10 book cafes για χαλάρωση και διάβασμα στην πόλη

0

Βιβλιόφιλος, βιβλιοφάγος ή βιβλιομανής; Λάτρης του καφέ ή «όμηρος» της καφεΐνης; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, εμείς ετοιμάσαμε έναν πλήρη «books and coffee» οδηγό με 10 βιβλιοπωλεία-καφέ που μπορούν να γίνουν το νέο σας στέκι.

της Βασιλικής Γερονίκου-Φωτογραφίες Δημήτρης Τσίτσος

Από το κέντρο της πόλης μέχρι το Φάληρο και την Κηφισιά, συγκεντρώσαμε μικρές και cosy γωνιές αλλά και πολυώροφα κτίρια, όπου η ατμόσφαιρα μοσχοβολάει καφέ και βιβλίο· βάλτε σελιδοδείκτη στο αγαπημένο σας κι ετοιμαστείτε για διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης!

#1 Little Tree Books & Coffee

Cosy γωνιά

Ένα μικροσκοπικό café-βιβλιοπωλείο άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο κάτω από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και βρήκε γρήγορα τη θέση του ανάμεσα στα πιο όμορφα της πόλης. Το «Little Tree» έχει προσεγμένη διακόσμηση, χαλαρή διάθεση και βιβλία που καλύπτουν όλα τα είδη, επιλεγμένα ένα προς ένα. Το κοινό του είναι ένα mix ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο και τον καφέ, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά που επικροτούν τον non smoking χαρακτήρα του αλλά και τουρίστες που απολαμβάνουν χειμωνιάτικες λιακάδες, vegan λιχουδιές, αλμυρές τάρτες και ιδιαίτερα σάντουιτς στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου, δίπλα στο καταπράσινο κηπάκι και το κίτρινο σκούτερ-μασκότ του μαγαζιού.

i Καβαλλότι 2, Μακρυγιάννη, 2109243762





#2 Booktalks

Το βιβλίο… ψηλά

Δύο ενεργοί βιβλιο-bloggers, που μοιράζονταν χρόνια τώρα σκέψεις και προτάσεις περί λογοτεχνίας με τους διαδικτυακούς τους φίλους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου οι συζητήσεις τους θα γίνονται πια… in person, δίπλα στα βιβλία. Έτσι το 2013 δημιούργησαν στο Παλαιό Φάληρο το «Booktalks», σε δύο χώρους με ξεχωριστή ταυτότητα. Από τη μία το ενημερωμένο βιβλιοπωλείο, το οποίο δίνει υλικό στις δύο λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν εκεί και αφορμές για πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις, και από την άλλη ένα ζεστό και ήσυχο café, που στον αέρα του δεν θα βρεις καπνό (το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά), αλλά βιβλία που κρέμονται από το ταβάνι – ως μέρος της πρωτότυπης διακόσμησης!

i Αγ. Αλεξάνδρου 58 & Αρτέμιδος 47, Παλαιό Φάληρο, 2109802520


#3 Ρότα Art Coffee Community

Ρίξε Άγκυρα

Ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην οδό Σόλωνος στεγάζει από το 2003 τον πολυχώρο των εκδόσεων Άγκυρα, ένα στέκι που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια συνδυάζοντας το βιβλίο και την ανάγνωση με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δίπλα του, στην ατμοσφαιρική στεγασμένη αυλή, βρίσκεται το café «Ρότα», που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Στα τραπέζια του, πολλές φορές και στα σκαλάκια του, θα βρείτε κυρίως νεαρόκοσμο που έχει βρει μια ήσυχη γωνιά για ανάγνωση στο κέντρο αλλά και όσους δίνουν ραντεβού για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα πολλά events που διοργανώνονται στον πολυχώρο, όπως μουσικά live, εκθέσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις.

