Οι πολυκατοικίες είναι «τρόπος ζωής». Γνωρίζεις κόσμο. Μαθαίνεις να ζεις σαν μέλος ενός συνόλου. Βέβαια τις περισσότερες φορές αυτό δεν το επιλέγεις… Και εκεί είναι που ξεκινούν τα προβλήματα.
Όχι αυτά τα «θεωρητικά» που μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα πιο πρακτικά και επώδυνα: Δραπανοκατσάβιδο με συνεχή λειτουργία από νωρίς το πρωί, τρύπες στους τοίχους, φωνές, μουσική στη διαπασών, διαχειριστές να χτυπούν κουδούνια, «δωράκια» από το πάνω μπαλκόνι και πολλά άλλα που δεν θα θέλαμε να αναφέρουμε λεπτομερώς.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για τους θορυβώδεις γείτονες;
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ:
Τι κάνουμε όταν παραβιάζονται οι ώρες κοινής ησυχίας;
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες κατά τη θερινή περίοδο: από 15.00 έως 17.30 και από 23.00 έως 07.00. Κατά την χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. Ως θερινή περίοδος, για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου. Οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Για το σκοπό αυτό, οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην Αστυνομία (ή στους αστυνομικούς της γειτονιάς) για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.
Τι γίνεται σε περιπτώσεις που κάποιος ενοχλείται από εκκωφαντικό θόρυβο προερχόμενο από τους γείτονες και έχει καλέσει την αστυνομία πολλές φορές και δεν γίνεται τίποτε;
Όπως επισημαίνει η δικηγόρος Χρύσα Τσιώτη στο news.gr, η αλήθεια είναι ότι πέραν των συστάσεων και κάποια έγκληση που μπορείτε ενδεχομένως να υποβάλετε στο οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και προφορικά εσείς οι ίδιοι χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα ακροάσεων όπου εκεί θα εξηγήσετε ακριβώς τί συμβαίνει και θα πάρετε εισαγγελική παραγγελία με την οποία η αστυνομία θα καλεί τον παραβάτη των ωρών κοινής ησυχίας για συστάσεις. Αυτό μπορεί κάπως να ηρεμήσει την κατάσταση, αλλά δεν είναι και βέβαιο. Όλα είναι σχετικά και εξαρτώνται από την περίπτωση του κάθε ανθρώπου και τον χαρακτήρα του.
Επίσης, όταν καλείτε την αστυνομία για συστάσεις, πρέπει πάντα να κρατάτε τα στοιχεία των αστυνομικών που κάνουν τις συστάσεις και να ρωτάτε από πού μπορείτε να πάρετε αντίγραφο της αναφοράς τους.
Όταν γίνεται σύσταση, γίνεται αναφορά, καταγράφεται το περιστατικό από τον αστυνομικό και καλό είναι να παίρνετε αντίγραφο αυτής της αναφοράς για να μπορείτε έπειτα να τα χρησιμοποιείτε αν αποφασίσετε να υποβάλετε έγκληση ή να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων για συστάσεις προς τον θορυβοποιό.
Επιπλέον, καλό θα είναι να δείτε ποιός άλλος ενοχλείται από το θόρυβο και να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων μαζί με άλλους γείτονες σας που ενοχλούνται το ίδιο με εσάς από τον θόρυβο. Αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος έναντι του Εισαγγελέα.
Βέβαια, εάν έχετε καλέσει πολλές φορές την αστυνομία ιδίως το ίδιο βράδυ, δεν χρειάζεται καν να υποβάλετε έγκληση διότι κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία (αυτόματα) και καλείται αυτός που κάνει το θόρυβο να δικαστεί από το Πταισματοδικείο της περιοχής σας.
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές αυτά που μπορείτε να πράξετε σε περίπτωση διατάραξης ωρών κοινής ησυχίας, αλλά σε περιπτώσεις που όλες αυτές οι ενέργειες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της διευθέτησης της διαφοράς, τότε μπαίνουμε σε έναν άλλο κοινωνικό προβληματισμό.
Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, γενικά θα λέγαμε ότι οι καλοί γείτονες είναι ευλογία και οι καλές σχέσεις χτίζονται με δυσκολία ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδίως στη σύγχρονη κοινωνία των αστικών κέντρων όπου η πλειονότητα των ανθρώπων κατοικεί σε πολυκατοικίες όπου δεν καλλιεργείται η έννοια της γειτονιάς και της εμπιστοσύνης, όπως σε παλαιότερες εποχές. Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ιδίως στα αστικά κέντρα, η εμπιστοσύνη και οι καλές σχέσεις με τους γείτονες είναι ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο ζήτημα.
Η ηρεμία και η διαλλακτικότητα μερικές φορές μπορούν να αποβούν σωτήριες σε τέτοιες περιπτώσεις που η καθημερινότητά μας γίνεται μία μικρή κόλαση και δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αρκεί βέβαια και η άλλη πλευρά να έχει την ηρεμία και την διάθεση να συζητήσει πολιτισμένα το πρόβλημα…
πηγή: https://www.aftodioikisi.gr
2 Σχόλια
Καλημέρα.
Μένω στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας ως φιλοξενούμενος των γωνιών μου. Στον πάνω όροφο μένει μια νεαρή κοπέλα, η οποία ενοικιάζει το διαμέρισμα εδώ και 10 μήνες. Κάνει φασαρία κατά κανόνα μετά τις 10 το βράδυ η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι τις 6 το πρωί. Παρά τις συστάσεις της μητέρας μου συνέχισε. 2 φορές αναγκαστήκαμε να της χτυπήσουμε το κουδούνι 2 και 4 η ώρα τα χαράματα για να σταματήσει. Μια φορά καλέσαμε την αστυνομία αλλά την ώρα που έφτασε το περιπολικό (μετά από 20 λεπτά) η κοπέλα είχε σταματήσει την φασαρία και δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Μετά από την 2η φορά που αναγκαστήκαμε να ανέβουμε για να της χτυπήσουμε το κουδούνι, πήγα στην αστυνομία και έκανα έγκληση. Μετά το κάλεσμα της κοπέλας στο τμήμα, μας κάλεσε ο ιδιόκτητης και μας έλεγε διαφορά. Πήρα το τηλέφωνο και του είπα ότι δεν ανέχομαι αυτήν την κατάσταση, φωνάζοντας δυστυχώς και πως αν δεν συνετιστεί θα καλώ την αστυνομία όπως ορίζει ο νομός από εδώ και μπρος και δεν θα κάνω πλέον συστάσεις όπως μέχρι τώρα. Με έβγαλε τρελό, μου είπε ότι θα με καταγγείλει γιατί χτύπησα την πόρτα της ενοικιάστριας του την νύχτα, ότι θα μου κάνει αγωγή και θα μου ζητά τα ενοίκια αν φύγει η κοπέλα από το σπίτι και ότι θα με τυλίξει σε μια κόλα χαρτί γιατί δεν ανέχομαι την φασαρία της κοπέλας. Τι έχω να φοβάμαι από αυτόν τον Κύριο;
Θα μπορούσε πράγματι να προσφύγει στα δικαστήρια,καταλογίζοντάς σας διαφυγή εσόδων κι εσείς θα πρέπει να αποδείξετε την αλήθεια των καταγγελιών σας. Βέβαια, μια τέτοια διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστίζει, γεγονός που είναι αποτρεπτικό.Συνεχίστε να καλείτε την αστυνομία, ώστε να γίνεται καταγραφή στο δελτίο συμβάντων