Γράμμα σε ένα νέο συνάδελφο λογιστή…

0

Η ενασχόληση με το επάγγελμα για 25 συναπτά έτη μου επιτρέπει φαντάζομαι να επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να παρέχει συμβουλές σε νεότερους συναδέλφους.Αφορμή για την συγγραφή αυτού του κειμένου είναι η δημόσια αποτύπωση απόψεων από ορισμένους ( ευτυχώς λίγους ) νέους συναδέλφους στην τελευταία Συνέλευση της Ομοσπονδίας όπου παραβρέθηκα.

Απαντώντας σε αιτιάσεις περί της ανεργίας που αγγίζει τον κλάδο μας ,τα λογιστικά γραφεία που βάζουν λουκέτο ,την αδυναμία και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το 60 % των συναδέλφων να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του ένας αντιπρόσωπος (νέος ηλικιακά) από Σύλλογο της Περιφέρειας υποστήριξε ούτε λίγο , ούτε πολύ ότι καλώς κλείνουν τα γραφεία αυτών των συναδέλφων που αδυνατούν να πληρώσουν γιατί στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και κατέληξε με απόψεις ‘’ κοινωνικού δαρβινισμού ΄΄ ότι έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά όπου επικρατεί πάντα το δίκαιο του ισχυρού.

Είμαι σίγουρος ότι ο συνάδελφος γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 7 χρόνια στην χώρα μας. Την βλέπει αποτυπωμένη στους πελάτες του στους συγγενείς και στους φίλους του. Έχει αισθανθεί την μείωση του εισοδήματος κατά 40-50 % ,διαβάζει τα επίσημα στοιχεία που αναφέρουν ότι το Α.Ε.Π στην χώρα μας μειώθηκε κατά 25 % και ότι 350.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Αλλά προφανώς αυτό που τον απασχολεί είναι πως θα κλείσει το γραφείο του ο συνάδελφος που δυσκολεύεται ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος από την αναδιανομή της πίτας.

Μια πρώτη συμβουλή που έχω να του απευθύνω είναι να προσέχει γιατί δεν θα αργήσει η ώρα που θα έρθει και η δική του σειρά να κλείσει το γραφείο του.
Αυτά που έρχονται κατά πάνω μας ( Πιστοποίηση-Ελεγκτικές που θα παρέχουν λογιστικές εργασίες-Κώδικας Δεοντολογίας ) μας οδηγούν κατευθείαν στο λουκέτο.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε και αντιδράσουμε τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Μια δεύτερη συμβουλή είναι να μην καταπίνει αμάσητο το παραμύθι που προβάλλουν οι εκπρόσωποι μας στο Ο.Ε.Ε στις Ενώσεις και την Ομοσπονδία ότι με το να δίνεται η δυνατότητα στις ελεγκτικές να παρέχουν και λογιστικές υπηρεσίες θα μπορούμε και εμείς να ιδρύσουμε ελεγκτικές και να βγούμε και εμείς ωφελημένοι από αυτή την διαδικασία.

Πλανάται πλάνη οικτρά όποιος πιστεύει ότι έχει την δυνατότητα να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις πολυεθνικές του κλάδου .Είναι σαν πιστεύεις ότι σε ένα μεγάλο ανοιχτό δρόμο μια Mercedes έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει με ένα Zastava.Τα μεγέθη αυτών των εταιρειών τους επιτρέπουν να εφαρμόσουν τέτοια τιμολογιακή πολιτική που θα εξαλείψει τον ανταγωνισμό εν μια νυκτί και θα οδηγήσει στην πλήρη επικράτησή τους.

Η τελευταία συμβουλή που θα του δώσω είναι να σταθεί αλληλέγγυος δίπλα στον συνάδελφο του και να παλέψει να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές που μας εξοντώνουν.

Να αποβάλλει κάθε μικροαστική αντίληψη που τον καθηλώνει στον μικρόκοσμό του και να αντιληφθεί ότι μόνο αν αυτός γνοιαστεί τώρα για το μέλλον του θα καταφέρει να το αλλάξει από την προδιαγεγραμμένη πορεία που έχει πάρει.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις .

Απόστολος Ντάλλας
Λογιστής- Φοροτεχνικός 
…Το γράμμα το ανακαλύψαμε στο facebook, τη φωτογραφία από το taxheaven

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.