IKA & OAEE: Διαφορετικές ερμηνείες στον ίδιο Νόμο για το ΕΚΑΣ των ΑμεΑ

0

Την Επιστολή με θέμα:«ΕΚΑΣ για ΑμεΑ – Αλλιώς ερμηνεύει τον νόμο το ΙΚΑ και αλλιώς ο ΟΑΕΕ;» που έχει συνταχθεί από τον κ.Ανδρέα Μπαρδάκη, παραθέτουμε  και η οποία αφορά στις περιπτώσεις των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας όπου οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό αυτού.

Διαβάστε την επιστολή και κατεβάστε(παρακάτω) την για να την αποστείλετε -όποιος/α επιθυμεί

ΘΕΜΑ:
«ΕΚΑΣ για ΑμεΑ – Αλλιώς ερμηνεύει τον νόμο το ΙΚΑ και αλλιώς ο ΟΑΕΕ;»

Σύμφωνα με τον Ν.4387/2016, άρθρο 92, παρ.2.δ., προβλέπεται:

Αρθρο 92. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ)
παρ.2. Ποσά επιδόματος:

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.
Προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, στο οποίο καταβάλλεται το Ε.Κ.Α.Σ., δεν επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.
Στις περιπτώσεις συνδικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

Ερμηνεύοντας τον νόμο, το Υπουργείο Εργασίας έστειλε την εγκύκλιο  υπ’ αριθ.Πρωτ.:Φ.80000/οικ.22102/922, 1/1/2016, προς όλους τους οργανισμούς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πλην ΟΓΑ), καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία αναφέρει, όσον αφορά την παρ.2.δ. του άρθρου 92:

«Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας οποιαδήποτε μεταβολή του
ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού
έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό
αυτού.

Ενδεικτικό παράδειγμα : συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ετών 66
με ποσοστό 80% – δικαιούχος ΕΚΑΣ 2016 – επανακρίνεται από τις Υγειονομικές
Επιτροπές του ΚΕΠΑ το Σεπτέμβριο 2016 με ποσοστό αναπηρίας 70%. Ο
συνταξιούχος αυτός θα συνεχίσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ για όλο το 2016
και η μείωση κατά 1/3 του δικαιούμενου ποσού θα επέλθει το 2017 (εφόσον, βέβαια, δικαιούται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων το ΕΚΑΣ του 2017).»

Κατόπιν τούτου, η Διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε στις 9/6/2016 τη δική της εγκύκλιο αρ.16, Σ48/41, στην οποία δίνει την παρακάτω ερμηνεία:

«6. Σύμφωνα με το προτελευταίο εδάφιο της περ. δ’ της παρ. 2, οποιαδήποτε
μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου – συνταξιούχου αναπηρίας – εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος που δικαιούται.
Όμως, εάν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό
αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.»

Ενώ, η Διοίκηση του ΟΑΕΕ εξέδωσε στις 28/6/2016 τη δική της εγκύκλιο με αρ. Πρωτ: ΔΙΠΣΥΝ/Φ1/7/ 936573, στην οποία δίνει την παρακάτω ερμηνεία, μαζί με δύο παραδείγματα:

«Στις περιπτώσεις συνταξιούχων λόγω αναπηρίας οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :
– Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας (παλαιός ή νέος ασφαλισμένος), 63 ετών με ποσοστό 80%- δικαιούχος ΕΚΑΣ 2016- επανακρίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές το Σεπτέμβριο 2016 με ποσοστό 70%. Ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα για ολόκληρο το 2016 και από 01.01.2017 θα γίνει διακοπή διότι είναι μικρότερος του ηλικιακού ορίου των 65 ετών που προβλέπεται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

– Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας (νέος ασφαλισμένος), 66 ετών με ποσοστό 80%- δικαιούχος ΕΚΑΣ 2016- επανακρίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές το Σεπτέμβριο 2016 με ποσοστό 70%. Ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα για ολόκληρο το 2016 και από 01.01.2017 θα γίνει μείωση κατά 1/3 του δικαιούμενου ποσού εφόσον βέβαια το δικαιούται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.»

Παρατηρώντας την ερμηνεία που δίνεται από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, σε σχέση με το πρώτο παράδειγμα που δίνεται από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ,
ένας συνταξιούχος αναπηρίας, ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, ο οποίος είναι 63 ετών με ποσοστό αναπηρίας – το οποίο μεταβάλλεται μέσα στο 2016 σε ποσοστό μικρότερο του 80% – θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από έναν συνταξιούχο που έχει ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις, που όμως είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.


Έτσι λοιπόν, ρωτούνται όλοι οι παραπάνω και ιδιαίτερα οι κύριοι:

Αναστάσιος Πετρόπουλος – Υφυπουργός Εργασίας
Χαρίκλεια Γδοντάκη – Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών (ΙΚΑ)
Δημήτριος Τσακίρης – Διοικητής ΟΑΕΕ
Ιωάννης Βαρδακαστάνης – Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατομων με Αναπηρία

1. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στις εγκυκλίους όσον αφορά την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 92 στον Ν.4387/2016;

2. Πώς θα ενεργήσετε για να αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργείται αφού φαίνεται πως τα δύο ασφαλιστικά ταμεία μεταχειρίζονται, διαφορετικά το καθένα, τους ασφαλισμένους τους;

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειες που θα λάβετε.

Πατήστε εδώ για να κατέβει η επιστολή: DOWNLOAD

Ανδρέας Μπαρδάκης – http://logistis-amea.blogspot.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.