Από τη Σύρο… Μας βάζουν γυαλιά

0

«Το υλικό είναι ζωντανό, μυρίζει, σου πληγώνει τα χέρια, αναπνέει μαζί σου και μεγαλώνει ηλικιακά όπως τα πάντα γύρω μας σ’ αυτόν τον κόσμο. Κι αυτά είναι αλήθειες που οι μεσογειακοί λαοί γνωρίζουν καλά. Θέλαμε να ζήσουμε με το υλικό, θέλαμε να το μάθουμε καλύτερα. Να πει την ιστορία του».

*Της Νεφέλης Λυγερού

Έτσι περιγράφει ο Περικλής Θερριός και η Ελένη Βακονδίου τη γνωριμία τους με το ξύλο και την απόφασή τους να καταπιαστούν μαζί του, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να κατασκευάζουν μοντέρνα γυαλιά ηλίου από το συγκεκριμένο υλικό.

Οι αυτοδίδακτοι ξυλουργοί από τη Σύρο αφιερώθηκαν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, με την υποστήριξη μίας ομάδας νέων από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η… δημοκρατική χρηματοδότηση

Η δράση τους, μάλιστα, είχε μεγάλη απήχηση. Ξεκίνησαν μία διαδικτυακή καμπάνια στην πλατφόρμα crowdfunding indiegogo, με στόχο τη χρηματοδότηση, αλλά και την προβολή της επιχείρησής τους εντός κι εκτός συνόρων.

Το crowdfunding είναι μια δημοκρατική μέθοδος χρηματοδότησης νέων ιδεών, που φέρει πλήρη ειλικρίνεια ως προς το περιεχόμενό της και τον τρόπο της. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εν μέσω αυτής της κατάστασης, για την έναρξη μιας ιδέας και μιας προσπάθειας.

Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως το κλίμα δεν ευνοεί τους νέους δημιουργούς και επιχειρηματίες. Από την άλλη, υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες που έχουν γνώση περί του crowdfunding, της ιδεολογίας του και των θετικών που αυτό ενέχει.

«Και εμείς, στη διαδικασία εκκίνησης του εγχειρήματος που σήμερα λέγεται Xylo eyewear, το είδαμε σαν μία ευκαιρία. Με συζητήσεις και επαφές, σύντομα στραφήκαμε προς αυτό το μέσο και αυτόν τον τρόπο προώθησης της δουλειάς μας. Αποδείχτηκε μία μοναδική και ειλικρινής διέξοδος. Με στενή συνεργασία λοιπόν κι αρκετό προγραμματισμό καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ».

Ο Περικλής και η Ελένη είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει κι άλλες προσπάθειες μέσω crowdfunding, όχι επειδή είναι μόδα ή πανάκεια, αλλά γιατί είναι διέξοδος. Οι ίδιοι αρχικά ξεκίνησαν με απλές κατασκευές. «Μία δημιουργική απασχόληση», όπως την χαρακτηρίζουν, η οποία διήρκησε δυόμιση χρόνια.

Αμφίδρομη σχέση με την πρώτη ύλη

Κάποιες φορές, όμως, αρκεί μια πρωινή σκέψη για να αλλάξει τα πάντα. «Είχαμε την τύχη να ζήσουμε ένα τέτοιο πρωινό. Να νιώθεις το πρωινό, ζεστό φως του ήλιου να σε αλλάζει και να γεννιέται εκείνη τη στιγμή μια ιδέα». Η σχέση τους με το υλικό εξελίχτηκε με τον χρόνο. «Αρχίσαμε να χειριζόμαστε το ξύλο, ως υλικό, με διαφορετικούς τρόπους κι εκείνο με τη σειρά του ξεκίνησε να μας εκπαιδεύει με διαφορετικούς τρόπους εξίσου».

Η μικρή ελληνική εταιρεία με έδρα τη Σύρο έχει πια κατακτήσει την τεχνογνωσία της δημιουργίας χειροποίητων γυαλιών ηλίου. Πρόκειται, άλλωστε, για μία ιδιαίτερα σύνθετη κατασκευή. Η εταιρεία έχει τέσσερα διαφορετικά μοντέλα: το Blaze, το Fly, το Wave και το Sand.

Συνολικά, υπάρχουν διαθέσιμοι δεκαέξι συνδυασμοί ξύλων σ’ αυτά τα τέσσερα μοντέλα. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι zebrawood, παλίσανδρος, αμερικάνικη καρυδιά, ελληνική καρυδιά, wenge, έβενος και σφένδαμος.

«Με τους συνδυασμούς και τα σχέδια που δημιουργήσαμε, θέλουμε να καλύψουμε τις περισσότερες αισθητικές απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε πως τα ξύλινα γυαλιά ηλίου, δεν είναι ένα εκλεκτικό αντικείμενο, αλλά ένα τεχνούργημα που προέρχεται από τη σύζευξη της καλής τεχνικής, της προσοχής και της φροντίδας τόσο για τα υλικά σου, όσο και για το τελικό δημιούργημα».

Η ταυτότητα των γυαλιών

Η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά οι καλλιτέχνες επιλέγουν το ξύλο. Στη συνέχεια, το συναρμολογούν και το τελειοποιούν στο χέρι. Στο τελικό στάδιο προστίθενται οι φακοί. Η μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση ήταν η δυνατότητα αντικατάστασης των φακών, την οποία και κατάφεραν. Επιπλέον, οι δημιουργοί αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν χημικά προϊόντα στο τελικό στάδιο.

Αντ’ αυτού, παρασκευάζουν οι ίδιοι, κηραλοιφή με βάση το λευκό κερί μέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο. Τα γυαλιά κοστίζουν 140 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να παραγγείλει ένα συλλεκτικό ζευγάρι που θα αναγράφει το όνομα των ιδιοκτητών τους στην τιμή των 250 ευρώ.

«Η πραγματοποίηση του ονείρου ξεκινά με την συνειδητοποίησή του», επισημαίνει η Ελένη. «Πρέπει, δηλαδή, να απαντήσεις στις ερωτήσεις: πού θέλω να φτάσω, με ποιο τρόπο θα εκπληρώσω τον στόχο μου και πριν από όλα γιατί ξεκινάω προς τα εκεί. Η πορεία αυτή απαιτεί ηρεμία, συγκρότηση και αποφασιστικότητα. Πιστέψτε μας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση, τόσο μεγαλύτερη και η χαρά της πραγματοποίησης». Ο Περικλής συμφωνεί…

Πηγή: https://stavroslygeros.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.