Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Ατομικές Επιχειρήσεις : Φορολογία για τη δήλωση 2015

9

Από εδώ δείτε το Νέο Άρθρο μας που αφορά στη Φορολογία των Επαγγελματιών για τη Δήλωση 2016, με όλες τις αλλαγές που ισχύουν για το Φορολογικό έτος 2015.
για να το δείτε :
Πατήστε εδώ

 

Το παρακάτω Άρθρο δημοσιεύτηκε στο site στις 10/02/2015 και αφορούσε το Φορολογικό έτος 2014  και τη περσινή δήλωση.

Χωρίς αλλαγές θα φορολογηθούν και φέτος οι “πρώην” ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που πια αποκαλούνται Οντότητες που ασκούν Επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τον Ν.4308/2014.

Screen-Shot-2013-04-25-at-9.26.14-AM

Με την παραπάνω Κλίμακα θα φορολογηθούν αυτοτελώς και φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις , χωρίς κανενός είδους αφορολόγητο και καμία φοροαπαλλαγή .

Το μόνο που αναγνωρίζεται είναι η αφαίρεση των Ασφαλιστικών εισφορών(πχ.ΟΑΕΕ , ΕΤΑΑ κλπ) από τα ακαθάριστα έσοδα με την εγγραφή τους στα Βιβλία που τηρούν.
Επίσης και για τη δήλωση 2015 θα επιβαρυνθούν με το Τέλος Επιτηδεύματος των 650€ και σε περίπτωση ύπαρξης υποκαταστήματος με επιπλέον 600€ για κάθε υποκατάστημα.
Επιπλέον θα επιβάλλεται και προκαταβολή 55% επί του φόρου που προκύπτει και θα αφαιρείται από το σύνολο του προς καταβολή φόρου η προκαταβολή του προηγούμενου έτους και οι τυχόν παρακρατηθέντες φόροι που παρακρατήθηκαν εντός του 2014.

Τέλος το καθαρό εισόδημα συναθροιζόμενο με άλλα τυχόν εισοδήματα , θα  υποβληθεί και στην Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης .

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης   υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Θα σημειώσουμε εδώ ότι οι εξαγγελίες περί αφορολόγητου , της νέας πολιτικής ηγεσίας θα ισχύσουν από το τρέχον φορολογικό έτος 2015 και θα αφορούν στη δήλωση του 2016.

Σχόλιο
Για ακόμη μία χρονιά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με επαχθέστατους φορολογικούς συντελεστές , που εμφανώς απειλούν τη βιωσιμότητα τους , μιας και εξισώνονται φορολογικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα με χειρότερους όρους.

 

 

9 Σχόλια

  1. Βασίλης Στεφανίδης on

    Καλημέρα,

    θα ήθελα να ρωτήσω εάν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ θα ισχύσει για καποιον που έχει μπλοκακι και είναι με καθεστως μισθωτου και έχει κατω από 5 χρονια εναρξη εργασιων??

    Ευχαριστω

  2. Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2009 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η/12/1950.

  3. ΜΑΡΙΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ on

    ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΗ?

  4. ΟΧΙ. Η Φορολογία πια είναι αυτοτελής.Ειδικά τα εισοδήματα των ασφαλιστών , θεωρούνται εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται με συντελεστές 26% & 33%

  5. ΜΑΡΙΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ on

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ .
    Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2014ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ.

    ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
    ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014?

  6. Λευτερης on

    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας με οε και θελω στο εγγυς μελλον να κλεισω την οε (λογω συνταξιοδοτησης του συνεργατη) και να ανοιξω την δικια μου εταιρεια. Το θεμα ειναι οτι μου εχουν πει πολλες μορφες εταιρειας και εχω ζαλιστει. Μου ειπαν για ατομικη επιχειρηση,για ε.ε., επε, και ικε. Ο λογιστης μου προτεινει ατομικη επιχειρηση λογω χαμηλης φορολογησης, εγω τεινω προς την ικε. Ποια ειναι η γνωμη σας;ποια θα ειναι η διαφορα στη φορολογια στις 2 αυτες εταιριες; ποια τα οφελη σε καθε μια; (ειμαι 33 χρονων και η εταιρια δραστηριοποιειται στις υποβρυχιες αντλιες νερου) ευχαριστω εκ των προτερων.καλες γιορτες σε ολους.

  7. Αγαπητέ Κύριε Χρόνια σας πολλά…
    Το θέμα που θέτετε δεν είναι τόσο απλό… Η απάντηση στο ερώτημα μας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο φορολογικών.
    Είναι καλό πάντως να έχετε εμπιστοσύνη στον Λογιστή σας. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε μονοσήμαντη απάντηση και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
    Αν πάλι επιθυμείτε περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο μας , για ραντεβού. Να είστε καλά.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.