5 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του Σεπτέμβρη

0

Οι διανοούμενοι της μεταπολεμικής γενιάς μάς έχουν δώσει με την ποίηση και το λόγο τους ένα νόημα πάντα επίκαιρο και μια τραγουδοποιία που περιγράφει απόλυτα και αληθινά τον ψυχικό και τον αισθηματικό κόσμο μιας ολόκληρης (ηττημένης;) γενιάς.

του Γιώργου Χαρωνίτη

Το μουσικό όχημα αυτής της ποίησης αναπόφευκτα οδηγεί ο Μίκης Θεοδωράκης και μας έχει δώσει τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζουν κάποιες από τις καλύτερες μουσικές μας στιγμές. Είναι ποιήματα που έχουν γράψει ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Θεοδωράκης (ο αγαπημένος αδερφός του Μίκη) και ο Τάσος Λειβαδίτης. «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη…», ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε αυτούς, τους Ποιητές της Ήττας, που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Μαζί με τον σπουδαίο τραγουδιστή Γιώργο Μεράντζα και την Ηρώ Μπέζου, μας δίνουν τη μουσική εικόνα του ιδιαίτερού τους κόσμου στο Θέατρο Βράχων, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάνος Λοΐζος, πάλι, είναι ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες τής μετα-θεοδωρακικής και μετα-χατζιδακικής περιόδου. Με τα τραγούδια του κυριολεκτικά έχει ζωγραφίσει τα αισθήματα, τους πόθους και τις αγωνίες των σύγχρονων Ελλήνων. Τα 80χρονα αυτού του σπουδαίου συνθέτη τιμά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει όλα τα μεγάλα τραγούδια του αλλά και προσεγγίσεις κι ενορχηστρώσεις συμφωνικού χαρακτήρα, σε εκλεκτικές συγγένειες με άλλους συνθέτες. Η Δήμητρα Γαλάνη, μία από τις βασικές του ερμηνεύτριες, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένας ιδιαίτερος «ψάχτης» του ρεπερτορίου, και η Γιώτα Νέγκα, μια ουσιώδης φωνή, είναι οι ερμηνευτές της βραδιάς στο Ηρώδειο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Τότε θα παρουσιαστεί και η συμφωνική σουίτα «Loizos recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του συνθέτη.




Είναι δέκα χρόνια τώρα που έχει φύγει ο Μάριος Τόκας, όμως έχει μείνει «Για πάντα εδώ». Αυτός είναι ο σχεδιασμός –και ο τίτλος– της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Ο Μάριος Τόκας είναι ένας πανάξιος συνεχιστής της ιστορίας της ελληνικής τραγουδοποιητικής εντεχνοσύνης, ένας ευαίσθητος συνθέτης που έχει γεμίσει με πραγματικές επιτυχίες την ελληνική δισκογραφία από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ενώ έχει δώσει και κάποιες λόγιες μουσικές σελίδες με αφετηρία την κυπριακή του καταγωγή. Όλα αυτά τα επιμέρους ξετυλίγονται στην εν λόγω συναυλία με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα, τη Γιώτα Νέγκα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Μπάμπη Στόκα και τη συμμετοχή του Βασίλη Σκουλά.

Την Αρλέτα δεν μπορεί να τη σκεφτεί κάποιος με όρους ιδιωματικούς, με βάση χρονολογίες, μόδες ή στιλ. Την αισθάνεται περισσότερο σαν μια ονειρική ύπαρξη που διαπερνά το χρόνο, με μοναδικό όχημα το –απαλό σαν αεράκι– τραγούδι της, το οποίο έρχεται να σου προσφέρει μόνο συγκίνηση. Διαχρονική και άφθαρτη συγκίνηση. Ένα χρόνο μετά την οριστική έξοδό της στο σύμπαν η Αρλέτα επανέρχεται με την παρουσία της να ενσαρκώνεται από μια μεγάλη –και άκρως ενδιαφέρουσα– ομάδα καλλιτεχνών όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Χρήστος Θηβαίος, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Sunny Μπαλτζή, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Angelika Dusk και οι Them There (ο Craig Walker των Archive και η Phoebe Killdeer των Nouvelle Vague). Η γιορτή/συναυλία με τίτλο «Ακόμα κι αν φύγεις» θα λάβει χώρα στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου.

Αν μια απουσία γίνεται σχεδόν καθημερινά αισθητή, αυτή είναι σίγουρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο κορυφαίος τραγουδιστής έχει γράψει τη δική του ιστορία στο μουσικό μας πολιτισμό και ως ερμηνευτής είναι πρακτικά αναντικατάστατος. Όμως η φωνή και η παρουσία του μεταφέρουν μια μοναδική κληρονομιά που σίγουρα περνάει στην επόμενη γενιά, η οποία εδώ εκπροσωπείται από τους Φοίβο Δεληβοριά, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Μακεδόνα, Κωστή Μαραβέγια, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη­, Κάτια Πάσχου και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Το πώς ακριβώς θα το δούμε στη μεγάλη συναυλία «Η επόμενη γενιά» στο Ηρώδειο, στις 2 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετέχουν τιμητικά και οι Χάρις Αλεξίου, Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Βελεσιώτου. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί, αλλά πάντα ελπίζουμε σε μια επανάληψη…

πηγή: www.athinorama.gr


Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.