Πωλείται όπως είναι, με τις μνήμες μας…

0

Μπορεί να έχεις βρεθεί εκεί για μία συναυλία. Μπορεί να το έχεις απολαύσει από τα βραχάκια από ψηλά. Το Θέατρο Λυκαβηττού ολοκληρώνει μια πορεία 51 ετών. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι άλλο. Ξέρουμε ότι έχει μπει στο υπερταμείο και του έχουν βάλει πωλητήριο. Ο χώρος ήταν κάποτε νταμάρι ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη και το 1964 έγινε Θέατρο μετά από πολύ αγώνα της Άννας Συνοδινού και του άντρα της για να αναβιώσουν το αρχαίο δράμα έξω από την Επίδαυρο, και με τον Τάκη Ζενέτο να το αποπερατώνει, αφού πρώτα είχε εκμισθωθεί από το κράτος στο όνομα της ηθοποιού, με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον πρεσβύτερο να στηρίζει την προσπάθεια της.

Στην πορεία του το Θέατρο Λυκαβηττού δεν ήταν μόνο για το αρχαίο δράμα. Αν και η πρώτη παράσταση που παίχτηκε εκεί ήταν η Πενσεθίλεια, πριν φτιαχτεί το θέατρο χωρητικότητας 3.000 θέσεων, και μετά η Αντιγόνη με πρωταγωνίστρια τη Συνοδινού, ο Λυκαβηττός έγινε συνώνυμο και των συναυλιών.

Από τη σκηνή του πέρασαν ο Τζέιμς Μπράουν, η Έλα Φιτζέραλντ, οι Pet Shop Boys, ο Πίτερ Γκάμπριελ, οι Scorpions προφανώς και αρκετά ακόμα ονόματα της jazz και της ροκ, ενώ στη νέα χιλιετία φιλοξένησε λιγότερο δυνατά ονόματα, αλλά εξίσου σημαντικά, όπως τη Zaz. Το 2012, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργίο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είχαν υπογράψει συμφωνία για να γίνουν δράσης που θα βοηθήσουν στη «μετάβαση» του στη νέα εποχή.

Τα κονδύλια που συμφωνήθηκαν είτε δεν ήρθαν ποτέ είτε χρησιμοποιήθηκαν αλλού, με αποτέλεσμα το Θέατρο να παραμείνει ίδιο κι απαράλλακτο και σήμερα να βρίσκεται σε εκκίνηση πώλησης, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μποζώνη στο TheToc, χωρίς να υπάρχει σαφές σχέδιο για το τι θα γίνει μετά. Σε 285 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αθήνα, ακούστηκαν ήχοι και ενώθηκαν φωνές. Πλέον, αυτό θα αποτελεί μια ανάμνηση…

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.