Μισθωτοί & Συνταξιούχοι: Η νέα φορολογία για το 2016 με παραδείγματα

0

Η φετινή χρονιά που σε λίγο “θα μας αφήσει”, προβλέπει νέους κανόνες στη φορολογία Μισθωτών και Συνταξιούχων. Στο θέμα είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας στις 13 Μαΐου 2016, μόλις είχε δημοσιευθεί ο Νόμος N. 4387/2016 .

Έτσι θα θέλαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε με παραδείγματα το πώς θα φορολογηθούν Μισθωτοί και Συνταξιούχοι στο τρέχων φορολογικό έτος, για τα εισοδήματα τους που θα δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του 2017.

Καταρχάς να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις για να γίνουν κατανοητά και τα παραδείγματα που θα παραθέσουμε :

  1.  Οι καθαρές ετήσιες αποδοχές, προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των 12(δημόσιο-συνταξιούχοι) ή των 14 (ιδιωτικός τομέας) Μισθών/Συντάξεων, αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν κρατηθεί, από των εργαζόμενο/συνταξιούχο.
    Παράδειγμα: Μικτός Μηνιαίος Μισθός Εργαζομένου Ιδιωτικού Τομέα:  800,00€ μείον 128,00€ ασφαλιστικές εισφορές(πχ.ΙΚΑ) = 672,00€ Καθαρές Μηνιαίες Αποδοχές.Άρα οι ετήσιες καθαρές αποδοχές είναι 672,00€ Χ 14= 9.408,00€ .
    Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ο ετήσιος Φόρος, ο οποίος διαιρείται στις αντίστοιχες μηνιαίες μισθολογικές περιόδους 12 ή 14 και παρακρατείται από τον εργαζόμενο ή τον συνταξιούχο. Εν ολίγοις οι καθαρές ετήσιες αποδοχές δεν συμπίπτουν με τις πληρωτέες αποδοχές, εκτός των περιπτώσεων που δεν παρακρατείται φόρος λόγω αφορολογήτου.
  2. Στις καθαρές ετήσιες αποδοχές επιβάλλεται και η εισφορά αλληλεγγύης, που από το 2016 πια λειτουργεί με αναλογική κλίμακα και όχι επί του συνολικού εισοδήματος.

Στους Πίνακες αποτυπώνουμε τη φετινή φορολογική επιβάρυνση, αναλυτικά το φόρο που αναλογεί, το ποσό της μείωσης, την εισφορά αλληλεγγύης, το σύνολο της επιβάρυνσης του έτους και την αντίστοιχη επιβάρυνση του 2015 και τέλος τη διαφορά (θετική ή αρνητική) των δυο ετών.

Ι.

2-1

ΙΙ.

3

Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι είναι πιθανόν οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι, λόγω της αλλαγής της παρακράτησης του φόρου και της εισφοράς της Αλληλεγγύης στις 27 Μαΐου 2016 (ισχύς του νόμου 4387), να επιβαρυνθούν με τη διαφορά παρακράτησης από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως στις 26 Μαΐου 2016, λόγω ισχύος ευνοϊκότερης κλίμακας που υπήρχε το διάστημα αυτό.Την επιβάρυνση θα την δουν στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2017.
Τέλος τη κλίμακα φορολογίας Μισθωτών και Συνταξιούχων, καθώς και τη κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης μπορείτε να την δείτε στο Άρθρο μας και πάλι.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.