Φαρμακεία : Τι γίνεται με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό ?

0

pegasus_LARGE_t_1041_106593459

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα 12/10 , δεν εμπεριείχε τελικά τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου και αφορούν στα Φαρμακεία.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν μας έδειχναν ,  ότι σε αυτόν τον κύκλο των προαπαιτούμενων που η Ελληνική Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς , θα υπήρχε και η ρύθμιση του λεγόμενου ιδιοκτησιακού των Φαρμακείων.

Μάλιστα είχε αριθμηθεί ως το 35ο προαπαιτούμενο από τα συνολικά 48 , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” :

  • 35. Υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς).

Παρόλα αυτά και με τη κατάθεση του Νομοσχεδίου , αλλά και από τη μέχρι τώρα συζήτηση του , δεν προβλέπεται ότι θα μπει σε αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση , η εν λόγω διάταξη που αποτελεί όμως δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Από ότι δε φαίνεται η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το θέμα , αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στη Κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των Φαρμακοποιών που αντιδρούν έντονα στην “ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς” .

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του http://www.onmed.gr/ , το γερμανικό μοντέλο που υποστηρίζουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί αφορά στη λειτουργία φαρμακείων από φαρμακοποιούς σε ποσοστό 100% όπου ένας φαρμακοποιός θα μπορεί να λειτουργεί μέχρι τρία υποκαταστήματα στον ίδιο Δήμο αλλά σε απρόσιτες περιοχές, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Ακόμα διαφαίνεται ότι οι Φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να απευθυνθούν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να προσβάλουν την όποια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης , ενδεχόμενο που διατυπώθηκε -με βάση το δημοσίευμα- και στη συνάντηση που είχαν Δευτέρα 12/10, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Γιώργο Σταθάκη.

Γενικότερα πάντως οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι , ότι το θέμα αυτό “δεν θα πάει μακριά” και θα υπάρξει κατάληξη σε σύντομο χρόνο από τη στιγμή που υπάρχει ως προαπαιτούμενο και δέσμευση του Μνημονίου που έχει υπογράψει και έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.