100 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Αθήνα (Β’)

0




 1.Πώς απέκτησε το όνομά της η Βαρβάκειος Αγορά;

Λόγω της γειτνίασής της με το «Βαρβάκειον Λύκειον». Ο Ιωάννης Λεοντής από τα Ψαρά, ο οποίος πέρασε στην ιστορία σαν Ιωάννης Βαρβάκης, λόγω του διαπεραστικού βλέμματός του που θύμισε το ομώνυμο πουλί, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες. Δώρισε με τη διαθήκη του το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος, για την ίδρυση μεταξύ άλλων του Βαρβάκειου Λυκείου. Το νεοκλασικό κτίριο του λυκείου ανεγέρθηκε το 1859, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά της οδού Αθηνάς, κάηκε το 1944 στα Δεκεμβριανά και κατεδαφίστηκε το 1956. Το όνομά του το κράτησε, τελικά, η αγορά.

2. Ποιος δρόμος χαράχθηκε και ασφαλτοστρώθηκε πρώτος στην Αθήνα του 19ου αιώνα;

Η Αιόλου . Η οδός Αιόλου είναι ο πρώτος δρόμος που χαράχτηκε (1834) όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα. Αρχικά ονομαζόταν «Αιολική Οδός» επειδή άρχιζε από το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, τους Αέρηδες.

3.Πώς έχει μετονομαστεί η πλατεία Κοτζιά;

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως . Η αρχική ονομασία της πλατείας ήταν «πλατεία Λουδοβίκου», προς τιμήν του βασιλιά της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα. Μετονομάστηκε «πλατεία Νέου Θεάτρου» και λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε το όνομα του Κώστα Κοτζιά, δημάρχου της Αθήνας. Τη σημερινή της ονομασία πήρε το 1977. Πλαισιώνεται από τρία πολύ σημαντικά κτίρια: το Δημαρχείο Αθηνών, το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και το Μέγαρο Μελά. 

 4.Ποιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας;

Ανάργυρος Πετράκης . Ο Δήμος των Αθηναίων δημιουργήθηκε το 1834, με 7.177 κατοίκους. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1835 και πρώτος δήμαρχος εξελέγη ο Ανάργυρος Πετράκης. Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, διετέλεσε δύο φορές δήμαρχος Αθηναίων (1836 – 1837, 1841 – 1843).

 5. Πού βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία;

Στην οδό Μουρούζη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται στην οδό Μουρούζη 4 από την ίδρυσή της, κατά την οθωνική περίοδο.

 6.Ποια λεωφόρος ονομαζόταν «Λεωφόρος με τις πιπεριές» στα χρόνια του Όθωνα;

Η Λεωφόρος Αμαλίας. Η Λεωφόρος Αμαλίας έχει το όνομα της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδος, της Αμαλίας. Δεντροφυτεύτηκε με πιπεριές, επιλογή της Αμαλίας για την Αθήνα, καθώς είναι δένδρο ανθεκτικό στα ξηρά εδάφη.

7.Ποιού κατοικία ήταν το σημερινό Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο;

Της Δούκισσας της Πλακεντίας. Η Σοφία ντε Μαρμπουά- Λεμπρέν, η γνωστή στους Έλληνες Δούκισσα της Πλακεντίας, έζησε την εποχή του Όθωνα αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Είχε διαθέσει πολλά χρήματα για τον απελευθερωτικό αγώνα που άρχισε με την Επανάσταση του 1821. Έκτισε δύο ανάκτορα, το χειμερινό στην Αθήνα, που πήρε το όνομα «Ιλίσια» και τώρα στεγάζει το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, και το καλοκαιρινό στην Πεντέλη, που είναι γνωστό ως «Καστέλο της Ροδοδάφνης».
 

 8.Σε ποιο καφενείο έγινε η παράδοση της πόλης της Αθήνας στους Γερμανούς, το 1941;

Στο καφενείο Παρθενών, Κηφισίας 4. Το καφενείο αυτό λειτουργούσε απ το 1938, απέναντι από την έπαυλη Θων. Μπροστά σ’ αυτό το καφενείο οι δήμαρχοι των Αθηνών και Πειραιώς περίμεναν το συνταγματάρχη Σέρνερ, για να του παραδώσουν την πόλη, τον Απρίλιο του 1941. Το κτίριο αυτό υπάρχει ακόμη, αλλά αλλοιωμένο, λόγω της προσθήκης δύο ακόμη ορόφων.

