Το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη συναλλακτική συμπεριφορά (“Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας”)

0

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ( Α 23/01.03.2017) το Προεδρικό διάταγμα με θέμα  “Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας” με σκοπό -όπως αναφέρει- τη θέσπιση αρχών που θα πρέπει να διέπουν τη συναλλακτική συμπεριφορά και τις σχέσεις μεταξύ των προμηθευτών και των καταναλωτών και των ενώσεων τους.

Συγκεκριμένα το ΠΔ 10/01-03-2017 περιγράφει αρχικά τις γενικές αρχές επιχειρηματικής συμπεριφοράς των προμηθευτών, η οποία θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό:

(α) Των γενικών και ειδικών διατάξεων της κείμενης ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας.
(β) Των γενικών και ειδικών αρχών του δικαίου και, ιδίως, των αρχών της προστασίας του καταναλωτή, της καλής πίστης, της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας.
(γ) Της προσωπικότητας, της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, της υγείας, της ασφάλειας, της συμβατικής και της εν γένει οικονομικής ελευθερίας, της προστασίας των ανηλίκων και των πάσης φύσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, κ.ά.).

 Παράλληλα περιγράφει και τις γενικές αρχές συμπεριφοράς των καταναλωτών, όπου μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

Οι καταναλωτές οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους των συμβάσεων που πρόκειται να συνάψουν με σκοπό την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τους όρους σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Ομοίως, διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης, προφύλαξης και συντήρησης για τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν και ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις ή οδηγίες για ό,τι δεν κατανοούν.

Τέλος στο ΠΔ σε ξεχωριστά άρθρα του προβλέπει, διάφορα θέματα που αφορούν:

  • Γενικούς όρους συμβάσεων
  • Κατάρτιση και εκτέλεση της σύμβασης
  • Εξυπηρέτηση καταναλωτών
  • Ασφάλεια συναλλαγών και προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών
  • Συναλλαγές με πιστωτικούς φορείς
  • Σχέσεις προμηθευτών και ενώσεων προμηθευτών με ενώσεις καταναλωτών
  • Προστασία ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
  • Εναλλακτική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών

Ενώ η ισχύς του,αρχίζει τριάντα (30) ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από την 1η Απριλίου 2017.

Διαβάστε και κατεβάστε όλο το
Προεδρικό Διάταγμα 10 (ΦΕΚ Α’ 23/01.03.2017)

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.