ

  126. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία, εκτός από μια απλή διακοπή συνεργασίας.

  127. Κώστας Ι. on

    Καλημέρα και καλή χρονιά,

    Περιήλθε στην ιδιοκτησία μου ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκετε στο 4ο όροφο 4όροφης πολυκατοικίας,
    Η πολυκατοικία έχει 2 ταράτσες (εμπρός και πίσω). Η μπροστά που βρίσκεται ολόκληρη πάνω από το δικό μου διαμέρισμα αναφέρεται ως ιδιοκτησία του διαμερίσματός μου, επίσης σε αυτή υπάρχει και δωμάτιο το οποίο συνδέεται με εσωτερική σκάλα με το διαμέρισμα.

    Η ερώτησή μου είναι η εξής, στην ταράτσα που φέρεται ως ιδιοκτησία μου έχει εγκατασταθεί ηλιακός 3ου διαμερίσματος καθώς και κεραίες τηλεόρασης οι οποίες δεν είναι εκ κατασκευής αλλά με χύμα καλώδια που κρέμονται παντού. Υπάρχει κάτι που να με εμποδίζει να απαιτήσω την απομάκρυνση όλων αυτών εφόσον μάλιστα υπάρχει κοινόχρηστη ταράτσα η οποία έχει χώρο για όλα αυτά;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  128. ΔΗΜΗΤΡΑ on

    Καλημέρα και καλή χρονιά.
    θα ήθελα να ρωτήσω κατάστημα σε πολυκατοικία που δεν υπάρχει καταστατικό σύμφωνα με το οποίο εκδίδονται τα κοινόχρηστα, με ανεξάρτητη είσοδο, έχει υποχρέωση για πληρωμή της ΔΕΗ για την είσοδο της πολυκατοικίας ?

  129. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Για την είσοδο ειδικά, δεν γνωρίζουμε. Πάντως κάποιο ποσοστό θα πρέπει να πληρώνει, εφόσον παίρνει ρεύμα από την πολυκατοικία

  130. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Πιστεύουμε πως δεν σας εμποδίζει τίποτε. Αλλά κάντε και μία ερώτηση σε έναν μηχανικό ή την Πολεοδομία, προτού κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, μήπως υπάρχει κάποιο «παραθυράκι» στο νόμο

  131. Ελενη on

    Ελένη on 4/01/2019

    καλημέρα,

    Είμαι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στον 3ο όροφο πολυκατοικίας. και ο διαχειριστη μας προτεινει να κανει αντικατασταση του του πετρελαιου με φυσικο αεριο. Εγω δεν συμφωνω για λογους επικινδυνοτητας που ενας σεισμος μπορει να προκαλεσεις εκρηξης πυρκαγια, και με μεγαλη πειρα στο θεμα ως μηχανικος, η ανευθυνη κακοτεχνια που επικρατει γενικα σε υλικα και κακες εφαρμογες. Μπορείτε να ενημερώσετε εαν στην γενικη συνελευση με την αρνηση μου αυτη μπορώ να αποτρεψω την αλλαγη εστω και αν εχω την μειοψηφια?

  132. Σοφκα on

    Καλησπέρα σας θέλω και εγώ να σας ρωτήσω και αν μπορείτε να με βοηθήσετε μένω σε μια οικοδομή με 5 διαμερίσματα εγώ μένω στον 1ο όροφο και δεν επιθυμώ την χρήση ανελκυστήρα ζήτησα από την διαχείριση να μου κλείσει τον ανελκυστήρα μετά κόπων και βασάνων το έκαναν θέλω να μου πείτε αν εχω το δικαίωμα να το κάνω ή θα έχω κάποια επιβάρυνση για όλο αυτό το διάστημα που δεν πληρώνω ασανσέρ;;;
    Λλ

  133. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Κανονικά. όλοι συμβάλλουν στις κοινόχρηστες δαπάνες, με ποσοστά, είτε κάνουν χρήση είτε όχι. Οι συγκάτοικοί σας σας έκαναν παραχώρηση, οπότε θεωρητικά δεν θα σας ζητήσουν και χρήματα

  134. ΜΑΚΗΣ on

    Καλησπέρα σας. Ήμουν διαχειριστής σε πολυκατοικία με 9 διαμερίσματα τα τελευταία 6 χρόνια. Τώρα που ζήτησα να αναλάβει κάποιος άλλος την διαχείριση δεν επιθυμεί κανείς και λένε να τα αναθέσουν σε εξωτερική διαχείριση. Εγώ μαζί με έναν άλλο ιδιοκτήτη διαφωνούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε την αμοιβή του γραφείου διαχείρισης;

  135. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Όχι αν δεν έχει αποφασιστεί ομοφόνως απο την Γενική συνέλευση των ενλοίκων. Κατά τα άλλα, πάντα υπάρχει η δυνα΄τοτητα προσφυγής στο δικαστήριο για τον διορισμό διαχειριστή. Δυστυχώς- και- αυτό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλές πολυκατοικίες. Το ιδανικό θα ήταν να λυνόταν χωρίς προστριβές. Διαβάστε και αυτό. Ισως σας βοηθήσει http://foroline.gr/archives/34597