9.Πού βρίσκεται το «Σπίτι με τις Καρυάτιδες»;

Στην οδό Ασωμάτων 45. Διώροφη, διατηρητέα κατοικία του 1880, ένα από τα πιο φωτογραφημένα κτίρια της Αθήνας και έμπνευση για πίνακα του Τσαρούχη.

10.Πού βρίσκεται η πλατεία Ηρώων;

Στη συνοικία του Ψυρρή. Η γειτονιά του Ψυρρή υπήρξε η γειτονιά των ηρώων μια και πολλοί Αθηναίοι ήρωες του 1821 γεννήθηκαν και αντρώθηκαν εκεί (Σαρρής, Κτενάς, Πιττακής, Καρρόρης κά). Επίσης, στα τέλη το 19ου αιώνα ήταν το άντρο των αυτοαποκαλούμενων «ηρώων», των κουτσαβάκηδων, μόρτηδων και τραμπούκων, οι οποίοι ταλαιπώρησαν την Αθήνα εκείνης της εποχής, μέχρι την εξάλειψή τους από τον διευθυντή της Αστυνομίας Δ. Μπαϊρακτάρη.


 

11.Πού βρίσκεται η «Στοά των Εμπόρων»;

Στην οδό Βουλής. Βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάρου του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων επί της οδού Βουλής 8-10. Το κτίριο είναι έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Λεωνίδα Μπόνη (Μετοχικό Ταμείο Στρατού, θέατρο Ρεξ) και Εμμανουήλ Λαζαρίδη (Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη). Η Στοά των Εμπόρων, μία από τις 170 στοές της Αθήνας, ενώνει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα και στη δεκαετία του ’80 είχε διάφορα μαγαζιά (υφασματάδικο, φωτογραφείο, καλλυντικά κ.ά.). Εδώ και 20 χρόνια δεν χρησιμοποιείται εμπορικά.

 

12.Τι είναι το Γιουσουρούμ;

Το πιο παλιό παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, στη πλατεία Αβησσυνίας
Το όνομα προήλθε από τον Εβραίο Ηλία Γιουσουρούμ, ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Γιουσουρούμ είχε έρθει το 1863 από τη Σμύρνη…

13.Πού βρίσκεται ο μοναδικός νεογοτθικός πύργος της Αθήνας;

Στην πλατεία Αμερικής . Στην οδό Θήρας 54, κοντά στη πλατεία Αμερικής. Χτισμένο το 1914, ιδιοκτησία της αρχοντικής κεφαλλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου της Χρυσής Βίβλου με ρίζες από τη Νάπολη της Ιταλίας, ακατοίκητο από το 1993, χαρακτηρισμένο διατηρητέο το 2008.

14.Ποιο ήταν το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζηδάκη;

«Ο Μαγεμένος Αυλός», στην πλατεία Προσκόπων. Ο «Μαγεμένος Αυλός», στην Πλατεία Προσκόπων, ήταν το αγαπημένο στέκι του Χατζιδάκι. Εκτός από το ότι βρισκόταν ένα μόλις στενό μακριά από το σπίτι του, τον συνέδεε και μία πολύ στενή φιλία με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Γιώργο Πολυχρόνη. 

15. Ποια είναι η άλλη ονομασία του Λόφου του Φιλοπάππου;

Λόφος Μουσών. Ο λόφος του Φιλοπάππου λέγεται και λόφος Μουσών, λόγω ενός τεμένους που ήταν αφιερωμένο στις Μούσες. Υποστηρίζεται όμως και η άποψη ότι ήταν λόφος αφιερωμένος στον ποιητή Μουσαίο (5ος αίωνας π.Χ) καθώς, στον ίδιο χώρο, υπήρξε μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα-ποιητή

16. Ποια ήταν η περιοχή Θων;

Η περιοχή στο τέρμα των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους. Η περιοχή όφειλε το όνομά της στο κτήμα και την έπαυλη ΘΩΝ, ιδιοκτησίας του Νικόλαου Θων, ανώτερου αυλικού της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου του Α’ και ιδιοκτήτη μεγάλης ακίνητης περιουσίας Η έπαυλη ανατινάχθηκε στα Δεκεμβριανά γεγονότα του 1944. Σήμερα το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε, αλλά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, είναι ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου.