i Σόλωνος 124, κέντρο, 2103837667





#4 Free Thinking Zone

Το ανεξάρτητο

Δύσκολα θα προσπεράσεις τη βιτρίνα του στη Σκουφά, καθώς εκεί ξέρεις ότι θα βρεις αξιόλογες και μελετημένες προτάσεις. Δηλώνοντας «υβριδικό» βιβλιοπωλείο που τα έσοδα από τα βιβλία και το café (που λειτουργεί με ελληνικά προϊόντα κυρίως από τη Χίο) χρηματοδοτούν τις ακτιβιστικές του δράσεις, το κομψό «Free Thinking Zone» βασίζει την ιδέα του σε ανεξάρτητα ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία και στήνει μια μικρή κυψέλη πολιτισμού και διαλόγου. Στο μικρό εσωτερικό του με την όμορφη διακόσμηση, που πολλές φορές διαμορφώνεται ώστε να φιλοξενήσει ομιλίες, reading groups κι εκδηλώσεις, η ιδιοκτήτρια κ. Γεωργιλή, μέσω μιας… διαλεκτικής μεθόδου, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο δώρο ή ακόμη και να ανακαλύψεις νέους λογοτεχνικούς ορίζοντες.

i Σκουφά 64, Κολωνάκι, 2103617461


#5 Έναστρον

Αll day μελέτη

Στο ισόγειο ενός νεοκλασικού στην οδό Σόλωνος στεγάζουν από το 2009 οι εκδόσεις Έναστρον το βιβλιοπωλείο τους μαζί με ένα café που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια μελέτης. Πολλοί είναι και αυτοί που περνούν για ένα ήρεμο after office ποτό με διακριτική lounge και soul υπόκρουση, τα τραπεζάκια του όμως άνετα τα λες κι… έδρανα, καθώς εκεί πρέπει να έχουν γραφτεί αμέτρητες πανεπιστημιακές εργασίες, συνήθως δίπλα στο σπιτικό κέικ, που γίνεται ανάρπαστο. Λειτουργούν επίσης εργαστήρια δημιουργικής γραφής και λέσχη ανάγνωσης και πολιτισμού, ενώ είναι πολύ πιθανό να πετύχετε και κάποια βιβλιοπαρουσίαση ή μουσικό live. Μάλιστα, αφουγκραζόμενοι το νεανικό παλμό, πρόσφατα πρόσθεσαν στη λίστα τους και δωρεάν βραδιές stand up comedy. 

i Σόλωνος 101, κέντρο, 2103828139





#6 Ευριπίδης

Οff downtown

Είκοσι χρόνια επιτυχίας μετρά ήδη ο Ευριπίδης στη στοά στο Χαλάνδρι (φωτό), ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία-cafés, που αποτελεί κέντρο συνάντησης των κατοίκων του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών. Η ιστορία του αρχίζει το 1955, από τον «μικρό» Ευριπίδη όπως τον αποκαλούν, το σημερινό γωνιακό χαρτοπωλείο απέναντι από τη στοά. Πλέον, με πάνω από 200.000 τίτλους στα ράφια του και με ένα ζεστό café, το οποίο απλώνεται στον πρώτο όροφο αλλά και στον προαύλιο χώρο, θεωρείται από τους βιβλιόφιλους της πόλης must προορισμός. Η δεύτερη γενιά του βιβλιοπωλείου, τα παιδιά του ιδρυτή Ευριπίδη Βασιλόπουλου, συνεχίζει να κερδίζει πιστούς φίλους διοργανώνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις, κύκλους συζητήσεων με διάφορες θεματικές κι εργαστήρια δημιουργικής γραφής στο café. Μάλιστα, το νεότερο βιβλιοπωλείο-­μέλος της οικογένειας Ευριπίδη στην Κηφισιά (Λεωφ. Κηφισίας 310, 2108075792) απέκτησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι έναν έξτρα όροφο, που στεγάζει την παιδική λογοτεχνία και το δικό του όμορφο και φιλόξενο βιβλιο-café.

i Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, 2106800644


#7 Poems & Crimes

Άρωμα μυστηρίου

Σε ένα τριώροφο κτίριο του 1850 στην καρδιά της Αθήνας μάθαμε ότι το να σημειώνεις και να τσακίζεις τις σελίδες ενός βιβλίου δεν είναι… έγκλημα και μας έφυγε κάθε ενοχή. Μας το είπε ο κ. Γαβριηλίδης, που ξέρει σίγουρα από βιβλία –οι ομώνυμες εκδόσεις μετρούν πάνω από μία τριακονταετία στο χώρο– αλλά και από εγκλήματα, καθώς η αστυνομική λογοτεχνία μαζί με την ποίηση αποτελούν τις δύο βασικές ειδικεύσεις των εκδόσεων, όπως φανερώνει και το όνομα του art bar που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου. Έτσι μπορέσαμε να απολαύσουμε με άνεση τον καφέ μας μαζί με τους ήρωες των αστυνομικών βιβλίων που κρυφακούν συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις στο ισόγειο, χαζέψαμε τη συλλογή ποιημάτων του δευτέρου ορόφου ανάμεσα στις φιλοξενούμενες εκθέσεις και φύγαμε δίνοντας ραντεβού με την όμορφη αυλή του όταν καλοκαιριάσει…

i Αγίας Ειρήνης 17, κέντρο, 2103228839





#8 Μεταίχμιο

Στέκι πολιτισμού

Από το 2006 που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ο πολυχώρος Μεταίχμιο, ο οποίος δηλώνει στέκι­ πολιτισμού με σταθερή αγάπη για το βιβλίο, φυσικά, αλλά και για τη διά βίου μάθηση. Μία από τις πιο δραστήριες λέσχες ανάγνωσης λειτουργεί δωρεάν εδώ και χρόνια στο Μεταίχμιο, ενώ ένα γεμάτο πρόγραμμα από δράσεις για ενήλικους και παιδιά (ξεχωρίζουν τα δημοφιλή σεμινάρια δημιουργικής γραφής) προσκαλεί όλο και μεγαλύτερο κοινό. Στο ζεστό του café βρίσκει κάποιος αναγνώστες όλων των ηλικιών να ξεφυλλίζουν τα βιβλία των εκδόσεων δωρεάν λίγο πριν πάρουν μέρος σε ένα από τα πολλά σεμινάρια του πολυχώρου.

i Ιπποκράτους 118, Εξάρχεια, 2113003500


#9 Ιανός

Κλασική αξία

Ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης των συγγραφέων και του βιβλιόφιλου κοινού αλλά και διάδοσης του πολιτισμού αποτελεί το café του Ιανού, που λειτουργεί παράλληλα με το βιβλιοπωλείο. Συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης, εικαστικά αφιερώματα, όπως αυτό που τρέχει για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, καθώς και μουσικά live γεμίζουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιανού αλλά και τα τραπεζάκια του φροντισμένου café του 1ου ορόφου. Άνθρωποι των τεχνών το επιλέγουν συχνά για τα ραντεβού τους, ενώ το ήρεμο κλίμα και η ενημερωμένη βιβλιοθήκη του café, που προσφέρει δωρεάν αναγνώσματα, κάνει τους νέους να το βάζουν στην κορυφή της λίστας των βιβλιο-cafés του κέντρου.

i Σταδίου 24, κέντρο, 2103217426




 


#10 Polis Art Cafe

Με στιλ

Στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου, βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της πόλης εδώ και 20 χρόνια. Η μαρμάρινη ταράτσα του 1ου Αρσάκειου στην Ελλάδα βλέπει ουρανό κι ενδείκνυται για ρομαντικούς. Χαρακτηρίζεται από το μεικτό κοινό­ (θα δείτε περιπατητές του κέντρου, φοιτητές αλλά και βιβλιόφιλους που το έχουν αναγάγει σε διαχρονικό στέκι τους), την ενεργή και όχι διακοσμητική βιβλιοθήκη του και, φυσικά, τις εκδηλώσεις του, που στήνονται από παρέες και μετατρέπονται σε «γιορτές βιβλίου», όπως τις ονομάζει ο ιδρυτής του κ. Γρανιτσιώτης.

i Πεσμαζόγλου 5, κέντρο, 2103249588

πηγή: www.athinorama.gr

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.