  136. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ on

    Καλησπέρα,
    θα ήθελα να ρωτήσω τι ορίζει ο νόμος στην περίπτωση του καπνίσματος στο ασανσέρ πολυκατοικίας και τους κοινόχρηστους χώρους. Υπάρχει σχετική νομοθεσία;
    Στο καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναφέρει κάτι λόγο του ότι είναι παλιό.
    Αν υπάρχει νόμος μπορεί κάποιος να επικαλεστεί το καταστατικό και να τον καταπατήσει;

  137. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους

  138. Λίνα on

    Καλησπέρα… Εγώ μένω στον 3 όροφο μιας πολυκατοικίας το καλοκαίρι έκανα κάποιες εργασίες και έφτιαξα το μπαλκόνι και το μπάνιο μου γιατί η ιδιοκτήτρια του 2ου ορόφου έκανε παράπονα για υγρασία και το μπαλκόνι μου είχε φθορά λόγο χρόνου….. Είχα ενημερώσει πιο πριν την από κάτω ότι θα κάνω εργασίες και ότι θα μπει και κάποια σκαλοσια για λίγες ημέρες για να φτιαχτεί το μπαλκόνι…. Της είπα ότι εάν ήθελε να μοιραζομασταν τα έξοδα της σκαλοσιας για να φτιάξει και αυτή το δικό της μπαλκόνι και μου είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα…. Εγώ είπα Εντάξει και συνέχισα τις εργασίες συμφωνα με το πρόγραμμα μου… Η κυρία όμως έφερε μάστορα και τον ανέβασε στη σκαλοσια με το έτσι θέλω… Φυσικά και έγινε καυγάς και τον κατευασα από αυτή αφού εγώ την πλήρωσα εξ ολοκλήρου και δεν είχα κάποια πρόταση από την εν λόγο κυρία για να συμβάλει στο έξοδο…. Τώρα επιδη τιναζω καμία φορά το τραπεζομαντηλο και κανένα πατάκι με απειλεί ότι θα κινηθεί νομικά… Εντωμεταξύ όταν τελείωσα τις εργασίες με απειλεισε και ο προην σύζυγος της ότι θα πάει στον εισαγγελέα επιδη είχα σκαλοσια και επίδη την έβρισα……

  139. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μετά την απομάκρυνση της σκαλωσιάς, τίποτε δεν αποδεικνύεται

  140. Λίνα on

    Σάς ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση…. Με το θέμα του τοναγματος τι να κάνω????

  141. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Αν ο άλλος δεν είναι συνεννοήσιμος, θα κάνει καβγάδες όπως και να έχει. Πάντως υπάρχει έναςε γενικός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίον « Απαγορεύεται το τίναγμα ειδών ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων και συναφών ειδών σε δημόσιους χώρους και από τις θύρες, το παράθυρα, τους εξώστες των οικιών και από τις άλλες προεξοχές και τις ταράτσες των οικοδομών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τούτο κατά τις ώρες 7.30′ έως 8.30′ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31 η Μαρτίου και κατά τις ώρες 7.00′ έως 8.00′ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο καθορισμός των
    ταπήτων, στρωμάτων και συναφών ειδών, με ραβδισμό, επιτρέπεται μόνο στις αυλές και στις ταράτσες των οικιών και εκτός των ωρών κοινής ησυχίας»

  142. Μένη on

    Γειά σας και συγχαρητήρια. Ζω 30 χρόνια σε μικρή πολυκατοικία είμαι ιδιοκτήτης. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τώρα. Στα πρακτικά της γενικής συνέλευσης, εκ των υστέρων γράφτηκαν πράγματα που αλλιώς τα είπα, όταν πήγα να πληρώσω τα κοινόχρηστα μου ζητήθηκε να υπογράψω το καταστατικό, διαβάζοντάς στο εξεπλάγην και έγραψα δεν το υπογράφω γιατί αλλά είπαμε αλλά γράφτηκαν και κάποια με προσβάλλουν, παρακαλώ να γίνει πάλι μια έκτακτη συνέλευση να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, έχουν περάσει 40 μέρες κουβέντα, αποφάσισα να μην πληρώσω κοινόχρηστα μέχρι να διαλευκανθεί το θέμα και η απάντηση του διαχειριστεί, προφορική ,θα κάνω συνέλευση τον Απρίλιο ,Τώρα δεν Θέλουμε. Δεν μου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις, νοιώθω πολύ άβολα. Και πολυ προσβεβλημενη,Ευχαριστώ !!

  143. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Δεν γνωρίζουμε αν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο εκτός απο το να περιμένετε. Θα μπορούσατε ιπσως να έρθετε σε επαφή με τους άλλους ενοίκους και να εξηγήσετε τι συμβαινει