17.Τι ήταν πριν ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στην οδό Πειραιώς;

Tο εργοστάσιο υφαντουργίας Σικιαρίδη (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ Α.Ε.) .
Η Α.Σ.Κ.Τ. στεγάζεται από το 1997 στο χώρο των βιομηχανικών συγκροτημάτων έκτασης 28.450 τ.μ., των Ελληνικών Υφαντηρίων Α.Ε. (Πειραιώς 256), γνωστών επίσης από το όνομα του ιδιοκτήτη τους ως «Σικιαρίδειο». Η κατασκευή των 14 μονώροφων και διώροφων κτιρίων ανάγεται σε δύο τουλάχιστον φάσεις, μία όψιμη νεοκλασική και μία μοντέρνα.

18.Ποια περιοχή της Αθήνας ήταν γνωστή στα μέσα του 19ου αιώνα με το όνομα «Βατραχονήσι»;

Η περιοχή μεταξύ του Σταδίου και της σημερινής συνοικίας Παγκράτι. Επρόκειτο για μία νησίδα που βρισκότανε μέσα στον ποταμό Ιλισσό πάνω και γύρω από την οποία πρέπει να υπήρχαν βατράχια.

 19.Ποιάς τάφος είναι η «Κοιμωμένη του Χαλεπά» που βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο;

Της Σοφίας Αφεντάκη . Η Σοφία Αφεντάκη, κόρη της γνωστής οικογένειας από την Κίμωλο, πέθανε από φυματίωση στα 18 της χρόνια, στις 17 Δεκεμβρίου 1878. Το έργο του τηνιακής καταγωγής γλύπτη, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα δείγματα της εικαστικής του γραφής, είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά που βρίσκονται στο Α΄ νεκροταφείο.

20.Πού βρίσκεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη;

Στο Κολωνάκι. Στην οδό Σουηδίας 61. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος, η οποία διαθέτει πάνω από 100.000 τόμους. Οφείλει το όνομά της στο διπλωμάτη και λόγιο Ιωάννη Γεννάδιο ο οποίος δώρισε την τεράστια συλλογή βιβλίων του στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, με όρο η συλλογή αυτή να φυλαχθεί και να στεγαστεί χωριστά και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτήν. Το ελληνικό κράτος παραχώρησε το οικόπεδο και το ίδρυμα Carnegie ανέλαβε την οικοδόμηση του κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου του 1926. 

21.Πώς ονομάζεται η πλατεία και ο ναός στη συμβολή των οδών Δραγατσανίου,
Αριστείδου και Ευριπίδου;

Άγιοι Θεόδωροι. Ο Βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται από τους ειδικούς ως το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης των Αθηνών, το οποίο οικοδομήθηκε στη θέση ενός παλαιότερου ευτελούς ναΐσκου. Η ανέγερσή του χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει στην κατηγορία των απλών δίστηλων εγγεγραμμένων σταυροειδών ρυθμών.

22. Ποια πύλη της αρχαίας Αθήνας έχει διαφορετική επιγραφή στο επιστήλιο της
δυτικής πλευράς και διαφορετική στο επιστήλιο της ανατολικής;

 Η Πύλη του Αδριανού. Η μία επιγραφή, προς τη πλευρά της αρχαίας πόλης και της Ακρόπολης γράφει: «ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΘΗΝΑΙ, ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ» («Αυτή είναι η Αθήνα, η παλαιά πόλη του Θησέα»), ενώ η άλλη προς τον Αρδηττό, γράφει: «ΑΙΔ’ ΕΙΣ’ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΚΟΥΧΙ ΘΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΣ» («Αυτή είναι η πόλη το Αδριανού και όχι του Θησέα»).

 23.Πού βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου;

Στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το θέατρο του Διονύσου είναι το αρχαιότερο και σημαντικότερο θέατρο του κόσμου, χωρητικότητας 16.000 θεατών. Το μεγαλύτερο μέρος των καταλοίπων που διατηρούνται σήμερα ανήκει στη μνημειακή διαμόρφωση του θεάτρου από τον άρχοντα της Αθήνας Λυκούργο, στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.

