ΔΕΗ: Οι ρυθμιζόμενες και…λοιπές χρεώσεις που φουσκώνουν τον λογαριασμό

0

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις  της ΔΕΗ μπήκαν στην ζωή μας με νόμο από το 2014, όταν με ειδική νομοθεσία αποφασίστηκε, μετά την διακοπή του ΕΕΤΗΔΕ (νυν ΕΝΦΙΑ), να προστεθούν στον λογαριασμό της ΔΕΗ χρεώσεις διαφορετικών φορέων  μετατρέποντας την υπηρεσία στην ουσία σε… φοροεισπράκτορα. απογείωνοντας φυσικά το συνολικό τιμολόγιο.Ονομάστηκαν μάλιστα ρυθμιζόμενες, ακριβώς γιατί δεν είναι πάγιες κάθε φορά, αλλά αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την τελική κατανάλωση.

Οι αντιδράσεις των πολιτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς, χωρίς στην ουσία, πραγματική κατανάλωση, έχουν φτάσει και στα υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ, όμως, ακόμα και αυτοί οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι είναι φόροι που έχουν περάσει από την Βουλή και πλέον θα εισπράττονται μέσω των λογαριασμών, εκτοξεύοντας τους σχεδόν κάθε φορά στα ύψη.

Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει (δηλαδή τη ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία πάροχο).

Τι αφορούν αναλυτικά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

 1.Χρέωση για χρήση Δικτύου: 

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών  περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας

Με απλά λόγια τα ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ είναι οι …”μεγάλες λεωφόροι” για διακίνηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων Ηλεκτρικής Ενέργειας…. Στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μεταφέρεται μέσω του Δικτύου Διανομής – υπό μέση και χαμηλή τάση για να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας

Η χρέωση διακρίνεται σε πάγια  (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή  (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης).

2. Χρέωση χρήσης του ελληνικού δικτύου διανομής: 

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).

3) Χρεώσεις για τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ):

Με βάση τη Νομοθεσία ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β’ 1614/10) οι υπηρεσίες που αφορούν:
α) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών- δηλαδή νησιών που έχουν αυτόνομους σταθμούς παραγωγής και δεν παίρνουν ηλεκτρικής ενέργεια από την Ηπειρωτική Ελλάδα – σε τιμές ίδιες με αυτές που καταβάλλονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι, επιχειρήσεις κλπ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν επιβαρύνονται με τα υψηλά κόστη παραγωγής ρεύματος στα απομακρυσμένα νησιά, αλλά έχουν τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας,

β) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και

γ) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

4. Eιδικό Tέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕTΜΕΑΡ): 

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος  αυτό προσδιορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων.

ΛΟΙΠΕΣ «ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ» ΧΡΕΩΣΕΙΣ…

Η  ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες πάροχοι με βάση Νόμους εισπράττουν και αποδίδουν σε τρίτους  και μια σειρά από άλλες πρόσθετες Χρεώσεις που “φουσκώνουν” ακόμη περισσότερο τους Λογαριασμούς Ρεύματος…

Ας τις δούμε όσο πιο συνοπτικά μπορούμε:
1. Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) που αποδίδεται στο Κράτος (με βάση τον Ν. 3336/05) – Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης.

2.Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 5‰ που επιβλήθηκε με βάση τον Ν. 2093/92. Επισημαίνεται ότι η χρέωση για ΕΙΔ.ΤΕΛ. 5‰ υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος, προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

3. Χρεώσεις για ΕΡΤ που υποχρεωτικά συνεισπράττονται από τη ΔΕΗ με το ανταποδοτικό τέλος να αποδίδεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με το σχετικό τέλος να υπολογίζεται ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αφορά ο κάθε λογαριασμός.

4. Χρεώσεις για ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΙ – ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΤΑΠ): 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.