 

24.Πού βρίσκεται το «Άλσος Μιας Νυκτός» νυν Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής;

Στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας και Φειδιπίδου . Το σημείο εκείνο προοριζόταν προπολεμικά να γίνει άλσος 7 στρεμμάτων. Οι εργασίες καθυστερούσαν λόγω άρνησης της Εκκλησίας, στην οποία ανήκε ο χώρος, να τον παραχωρήσει. Οπότε τη νύχτα της 2 Δεκεμβρίου του 1939 ο δήμος, με εντολή του τότε υπουργού Κ. Κοτζιά, φύτεψε ολόκληρο το χώρο με δέντρα, κατεδαφίζοντας τα ξύλινα παραπήγματα. Από τότε το αλσύλλιο ονομάζεται ανεπίσημα «Άλσος της μίας Νυκτός».

 25.Ποιος ήταν ο Φιλόπαππος;

Σύριος ευεργέτης , Ύπατος της Αθήνας. Ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος ήταν ο εγγονός του τελευταίου βασιλέα του συριακού βασιλείου της Κομμαγηνής και επιφανής κάτοικος, ευεργέτης και Ύπατος των Αθηνών. Πάνω στο λόφο, οι Αθηναίοι έκτισαν το 114-116, από λευκό πεντελικό μάρμαρο, το ταφικό του μνημείο, σε βάθρο ύψους 3, 08 μ. και διαστάσεων 9.80 Χ 9.30 μ.

 26.Σε ποιο λόφο βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο;

Στον Λόφο των Νυμφών . Το νεοκλασικό κτίριο του Αστεροσκοπείου χτίστηκε το 1842 από τον Δανό αρχιτέκτονα Χάνσεν και είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Ο αρχιτέκτονας έγραψε πάνω στον τοίχο την επιγραφή: «Servare Intaminatum», δηλαδή «να διατηρηθεί ανέπαφο».
 

 27.Πού βρίσκεται η Βασίλειος Στοά;

Στην Αρχαία Αγορά.Η Βασίλειος στοά (κτίσμα του 6ου αιώνα π.Χ), στη βορειοδυτική γωνία της αρχαίας Αγοράς, ήταν η έδρα του άρχοντος βασιλέως, ενός από τους 9 αιρετούς άρχοντες της Αθήνας, ο οποίος είχε μόνο δικαστικές και θρησκευτικές αρμοδιότητες. Εκεί βρίσκονταν αναρτημένοι οι νόμοι της πόλης. Στο μέσον της στοάς ήταν το άγαλμα της θεάς της δικαιοσύνης Θέμιδας και μπροστά της βρισκόταν ο όρκιος λίθος, δηλαδή ένας απλός βωμός πάνω στον οποίο ορκίζονταν οι άρχοντες ότι θα σέβονται και θα εφαρμόζουν τους νόμους. Επίσης, εκεί έγινε η πρώτη φάση της δίκης του Σωκράτη το 399 π.Χ.).

28.Στους κήπους ποιας μονής καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά η ντομάτα;

Στη Μονή των Καπουτσίνων. Η πρώτη καλλιέργεια ντομάτας έγινε στη Μονή Καπουτσίνων το 1818. Η Μονή ιδρύθηκε το 1669 από τη μετατροπή μιας οικίας στην αυλή της οποίας βρισκόταν το Μνημείο του Λυσικράτους. Η Μονή των Καπουτσίνων ιδρύθηκε από τους Γάλλους μοναχούς το 1658. Κύριες ασχολίες αυτών ήταν οι αρχαιολογικές και τοπογραφικές μελέτες. Η Μονή τους αποτέλεσε το πρώτο σχολείο Καθολικών στην Αθήνα. Από τους μεγάλους επισκέπτες της Μονής ήταν ο Σατωβριάνδος και ο λόρδος Βύρων, κατά το δεύτερο ταξίδι του στην Αθήνα. Η Μονή κάηκε το 1890.

29.Πόσες είναι οι αυθεντικές Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης;

Πέντε. Σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης υπάρχουν οι 5 αυθεντικές Καρυάτιδες εκ των οποίων η μία είναι σχεδόν κατεστραμμένη από το βομβαρδισμό των Τούρκων, τον Ιανουάριου του 1827. Η 6η (η δεύτερη από αριστερά προς τα δεξιά, στη νότια πρόσταση του Ερεχθείου) είναι αυτή που άρπαξε ο Έλγιν και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

30.Πού βρίσκεται το πρώτο Πανεπιστήμιο των Αθηνών;

Στην Πλάκα.Στην οδό Θόλου 5. Το Πρώτο Πανεπιστήμιο στεγάστηκε από το 1837 έως το 1841 στην τριώροφη κατοικία του 17ου αιώνα, γνωστή ως «Οικία Κλεάνθους». Λειτούργησε αρχικά με 4 σχολές (Νομική, Ιατρική, Θεολογική και Φιλοσοφική). Από το 1987 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του ως Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


31.Σε ποιο κήπο – πάρκο της Αθήνας βρίσκεται ένα ηλιακό ρολόϊ;

Στον Εθνικό Κήπο. Το ηλιακό ρολόι βρίσκεται μπροστά από τις Ουασιγκτόνιες (φοίνικες που φυτεύτηκαν το 1842 από την Αμαλία) στην κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου, από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Πρόκειται για έναν επικλινή μεταλλικό δείκτη στερεωμένο σε μαρμάρινη βάση στην οποία είναι χαραγμένες οι ώρες. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα

32. Πώς λέγεται η συνοικία απέναντι από τα Δικαστήρια – Σχολή Ευελπίδων;

Πολύγωνο. Οφείλει το όνομά της σε μία μόνιμη πολυγωνική εξέδρα του Πεδίου του Άρεως πάνω στην οποία έπαιζε η στρατιωτική μπάντα κάθε Κυριακή, από τα πρώτα χρόνια του Όθωνα, μέχρι σχεδόν τα τέλη του περασμένου αιώνα. 

33.Ποιο ήταν το αρχικό όνομα της πλατείας Ομονοίας;

Πλατεία Οθωνα. Ονομάστηκε έτσι σαν πράξη συμφιλίωσης των οθωνικών και αντιοθωνικών. Εκεί γιορτάστηκε η έξωση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.

34. Πού στεγάζεται σήμερα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος;

Στο χώρο του κινηματογράφου «Λαΐς», στην Ιερά Οδό. Από την ίδρυσή της το 1950, η Ταινιοθήκη στεγαζόταν στην Αθήνα, στην οδό Κανάρη 1, στο Μέγαρο Δεληγιώργη. Από το 2008 μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο του κινηματογράφου «Λαΐς», που βρίσκεται στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

35. Πού βρίσκεται η περιοχή Χαυτεία;

Στο τελευταίο τμήμα της Αιόλου, μεταξύ των οδών Σταδίου & Πανεπιστημίου. Στα Xαυτεία τοποθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο πρώτος τροχονόμος για να ρυθμίζει τη κυκλοφορία.

36.Πού βρίσκεται το σπίτι που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κ. Παλαμάς;

Κοντά στους Στύλους του Ολυμπιείου Διός. Στην οδό Περιάνδρου 5. Είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια. Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

37.Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σωζόμενος βυζαντινός ναός της Αθήνας;

Η Ρώσικη εκκλησία. Ο ιερός Ναός του Σωτήρα Λυκοδήμου, που είναι γνωστός ως Ρώσικη εκκλησία, αφού από τον 19ο αιώνα είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και αποτελεί τον ενοριακό ναό της ρωσικής παροικίας. Βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων και είναι ένας από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας. Ο οκταγωνικός με τρούλο ναός είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης του 11 αι. μ.Χ. 

38. Ποιού Πατριάρχη το λείψανο βρίσκεται σε μαρμάρινο τάφο μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών;

Του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ο Γρηγόριος Ε΄ (1746 – 10/22 Απριλίου 1821) διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο τιμώντας την μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα τριών Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. Ένας Κεφαλλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί ανακομίστηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά, και έκτοτε φυλάσσεται σε μαρμάρινη λάρνακα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

 

 39.Πού βρισκότανε το χαρτοπωλείο «ΠΑΛΛΗΣ»;

 Στην οδό Ερμού. Στην οδό Ερμού 8. Το ιστορικό αυτό βιβλιοχαρτοπωλείο ιδρύθηκε το 1870 από τον Αθανάσιο Πάλλη και λειτουργούσε για 127 συνεχόμενα χρόνια. Την εποχή που άνοιξε, στην ίδια περιοχή βρίσκονταν ακόμα έξι από τα συνολικά δεκατρία χαρτοπωλεία της Αθήνας. Η καινοτομία που την εποχή εκείνη εισήγαγε η εταιρεία και που την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες επιχειρήσεις του είδους ήταν ότι στον ίδιο χώρο των λιανικών πωλήσεων γραφικής ύλης στεγαζόταν και το «εργοστάσιο καταστίχων και χαλκογραφημένων επισκεπτηρίων».

 40.Ποιος ήταν ο λόφος της Μπουμπουνίστρας;

Ο λόφος που χτίστηκαν τα Παλαιά Ανάκτορα, νυν Κοινοβούλιο Τα «Παλαιά Ανάκτορα», νυν Ελληνικό Κοινοβούλιο, χτίστηκαν στο λόφο της Μπουμπουνίστρας, στο σημείο που υπήρχε ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Ο λόφος οφείλει το όνομά του στον ήχο μιας θορυβώδους βρύσης που βρισκόταν σε μία από επτά πύλες του τείχους του Χασεκή, την Πόρτα της Μπουμπουνίστρας (επί της Λ. Αμαλίας, απέναντι από την οδό Όθωνος).

41.Σε ποιο μνημείο υπάρχει η επιγραφή: «ανδρών επιφανών πάσα η γη τάφος»;

Στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη. Η φράση από τον «Επιτάφιο του Περικλή» του Θουκυδίδη βρίσκεται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

42.Πoύ βρίσκεται ο Πύργος του Νέου Υδατερίου και το Αθηναϊκό Παρατηρητήριο;

Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο είναι το μοναδικό στο είδος του που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Άνοιξε πάλι για το κοινό στις 3/3/2016.

43.Πού στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.);

Στο Εργοστάσιο του Φιξ .Το 2000, το εγκαταλειμμένο από δεκαετίες εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, ένα αξιόλογο βιομηχανικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας του αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτου, επιλέγεται ως μόνιμη στέγη του νεοσύστατου ΕΜΣΤ. 

 44. Πού βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά σουβλατζίδικα της Αθήνας, ο «Κώστας»;

Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η λειτουργία του σουβλατζίδικου με την επωνυμία «Κώστας» χρονολογείται από το 1946, όταν ανοίχθηκε από τον Τάσο, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη.

45. Πού βρίσκεται η «Βίλα Αμαλία» και ποιο θρυλικό γυμνάσιο στεγάστηκε από το 1932 έως το 1974;

Στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χάυδεν και εκεί στεγάστηκε το Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το κανονικό όνομα του κτιρίου είναι έπαυλη Αγγελόπουλου. Εκεί στεγάστηκε από το 1932 έως το 1974 το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών από το οποίο αποφοίτησαν δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες (Α. Φασιανός, Θ. Αγγελόπουλος, Λ. Παπαδόπουλος, Χρ. Γιανναράς, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κ.ά.).


 46.Ποιος γνωστός συγγραφέας ήταν γνωστός σαν ο «Ερημίτης του Ψυρρή»;

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.Έμενε σε συνοικία του Ψυρρή σε νοικιασμένα φτωχικά δωμάτια για 20 περίπου χρόνια.  

47. Πού βρίσκεται το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού;

Στην οδό Πειραιώς.Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού βρίσκεται στην Πειραιώς 254. Δημιουργήθηκε το 1993 με σκοπό τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Μείζονα Ελληνισμό.

 48.Πού στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη;

Στο παλιό εργοστάσιο μετάξης στο Μεταξουργείο. Το εργοστάσιο μετάξης (Μυλλέρου και Μεγ. Αλεξάνδρου), ιδιοκτησίας της οικογένειας Δουρούτη, διέκοψε τις εργασίες του το 1875. Κατά τη δεκαετία του 1880 το κτίριο μετατράπηκε σε σύνολο διώροφων κατοικιών με εμφανή στοιχεία της νεοκλασικιστικής τεχνοτροπίας. Το 1993 περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων, ύστερα από δωρεά του Ιωάννη Δουρούτη. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
 

49.Σε ποιο δρόμο γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της ταινίας «Στέλλα»;

Στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.Η σκηνή του μαχαιρώματος της ταινίας «Στέλλα», του 1953, γυρίστηκε στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

50. Ποιού μουσείου αποτελεί παράρτημα το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης;

Του Μουσείου Μπενάκη . Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης βρίσκεται επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου. Ήταν η κατοικία του δωρητή Λάμπρου Ευταξία. Το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και από το 2004 λειτουργεί ως μουσείο.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΝΤΑΚΟΥΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
100 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Αθήνα (Α’)



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.